Dezvăluiri despre mafia balastierelor. Cum funcționează și cine o protejează. Explicații pentru dezastrele naturale și lipsa apei

7
5619

Exploatarea necontrolată a agregatelor minerale s-a dezvoltat, în ultimii 30 de ani, într-un ritm alarmant, în toate bazinele hidrografice din țară. Practic, în acest moment, foarte puține cursuri de apă au rămas neafectate de pe urma acestor activități de exploatare, îmbrăcate în activități așa-zis benefice, de decolmatare, regularizare și reprofilare.

Situația, care este de-a dreptul îngrijorătoare, a fost cauzată, în mare parte, de oameni politici dornici de îmbogățire rapidă, care au identificat în exploatarea agregatelor minerale o metodă facilă de a face bani.

O decolmarare, o regularizare, o … reprofilare

„Când au realizat politicienii ce bani negri se fac de pe urma explotării agregatelor minerale, nu au mai lăsat afacerea din mână și din atenția lor. Pentru a avea acces mai ușor la <<marfă>>, corupții din politică, ajunși în funcții de decizie, au realizat că au nevoie de oameni de paie puși în funcții la fostele direcții de apă din țară, devenite ulterior administrații bazinale de apă, pentru a aproba, fără analize legale, situații de exploatare agregate minerale. Când autoritățile statului român au intrat la bănuieli și mai aveau încă putere să facă ceva, au decis să urmărească atent fraudele imense cu agregate minerale care antrenau, la rândul lor, fraude cu motorină, basculante, utilaje, piese auto de schimb pentru utilajele folosite în exploatare, forță de muncă plătită la negru pentru recuperarea unor bani negri utilizați în afacere etc., mafia directorilor, mânjiți cu bani negri, din <<Apele Române>> și teritoriu s-au gândit să dea o forma tehnică acestei  hoții. Așa a fost inventată și folosită excesiv expresia <<pentru decolmatarea, regularizarea și reprofilarea albiilor minore prin exploatarea agregatelor minerale>>. Așa au încercat să acopere jaful și să se pună la adăpost de lege”, a declarat un specialist în protecția mediului, care a luat atitudine împotriva  ilegalităților ce se petrec sub ochii autorităților.

Odată pus la punct cadrul legal, care permitea exploatarea balastului prin decolmatări și regularizări, abuzurile s-au ținut lanț.

„Au decolmatat, reprofilat, regularizat și adus pe centrul albiei cursurile de apă până le-au terminat definitiv! Foarte grav este că au distrus toate pădurile de luncă. Inconștienții au exploatat până și zonele de protecție a cursurilor de apă, au adâncit talvegul cursurilor de apă cu implicații grave de crime ecologice asupra freaticului!”, a continuat specialistul.

Dezastru, dar cu acte în regulă

Exploatarea agregatelor minerale nu se poate face fără existența unor „documentații tehnice” care, spune specialistul, pentru a li se da o formă legală sunt prezentate în Consiliile Tehnico Economice ale administrațiilor bazinale de apă, unde sunt doar citite, nu și analizate. Ani la rând, nimeni nu a avut curajul și demnitatea să ia poziție față de aceste ilegalități, deși se cunoaște foarte bine care este procedura.

„Cele mai multe dintre documentații sunt, practic, plagiate an de an. Eventual, se anexează planșele cu profilele de exploatare, care, la începutul anilor 1990, erau copiate și nu mai erau modificate cu situațiile reale din teren. Astfel, la sediul Administrației Naționale pentru Resurse Minerale București, în anii de după 1989, cei care studiau documentațiile pentru emiterea permiselor de exploatare au depistat aceleași planșe semnate și datate cu anii anteriori. Unii beneficiari nici nu s-au mai sinchisit să schimbe măcar data și anul execuției planșelor. Studiile tehnice zonale, care trebuie să fie făcute cu responsabilitate pentru cursurile de ape, au ajuns să fie plagiate de fel de fel de indivizi fără pregătire și prezentate în ședințele de analiză de la Administrația  Națională „Apele Romane”, administrațiile bazinale de apă, agențiile de protecția mediului și sistemele de gospodărire a apelor. Aceste studii ar trebui să fie făcute atent, de oameni pregătiți de la Apele Române, pentru că doar așa am vedea clar dezastru făcut de balastiere și indivizii care stau în spatele acestor activități care distrug natura”, a continuat specialistul.

Lucrurile par mai grave de atât, omul din interior afirmând că în procesul de emitere avize/autorizații de exploatare apar mulți oameni din sistem, dar și profesori universitari.

„În aceste activități ilicite au fost atrași salariați de la agențiile pentru protecția mediului, administrațiile bazinale de apă, care, la rândul lor, au atras profesori din învățământul superior din țară de la facultățile cu profil hidrotehnic, mediu, geografie etc. Prin proiectele tehnice realizate pentru exploatarea agreagatelor minerale, aceștia și-au dat girul la distrugerea cursurilor de apă. Au fost și situații rare, ce-i drept, când salariații au luat poziție, trăgând semnale de alarmă și cerând respectarea legii. Toți au avut de suferit, fiind peresecutați de conducerile corupte și mânjite cu bani de la balastiere! Au fost demiși din funcții toți cei din conducerile SGA-urilor care au declarat deschis în ședințele de analiză că nu vor să facă pușcărie pentru conducerile corupte de la București”, a declarat specialistul.

