Milioane de euro cu dedicație pentru greii PSD-ului din banii pentru calamități

3
384

 

În vară, Guvernul României emitea Hotărârea nr. 441/2019 privind suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția guvernului pentru realizarea, în regim de urgență, a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie – mai 2019, pe cursurile de apă din mai multe județe. Din Fondul de urgență al guvernului ajungeau în conturile Ministerului Apelor și Pădurilor aproape 200 de milioane de lei pentru executarea, în regim de urgență, a unor lucrări de prevenire și înlăturarea calamităților naturale. Banii au fost împărțiți administrațiilor bazinale din țară pentru amenajarea albiilor, refacerea și consolidarea malurilor, refacerea zidurilor de sprijin etc. Adică, pentru lucrări hidrotehnice menite să prevină și să înlăture efectele calamităților produse de inundații în perioada februarie – mai 2019, pe cursurile de apă din județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Huneadoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Vaslui și Vrancea. Hotărârea de Guvern este semnată de Viorica Dăncilă, Orlando Teodorovici, fostul ministru de Finanțe, iar pentru ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a semnat un secretar de stat. Explicația este simplă, pentru că peste 80% din fonduri, adică peste 160 de milioane de lei, au fost alocați pentru lucrări pe raza județului Bistrița-Năsăud, județul de baștină al ministrului Deneș. Sumele au fost gestionate de către administrațiile bazinale de apă, care au găsit constructorii prin metoda selecției de oferte. Astea sunt informațiile pe care le deținem, pentru că, oficial, reprezentanții ABA Siret încă nu au răspuns întrebărilor noastre.

Județul Neamț: 11 milioane de lei pentru două contracte executate de o firmă din… Bistrița Năsăud

ABA Siret Bacău a alocat suma de 11 milioane de lei pentru executarea a două lucrări în județul Neamț: reprofilare albie – 700 m, apărare mal – 700 m râu Albuia, din satul Rotunda, comuna Doljești (3,3 milioane de lei); reprofilare albie – 1.500 m, apărare mal – 1.500 m – râu Țiganca, comuna Ion Creangă (7,7 milioane de lei).

Prin metoda aplicată și cunoscută de ABA Siret Bacău, firma aleasă pentru a executa cele două lucrări se numește Transilvania Grand Construct SRL din orașul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud, județul de baștină al fostului ministru pesedist de la Ape – Ioan Deneș. Ce criterii au favorizat această firmă să prindă două contracte în Neamț, cu o valoare totală de peste 2 milioane de euro, știu, cu siguranță, cei care au gestionat afacerea. Informațiile oficiale arată că societatea, înființată în anul 2013, are ca obiect de activitate „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Administrator și asociat unic este Florin Crăsnean.

Istoricul firmei este unul mai mult decât dubios. În 2014, avea cifra de afaceri de 1,4 milioane de lei si niciun angajat. În 2015, cifră de afaceri a crescut la 5,1 milioane de lei, dar numarul de salariat a ramas la 0. În 2016, cifra de afaceri a fost 0, cu un angajat; in 2017 – cifră de afaceri de 808.864 lei și 3 angajați. Anul trecut, firma Transilvania Grand Construct a avut o cifră de afaceri de 6.031.915 lei și 9 angajați.

Faptul că o societate fără o experiență prea mare în domeniul unor astfel de lucrări, dă lovitura în Neamț, nu poate decât să dea de bănuit. Sursele noastre afirmă că, deloc întâmplător, firma din Bistrița-Năsăud execută aceste lucrări, pentru că la mijloc este vorba de marea familie PSD din acest județ, afacerea de la Neamț fiind una de care nu ar fi străin nici Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Dar aceste aspecte și altele, la fel de importante, într-un alt articol.

Nici un angajat al firmei din Bistrița pe cele două șantiere

Dacă autoritățile din Neamț ar fi curioase să vadă ce se întâmplă pe cele două șantiere, din Doljești și Ion Creangă, nu ar trebui decât să se deplaseze la fața locului, unde pot constata ceea ce am găsit și noi. În primul rând, nu am putut identifica niciun angajat al firmei din Bistrița, nici la Doljești, nici la Ion Creangă. Am găsit, în schimb, angajați ai societății Mavgo Holding, ceea ce înseamnă că lucrările au fost subcontractate de constructorul ardelean. Că avea sau nu voie să facă acest lucru, cei de la ABA Siret ar trebui să știe.

