GALERIE FOTO. Pârâul Jidanului, măcelărit de buldozere și excavatoare. Balastul sustras este folosit la modernizarea unui drum județean

4
4461

La o distanță de aproximativ 12 kilometri de centrul comunei Bicazu Ardelean și 2 kilometri până la granița cu județul Harghita, nu foarte departe de postul de poliție, un constructor nemțean lucrează de zor la modernizarea unui drum județean. Trust CCDP modernizează tronsonul din DJ 127 A (km 5+000-10+400, Toșorog – limita cu județul Harghita). Proiectul, în valoare de 33 de milioane de lei, cu TVA, are dublă finanțare (PNDL și bugetul județean), iar lucrările nu au fost finalizate încă. O parte din drum a fost asfaltat, iar constructorul mai lucrează la zidurile de sprijin ce vor proteja șoseaua de pârâul Jidanului, în caz de inundații.

Una dintre cele mai folosite materii prime este balastul, pe care, în mod firesc, constructorul ar trebui să-l aducă din stațiile de sortare pe care le deține sau de la vânzători.

Informațiile noastre arată că din albia pârâului Jidanului cineva sustrage masiv agregate minerale. În urmă cu două zile, redactorii atacul.ro au identificat, în zonă, câteva gropi rezultate în urma excavărilor ilegale, precum și urme de utilaje, dar și grămEzi de balast depozitate la marginea drumului. Cum în zonă nu lucrează altcineva decât cei de la Trust CCDP, există suspiciuni rezonabile că angajații acestei firme au intrat ilegal în albia pârâului și au sustras balast. Societatea este controlată de Daniel Niță, cel care a cumpărat postul de televiziunea Tele M de la cumnatul lui Ionel Arsene. În trecut, Niță a fost omul lui Vlad Marcoci, în prezent administrator public la Primăria Alexandru cel Bun și inculpat într-un dosar pentru fapte de corupție.

Prezența, în apropierea zonei excavate, a unui autocamion inscripționat Trust CCDP, căruia i-a fost amplasat, pe benă, un ciur, numai bun la cernut balastul, întărește ipoteza că cei care lucrează la modernizarea DJ 127A sustrag material din pârâul Jidanului.

Am arătat fotografiile în care apar zonele excavate unui specialist în domeniul apelor, iar răspunsul acestuia a fost tranșant: „Nu avea voie să excaveze. Cel care a făcut asta riscă ori amendă, ori dosar penal. În Legea apelor, extragerea de agregate minerale fără acte de reglementare este prinsă și la contravenții, și la infracțiuni. Acum nu știu dacă e curs de apa cadastrat, căci dacă e cadastrat, trebuie să plătească la Apele Române de 10 ori contravaloarea materialului”.

Cum pârâul Jidanului este cadastrat, cel care a sustras ilegal balast ar trebui să plătească la „Apele Române” de 10 ori contravaloarea balastului sustras.

Asta se întâmplă numai dacă va fi găsit făptașul, în situația de față nefiind cazul, pentru că lucrurile sunt clare. Voință din partea polițiștilor să fie. Când vorbim despre voință ne referim la numeroasele sesizări făcute de autoritățile „Apelor Române” la Poliție pentru furt de agregate minerale, reclamații care au fost clasate pentru că polițiștii nu au reușit să identifice autorii.

Un astfel de caz s-a petrecut în urmă cu câțiva ani pe râul Moldova, în amonte de comuna Tupilați. Într-o zonă unde firma Pro Invest SRL, ce a aparținut fiului fostului deputat PSD Ioan Munteanu, a fost sustras balast în valoare de un milion de lei, iar polițiștii, care s-au prefăcut că anchetează, nu au reușit să identifice autorul mega furtului. Despre acest caz, atacul.ro a scris AICI.

Pentru ca polițiștilor să le fie mai ușor să ajungă la locul de pe DJ 127A, unde am găsit zone excavate, locul este cel marcat pe hartă, iar coordonatele GPS sunt: latitudine – 46.895874; longitudine – 25.80163.

