Atacul.ro a avut încă o dată dreptate. Proprietarul balastierei care i-a umilit pe polițiști a fost trimis în judecată pentru furt de agregate minerale

0
2646

După mai bine de un an și jumătate de cercetări, polițiștii nemțeni au reușit să finalizeze ancheta privind furtul unei cantități impresionante de balast din albia râului Moldova. Investigația a avut la bază o dezvăluire a publicației atacul.ro, care, în noiembrie 2020, a relatat cum reprezentanții firmei Edaca Grup SRL din Gherăești, patronată de Emanuel Andrei, au sustras o cantitate apreciabilă de balast din râul Moldova. Polițiștii care au făcut cercetări la fața locului au fost umiliți de angajații balastierei, care i-au abandonat pe anchetatori pe partea cealaltă a râului, motivând că li s-au stricat utilajele. Ca să revină pe malul stâng, acolo unde aveau mașinile, polițiștii au apelat la colegii pompieri, ce au folosit o barcă.

Oamenii legii au descoperit că angajații stației de sortare, deținută de Edaca Grup SRL, au sustras 15.000 de metri cubi de balast, valoarea prejudiciului creat fiind de aproape 700.000 de lei.

La sfârșitul cercetărilor, polițiștii au propus trimiterea în judecată a lui Emanuel Andrei, administratorul firmei, pentru comiterea infracţiunilor de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, desfăşurarea de activităţi de extragere a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor și executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

„Poliţiştii din Neamț au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată a reprezentantului unei societăţi comerciale bănuit că ar fi extras, în mod ilegal, cantitatea de aproximativ 15.000 m.c. de agregate minerale. Prejudiciul de 694.160,14 lei a fost recuperate integral.

La data de 21 iunie a.c., poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au finalizat cercetările faţă de un bărbat, de 33 de ani, din Neamț, administrator al unei societăţi comerciale, cu sediul în localitatea Gherăești, bănuit de comiterea infracţiunilor de executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape sau care au legătură cu apele, fără avizul legal sau fără notificarea unei astfel de lucrări, desfăşurarea de activităţi de extragere a agregatelor minerale fără autorizaţie de gospodărire a apelor și executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă. Din cercetări, a reieşit că, în cursul lunii noiembire 2020, societatea comercială ar fi extras agregate minerale din albia minoră a râului Moldova, fără a deţine documente legale, agregatele care ar fi fost transportate în incinta staţiei de sortare a societăţii. În urma cercetării efectuate la faţa locului , au fost identificate un număr de 6 perimetre din care au fost extrase agregate minerale. Totodată administratorul societăţii a prezentat organelor de cercetare penală mai multe avize de însoţire a mărfurilor care atestau, în mod nereal, că utilajele societăţii ar fi extras agregate minerale din perimetrul atribuit unei unitaţi administrativ teritoriale, în baza unui contract de prestări servicii. Prejudiciul total cauzat prin extragerea, în mod ilegal a cantității de aproximativ 15.000 m.c. de agregate minerale a fost evaluat la suma de 694.160,14 lei. Pentru recuperarea prejudiciului, au fost instituite măsuri asiguratorii, aplicându-se sechestru asigurator asupra unui număr de 18 autovehicule, acesta fiind recuperat în totalitate. Cercetările au fost finalizate, iar dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, cu propunere de trimitere în judecată, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Dezvăluirile atacul.ro, confirmate

În noiembrie 2020, atacul.ro dezvăluia faptul că mai mulți angajați ai societății Edaca Grup SRL Gherăești, firmă care are ca principal obiect de activitate „extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului”, au sustras o cantitate apreciabilă de balast – aproximativ 50.000 de metri cubi – din albia râului Moldova, material ce a fost depozitat în stația de sortare pe care firma o deține pe malul stâng al râului, în zona Nisiporești, comuna Botești.

Redactorii Atacul.ro aflase că utilajele firmei Edaca Grup SRL Gherăești exploatau ilegal balast de câteva zile bune. Polițiștii au intervenit și i-au prins în flagrant. Balastul era exploatat în baza unor avize emise de SGA Neamț, „pe situații de urgență”, pentru trei primării, și anume câte 2.000 de metri cubi  pentru fiecare UAT, numai că depășise cu mult cantitatea aprobată. Polițiștii au orpit imediat activitatea și s-a întocmit dosar penal.

Firma Edaca Grup SRL a fost înființată în anul 2011 și închiriază periodic, de la „Apele Române”, perimetre situate în zona albiei râului Moldova pentru exploatarea de agregate minerale.

Firma a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 8,1 milioane de lei, un profit de 1,8 milioane de lei, datorii de 4,2 milioane de lei și 17 angajați.

Stația de sortare a firmei se află la o distanță de 2,5 kilometri de podul de la Tupilați, pe malul stâng al râului Moldova.

Foto deschidere: stația de sortare a firmei Edaca Grup SRL

Daniel MURARU

Citește și:

Un munte de balast, furat din râul Moldova. Poliția anchetează

O firmă anchetată pentru furt de balast, aprobare de la „Apele Române” să amenajeze un iaz piscicol prin exploatare de … agregate minerale

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.