Dezastru! România, țara cu mii de poduri construite ilegal. Comuna Alexandru cel Bun, punct de plecare pentru o anchetă de proporții la nivel național
Scandal mare la ultima ședință a Consiliului Local Alexandru cel Bun, după ce s-a constatat că unii săteni și-au construit, de la sine putere, poduri peste pârâul Secu. La întâlnire a participat și o parte a celor care au ridicat ilegal podurile, invitați fiind de executivul primăriei. Situația nu este deloc simplă, întrucât numărul celor care se află în culpă este destul de mare, iar soluții legale pentru rezolvarea problemei nu sunt.
Prima parte a întrunirii a fost dedicată dezbaterii acestui subiect și prezentarea eventualelor soluții pentru intrarea în legalitate a podurilor din comuna Alexandru cel Bun construite fără documente.
Țapi ispășitori pentru anchetele autorităților pe subiectul podurilor ilegale au fost găsiți consilierii locali de la USR, deși plângerile au fost făcute de ieșeanul Mihai Patrichi încă din 2017.
Totul a început cu o reclamație a acestuia privind trei poduri de peste pârâul Secu, în zona regularizată, pe strada Apusului. De la această sesizare, care a scos la iveală grave nereguli, verificările s-au extins, concluzia fiind gravă: 18 poduri din comună au fost construite fără respectarea legii, așa cum primarul Ion Rotaru a și recunoscut în timpul ședinței.
În cazul celor trei poduri reclamate inițial de Patrichi, asupra cărora o să revenim, s-a constatat că pentru niciunul dintre nu există aviz de gospodărire a apelor, adică documentul fără de care nu se poate începe o astfel de lucrare. Cu toate acestea, în 2017, cei de la Sistemul de Gospodărirea a Apelor (SGA) Neamț, fără să țină cont de prevederile legale, au emis autorizații de gospodărire a apelor pentru cele trei construcții ridicate fără aviz și fără să se fi încheiat pentru ele procese verbale de terminare a lucrărilor.
Cu alte cuvinte, SGA a pus căruța înaintea cailor, eliberând autorizații înainte de a emite avize de gospodărire a apelor.
Mai grav este că, pe baza acestor documente, Primăria Alexandru cel Bun a emis autorizații de construire, iar doi dintre proprietarii podurilor construite ilegal au ajuns să se racordeze și la gaz. Asta în condițiile în care în documente cele două vile (proprietățile celor cu podurile ilegale) figurează ca fiind … (atenție!!!) anexe agricole!
Cele trei poduri ridicate fără avize de gospodărire a apelor (reclamația inițială a lui Mihai Patrichi):
Plângerea penală a fost soluționată de Poliția Neamț cu neînceperea urmăririi penale, plângerea împotriva soluției fiind respinsă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamț.
Controalele făcute recent de cei de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret nu aveau cum să nu constate aceste nereguli, adică existența unor poduri ilegale. Cei de la „Ape” au aplicat amenzi primăriei, iar cetățenilor le-au pus în vedere să intre în legalitate.
Numai că intrarea în legalitate este imposibilă, fiindcă legea nu oferă posibilitatea emiterii unei autorizații de gospodărire a apelor fără existența avizelor de gospodărire a apelor.
În paralel, Corpul de control al ministrului Apelor, Pădurilor și Mediului a făcut o evaluare (în acte) la nivel național și a constatat că, în intervalul 2019-2020, cei de la „Ape”, administrațiile bazinale din țară, au emis 770 de autorizații de gospodărire a apelor fără să fi existat avize de gospodărire a apelor. Vorbim despre 770 de poduri făcute fără consultarea specialiștilor și fără respectarea legii, în numai doi ani. Este clar ca lumina zilei că, de fapt, numărul podurilor ilegale din țară este de ordinul miilor. Adică, fiecare a construit poduri peste cursuri de apă după cum le-a trecut prin minte, iar la final au obținut autorizații de gospodărire a apelor, deși nu aveau avize eliberate. Totul ilegal, firește.
Bani de la Guvern pentru refacerea podurilor ilegale
Deosebit de grav este că, nu o dată, multe dintre aceste poduri au fost afectate de inundații, unele chiar fiind luate de ape. Deși nu existau acte pentru ele, primăria le-a reparat cu fonduri oferite de Guvern pentru situații de urgență, banii fiind de la fondul de rezervă. Cum a putut primăria să investească în repararea podurilor ilegale? Simplu, pentru că nimeni nu a făcut o verificare serioasă. Vina aparține Curții de Conturi, care a preferat să ocolească aceste „investiții pe situații de urgență”.
Atacul.ro a scris cum sunt furați banii alocați situațiilor de urgență, cum sunt făcute evaluările pe teren, cum sunt găsiți constructorii și cum sunt cheltuite fondurile. Concluzia: 40-50% din sumele oferite de Guvern pentru aceste lucrări sunt sifonate de primari și găștile lor. Nu există un control nici pe evaluarea pagubelor, dar nici pe modul în care sunt efectuate reparațiile. Este inacceptabil să fie alocate sute de milioane de euro pe baza unor evaluări ochiometrice a pagubelor provocate de inundații și fără să existe măcar o fotografie de constatare la dosar. Despre aceste aspecte, atacul.ro a scris AICI, AICI și AICI
Podurile, la control!
