Specialistul de la DNA, reținut de procurori, voia comision de 25% din valoarea unei drone profesionale

0
3451

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reținut, astăzi, un coleg de-al lor, specialist în cadrul instituției, pe care îl acuză de luare de mită. Răzvan Nicolae Despa (foto) a fost reținut pentru 24 de ore și urmează să fie prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă. Bărbatul este acuzat că a pretins de la un om de afaceri suma de 15.000 de euro pentru a-l ajuta să încheie un contract cu Direcția Națională Anticorupție. În cursul zilei de 16 noiembrie, Despa a fost prins în flagrant de procurori în timp ce primea de la omul de afaceri o primă tranșă din mită, respectiv 30.000 de lei.

Pentru șpaga solicitată și negociată la 12.000 de euro, Despa trebuia să-l ajute pe omul de afaceri să câștige o licitație pentru furnizarea unei drone profesionale instituției la care lucra. Valoarea contractului a fost estimată la 271.300 de lei, fără TVA, ceea ce înseamnă că Despa a solicitat inițial o șpagă de aproape 25% din valoarea contractului.

La mijloc este vorba despre achiziția „Pachet Aeromodel/Dronă profesională pentru activități geodezice și monitorizare teren cu accesorii” în cadrul proiectului „Continuarea dezvoltării capacității tehnice a DNA în investigarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE (TECA)”. Proiectul este cofinanțat de OLAF în cadrul programului HERCULE III Technical Assistance.

Răzvan Despa s-a angajat ca specialist la DNA în vara anului 2018, iar anterior a lucrat pe funcția de consilier la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), instituție ce a fost implicată în mai multe scandaluri de corupție.

În anul 2020, conform declarației de avere depusă în vara acestui an, Despa a câștigat 121.638 de lei, adică peste 10.000 de lei/lunar. Individul este căsătorit și deține, împreună cu soția, mai multe terenuri intravilane în Ulmi și Bolintin Vale, județul Giurgiu, și un apartament în București. Împreună cu frații, deține o casă de locuit în Ilfov, iar în Vrancea, satul Lepșa, are o casă de vacanță împreună cu Gabriel Titi Manole. Cei doi au fost asociați ai firmei Cheile Tișiței SRL, cu obiect de activitate „Hoteluri si alte facilitati de cazare similare”, până în 2018, când societatea a fost radiată. Cel mai probabil, casa de vacanță este pensiunea pe care cei doi au administrat-o prin intemediul firmei Cheile Tișiței SRL.

Comunicatul integral al DNA:

„ Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția decombatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 noiembrie 2021, a inculpatului  DESPA   NICOLAE   RĂZVAN,   specialist   în   cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 15 septembrie 2021 – 16 noiembrie 2021,  inculpatul Despa Nicolae Răzvan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 15.000 euro și, după mai multe „negocieri”,  ar fi  acceptat  promisiunea sumei  de  12.000  euro (plătibilă în două tranșe), în legătură cu îndeplinirea unui act ce intra în îndatoririle sale de serviciu. Concret,  banii respectivi ar fi fost pretinși în legătură cu un contract de achiziție publică pe care omul de afaceri intenționa să îl încheie cu Direcția   Națională   Anticorupție   în   cadrul   proiectului   ,,Continuarea dezvoltării   capacității   tehnice   a   D.N.A   în   investigarea   infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale U.E”  cofinanțat  de  OLAF în cadrul programului Hercule III Technical Asistance. În  contextul   menționat  mai   sus, la  data   de 16   noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan a primit de la omul de afaceri 30.000 de   lei   (echivalentul   a   6.000   euro),   ocazie   cu   care   s-a  procedat   la constatarea infracțiunii flagrante. Inculpatului   i   s-au   adus   la   cunoștință   calitatea   procesuală   și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 17 noiembrie 2021, inculpatul Despa Nicolae Răzvan urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având   ca   scop   crearea   cadrului   procesual   de   administrare   a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Sursa foto: Facebook/Răzvan Nicolae Despa

D.M.

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.