Un munte de balast, furat din râul Moldova. Poliția anchetează

0
1459

 

Mai mulți angajați ai societății Edaca Grup SRL Gherăești, firmă care are ca principal obiect de activitate „extracția pietrișului și nisipului; extracția argilei și caolinului”, sunt vizați de o anchetă penală demarată de a Poliția Neamț la finele săptămânii trecute. La mijloc ar fi vorba de sustragerea a aproximativ 50.000 de metri cubi de balast din albia râului Moldova, material ce ar fi fost depozitat în stația de sortare pe care firma o deține pe malul râului, în zona Nisiporești, comuna Botești.

Începând de sâmbătă dimineața, utilajele firmei Edaca Grup SRL Gherăești au exploatat și transportat în stație de sortare o cantitate apreciabilă de agregate minerale din albia râului. Datele noastre arată că firma exploata balast, în baza unor avize emise de SGA Neamț, pe situații de urgență, pentru trei primării, câte 2.000 de metri cubi  pentfiecare, numai că depășise cu mult cantitatea aprobată. De altfel, zona în care se exploata se află pe malul stâng al râului, în apropierea stației de sortare a societății. Un echipaj de Poliție s-a deplasat în zonă unde a identificat mai multe utilaje care exploatau și transportau balast. Verificările preliminare au indicat că, într-adevăr, firma a exploatat mult mai mult decât avea aprobat, respectiv cei 6.000 de metri cubi, pentru cele trei primării. Activitatea a fost sistată și s-a întocmit un dosar penal. Urmează ca angajații Administrației Bazinale de Apă Siret să stabilească, pe baza măsurătorilor, ce cantitate de agregate minerale a fost sustrasă din albia râului Moldova.

Societatea Edaca Grup SRL Gherăești este deținută de Emanuel Andrei. Firma, care a fost înființată în anul 2011,  închiriază periodic, de la „Apele Române”, perimetre situate în zona albiei Moldova în pentru exploatarea de agregate minerale. În anul 2019, societatea a avut o cifră de afaceri de 3,1 milioane de lei, profit pe minus (- 850.000 de lei) și 17 angajați.

Firma a înregistrat profituri negative și în 2018 și 2019. În datele oficiale ale Ministerului de Finanțe se observă cum firma, în anul 2015, a reușit, fără niciun angajat, să aibă o cifră de afaceri de aproape 2 milioane de lei, cu doar 3 angajați. În anii anteriori, societatea a obținut rezultate economice bune în condițiile în care nu a avut niciun angajat.

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.