Revenind la comuna Alexandru cel Bun, trebuie spus că, în acest moment, se fac verificări ce vizează inclusiv modul în care au fost alocate sume de bani pentru poduri care, legal, nu există.
De asemenea, la nivel național, a fost demarată o amplă anchetă vizând cele 770 de poduri ridicate fără avize de gospodărire a apelor. Ancheta nu va ocoli nici podurile de la Alexandru cel Bun.
Datele atacul.ro indică existența unor plângeri penale la DNA. Efectul bulgărelui de zăpadă, care a avut ca punct de plecare comuna Alexandru cel Bun, a cuprins întreaga țară.
Primarului Ion Rotaru nu îi este comod și nici nu are cum atâta timp cât verificările îl vizează și pe el. Vorbim despre bani publici cheltuiți cu reparațiile acestor poduri, după ce au fost afectate de inundații, de documente suspecte emise de primărie etc.
Ieșirile lui Ion Rotaru din ultima ședință a Consiliului Local denotă disperare. De această dată, s-ar putea ca lucrurile să nu iasă chiar atât de bine ca în alte dosare penale în care a fost vizat. Rotaru știe și a recunoscut că în comună sunt poduri ridicate ilegal și că se caută soluții pentru intrarea în legalitate a acestora. Doar că în baza legii actuale nu se poate, pentru că nicio construcție pe ape nu poate fi autorizată dacă nu există aviz de gospodărire a apelor.
Soluția indicată tot de Rotaru: sprijinul parlamentarilor de Neamț pentru modificarea legii astfel încât podurile ridicate ilegal să poată fi autorizate.
Primarul are dreptate când afirmă că sunt multe comune care se află în situația celei pe care o conduce, adică pline de poduri ridicate fără avize legale. La fel, este adevărat că nu toate podurile ilegale au fost construite în mandatele sale, deși cei de la Urbanism din primărie ar fi trebuit să facă verificări în teren și să-l informeze. Același lucru ar fi trebuit să-l facă și cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț: să verifice și să ia măsuri.
Mult mai grav este că, după descoperirea valului de ilegalități, unii au încercat să le acopere, printr-o „românească” cunoscută de acum.
De ce este obligatoriu ca un pod să fie avizat de specialiști?
Situația de la Alexandru cel Bun, dar și din toate localitățile unde au fost descoperite poduri construite ilegal este gravă, pentru că vorbim despre construcții care nu au fost avizate de specialiști.
Legiuitorul a stabilit că niciun pod nu poate fi construit fără obținerea documentelor legale emise de specialiști. Nu poate ridica fiecare poduri după cum dorește, pentru că există riscul ca acestea să devină pericole pentru comunitate.
Cei de la „Apele Române” emit avizul de gospodărire a apelor, act care are la bază un proiect tehnic redactat de o persoană acreditată. Cea din urmă, prin lucrarea pe care o realizează, garantează că podul ce urmează să fie construit întrunește toate condițiile tehnice, astfel încât riscul ca el să devină un pericol este cât mai mic.
Concret, este periculoasă ridicarea unui pod fără consultarea specialistului, pentru că există riscul ca prima viitură să-l dărâme și să devină un obstacol în albie. Într-o astfel de situație, apa poate să provoace distrugeri uriașe.
De asemenea, un pod construit aiurea poate să blocheze mare parte din albie, dacă culeele (n.r. construcția de pe mal pe care se sprijină podul) sunt amplasate incorect. Tocmai de aceea, legiuitorul a prevăzut ca cei care vor să construiască poduri să obțină actele de reglementare.
„Podeț pietonal” construit ilegal peste pârâul Secu, comuna Alexandru cel Bun:
Podeț construit fără acte peste pârâul Valea Mare, sat Bistrița, comuna Alexandru cel Bun:
Primul pas este acela al obținerii certificatului de urbanism de la primărie. Ulterior, fiind vorba de o lucrare care are legătură cu apele, trebuie obținut avizul de gospodărire a apelor, document care are la bază un proiect tehnic întocmit de un specialist. În baza avizului de la „Ape” se obține și avizul de la Mediu, iar după ce toate documentele sunt la dosar, primăria emite autorizația de construire.
În timpul construirii podului, cei de la „Apele Române” trebuie să verifice periodic modul în care decurg lucrările. La finalizarea acestora, se întocmește un alt dosar și, după o nouă verificare, se emite autorizația de gospodărire a apelor. Acest document confirmă faptul că lucrarea hidrotehnică a fost realizată cu respectarea legii și că riscurile ca ea să cedeze la inundații este redus. Specialistul este cel care își asumă responsabilitatea pentru lucrarea pe care o avizează.
Pe scurt, acestea sunt motivele pentru care legiuitorul a prevăzut parcurgerea (OBLIGATORIE) a acestor pași în construirea unui pod. Numai că, așa cum se știe, în România respectarea legii este opțională pentru mulți, inclusiv pentru autorități.
