Arsene și misterioasa firmă pe care o patronează. Ce afaceri face inculpatul din fruntea CJ-ului?

1
2766

De-a lungul timpului, publicația atacul.ro a atras atenția cu privire la modul batjocoritor în care Ionel Arsene (FOTO), inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț, a înțeles să-și completeze declarațiile de avere și de interese. Au fost situații, și nu puține, în care șeful județului, prin ceea ce a menționat în documente oficiale, depuse la Agenția Națională de Integritate (ANI), nu justifica sumele acordate cu împrumut sau achiziții de bunuri (vezi cazul unui Audi cumpărat în 2014).

Inspectorii ANI nu au avut, până în prezent, curiozitatea să verifice mențiunile lui Arsene din declarațiile de avere și interese, așa că acesta continuă să le completeze la mișto.

Așa a făcut și cu ultima declarație de interese, completată în iunie. La punctul 1, Arsene trebuia să menționeze dacă este asociat sau acționar la societăți comerciale, companii/societăți naționale, instituții de credit etc. A trecut că are calitatea de asociat (50% din părțile sociale, cu o valoare de 5.000 de euro) la firma Building Services SRL. În „Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese” se spune clar că rubrica „Unitatea denumire și adresă” trebuie să includă denumirea completă a entității și adresa exactă acesteia. Cu toate acestea, Arsene „uită” să menționeze adresa exactă a firmei la care este asociat. La fel a procedat și când a completat declarația de interese de la începutul mandatului, adică în noiembrie 2020.

Extras din „Ghidul de completare a declarațiilor de avere și de interese:

Arsene nu există în nicio firmă cu denumirea Building Services

În cazul societății Building Services SRL, la care Arsene spune că este asociat cu 50% din părțile sociale, lucrurile sunt mai complicate, pentru că, la nivel național există zeci de firme care au „Building Services” în componența denumirii lor.

Singura firmă din România cu denumirea „Building Services” își are sediul în Ploiești, Prahova, iar ultimul bilanț depus datează din anul 2011. Arsene nu figurează printre asociați, firma fiind deținută de un cetățean englez.

Atacul.ro a verificat și alte firme care au în componența denumirii lor „Building Services”, însă Arsene nu apare ca fiind asociat în niciuna dintre acestea. În baza de date a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), Arsene nu figurează ca fiind asociat/acționar la nicio societate comercială aflată în funcțiune, cu această denumire – Building Services SRL. Este posibil ca șeful CJ Neamț să fi ieșit din firmă și acesta e motivul pentru care nu apare în evidențele oficiale ca fiind asociat. De asemenea, nu este exclus ca președintele CJ-ului să fi trecut greșit denumirea firmei în declarația de avere. 

Pentru a clarifica toate aceste aspecte, i-am adresat lui Ionel Arsene o serie de întrebări, însă șeful CJ-ului, care refuză dialogul cu redactorii atacul.ro, nu ne-a răspuns.

Ciudățeniile din declarațiile de avere ale lui Arsene: mașini, bani împrumutați și sume oferite cu împrumut

Multe dintre declarațiile de avere ale lui Arsene merită din plin atenția autorităților, pentru că unele documente conțin informații care nu au nicio logică. O mișcarea suspectă a unor mari sume de bani, pe care Arsene nu le justifică cu veniturile sale și ale familiei, a apărut în declarația din 2017, dar și în cea din 2018. În primul rând, Arsene preciza că a avut aceleași împrumuturi la bănci: 46.000 euro, împrumut în derulare; 150.000 euro – împrumut în derulare; 5.000 euro – împrumut în derulare. Aceste credite bancare se aflau și în declarația din decembrie 2012. În 2016, Arsene a luat bani cu împrumut de la două persoane fizice, fără a preciza și identitatea acestora, așa cum legea îl obligă. Vorbim de un împrumut de 135.000 de lei și un altul de 40.000 euro. Ambele au fost contractate în 2016, cu scadență în 2017.

Dubios este că familia Arsene, așa cum arată declarațiile de avere, a avut bani să scoată din buzunar pentru a împrumuta atât persoane fizice, cât și societăți comerciale. Astfel, Ionel Arsene a împrumutat o persoană fizică (n.r. era obligat să dezvăluie identitatea celui pe care l-a împrumutat) cu 135.000 lei, iar soția sa a acordat trei împrumuturi: unul de 40.000 de euro societății sale – Consacre SRL; altul de 20.000 de lei tot firmei Consacre și un împrumut de 651.164 lei societății Rotercom Prestige.

O simplă analiză arată că familia Arsene a luat cu împrumut 300.000 de lei și a dat cu împrumut peste 800.000 de lei. Și asta în condițiile în care cei doi nu declară că ar fi încasat dividende de la societățile pe care le dețineau la acea vreme, dar nici nu au avut alte surse de venit. Arsene precizează că, în 2016 – anul în care a împrumutat aceste sume, a câștigat 60.876 lei de la Camera Deputaților și 30.149 lei de la Consiliul Județean Neamț, iar soția sa 10.116 lei de la firma Rotercom Prestige.  Totalul, pe familie, de 100.000 de lei reprezintă o sumă foarte mică în comparație cu banii pe care cei doi soți i-au dat cu titlu de împrumut firmelor pe care le dețin sau unor persoane fizice. Cum a reușit Arsene, ce a declarat venituri ale familiei de 100.000 de lei în 2016, cu două împrumuturi luate de la persoane fizice în valoare de aproximativ 300.000 de lei, să dea bani cu împrumut – 800.000 de lei?

În declarația de avere din 2015, Arsene a menționat în declarația de avere un autoturism Audi, care a dispărut din declarația din 2016, fără niciun fel de mențiune.

Daniel MURARU

Citește și:

Arsene, ce viață! Leafă de 21.375 lei/lună. Declarația de avere a președintelui CJ Neamț, completată la mișto

Cum l-a îmbogățit politica pe Ionel Arsene. Mașini de lux și sute de mii de euro fără justificare. Autoritățile au luat poziția struțului

 

1 comment

  1. Elena 14 septembrie, 2021 at 17:21 Răspunde

    Ce asteptari poti avea de la un valutist care tufa pe furis cu sosetele-n chicioare. Smenuri, incurcaturi , incalceli, scandaluri, furaciuni, amageli ,tepe, falsuri, imbarligaturi si alte nenorociri . (***) asta oare poate dormi noaptea?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.