Țara tuturor posibilităților. Ministerul Afacerilor Interne: polițistul Vlad, pensionat pe caz de boală, poate fi angajat ca șef al Cancelariei prefectului
De 17 zile au avut nevoie cei care lucrează la Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Interne să prezinte un punct de vedere oficial cu privire la cazul fostului polițist Victor Vlad (FOTO), pensionat pe caz de boală, și angajat recent ca șef al Cancelariei prefectului de Neamț. Reprezentanții Ministerului de Interne spun că nu există nicio problemă ca un polițist ieșit la pensie, chiar și pe caz de boală, să fie angajat la Instituția Prefectului, dacă întrunește condițiile în acest sens.
Totuși, un fost ofițer de poliție, care a părăsit sistemul din cauză că era bolnav, adică a fost declarat INAPT, iar după la niciun an și jumătate se angajează la același minister, ajungând să încaseze și pensie, și leafă de bugetar, este un caz cel puțin discutabil. Orice persoană care vrea să se angajeze în România are nevoie de o adeverință care să certifice că este „aptă din punct de vedere medical”.
Dacă Victor Vlad a fost pensionat din cauze medicale, oare ce o fi precizat medicul în adeverința pe care i-a eliberat-o recent la angajare? Dar ce or fi menționat medicii în adeverințele medicale eliberate pentru Victor Vlad, când acesta s-a angajat, la puțin timp după pensionare, la Primăria Târgu-Neamț?
Aceste aspecte ar trebui să fie verificate de cei de la Ministerul de Interne. De asemenea, într-o țară normală s-ar fi trecut și la verificarea dosarului de pensionare a polițistului care a părăsit sistemul din motive medicale, în condițiile în care s-a reangajat la scurt timp tot la stat. Este bolnav sau bolnav închipuit? Nu se autosezizează nicio autoritate că un polițist, plecat din sistem de bolnav ce era, se angajează la 3 luni după pensionare?
Cei de la MAI spun că legea îi permite lui Vlad să fie și pensionar pe caz de boală, dar și șef de cancelarie. Din răspunsul primit de la minister reiese că polițistul care s-au pensionat ca urmare a clasării ca inapt pentru serviciu are dreptul la pensie de serviciu anticipată sau, după caz, pensie de serviciu anticipată parțial. Legal, pensia de serviciu anticipată este tot pensie de serviciu, iar beneficiarii pensiei de serviciu pot cumula pensia cu salariul la stat.
„Referitor la cererea dumneavoastră, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
Polițistul căruia i-au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară, în situația îndeplinirii și a celorlalte condiții legale, are dreptul la pensie de serviciu anticipată sau, după caz, pensie de serviciu anticipată parțială. În conformitate cu prevederile art. 76 alin. (1) din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat cu modificările și completările ulterioare, în sistemul pensiilor militare de stat, pot cumula pensia cu venituri provenite din situații pentru care asigurarea este obligatorie, în condițiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;
b) nevăzătorii ;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copii beneficiari ai unei pensii de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate ;
d) copii beneficiari ai unei pensii de urmaș, prevăzuți la art. 48 lit. a) și b) Conform art. 34 lit. c) “ Invaliditatea de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională după trecerea sa în rezervă/ încetarea raporturilor de serviciu, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă. De asemenea, noțiunea generică de pensie de serviciu utilizată în art. 76 din actul normativ menționat, cuprinde și pensia anticipată și anticipată parțial, sens în care rezultă că aceasta poate fi cumulată cu venituri din salarii, indiferent de durata programului de lucru. Potrivit dispozițiilor art. 78 alin. (1) din Legea 223/2015, deciziile de pensie ale pensionarilor militari rechemați în activitate sau care au redobândit calitatea de polițiști sau funcționari publici cu statut special în instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, se revocă. Prevederile alin (1) se aplică din ziua în care militarul, polițistul sau funcționarul public cu statut special a fost rechemat în activitate ori a redobândit calitatea de polițist sau funcționar public cu statut special.
