Cetățenii, la mâna samsarilor și a hoților de lemne. Oficial, ocoalele silvice vând lemn de foc. Cu cât este valorificat pe piața liberă

0
4123

În județul Neamț, apropierea iernii reprezintă o adevărată provocare pentru cei care își încălzesc gospodăriile cu lemne. Și asta pentru că toată lumea caută să cumpere lemn de foc la un preț cât mai accesibil. 

Direcția Silvică Neamț, care administrează peste 160.000 de hectare de pădure, proprietatea statului, ar trebui să fie principalul furnizor de lemn de foc pentru populație. Fie că ar scoate lemnul cu utilajele ocoalelor, fie cu utilaje închiriate, nemțenii nu ar trebui să-și facă griji că nu au cu ce să-și încălzească locuințele. În realitate, cei mulți sunt obligați, practic, să cumpere lemn de foc de la samsari și firme la prețuri considerabile. Asta se întâmplă în condițiile în care mulți dintre comercianți fură lemnul din pădurile statului, dar și din cele private.

Oficial, ocoalele silvice din Neamț, 13 la număr, vând lemn de foc. Potrivit unei informări a Direcției Silvice Neamț,  instituția vinde, prin intermediul ocoalelor, lemn de foc la prețuri cuprinse între 130 lei și 285 lei/mc, TVA inclusă, în funcție de specie. În total, 6.833 de metri cubi.

O cerere și multă răbdare

Pentru a vedea care este situația reală, am sunat la cele 13 ocoale silvice și am întrebat dacă au lemn de foc și când îl pot livra. Surpriza a fost de proporții, în sensul că, doar cu câteva mici excepții, ocoalele nu au lemn de foc foioase (amestec de fag, carpen etc), iar șansa ca populația să-l cumpere de la stat, la un preț acceptabil, este mică.

De la Ocolul Silvic Tazlău, singurul de altfel, ni s-a comunicat că are la vânzare lemn de foc, și de foioase, și de rășinoase.

Ocolul Silvic Roznov nu vinde lemn de foioase, pentru că nu are, în schimb, de rășinoase nu duce lipsă.

La Ocolul Silvic Vaduri ni s-a comunicat că sunt foarte multe cereri de onorat, așa că șansa de a cumpăra lemn de foc foioase o să apară prin octombrie-noiembrie.

La Ocolul Silvic Tarcău, doamna de la producție ne-a spus clar că ocolul nu are lemn de foc la vânzare.

La Brateș trebuie vorbit cu maistru de parchet ale cărui telefoane erau închise. Și aici lemnul de foc se vinde cu programare, fiind multe cereri.

De la Bicaz ni s-a comunicat că ocolul nu are lemn de foc foioase, dar are de rășinoase. În ceea ce privește lemnul de foc de foioase, cei de la producție ne-au sugerat să revenim cu un telefon după 15-20 octombrie și cu o cerere la șeful de ocol, în prelabil.

Cei de la Ocolul Silvic Poiana Teiului ne-au spus tranșant că nu au lemne de foc și ne-au sugerat să luăm legătura cu cei de la Borca. Aici au numai lemn de foc de rășinoase, șanse la foioase sunt de abia peste două săptămâni.

De la Ocolul Silvic Târgu Neamț am fost trimiși la pădurarul de zonă, iar când am spus că nu-l cunoaștem, am fost invitați să depunem o cerere, că vom fi contactați … cândva. 

De la Ocolul Silvic Văratec am aflat că stocurile sunt mici, cereri sunt multe, iar o achiziție durează între o săptămână și …  o lună.

Ocolul Silvic Gârcina nu are lemn de foc la vânzare, însă va avea când … va da drumul exploatărilor.

Ocolul Silvic Roman ar avea la vânzare lemn de foc,  însă în depozit nu are niciun metru cub, ci doar în pădure. Și aici trebuie făcută o cerere.

Doi metri cubi de lemne – 1.100 de lei

În aceste condiții, Direcția Silvică Neamț continuă bătaia de joc la adresa populației care își încălzește casele cu lemn de foc. Oamenii sunt puși pe drumuri să facă cereri și să aștepte până când vor fi contactați ceea ce, în majoritatea cazurilor, nu se întâmplă. În final, puțini vor reuși să cumpere lemn la prețuri acceptabile, pentru că acea cantitate scoasă la vânzare de Direcția Silvică nu este suficientă. 

Prețurile lemnului de foc, practicate în acest an, reprezintă o nouă lovitură la adresa populației cu venituri modeste. O camionetă cu 2 metri cubi de lemn de foc foioase (tăiate rondele și, de multe ori, mai puțin de 2 mc) este scoasă la vânzare cu 1.100 de lei, în zona Tarcău-Pângărați-Bicaz. Există și posibilitatea ca populația să cumpere lemnul direct din pădure, pe picior, cu 330 lei/mc – fag și 180 lei mc/brad. Numai că aici se adaugă costurile cu tăiatul, transportul și crăpatul. La Pipirig, prețurile sunt la fel de mari la comercianții privați. Un metru cub de lemn de foc (fag – buștean) costă între 360 și 380 de lei, iar tăiatul mai înseamnă câteva zeci de lei în plus.

Sezonul rece, bucuria pădurarilor

Cum Silvicul nu va fi în stare să satisfacă nici măcar 10% din necesarul de lemn de foc, nemțenii vor apela la firme și la prietenii pădurarilor, care stabilesc, de fapt, prețul pieței. Ocoalele silvice vând lemnul de foc de foioase cu cel mult 285 de lei/metru cub. Însă întrebarea este: câți și cine va reuși să-l cumpere? Au fost situații, și nu puține, când pădurarii au folosit cererile depuse de cetățeni pentru a scoate lemn din pădure și a-l vinde mult mai scump. Manevra este simplă și funcționează impecabil atâta timp cât există o cârdășie pădurar-șef de ocol-polițist.

Astfel, pădurarul scoate din pădure lemnul, cu ajutorul cererilor pe care nu le onorează în beneficiul titularilor (aceștia așteptând să fie contactați de personalul silvic), pentru care plătește 285 de lei/mc (cel mai scump). Îl taie și îl transportă la clienți, unde îl vinde cu 550 lei/mc. Câștigul net este de 150-200 de lei/mc, adică la o cantitate de 1.000 de metri cubi vândută astfel, câștigul este de 150.000-200.000 de lei (până în 40.000 de euro). Și asta într-un singur sezon. Profitul este maxim când lemnul provine din furt.

Sunt lucruri binecunoscute și tolerate, pentru că această activitate ilicită, ca și altele din domeniu, aprovizionează cu bani atât „boșii” din instituție, cât și din lumea politică, reprezentanți ai autorităților cu atribuții de control etc. O mafie în toată regula, care ajunge să facă bani și de pe urma celui mai amărât cetățean.

Daniel MURARU

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.