Stația de sortare de la Horia a firmei Danlin XXL poluează masiv râul Moldova. Autoritățile dorm, evident

1
3665

Nu trebuie să fii mare specialist în hidrologie sau de mediu ca să-ți dai seama că un râu este poluat, mai ales atunci când, deși nu a plouat de săptămâni bune, apa este tulbure. Iar când observi de pe podul de peste râul Moldova, de la intrare în Roman dinspre Bacău, că apa are culoarea maronie, gândul te duce fix la stația de sortare a firmei Danlin XXL, situată la un kilometru în amonte.

Această stație de sortare este o sursă constantă de poluare a râului Moldova. Vorbim de apa folosită la spălarea agregatelor care este deversată înainte de a se limpezi. Procedeul pe care ar trebui să-l urmeze orice stație de sortare din România este clar și nu ar trebui să existe abateri. În caz contrar, legea prevede amenzi pe măsură, cea mai mare fiind de 85.000 de lei. Însă, trebuie să existe și autorități care să le aplice.

Redactorii Atacul.ro s-au izbit de indiferența crasă a angajaților de la „Ape”, Mediu etc atunci când a venit vorba de poluarea cursurilor de apă de stațiile de sortare, Iar acest aspect este simplu de explicat: unii proprietari de balastiere, deloc puțini, beneficiază de protecția unor angajați de la stat, care ar trebuie să-i deranjeze cu verificări și, ulterior, cu amenzi. De multe ori, protecția vine și din zona politică, pentru că și acolo merg ca unși banii negri obținuți din activitatea ilicită de exploatare și comercializare a agregatelor minerale.

Ieri, 3 noiembrie, râul Moldova, în aval de stația de sortare a societății Danlin XXL, era foarte tulbure. Malurile apei erau pline cu noroi. Stația, care  se află pe teritoriul comunei Horia, are gura de evacuare a apelor uzate în aval de insula pe care a fost construit, tot de Danlin XXL, un iaz de pește. 

Redactorii atacul.ro au constatat că din stația de sortare era deversată direct în râul Moldova apă murdară, aspect care, în mod normal, ar trebui să atragă sancționarea firmei și îndreptarea comportamentului agentului economic.

Asta s-ar întâmpla numai dacă angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț și-ar lăsa obișnuitele activități și ar merge la fața locului pentru a preleva probe, iar în urma analizării lor ar stabili indicele de turbiditate (cât de tulbure este apa), legea prevăzând penalități drastice. Cum poluarea este continuă, angajații de la „Ape”  ar putea întocmi chiar și un dosar penal, conform Legii apelor.

Firma are un contract încheiat cu SGA Neamț, care o obligă să urmărească indicatorii de calitate a apelor uzate evacuate în râu, însă, suntem convinși, că analizele sunt excepționale. Sau, cel mult, cu depășiri neînsemnate, ca și în cazul stației de sortare de la Costișa, ce aparține societății Andrei Construct SRL.

Situația de la stația de sortare a Danlin XXL ar trebui să fie monitorizată și de către cei de la Arii Protejate, întrucât zona se află în arie protejată (ROSCI0364 Râul Moldova între Tupilați și Roman).

Fotografiile pe care le-am realizat sunt edificatoare:

De asemenea, imaginile din satelit, suprinse în anumite intervale de timp, confirmă poluarea pe care o produce stația de sortare a Danlin XXL. Cea mai recentă poză este din aprilie 2021.

 

Daniel MURARU

Citește și:

Catastrofă ecologică. Râul Moldova, poluat masiv de stația de sortare a firmei Danlin XXL

În atenția DNA! Angajați ai „Apelor Române” protejează proprietarii de balastiere. Redactorii atacul.ro, urmăriți și hărțuiți în Lunca Bistriței

FOTO&VIDEO. Dezastrul provocat pe râul Bistrița de balastiera lui Archip. Indiferența angajaților de la „Ape” și Mediu naște criminali ai mediului. Cine-i protejează?

Cine să-i controleze pe măcelarii mediului? Salariații de la Ape și Mediu se plâng că sunt prost plătiți. 6 din 8 comisari de mediu sunt, chiar acum, în concediu

„Balastiera lui Ginel”, amenzi de 85.000 de lei de la Garda de Mediu și Apele Române pentru apa murdară deversată în râul Bistrița

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

 1. alex 4 noiembrie, 2021 at 14:40 Răspunde

  DEZIINTERES TOTAL, IRESPONSABILITATE ATAT DIN PARTEA CONDUCERILOR DE LA SISTEMUL DE GOSPODARIRE A APELOR NEAMT CAT SI DE LA ADMINISTRATIA BAZINALA A APELOR SIRET – BACAU !
  Ministrul Mediului Apelor si Padurilor UDMR Tanczos Barna, a fost adevarat in control pe teren dar nu sa promoveze Legea Apelor 107/1996 cu completarile si modificarile ulterioare privind poluarea masiva de la balastiere si statii de sortare spalare agregate minerale a cursurilor de apa din judetul NEAMT. Cica a fost sa vada lucrarile de pe paraul OII, judetul Harghita !!
  Pai nu putea sa ii atraga atentia directoarei “ INTERIMARE” Lucaveschi Irina, despre jaful de pe raul BISTRITA de la Podoleni, Savinesti, de pe raurile Moldova si Siret !!????
  Este mult prea obosita cu aceste grave de poluare, are cu totul alte griji si preocupari de servicu , motiv pentru care Ministrul Mediului Apleor si padurilor ar dori sa o “promoveze ” in planul secund al activitatii !!!
  Aceeasi indiferenta , comportament dublicitar s-a manisfestat cu poluarea permanenta, cu ape uzate fecaloid menajere, a raului MOLDOVA , mal stang aval de ROMAN, anul acesta
  ( 2021 ) cand cu greu s-au miscat cele doua institutii, nu directorii interimari pusi de PNL !! Poluarea nici macar nu a fost transmisa, prin flux informational la Administatia Nationala Apele Romane !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.