Referitor la situația la care faceți referire, potrivit art. 268 alin. 2 și 3 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, cancelaria prefectului este un compartiment organizatoric distinct, care cuprinde următoarele funcții de execuție de specialitate specifice: directorul cancelariei, consilier, consultant și secretarul cancelariei. Numărul de posturi, numirea, modificarea și încetarea raporturilor de muncă, precum și drepturile și obligațiile care fac parte din cancelaria prefectului sunt reglementate în partea a VI-a titlul III – Personalul contractual din autoritățile și instituțiile publice. Astfel, categoria de personal care poate ocupa funcțiile de execuție specifice, inclusiv cea de director al cancelariei, este cea reprezentată de personalul contractual. Prin urmare, polițistul căruia i-au încetat raporturile de serviciu în condițiile Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, poate ocupa o funcție de personal contractual dacă îndeplinește condițiile prevăzute pentru ocuparea acesteia”, se arată în răspunsul oferit publicației atacul.ro de Direcția Informare și Relații Publice din cadrul MAI.
Cei de la IGPR ne-au răspuns că „aspectele sesizate (n.n. în articol) exced competenței instituției noastre”.
Fostul ofițer de poliție Victor Cristinel Vlad s-a pensionat pe caz de boală în vara anului 2020, iar la începutul acestui an a fost numit șef al Cancelariei prefectului de Neamț. Vlad încasează pensie începând cu data de 1 septembrie 2020. La baza retragerii din sistem a polițistului au stat motivele medicale, în acest sens existând la dosarul de pensionare documente doveditoare. A fost forțat de boală să se retragă din Poliția Română, o instituție subordonată Ministerului Afacerilor Interne (MAI), iar după o scurtă perioadă, s-a încadrat în muncă tot în cadrul MAI, dar la Prefectură (și această instituție fiind subordonată MAI.
Anul trecut, Vlad a încasat o pensie medie lunară de 9.154 de lei. Vorbim despre o pensie de boală care este mai mare decât salariul pe care îl încasa cât era în activitate. Pe lângă cei 9.154 de lei pensie/lună, Vlad încasează și leafa de șef de Cancelarie a prefectului, de vreo 6.000 de lei.
Dubios este că Vlad s-a angajat imediat după ce s-a pensionat din motive medicale, ceea ce nu face decât să ridice suspiciuni asupra diagnosticului său. Doar ministerul este orb la astfel de aspecte.
Imediat după pensionarea pe caz de boală, Vlad s-a și angajat la Primăria Târgu-Neamț, ocupând funcția de expert la Direcția de Asistență Socială Târgu Neamț, și pe cea de consilier personal al primarului Daniel Harpa. În noiembrie 2020, adică la nici trei luni după ce s-a pensionat pe caz de boală, Vlad lucra deja ca și consilier personal al lui Harpa, apoi ca expert.
Așa cum atacul.ro a arătat, Vlad și-a început activitatea de polițist în iulie 1997, ceea ce înseamnă că în august 2020 avea doar 23 de ani vechime, insuficient pentru a se pensiona. Nici vârsta nu-i permitea să se pensioneze la termen, cei 45 de ani fiind, la fel, insuficienți. Polițiștii se pot pensiona la împlinirea vârstei de cel puțin 47 de ani și 25 de ani vechime.
Sursa foto: stiri-neamt.ro
Daniel MURARU
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Faptul ca acest domn politist nu a ajuns pe postul de inspector sef, in ciuda susținerii primite atat de la Arsene cat si de la Cozmanciuc dupa intalnirile de prin mănăstiri, l-a determinat sa se imbolnaveasca si sa pensioneze. Acum Arsene incearca sa-l reactiveze si sa-l pregateasca pentru o eventuala candidatura la primaria Tg Neamt. Cat despre raspunsul forurilor milițienești superioare e aceeași complicitate si același dispreț față de „dreptul” de a se pensiona la 40 de ani. O inechitate sociala greu de digerat. Sunt curios daca parchetul se autosesizeaza sa verifice documentele de angajare. Sau le este frica pentru ca angajatorul are sotia judecator. Cat despre personaj cred ca nu are nicio tresarire, darămite rusine pentru postura imorală (măcar) in care se află.