 

Daniel MURARU

Citește și:

Trust CCDP exploatează ilegal balast pe Bistrița. Autoritățile, complice din nou

O anchetă de toată jena și un milion de lei făcut cadou hoților. Principalul suspect – Pro Invest SRL, firma fiului ex-deputatului Munteanu

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. petreapavel srl 12 octombrie, 2021 at 14:26 Răspunde

    Nu are cine sa mai faca controale, de cand a venit la conducerea Ministerului Mediului Apelor si Padurilor si la Apele Romane, UDMR, prin PNL s-a transmis directiva “europeana “ sa nu se mai faca controale tematice la balastiere!
    Apoi a venit “noua organigrama” si practic nu se mai fac controale de catre Inspectia Apelor !! RUSINE ! Numai capii birourilor Inspectia Apelor din teritoriu si de la ANAR cand primesc vreun ordin sa atace politic pe cineva, pleaca in haita in control!
    DEBANDADA si DEZORGANIZARE TOTALA! SECRETOMANIE, pentru ca unii sunt favorizati din acesti “sefi ”, pentru serviciile facute unor directori compromisi de mult si pleaca cu masinile Administratiilor Bazinale ! Oare o alta directiva recenta, de a planta dispozitive de localizare a masinilor Administratiilor Bazinale tip GPS, este pusa in aplicare si pe masinile tuturor sefilor sau directorilor de la Administratiile Bazinale , pentru ca acestea pot fi vazute zilele de Vineri , Sambata si Duminica la localitatilre unde aceste detin case de vacanta !!!
    Asta nu este abuz in serviciu ???!

  2. Blondu 12 octombrie, 2021 at 14:57 Răspunde

    Vă bateți gura degeaba ,in aceasta țară nu se mai poate face nimic,stratul suport trebuia piatra concasata,din aceasta cauză că pune moloz din pâraie crapă asfaltul,constructorul e nevoit să facă așa să recupereze șpagă.Chiar mai trebuie sa ne enervați,așa fac toți,dar mă întreb cine recepționează lucrările?ce semnează Dirigintele de șantier și mai ales inspectoratul de stat în construcții,ce pune la cartea tehnica a lucrări…..sunt părtași la corupție o întreagă mafie

    • Virgil 13 octombrie, 2021 at 09:47 Răspunde

      Mai degrabă e singurul ziarist care scoate la iveală toate crimele asupra mediului. Dacă nici autoritățile nu s-ar scărpina în cur în căutarea unei soluții de scăpare a infractorilor Alta ar fi situatia. Deocamdată au liber la măcelărit și furat pe rupte.

  3. mineavanti 16 octombrie, 2021 at 08:05 Răspunde

    Nu este la prima ilegalitate a acestei societati S.C. TCCDP S.R.L. Roznov, care a si avut in trecutul nu prea indepartat un proces cu Administratia Bazinala de Apa SIRET – Bacau.
    O alta situatie a fost cand societatea in cauza a fost achetata pentru furt de agregate minerale din raul Bistrita, zona amonte de pod la ROZNOV, de catre M.A.I. – IPJ NEAMT – S.I.C.E. , excavatorul fiind parcat ilegal in albia minora a raului Bistrita.
    In loc ca, conducerile de la ANAR si ABASIRET – Bacau sa analizeze si sa propuna emiterea la solicitatrea de acordare de perimetre de exploatare numai a acelor societati care respecta legislatia in vigoare, tehnologiile de exploatare , actele de reglementare respectiv a avizelor de gospodarire a apelor, autorizatiilor de gospodarire a apelor , permiselor de exploatare, acestea primind ordin politic, au emis prosteste asemenea contracte de inchirieri si acte de reglementare, contribuind alaturi de unele Instante corupte si manjite, sa se anuleze sanctiuni date pentru nerespectarea legislatiei in vigoare. Sa vedem in cazul de fata prezentat, cum va reactiona conducerea de la A.N.A.R. A.B.A SIRET SGA Bacau dar si G.N.M. – C.J. NEAMT.!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.