Sistemul corupt sprijină dezvoltarea mafiei balastierelor

Specialistul de mediu spune că, în timp, s-a creat o adevărată mafie instituțională care protejează mafia balastierelor. Din aceasta ar face parte oameni din conducerea „Apelor Române”, administrațiile bazinale de apă, sistemele de gospodărire a apelor, agențiile pentru protecția mediului, comisariatele județene ale Gărzii Naționale de Mediu.

„În funcțiile cu atribuții în emiterea actelor de reglementare pentru balastiere sunt, de cele mai multe ori,  oamenii sistemului corupt. De asemenea, un rol negativ, care a condus la creșterea spăgilor care s-au dat la toate nivelele, l-au avut cei care făceau <<închiderile lunare de producție>> de la sistemele de gospodărire a apelor. Închid ochii și deschid palmele pentru șpăgi din ce în ce mai grase, față de furturile din perimetrele de exploatare reglementate, furturile din afara perimetrelor de exploatare, din maluri, din talvegul cursurilor de apă. Documentațiile ajung în comisiile de avizare tehnică de la agențiile de mediu unde se pasează, pe bază de reciprocitate, rețelei infracționale de la sistemele de gospodărire a apelor, administrațiilor bazinale, unde se trece la plagierea documentațiilor. Banii negri obținuți astfel sunt împărțiți. Nu contează nimic, nici dezastrul lăsat în urmă, nici că mii de gospodării sunt lăsate fără apă, nici că mii de locuințe sunt lăsate la voia sorții în fața dezastrelor provocate de viituri”, a declarat angajatul din interior.

Custozi executați de PSD. PNL și USR Plus agrează situația

 Cum autoritățile care ar trebui să lupte împotriva mafiei balastierelor, sunt, de fapt, de partea acestora, singurii care mai pot lua poziție sunt cei din societatea civilă. PSD-ul a avut grijă se elimine custozii cursurilor de apă, care își făceau treaba, iar actuala coaliție de guvernare PNL-USR Plus-UDMR nu pare interesată de acest subiect.

 

„În stoparea exploatărilor ilegale a agregatelor minerale de pe cursurile de ape, nu directorii corupți ai sistemului mafiot de la ANAR și din Ministerul Apelor au luat poziție. Un rol important l-au avut foarte mulți custozi pe care i-a executat mafia politică PSD, fără ca actuala guvernare să înlăture acest abuz. Majoritatea custozilor și câteva organizații non-profit, cum ar fi <<Iubiți Natura>>, au monitorizat permanent și au transmis organelor statului sesizări clare, prin care arătau dezastrul provocat de balastiere pe cursurile de ape, în zonele protejate. Au prezentat probe certe privind acțiunile ilegale ale unor grupuri de interese care, prin acțiunile lor împotiva mediului, au afectat grav și ireversibil fauna și flora. Toate acestea se întâmplă cu complicitatea unor salariați ai statului care sprijină mafia balastierelor, pentru a-și păstra funcțiile și șpăgile pe care le primesc regulat. Sunt semnale bune că actuala putere, la presiuni externe, vrea să legifereze, din nou, monitorizarea cursurilor de apă cu ajutorul custozilor. Ar fi foarte bine, pentru că se știe de la custozi au venit cele mai multe semnale ce au dus la prinderea în flagrant a celor care distrug cursurile de ape, pădurile și terenurile cetățenilor!”, a adăugat angajatul.

În opinia acestuia, lucrurile s-ar putea schimba radical dacă autoritățile statului, sprijinite de profesori universitari specializați în ape, mediu și păduri, s-ar implica și ar analiza documentațiile privind protecția mediului, apelor și pădurile. Nu în ultimul rând, afirmă specialistul, trebuie ținut cont de faptul că, în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, este interzisă exploatarea agregatelor minerale pe cursurile de apă și zonele adiacente. Un bun exemplu și pentru autorități române în elaborarea unor inițiative legislative.

Daniel MURARU

 

7 comments

 1. Catalin 22 mai, 2021 at 15:52 Răspunde

  Toate bune și frumoase dar mai exact cum “a luat atitudine” respectivul specialist în mediu? A-ti zice ofurile în presa sub anonimat e asa, mai mult o frecție la picior de lemn iar dezvăluirile astea rămân la nivel de zvon sau bârfă, fiind probate doar prin eternul “ca asa am zis eu!” intr-o ecuație în care acel “eu” sta ascuns în tufe. Nu am dubii ca n-ar fi adevărate dar “iei atitudine” cu nume, prenume și respectiv titulatura dacă n-ai probe și vrei sa dai o greutate mărturiei iar asta o faci întâi în scris intr-un denunț și apoi în presa dacă se bate apa în piu…altfel doar vorbim la un mic și o bere cât ne lamentam ca nu schimba nimic în tara asta.

