La Troleibuzul SA, ca pe propria lor bătătură: angajări, achiziții și afaceri suspecte

2
5205

După ce a cumpărat lemn de foc la un preț record, afacere anchetată de Poliția Neamț, era de așteptat ca avântul noii echipe de conducere de la Troleibuzul SA în „tocarea” bugetului societății să se mai potolească. Însă, nici vorbă!

Sub conducerea lui Cristian Sauciuc, sprijinit în deciziile sale de membrii Consiliului de Administrație, cărora le-au fost aproape dublate indemnizațiile de ședință (de la 1.780 la peste 3.000 de lei), compania Troleibuzul SA pare că s-a transformat într-o afacere privată, unde angajările se fac fără concursuri, achizițiile de unde se dorește, lucrările de renovare cu firmele unor membri de partid.

Numai că Troleibuzul SA nu este firma lui Sauciuc și nici a celor din Consiliul de Administrație. Troleibuzul SA este o societatea în care Consiliul Județean Neamț deține 97% din acțiuni. Fiind vorba despre o companie a județului, angajările ar trebui să se facă în urma susținerii unor concursuri, iar achizițiile, cu respectarea legii, transparent, pe sistemul electronic al achizițiilor publice.

În ultimele luni, Troleibuzul SA a făcut nenumărate achiziții fără a le „trece” prin sistem electronic de achiziții publice. Așa s-a ajuns ca, pe baza unei selecții de oferte, firma CJ-lui să renoveze sediul cu o societatea controlată de oameni pe care directorul Sauciuc îi cunoaște, pentru că sunt sau au fost colegi în același partid, acesta fiind președintele organizației Piatra-Neamț a PMP.

Afaceri, pe banii județului, cu colegii de partid

În luna decembrie a anului trecut, compania Troleibuzul SA a încheiat un contract cu firma Site Bau Construct SRL pentru renovarea sediului. Societatea este administrată de Andrei Tilea și Marian Paul Armeanu, cei doi fiind și singurii asociați ( Tilea, cu 20% părți sociale, Armeanu, cu 80%). Și Tilea, și Armeanu au candidat, la ultimele alegeri locale, pe listele PMP pentru Consiliul Local Piatra-Neamț. Tilea chiar a fost, câteva luni, consilier local, înlocuindu-l, în februarie 2021, pe demisionarul … Cristian Sauciuc. În septembrie 2021, Tilea și-a dat și el demisia din Consiliul Local.

Marian Paul Armeanu este fratele lui Gabriel Armeanu, director adjunct interimar la Salubritas SA, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț. Cei doi frați au candidat pe listele PMP, la ultimele alegeri locale, la Consiliul Local Piatra-Neamț. În plus, Paul Armeanu este vecin cu directorul Sauciuc, cei doi având terenuri și case în comuna Alexandru cel Bun, chiar gard în gard.

L-am întrebat pe directorul Sauciuc de ce nu a apelat la sistemul electronic de achiziții publice pentru a găsi constructorul care să renoveze sediul, iar răspunsul a fost că: „Lucrările de modernizare trebuiau făcute de mult, pentru că erau niște condiții insalubre cel puțin la băi, și cu cererea de ofertă ne-am mișcat mai repede”.

În afară de Site Bau Construct SRL, au mai depus oferte două firme: Man Format Construct SRL, înființată în septembrie 2021, și Mondoterm SRL (care a furnizat dispensere și dezinfectanți Primăriei Piatra-Neamț, condusă, la acea vreme, de Dragoș Chitic), controlată de fostul PMP-ist Cristian Mazilu.

„În legătură cu lucrările făcute la societate, au fost trimise cereri de ofertă către mai multe firme, cea mai mică ofertă fiind cea a firmei Site Bau Construct în valoare de 51.361 lei, ofertă aprobată și în consiliu de administrație”, ne-a spus Cristian Sauciuc.

Mare coincidență ca oferta cea mai bună să fie exact a colegului și vecinului lui Sauciuc.

Pe Sauciuc l-am mai întrebat și dacă este vecin cu Paul Marian Armeanu de la Site Bau Construct SRL, iar acesta a menționat că are „o bucată de teren în zonă” și că, din câte știe, Armeanu nu mai este membru PMP.

Ulterior, Sauciuc a recunoscut că are și o casă în construcție, situată pe proprietatea alăturată, adică cea a patronului de la Site Bau Construct, însă pe Armeanu l-a cunoscut la partid și nu prea interacționează cu el ca vecin, pentru că nu stă acolo.

„Salut, salut și cam atât!”, spune Sauciuc despre relația pe care o are cu patronul care a renovat băile de la Troleibuzul.