Singura boala de care”sufera”nenea” de mai sus este denumita”delapidarea banilor publici”cu pensie speciala halucinanta la 40 de ani si salariu cumulat baban facilitat de statul securisto mafiot reprezentat de sluga din Judetului Neamt,nenea Nita prefectul,sechestrat de Arsene si securistii prosti contra unui salariu baban pentru a ”justifica”aceasta prostitutie .
,,Orice persoană care vrea să se angajeze în România are nevoie de o adeverință care să certifice că este „aptă din punct de vedere medical”. Da si tine de logica , de normalitate, daca esti bolnav, te duci si te tratezi… si ilogic , se aplica doar la populime nu la speciali ca asta !
Fiind bolnav, instituții cutreieram…. Domnule Muraru, ați avut dreptate cu calul lui Harap-Alb. El este! Și are dreptul, zice MAI! Are și stângul, probabil! Eu știu de ce boala suferă. De nesimțire, domnule, de nesimțire. Adică nu mai simte boala și muncește, domle, pensionar de boala!
Sictir!
Poate da domnul(Putin!!?)si-l vedem angajat în linia întîi !?
Cata nesimtire la unele persoane cu functii la militie.Cum sa scrii ca daca esti pensionar anticipat poti sa fii salariat.Este o mizerie fiindca fostul ministru al finantelor a interzis acea ordonanta cu salariati pensionati anticipat.Sau ce este obligatoriu pentru cei multie nu este si pentru fosti politisti.Ce s-a intamplat cu acest individ este nelegal dar targovetii sunt mai cu mot si mai nesimtiti.
La ce se intampla in judet nu va e clar ca bolnavii il conduc??
Am citit mesajul postat de șeful găștii de făcători de ilegalități, voievodul Arsene, care declară la fel de mincinos precum respiră că „PSD nu va fi niciodată adeptul unui război cu presa”. În afară de mizeria de fițuică a lui Iosuban voievodul nu suportă pe nimeni din presă. Daca ar putea proceda precum idolul său Putin ar închide și ziarele/site-urile si jurnaliștii, începând cu Atacul. Cât de ipocrit poți fi să spui că tu respecți presa???? Ferească Dumnezeu!!!!
Sfoara mare in tara cică Lazăr George prefectul ce a fost și nu mai este ar fi fost uns de stăpânul său Citi secretar de stat la Ministrul Energiei. Sa ne ținem bine de acum să vedeți cum vor scade facturile la utilități cum se topește zăpada primăvară cât de fericiți vom fi cum nu o sa fim niciodată. Alta bârfă in târg a lăsat de înțeles că dottore Paul ar fi fost uns de către Flutur – nu știți care este ăla tartorul județului Suceava – sef la Piețe în municipiul Suceava la rugămintea lui Gheorghe Ștefan sigur știți cine este nea Gigi. Paul vezi sa nu semnezi tata vreo hârtie sa faci vreo buba juridică cu vreun parchet special. In ultimii ani de activitate la miliție dottore Paul a fost atât de bolnav că din vreo 2 sau 3 ani vreo 4 ani a stat numai prin concedii medicale. De ce nu sta el sa se trateze sa se îngrijească că de pensioara lui cu tot cu sporuri este și este și la el de da pe de laturi. Dar sa stăm cuminți și să înjurăm numai pe Vlad că așa este ordinul. Copii de ce vă temeți de aia nu o să scăpați se aude George………. …
Ma rog zi si noapte sa intre Romania in razboi!!!
E SINGYRA SOLUTIE SA SCAPAM DE ACESTE GUNOAIE!!!!
GO PUTIN!!!