FOTO Râul Cracău, poluat de balastiera lui Archip, fost prefect de Neamț

2
2985

Oamenii s-a obișnuit cu apele tulburi care traversează județul, nu din cauza ploilor în lipsa cărora se înregistrează o secetă fără precedent, ci a balastierelor care poluează râurile în mod constant.

Râul Cracău este poluat de stația de sortare a Full Progress SRL, firma fostului prefect Mihai Archip (actualmente, Edil Stone SRL) care extrage agregate minerale din râu, după ce a închiriat de la „Apele Române”, în primăvară, două perimetre de exploatare a balastului în această zonă. Vorbim de apa folosită la spălarea agregatelor, care este deversată înainte de a se limpezi.

Ieri seară, aproape de ora 20, redactorii atacul.ro au constatat că din stația de sortare a celor de la Full Progress SRL apa murdară, provenită după spălarea balastului extras, era deversată direct în râul Cracău, aspect care, în mod normal, ar trebui să atragă sancționarea firmei și îndreptarea comportamentului agentului economic.

Procedeul legal pe care ar trebui să-l urmeze orice stație de sortare din România este clar și nu ar trebui să existe abateri. În caz contrar, legea prevede amenzi pe măsură, cea mai mare fiind de 85.000 de lei, dar nu are cine să meargă pe teren, să constate ilegalitatea, și nici cine să le aplice, salariații „Apelor Române” reclamând salariile mici pe care le încasează.

În acest context, nemțenilor nu le rămâne decât să privească neputincioși cum smecherii zilei, sub protecția unor angajați ai statului, dar și a unor politicieni, își bat joc de mediul înconjurător fără să suporte vreo consecință.

Așa cum atacul.ro relata în urmă cu câteva luni, Full Progress SRL a preluat stația de sortare de la Căciulești-Girov a falimentarei General Construct SA și a obținut, în primăvară, de la „Apele Române”, într-un timp foarte scurt, două perimetre de exploatare a balastului pe râul Cracău.

Fostul prefect de Neamț – Mihai Archip a devenit oficial, prin intermediul unei alte firme, unde deține părți sociale, asociat la firma Full Progres SRL, care, de la începutul acestui an, și-a schimbat și denumirea (în Edil Stone SRL), și asociații, și sediul.

D.M.

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Coman 6 iulie, 2022 at 17:59 Răspunde

    Pai schimbarea denumirii societatilor care incalca Legea Apelor 107/1996 a devenit un sport local, de care cei de la Apele Romane se fac ca ploua!!! Pentru a nu ii scoate definitiv de la licitatiile oricum trucate , ABA urile nu se prevaleaza de aceste incalcari flagrante ale acestor societati si aproba tacit ilegal participarea sub alte denumiri !!! Apropo unde a disparut S.C. Labirint SRL ?? In cazul de fata care se repeta ar trebui ca sa se faca un control urgent si pe baza probelor flagrante sa se aplice sanctiuni drastice si inchiderea temporara a activitatii statiei de sortare urmate concomitent cu masuratori in albie raul Bistrita pentru a se verifica cat s-a exploatat !!! Sa nu spuna conducerea ABASIRET sau SGA NEAMT ca nu au topometristi ! Numai sa se miste conducerile celor doua institutii !!

  2. sandel 7 iulie, 2022 at 09:13 Răspunde

    Aceeasi situatie ilegala a fost semnalata anterior de Redactia Atacul, in anul 2021, pe raul Bistrita unde se polua de la evacuarea statiei de sortare a S.C. ANDREI CONSTRUCT S.R.L. Podoleni, la care conducerea interimara reprezentata de ing. LUCAVESCHI IRINA de la Administratia Bazinala de Apa SIRET – BACAU si cea de la Sistemul de Gospodarire a Apelor NEAMT reprezentata de interimara ing. GHERASIM IRINA, nu au actionat imediat si au trimis Inspectia Apelor de la Bacau a doua zi dupa evenimentul de poluare a raului BISTRITA si evident nu se lucra totul fiind anuntat in timp util de control( PV nr. 20/ 21.10.2021 incheiat de catre A.B.A.SIRET Bacau); asa se aplica Legea Apelor nr.107/1996 la Apele Romane . Se cere voie sa se faca controale de unitatile subordonate ale A.B.A.SIRET , sa nu deranjam PNL de NEAMT altfel cum sa ramanem pe scaunul interimar la A.B.A.SIRET !!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.