Urmările acestui scandal sunt greu de prevăzut, cei însărcinați să vegheze la aplicarea legii fiind într-o postură rușinoasă.
Daniel MURARU
Statul își bate joc de bani. Au ajuns să curețe un metru de șanț cu fonduri de la guvern
Milioane de euro cu dedicație pentru greii PSD-ului din banii pentru calamități
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
Pai sa ne spuna beneficiarii de pensii speciale si salarii babane luate la 40 de ani de la MAI si cei de la SRI,vreo 500 bucati in Neamt, impreuna cu DNA care putea sa deschida inca 50 de dosare privind coruptia din Alexandru cel Bun condusa de acest analfabet notoriu Rotaru de ce am ajuns in aceasta situatie?
Tiparul hotiilor de la aceasta primarie se vede din spatiul cosmic,incepand cu ”modernizarea”drumurilor in comuna cu firmele de casa PSD si terminand cu angajarile si smenurile cu podurile si alte zeci de hotii neinvestigate din cauza complicitatii cu institutiile inutile si parazite populate numai cu analfabeti si corupti din institutiile mai sus enumerate.
Daca nu iesim in strada impotriva acestui stat esuat mafiot ”special”cu totii vom fi obligati sa plecam din aceasta tara si sa lasam aceste secaturi sa-si plateasca singuri salariile si pensiile aberante.
Numai o natie de prosti poate continua sa plateasca pensii speciale/serviciu halucinante la 40 de ani si salariile aberante luate prin santaj si furt.
Vina aparține Curții de Conturi, care a preferat să ocolească aceste „investiții pe situații de urgență”. Auditorii Camerei Curtii de Conturi Neamt au ocolit in multe situatii, verificarea investitiilor cu iz penal, la vedere si pentru un orb. Mai ales, cand unul dintre membrii echipei de control a fost insusi directorul executiv al acestei institutii. Pentru acesta, nu a reprezentat o infractiune, faptul ca o institutie publica inregistra in evidentele contabile, documente si alte inscrisuri contrafacute, girate de insasi persoana care era reprezentantul legal al primariei si de catre sefa serviciului financiar contabil. Totul pentru a facilita obtinerea de fonduri pentru un tert furnizor si prieten.
Podurile arata ff bine. Daca le-ar fi facut Ginel erau deja luate de ape
Ce o fi facut ing. Pavaleanu Ioan si ing Stelian Mihaila de la SGA Neamt o fi mers vreodata in bazinul Secu – Vaduri pe teren? Toate aceste incalcari ale prevederilor Legii Apelor 107/1996 s-au intamplat cu ei la “conducerea “ acestei institutii! Iata ce activitate a avut “premiantul” si “marinarul “! Dar cel de la biroul Exploatare Lucrari Hidrotehnice, inginerul Irofte Marcel ?
Acum este jale cu personalul care este la nivelul, atat la S.G.A. Neamt dar si la toate SGA – urile din cadrul Bazinului Hidrografic SIRET! Se actioneaza cu teama in teren pentru a nu deranja politic pe cei care vremelnic, acum sunt la putere!
Iar sistemul de conducere, este sa se ascunda, cu orice pret, toate greselile trecutului de activitate, toate ilegalitatile flagrante, care au dus la dezastrul cursurilor de ape, care au dus implicit la actiuni dezastroase aspura surselor de ape, asupra lucrarilor de arta, asupra zonelor impadurite de lunci, asupra faunei si florei!!
Degeaba se plange de ABASIRET, pe Facebook de ziua 2 februarie – Ziua Mondială a Zonelor Umede:
…” În fiecare an, la 2 februarie, se aniversează Ziua Mondială a Zonelor Umede. Aceasta marchează semnarea, în 1971, a Convenţiei de la Ramsar (Convenţia asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice), ratificată de România prin Legea nr. 5/1991.
Ce sunt zonele umede?
Definite ca suprafețe acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci, zonele umede se află la limita dintre ecosistemele acvatice și ecosistemele terestre și pot fi naturale sau antropice. Pot fi ape stătătoare sau curgătoare, de apă dulce, sărată sau salmastră: o mlaștină, un lac, un râu, o oază, o vale inundabilă, o luncă, o pădure de mangrove, o plajă nisipoasă, o deltă sau un estuar.
Care este rolul lor?
Zonele umede au o importanță deosebită, în principal datorită capacității lor de stocare a cantităților mari de apă proaspătă, atenuarea impactului inundațiilor și a secetelor pentru o zonă de ansamblu, precum și pentru productivitatea lor biologică (de exemplu pește, lemn, stuf).
Schimbările climatice, suprapopularea și, implicit, utilizarea nesustenabilă a terenurilor precum și a resurselor de apă duc la degradarea acestor zone, a căror pierdere poate fi ireversibilă.”….
Cand se emit prosteste avize si autorizatii de gospodarire a apelor in “ Arii Protejate “ nu va ganditi ce prostii faceti?????
La primaria lu Ion zona e umeda mereu.Se ocupa de asta armata de octogenari fara (***) angajati de Ion .