O anchetă de toată jena și un milion de lei făcut cadou hoților. Principalul suspect – Pro Invest SRL, firma fiului ex-deputatului Munteanu

4
4678

Un dosar penal privind un furt de agregate minerale, cu un prejudiciu evaluat la aproximativ un milion de lei, a avut un final rușinos, anchetatorii nereușind, în ciuda informațiilor pe care le-au avut, să identifice autorul faptei. Principalul suspect în cauză a fost societatea Pro Invest SRL Piatra Neamț, controlată de Andrei Dorin Munteanu, fiul ex-deputatului PSD de Neamț, Ioan Munteanu, furtul de agregate înregistrându-se exact lângă o exploatare pe care firma din Neamț o avea în comuna Tupilați, pe malul râului Moldova.

Anchetatorii nu au reușit să strângă dovezi suficiente pentru a trage la răspundere firma lui Munteanu jr. și au dispus clasarea cauzei. Ulterior, anchetatorii au renunțat de tot la anchetă pe motiv că a intervenit termenul de prescripție a răspunderii penale.

Concluzia: cineva a furat 21.675 metri cubi de balast, în valoare de aproximativ un milion de lei, iar polițiștii nu au fost în stare să identifice autorul, deși au avut elemente solide și un suspect.

 

Eșecul de proporții este al Poliției Iași , prin Secția de Poliție Rurală nr, 6 Pașcani, și a Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani, la pachet  cu indiferența celor de la „Apele Române”.

Cinci ani de anchetă în gol sau cum să mușamalizezi un furt de un milion de lei

În data de 26 martie 2014, mai mulți cetățeni din satul Mitești, comuna Miroslevești, județul Iași, localitate învecinată  comunei Tupilați, județul Neamț, au reclamat la Sistemul Hidrotehnic Independent (SHI) Pașcani, care se află în subordinea Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret-Bacău, că cineva exploatează ilegal balast. În loc să anunțe Poliția Miroslovești pentru a verifica sesizarea primită de la cetățeni, cei de la „Apele Române” au așteptat … 10 zile ca să trimită o echipă mixtă SGA Neamț-SHI Pașcani. Când echipa de la „Ape” a ajuns la fața locului, pe 1 aprilie, nu a mai găsit pe nimeni, hoții de balast ștergând putina.

Este momentul în care începe sarabanda adreselor între ABA Siret Bacău – IJP Iași – SHI Pașcani – Primăria Miroslovești – SGA Neamț, adică un fel de bătaie a apei în piuă, pentru că toate demersurile consumatoare de mari resurse financiare și umane nu au dus nici la identificarea și pedepsirea autorului și nici la recuperarea prejudiciului. Cu alte cuvinte, statul a pierdut de două ori: prejudiciul de un milion de lei cauzat prin furt, plus efortul financiar cu o anchetă care a dat greș.

În data de 2 aprilie 2014, SGA Neamț le transmitea celor de la ABA Siret rezultatul verificărilor de pe teren, din 1 aprilie.

Astfel, SGA Neamț a constatat că Pro Invest SRL a deținut o autorizație de gospodărire a apelor pentru un perimetru de exploatare în suprafață de 20.000 mp, situat pe raza comunei Tupilați, pe baza unui contract de închiriere, din noiembrie 2011, plus un alt perimetru de 10.000 mp, pe raza comunei Miroslovești (contract încheiat în septembrie 2013). În adresa celor de la SGA Neamț se mai menționa că Pro Invest  avea  stația de sortare, depozitele de sorturi și agregate minerale pe raza comunei Tupilați, la limita cu comuna Miroslovești. Totodată, se mai făcea mențiunea că pe teritoriul administrativ al comunei ieșene exista o zonă în care s-au exploatat agregate minerale.

„Grijulii” cu resursele naturale ale statului, cei de la ABA Siret-Bacău au anunțat Poliția Iași abia în data de 8 aprilie, adică după mai bine de două săptămâni de la reclamația cetățenilor din Miroslovești și la o săptămână după verificările echipei de la SGA Neamț-SHI Pașcani.

„În albia minoră a râului Moldova, aflată în domeniul public al statului, administrată de Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Siret, situată în localitatea Mitești, comuna Miroslovești, pe teritoriul administrativ al județului Iași, există o zonă în care s-au exploatat ilegal agregate minerale și care este în afara permiterului de exploatare autorizat pentru Pro Invest SRL. (…) Vă rugăm să dispuneți efectuarea de cercetări în vederea identificării firmei care a exploatat ilegal agregate minerale”, se arată în plângerea depusă de ABA Siret-Bacău la Poliția Iași.

Spre finalul lunii mai 2014, Poliția Iași comunica celor de la ABA Siret concluziile în urma verificărilor făcute pe teren de polițiști, de reprezentanți ai „Apelor Române” și ai Primăriei Miroslovești. Astfel, Poliția Iași a confirmat furtul de balast, suprafața exploatată fiind de aproape 9.000 metru pătrați, la o adâncime de 2,5 metri.

„Singurele utilaje care exploatau în zonă aparțin SC Pro Invest SRL Piatra Neamț”.

Ulterior, invocând adresa IJP Iași, ABA Siret a cerut SGA Neamț și SHI Pașcani să recupereze valoarea cantității de balast de la Pro Invest SRL, exploatat de pe raza comunei Miroslovești. Invocând tot felul de motive, cele două instituții nu au pus în practică solicitarea superiorilor de la Bacău, care, nici ei nu s-au arătat deranjați de acest lucru.