Șeful celor două șantiere, un domn George Bârsan (foto), a recunoscut că prestează pentru firma Mavgo, însă a refuzat să ne ofere mai multe informații, spunându-ne că nu este el în măsură să facă acest lucru, ci reprezentanții firmei din Bistrița.

La Doljești, lucrau și muncitorii unei firme din Pildești. Interesant este că pe santier am identificat și oameni care nu știau la ce firmă lucrează, unul spunând că societatea ar fi din București, iar un altul din Piatra Neamț. Muncitorii nu purtau echipament de protecție, lucru care se observă în fotografiile făcute.

 

Viituri rare, pagube mici, investiții mari

Am solicitat reprezentanților ABA Siret să explice pe ce criterii au fost alese cele două cursuri de apă, în amenajarea cărora s-a investit 11 milioane de lei, însă nu am primit niciun răspuns. Atacul.ro a constatat că nici pârâul Albuia și nici Țiganca nu se află pe harta privind riscul la inundații din județul Neamț. În acest document, am găsit alte cursuri de apă cu probleme și care prezintă riscuri pentru populație, mai puțin Albuia și Țiganca. Am discutat cu doi săteni care își au casele lângă pârâul Albuia și ne-au declarat că pârâul nu le-a făcut probleme foarte mari de-a lungul timpului. Același lucru l-am aflat și la Ion Creangă, unde pârâul Țiganca s-a umflat mai serios anul acesta, când a ieșit din matcă inundând curțile unor cetățeni. În memoriul de prezentare al proiectului „Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț” se face referire la producerea unor pagube, în urma inundațiilor din perioada februarie – mai 2019, fără însă a fi menționate. Se precizează, în schimb, că inundațiile au pus în pericol 56 de gospodării, 2 poduri și 8 podețe, 0,10 km drum județean și terenuri agricole.

Daniel MURARU

 

 

 

3 comments

  1. Daniela 8 noiembrie, 2019 at 21:12 Răspunde

    Mai nu demult, din exces de zel si pentru a-si face campanie inainte de alegerile europarlamentare, cei de ALDE Neamt au strins gunoaiele si bidoanele de pe Lacul Bicaz, denumind actiunea ca fiind de ecologizare. De atunci nu i-a mai vazut nimeni harnicindu-se in folosul naturii, daramite al localnicilor de acolo. Numai promisiuni desarte, si acela din spatele intereselor financiare. Care mai de care se dau in stamba pe acolo, cind ALDE, cind PSD. Cit despre muncitorii care nu stiau la ce firma sint angajati, exista o singura explicatie. Munceau probabil la negru. Nu ar fi situatie izolata. In perioada cind s-a refacut podul de la intrare in Bicaz acum citiva ani, am luat la ocazie niste muncitori. Cind i-am intrebat de ce lucrau pina tirziu in noapte, mi-au spus ca primeau 50 lei/zi si nu aveau carte de munca. Deci se perpetueaza fenomenul. Nicaieri unde a fost cu adevarat nevoie, nu s-a facut nimic in folosul oamenilor, al celor care au umplut buzunarele celor de la ALDE si PSD. Eventual, doar pentru reprezentanti ai Curtii de Conturi veniti in control pe la primarii. Exemplu, in vara anului 2017, in timpul controlului venit de la Curtea de Conturi la Primaria Dobreni, buldoexcavatorul Primariei i-a rezolvat “problema” reprezentantului Curtii de Conturi. Acesta detine o proprietate in Comuna Dobreni.

  2. Procuroru 9 noiembrie, 2019 at 18:28 Răspunde

    Si acum sa-l vedem pe mister Popescu de la ITM, care lucreaza absolut corect si transparent, nu la comanda, cum fac alti sefi, in control la Ginel! Hai, Popescule, te tin coxxxle sa il verifici pe Ginelus? Nu te tin, normal! Afara cu tine si cu cei pe care i-ai angajat, stii tu cum, stiu si ei! ITMul nu ti l-a lasat tactu mostenire! inspectori de munca, ca aveti treaba, bagati okiul la ginel, s-a terminat cu smecheria, chiar daca ai proptele si la pnl

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.