Cât de sigur este podul de la Luțca din care s-a rupt un element? Inspectoratul de Stat în Construcții tace

1
2291

Au trecut 10 zile de când au apărut primele date despre ruperea unui element din podul de la Luțca, de peste râul Siret, iar reacția reprezentanților Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC) Neamț întârzie să apară. Un astfel de eveniment nu poate fi trecut la diverse, mai ales că s-a petrecut la doar câteva luni după reparația podului, care a costat peste 8 milioane de lei. Cu toate acestea, autoritățile nu se obosesc să explice populației ce se întâmplă, dacă podul mai este sau nu sigur.

În acest moment, există doar precizările constructorului, care afirmă că nu s-a întâmplat nimic grav și că rezistența podului nu a fost afectată. Așa o fi, însă cei de la ISC Neamț au obligația să verifice și să anunțe ce au constatat.

De asemenea, nu aveam nicio reacție de la prefectul Adrian  Niță, de altfel un personaj foarte grijuliu cu soarta celor aflați la ananghie. L-am văzut, în ultimele săptămâni, fotografiindu-se alături de oameni loviți de soartă, la incendii, pe lângă blocuri care au rămas fără gaz metan, la deschiderea unor competiții sportive etc, dar nu l-am văzut pe sub podul de la Luțca.

Cum nu i-am văzut nici pe cei de la ISC Neamț. Ei trebuiau să fie primii acolo, pentru că Inspecția de Stat în Construcții are atribuții în verificarea calității unor astfel de lucrări. Ei ar trebui să dea asigurări că nu sunt probleme și totul este în regulă.

ISC încasează 0,5% din valoarea tuturor lucrărilor, fie ele  private sau de stat. De asemenea, ISC-ul are obigația să verifice calitatea lucrărilor, însă de cele mai multe ori reprezentanții acestei instituții ale statului se rezumă doar la participarea la recepții și la semnarea proceselor verbale. Pentru  reparațiile efectuate podului de la Luțca, Inspectoratul de Stat în Construcții a încasat 41.500 de lei, sumă ce reprezintă cei 0,5% din 8,3 milioane de lei. De acești bani, care sunt publici, reprezentanții ISC-ului ar trebui să aibă măcar bunul simț și să transmită populației un mesaj despre starea podului.

Reparațiile, realizate cu bani de la Consiliul Județean Neamț, au fost finalizate în noiembrie anul trecut.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, un element al podului a picat (FOTO). Alexandru Rotaru, reprezentantul firmei Darcons SRL – care a executat reparațiile, a dat asigurări că totul este în regulă, afirmând că elementul care a cedat nu este o grindă de susținere și nu afectează cu nimic rezistența podului. Elementul, spune Rotaru, ar fi căzut din pricina armăturii vechi, care ar fi fost ruginită. Nu contestă nimeni că lucrurile nu stau întocmai cum le-a prezentat Rotaru, însă vorbele lui ar trebui să fie confirmate/infirmate de către specialiști. Cei cu care am discutat noi ne-au spus că este de neacceptat să se întâmple ca un pod reparat de curând și în care s-a investit aproape două milioane de euro să se deterioreze.

D.MURARU

Citește și:

Podul de la Luțca, reparat cu peste 8 milioane de lei, se dezintegrează. Un element din pod a cedat

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Liviu 2 aprilie, 2022 at 12:53 Răspunde

    La fel de interesant ar fi să ne explice ISC-ul cum au semnat receptia pe DJ 157C la Viisoara, o lucrare supraevaluata si platita cu bani grei. Evident, platita de Arsene si executata de Ginel. Zilele astea se dau de ceasul mortii ca lucrarea o ia la vale si cauta tot felul de explicatii puerile, de genul ca a plouat si cine stie, poate din cauza razboiului din Ucraina.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.