  Admin.: Specialistul în cauză a sesizat autoritățile de nenumărate ori (cu probe solide), dar, in loc sa ia atitudine, au pactizat cu hoții. Asta în timp ce alții, viteji de după ecran, spărgeau semințe și se holbau la “Las Fierbinți”!
  Toate bune!

 2. Dragos 22 mai, 2021 at 16:28 Răspunde

  Trebuie sa recunoasteti ca exista o necesitate, mare, de agregate minerale pentru proiectele de infrastructura. Problema cea mai mare o reprezinta modul in care cei de la apele romane stabilesc zonele in care sa se deschida balastierele. In mod normal prin aceste balatiere ar trebui decolmatate raurile dar, de fapt, aceste balastiere se deschid doar unde vor smecherii si unde este balastru. Ati anticipat bine ca smecherul Gaina, ajuns in functie ilegal, a stabilit deja cine va castiga “licitatiile” pentru toate perimetrele.

 3. Catalin 23 mai, 2021 at 00:11 Răspunde

  D-le Muraru, cu tot respectul dar nu se pupa. Dacă a sesizat și se doarme în banca, pai pune omule sesizările făcute cu probe cu tot, cap coada sa vadă și poporul cum se face justiția în România, scoate-i la lumina și arata-i cu degetul: fraților eu mi-am făcut meseria dar uite comisarul X cum a cosmetizat povestea, uite procurorul Y cum s-a făcut ca nu cunoște legea si ia la el judecătorul Z cum uitandu-se pe toate probele solide puse în fata, a avut brusc orbul găinilor. În oricare scenariu, nu are nici o logica: dacă sunt dosare clasate ai interesul sa arăți în ce mod ordinar s-a făcut cercetarea; sunt dosare în lucru și “stagneaza”? Ai interesul sa pui reflectorul pe ele. Sau cum vine, “Vai, aia nu si-au făcut treaba” și eu fac ce? Ii mângâi cu mănuși de catifea și le protejez identitatea? Asa ca din nou, cu tot respectul, dar aici sunt doar “ofurile” cuiva și atât ca încă nu ne-am prostit în halul ala în care logica elementara sa rămână la ușa și va garantez ca nici dumneavoastră și nici respectivul “specialist” n-au scris cate sesizări și la ce nivel am eu depuse la viata mea legat de mizeria din ANAR. La articole evident ma depășiți dar la sesizari, garantat nu iar legat de respectivul…ma rog, povesti frumoase și atât.

  • Gigi Contra 23 mai, 2021 at 11:11 Răspunde

   Ni la el, specialistu’! Păi bine, mă, dacă spune nu-i bine, dacă nu spune iar nu-i bine! Dar văd că ești mai priceput dăcât toți! Dacă știi cum îl cheamă dispare mafia balastierelor, îi arestează ăștia pă toți? Dom’le, faceți-i o statuie ceva că omu e pe sesizări!
   Și te-a băgat careva în seamă, răutate mică?

   • Catalin 23 mai, 2021 at 11:45 Răspunde

    Pai vezi mai nene ca ai zis ce te doare? “Bagatul în seama” ca asta e hobby-ul național și de asta suferă romanul. Făcut chestii concrete cu măcar 1% șanse de a schimba ceva? Ah nu nu nu. Se vede de la o poștă ce hram porți stimabile: veșnicul comentator și plângăcios ca nu se schimba nimic, aburit de iluzia ca măcănitul online rezolva ceva. Mișcat un pai? Pfff, vezi sa nu, ca el are imagine publica și la o adică, nu chiar vrea sa deranjeze oameni la care nu știe când poate are a apela pentru ceva. E soare afara stimabile, mergi frumos la “biblioteca” acolo la colt, ca te-ai dat deștept pe net și tre sa știe și amicii de pahar ce erou esti tu

 4. Liviu 23 mai, 2021 at 09:50 Răspunde

  Problemele sunt reale si grave. Dar e mult “balastru” printre zicerile acestui custode al evidentelor faptelor ilegale. Candva, nu cu mult timp in urma, era o veriga in acest lant, iar sesizarile au inceput dupa ce si-a pierdut statutul de veriga. Acum e sprijinit, posibil, de un fost colaborator ajuns pe post de veriga. Un singur lucru e cert, mafia din ape e la concurenta cu mafia padurilor. Si, da, e o certitudine ca sunt o multime de fapte ilegale care se vad din avion iar procurorii nu fac nimic. Numai cate articole ati scris dumneavoastra, foarte bine documentate, si ar fi trebuit deschise dosare grele si eventual condamnari, fie ca si exemplu pentru cei care mai fac ilegalitati. Dar…nimic, sunt pedepsiti cei care fura ouă din market.

 5. Gigi Contra 23 mai, 2021 at 13:17 Răspunde

  Hai că te-ai întins cu gluma! Spor la sesizări, dar până nu te vad legat cu lanțuri de ușa ANAR, ori să-ți dai foc în fața sediului, nu cred că ești așa de implicat.
  Succes la jalbe! Atâta știi, atâta poți!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.