Hoții de lemne pentru foc s-au cumințit. Săptămâna asta

0
2380

 

 

Dezvăluirile publicației atacul.ro despre comerțul ilegal cu lemn pentru foc, sustras din pădurile stratului, încep să dea roade. În primul rând, polițiștii au înregistrat un dosar penal și au demarat o anchetă care, dacă va fi profesionistă, va scoate la lumină parte din fabrica de bani negri proveniți de pe urma comerțului ilegal cu lemne pentru foc.

De asemenea, cei pe care i-am depistat, săptămâna trecută, efectuând mai multe transporturi în baza unui singur aviz și-au schimbat modul de lucru. Dacă una dintre camionete, pe care le-am prins cu transport ilegal multiplu, a dispărut de tot din peisaj, nemaiefectuând niciun transport în această săptămână, cea dea doua camionetă a avut doar trei avize de transport. Două dintre documente au fost scoase în aceeași zi, 30 septembrie, semn că se poate face și transport legal de lemn de foc. Săptămâna trecută, aceeași camionetă a fost depistată efectuând două transporturi pe un singur aviz. Acest lucru a fost permis și de perioada mare de valabilitate a avizului de transport, chiar de 15-16 ore, timp suficient pentru a căra ilegal lemne.

În cursul zilei de ieri, o altă camionetă, cu același proprietar, a fost surprinsă în două rânduri efectuând transporturi de material lemnos, dimineață și după amiază.

Dimineață (spre Girov), ora 10.40:

 

După amiază (spre Dobreni), ora 16.00:

De această dată, cele două transporturi au avut documente. Primul aviz a fost emis la ora 9.52, valabil până la 19.52. Iar al doilea transport a avut aviz emis la ora 14.19, valabil până la 00.19. Singurul aspect discutabil este cel privind cantitatea transportată: primul aviz a fost pentru 1,78 mc, iar cel de-al doilea pentru 1,47 mc. Din fotografii, al doilea transport a fost mai voluminos decât primul.

De altfel, aceasta este o altă metodă prin care este furat, în continuare, lemnul din pădurile statului, și anume menționarea în aviz a unei cantități mult mai mici de material lemnos decât este transportat în realitate. Cealaltă metodă este transportul multiplu, prin care sunt efectuate mai multe transporturi pe baza unui singur aviz. Furtul este posibil din cauza perioadei mari de valabilitate a avizului, care permite transportatorului să care mai multă marfă folosind un singur document. Chiar dacă noul Sumal este mai bun decât precedentul, activiștii de mediu afirmă că sistemul trebuie perfecționat.

Alte transporturi de lemn, pe care le-am verificat la sfârșitul acestei săptămâni, figurau în aplicația Sumal. Asta nu înseamnă că totul era în regulă. 

Lemnul (FOTO), exploatat undeva la Piatra Șoimului, a fost transportat la o firmă de pe raza comunei Tarcău, momentul în care l-am fotografiat fiind la mai puțin de două ore după emiterea avizului de transport. Avizul a fost emis la 17.23, iar autocamionul cu remorcă era la 19.00 în Piatra-Neamț. Avizul avea valabilitatea până la ora 03.23, ceea ce înseamnă că, ipotetic, ar mai fi avut timp să facă un transport de masă lemnoasă folosind același aviz. Dacă vrea să verifice, Poliția o poate face folosind imaginile de pe camerele CNAIR de la Vaduri.

Tiberiu Boșutar, activistul de mediu sucevean agresat recent de reprezentanții unui ocol silvic din Suceava, a arătat cum pot fi comise furturi masive de lemn, chiar și cu noul Sumal. Pe lângă perioadele lungi de valabilitate a avizelor și posibilitatea de a declara cantități mai mici de lemne decât cele transportate în realitate, Boșutar a spus că un mare neajuns al noului sistem îl reprezintă introducerea traseului transporturilor de masă lemnoasă după ce acestea au fost efectuate. Toate aceste aspecte au fost prezentate autorităților, care au promis că vor remedia deficiențele constatate.

Pe de altă parte, este evident faptul că dacă autoritățile statului și-ar dori, într-adevăr, să oprească furtul de material lemnos, ar avea la îndemână absolut toate instrumentele necesare. Numai că, datele noastre arată că, în afară de sociatetea civilă, nimeni nu dorește eradicarea furtului de material lemnos din pădurile statului, o afacere ilegală de sute de milioane de euro anual. De acești bani se bucură, în cea mai mare măsură, pădurarii, șefii de districte și ocoale, șefii direcției silvice și șefii de la regie. Bineînțeles, parte din sumă ajunge și la lideri politici, precum și la oameni din sistemul judiciar care protejează sistemul mafiot.

Daniel MURARU

Citește și:

Din pădurile statului se fură pe rupte. Poliția doarme, inculpatul din fruntea Direcției Silvice Neamț ne trimite să sesizăm „organele”

Cetățenii, la mâna samsarilor și a hoților de lemne. Oficial, ocoalele silvice vând lemn de foc. Cu cât este valorificat pe piața liberă

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.