Nu a fost recuperat niciun leuț, iar în plus, Secția 6 de Poliție Rurală Pașcani a clasat, în octombrie 2018, cauza sub aspectul infracțiunii de „extragere a agregatelor minerale, fără autorizație de gospodărire a apelor” , pe motiv că nu există probe că cei de la Pro Invest au comis fapta.

Cu alte cuvinte, polițiștii din Pașcani au avut nevoie de 4 ani și 7 luni ca să ajungă la concluzia că angajații Pro Invest SRL nu au furat balast de aproape un milion de lei, deși firma lui Munteanu jr. exploata în acea zonă, unde avea și o stație de sortare.

Tot atunci, polițistul a disjuns cauza, iar ancheta a continuat, într-un alt dosar, pentru identificarea autorilor furtului de agregate minerale. N-au avut timp să mai ancheteze, pentru că, în ianuarie 2019, a intervenit termenul de prescripție a răspunderii penale, iar un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani a pus cruce anchetei și a emis o ordonanță de clasare a cauzei.

După 2 luni, în martie 2019, s-ar fi împlinit 5 ani de când cetățenii din Miroslovești au sesizat furtul de balast din albia râului Moldova. Anchetatorii au avut la dispoziție aproape 5 ani să identifice autorul și să recupereze  paguba de aproape un milion de lei. Nu au reușit, ceea ce arată cât de „profesioniști” sunt unii dintre ei, mai ales atunci când vine vorba despre instrumentarea unui dosar în care vizat este un personaj cu puternice proptele politice.

Procurorul de caz s-a pensionat anul trecut, iar acum se bucură de o pensie special. Polițistul de la Secția 6 de Poliție Rurală Pașcani declară că este agent la IJP Iași, ceea ce înseamnă că s-a transferat între timp. Emil Vamanu, fostul director al ABA Siret Bacău s-a pensionat și el anul trecut. Tot anul trecut a ieșit la pensie și Ion Păvăleanu, fostul director al SGA Neamț. Păvăleanu a beneficiat de sprijinul și protecția PSD, dar și a ex-deputatului Ioan Munteanu, nimeni altul decât tatăl lui Andrei Munteanu, fostul patron al firmei Pro Invest SRL.

Daniel MURARU

 

 

4 comments

 1. FLORIN 18 martie, 2021 at 09:04 Răspunde

  Astea sunt incompetentii si coruptii din Politie premiati luna de luna cu salarii colosale si pensie speciala la 40 de ani pentru musamalizari,manareli,smenuri si trafic de influenta si o viata ”profesionala” de taiat frunze la caini si slugarnicii..
  Unde sunt nulitatile de la DGA?Cu ce se ocupa acele specimene de care auzim ca exista numai cand se aloca bugetul celor de la MAI?
  Cum sa furi la lumina zilei 1 milion ron balast iar coruptii aia din Pascani sa nu-i gaseasca?
  Cum e posibil ca aceasta adunatura de slugi si corupti analfabeti sa se numeasca ”Politie”?
  Caracatita patronata de securistii tradatori si politicienii corupti aserviti lor carora le-a dat salarii aberante si pensii speciale/serviciu la 40 de ani care au adus aceasta tara la faliment isi arata ”eficienta”.

 2. Dana 18 martie, 2021 at 13:00 Răspunde

  Cand s-a impartit malaiul, a ajuns cate o scafa la fiecare. S-a legat sacul la gura si a fost pus la pastrare pentru alt macinis.

 3. Liviu 18 martie, 2021 at 21:10 Răspunde

  Dintre toti politicienii locali cred ca Munteanu Nelu se apropie de Arsene si Stefan ca total al spagilor primite cat erau in functii. Doar ca acum nu-l mai ajuta cu nimic la cat de bolnav este. Se pare ca nici Arsene nu-i prea bine. Iarta-i, Doamne, ca suntem in post.

 4. Alexandru 19 martie, 2021 at 09:39 Răspunde

  Una dintre cele mai mari afaceri ilegală girată de Mafia din interior a Ministerului Mediului și Apelor, Administrației Naționale APELE ROMÂNE, cu complicitatea directorilor puși politic, an de an, de politicieni, șefi de partide trădătoare de țară, senatori, deputați, consilieri județeni, locali, primari de comune, orașe și municipii! Nu puteai să fii director de direcție de ape, ulterior de administrație bazinală de apă, dacă nu cotizai lunar la partide! Sau cel puțin pe trimestru! Cei care erau scoși în față trebuiau să FURE și ei pentru a le rămâne și lor ceva, pentru a-și acoperi cheltuielie legate de forța de muncă, motorină, întreținere, utilaje și, evident, o parte din bani erau pentru șpăgi la diferite nivele, pentru aprobarea actelor de reglementare de gospodărire a apelor, deși, în foarte multe secțiuni de cursuri de apă nu mai erau rezerve de ani de zile!
  Conducând la distrugerea cursurilor de apă din toata țara!
  Cât despre “profesionalismul” și “modul de lucru al organelor de poliție”, s-a văzut și în cazul de față, cel prezentat!!!
  Cât despre implicarea celor din conducerea Ministerului Mediului și Apelor și Administrația Națională APELE ROMÂNE, directorilor de administrații bazinale li s-au confirmat arestările de la nivel de ministru secretar de stat, la nivel de director de ABA-uri. SANDU VICTOR, CRISTIAN BRATANOVI etc.
  LUDOVICE!!! v-ați făcut de cacao și cu numirile politice de la nivel de ministru, la nivel de director ANAR și directori mânjiți pentru PNL! RUȘINE!!!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.