(Foto: Casa în construcție a familiei Sauciuc din comuna Alexandru cel Bun. În stânga se află vila lui Paul Armeanu, patronul firmei Site Bau Construct care a renovat sediul Troleibuzul)

Polițist pensionar angajat pe bază de … interviu

O altă chestiune cel puțin discutabilă este cea privind angajările făcute, în ultima perioadă, la Troleibuzul SA. La începutul anului, la „Control Trafic” a fost angajat un fost polițist – Ion Gavriluț, actualmente pensionar. Informația ne-a fost furnizată de o persoană care își căuta un loc de  muncă și a aflat că la Troleibuzul se fac angajări. Cei de la companie i-au spus că posturile nu mai sunt disponibile, angajările făcându-se fără concurs. Directorul Sauciuc afirmă că a existat un anunț, dar la sediul societății și că angajările s-au făcut pe bază de interviuri. De ce n-a fost publicat anunțul măcar pe site-ul companiei?

De asemenea, pe site-ul societății a apărut un anunț că se organizează concurs pentru ocuparea unei funcții de economist, iar în urma singurei probe, interviul, a fost aleasă o persoană care are legătură cu fosta gașcă portocalie ce a spoliat bugetul orașului Piatra-Neamț ani la rând.

„În legătură  cu angajarea pe postul de controlor a fostului polițist Gavriluț a existat un anunț la sediul societății. În urma depunerii mai multor CV-uri au fost organizate interviuri și  angajate în departamentul control 2 persoane. Nu vă ascund că mai sunt și alți foști polițiști care au CV-uri depuse la sediul SC Troleibuzul. Anunțul pentru postul de economist a fost dat inclusiv pe eJobs, în urma interviurilor la care au participat în jur de 8 persoane a fost selecționată o doamnă care se încadra în cerințele pe care societatea le avea”, a declarat Cristian Sauciuc.

Cumpărături  ca la piața … din Germania

Membrii Consiliului de Administrație, care încaseză indemnizații de peste 3.000 de lei/membru pentru o ședință, și-au dat acceptul pentru achiziționarea a trei autobuze Mercedes-Benz, cumpărate din Germania. Costurile cu deplasarea în Germania a echipei Troleibuzul SA, care s-a ocupat de achiziționarea mașinilor și de transportul acestora la Piatra-Neamț, s-au ridicat la peste 2.000 de euro, după cum afirmă directorul.

„Au fost cumpărate 3 autobuze marca Mercedes, unul din 2003, la 3950 euro, și 2 bucăți din 2007, la 11.000 euro fiecare. Firma de la care au fost cumpărate se cheamă Naseri Omnibushandel. Curelele și întinzătoare au fost reparate în regim propriu, cu echipa noastră, iar partea de tinichigerie  a fost făcută de <<Tudor Polish Profesiona>>, prețul fiind de 3.000 lei”, a precizat Sauciuc.

Autobuzele, cu norme de poluare Euro 4, au 700.000 de kilometri la bord. Cristian Sauciuc afirmă că Troleibuzul ar fi cheltuit cu 7.000 – 8.000 de euro mai mult dacă le-ar fi cumpărat din România.

„Autobuzele arată țiplă, sunt foarte bune. Trebuia neapărat să le cumpărăm, pentru că nu avem cu ce să mai lucrăm. În autobuzele pe care le avem băgăm mulți bani în reparații chiar dacă unele sunt mai noi decât cele aduse din Germania”, spune Sauciuc.

Foto deschidere: Facebook/Troleibuzul

Daniel MURARU

Citește și:

Afaceri în vremuri de pandemie. Troleibuzul SA a cumpărat lemne pentru foc la prețuri de infarct

Nesimțire! Câștiguri aproape duble pentru membrii CA-ului de la Troleibuzul. Cu cât le-au crescut indemnizațiile

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Unu 9 martie, 2022 at 15:49 Răspunde

    Daca nimeni nu-și mai face treaba, ma refer la poliție/parchet/judecătorie.., Asta nu a fost la salubritate? Nu trebuia pus cu mopu-n mînă în centru orașului pt ciți bani a încasat de pomană????? Acuma e la troleu????

  2. Nica Daniela 9 martie, 2022 at 20:43 Răspunde

    Cea mai mare vina poate fi atribuita Camerei Curtii de Conturi Neamt. Atunci cand exercita activitati de audit si constata fapte de natura penala, nu trebuie sa le treaca cu vederea, „lasa ca se inteleg intre ei si se rezolva amiabil intre parti”. Sant multe situatii in Neamt, unde Camera Curtii de Conturi a efectuat verificari „pe spranceana”, nedenuntand faptele penale, desi faptuitorii erau si sant cunoscuti. Un exemplu, verificarile din anul 2018, la UAT Comuna Dobreni. La finalul controlului, desi faptuitorii erau la vedere, auditorii au tacut, lasand evenimentele in voia sortii. Desi la mediere, s-a discutat despre faptuitor si ce obligatii avea, rezultatul medierii nu a fost consemnat asa cum fusese stabilit. Chemat la sediul Camerei Curtii de Conturi, faptuitorul a fost determinat sa nu mai restituie sumele incasate necuvenit. Le-a lasat in seama altcuiva.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.