DOCUMENT. Poluarea cu dejecții a râului Moldova trebuia stopată de Primăria Roman, în urma cu 3 ani. Apa Serv SA spune că a fost amendată pe nedrept

3
1936

Poluarea râului Moldova se lasă cu procese. Apa Serv spune că a fost amendată pe nedrept. Garda de Mediu a obligat Primăria Roman să remedieze defecțiunea, în trecut, însă nu a făcut-o. Poluarea râului Moldova cu dejecții din canalizarea orașului Roman a dus la sancționarea cu suma maximă a Apa Serv SA, societatea care administrează canalizarea orașului. Garda de Mediu Neamț a aplicat companiei județene o amendă de 100.000 de lei, iar Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, o alta de 40.000 de lei. Pe lângă sancțiuni, autoritățile au impus companiei Apa Serv să ia măsuri astfel încât dejecțiile să nu mai ajungă în râul Moldova. Faptul că în sarcina Primăriei Roman nu a fost reținută nicio culpă, deși este proprietara rețelei de canalizare, dar și a rețelei pluviale, a dat frâu liber discuțiilor. Unii, și nu puțini, afirmă că subiectul poluării a fost tratat politic. În anumite cercuri se vorbește despre faptul că Primăria Roman nu a fost amendată pentru că este condusă de un primar liberal, în timp ce autoritățile au avut liber să altoiască Apa Serv SA, o companie care se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, condus de pesedistul Ionel Arsene.

Cei de la compania Apa Serv afirmă că nu sunt singurii responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat, mai ales că ei nu fac altceva decât să administreze o rețea veche de zeci de ani și care așa a fost construită:  canalizarea pluvială și cea de ape uzate este comună în cea mai mare parte a orașului. Din 1990 până în prezent, deși au fost ploi puternice care au dus la refularea dejecțiilor din canalizare pe câmpul din Bălcescu, iar de aici în râul Moldova, nu s-a mișcat nimeni din vreun birou pentru a îndrepta situația.

Primăria Roman trebuia să se implice încă din 2018

Că o parte din responsabilitate revine și Primăriei Roman o demonstrează un control efectuat în septembrie 2018, în urmă cu 3 ani, de către comisarii Gărzii de Mediu Neamț, în urma unei situații similare ca acea din acest an, când, din cauza ploilor puternice, rahatul a refulat din canalizare pe câmp. La acea vreme, comisarul care a efectuat controlul a stabilit măsuri și termene de rezolvare în sarcina Primăriei Roman, proprietara rețelelor de canalizare. Astfel, până în data de 17 septembrie 2018, Primăria Roman ar fi trebuit să transmită soluția tehnică identificată pentru remedierea defecțiunii la rețeaua de canalizare subterană de pe terenul din strada Bogdan Dragoș, unde, în condiții de precipitații abundente, apele pluviale și menajere refulează pe un teren proprietate privată.

Tot până pe 17 septembrie 2018, Primăria Roman trebuia să transmită Gărzii de Mediu graficul de implementare a soluției tehnice identificată pentru remedierea defecțiunii la rețeaua de canalizare subterană de pe terenul din strada Bogdan Dragoș. Niciuna dintre măsuri, așa cum s-a văzut recent pe teren, nu a fost respectată de către Primăria Roman, semn că cei de la Garda de Mediu Neamț trebuie să-și îndrepte atenția și către această instituție.

Controlul pe teren a fost efectuat în data de 5 septembrie, în urma unei sesizări privind refularea conductei de colectare și deversare a apei pluviale și menajere pe un teren din strada Bogdan Dragoș, nr. 192. Comisarul care s-a deplasat la fața locului a constatat, în prezența reprezentanților Primăriei Roman, SVSU Roman și ai Apa Serv SA, că sesizarea se confirmă și a cerut primăriei și companiei să identifice și să remedieze rețeaua de canalizare defectă. Ceea ce nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Sistemul de canalizare al orașului Roman are o vechime de 60 de ani, fiind construit în anii 60. Este un sistem de tip unitar, ce colectează atât apele menajere, cât și pluviale. Reprezentanții Apa Serv afirmă că gura de scurgere din zona Bogdan Dragoș a fost proiectată și autorizată de SGA Neamț în anul 2019, cu scopul de a fi folosită la debite mari, mult peste capacitatea de preluare a stației de epurare. Adică, refularea de dejecții pe câmp a fost permisă de Apele Române, în acest sens existând un document emis de SGA Neamț. Reprezentanții companiei județene mai spun că singura lor atribuție era aceea de a monitoriza calitatea apelor evacuate pe deversoarele de apele pluviale în perioadele cu ploi abundente.

În plus, rețeaua cu probleme, spun cei de la Apa Serv, nu face obiectul contractului de predare-primire încheiat cu Primăria Roman, iar Camera de retenție și conducta sunt amplasate pe terenuri proprietate privată, unde accesul este dificil.

O problemă care ar fi trebuit să fie clarificată până în prezent este cea a apei pluviale care, din pricina modului în care a fost construită rețeaua de canalizare, ajunge în stația de epurare. Primăria, spun cei de la Apa Serv, nu ar fi plătit niciodată pentru apa pluvială care a ajuns în stația de epurare administrată de compania județeană. Din aceste motive, Apa Serv va contesta cele două amenzi în instanță.

Ceea ce se întâmplă în zona Bălcescu când plouă puternic și dejecțiile refulează pe câmpuri și în râul Moldova, nu se va rezolva în niciun caz cu amenzi, nici cu blindarea conductelor, pentru că rahatul va refula, cu siguranță, în altă parte. Obligatoriu, toți cei implicați, primărie, companie județeană, autorități de mediu etc, trebuie să analizeze situația și să găsească cea mai bună soluție, astfel încât dejecțiile să nu mai ajungă în Moldova. Aceasta ar fi fost identificată în construcția unui bazin care să preia, atunci când plouă puternic, dejecțiile care refulează din canalizare, astfel încât mizeria să nu mai ajungă pe câmp și în râu. Este cea mai la îndemână variantă, pentru că este greu de crezut că se vor găsi bani pentru a investi în canalizările orașului Roman.

De la izbucnirea scandalului generat de deversarea dejecțiilor în râul Moldova, reprezentanții Primăriei Roman au tăcut mâlc, prefăcându-se că au uitat de măsurile pe care municipalitatea trebuia să le implementeze până în data de 19 septembrie 2018, așa cum au stabilit autoritățile de mediu.

Daniel MURARU

Citește și:

Dosar penal pentru poluarea râului Moldova. Vana prin care erau deversate dejecțiile a fost blocată

 

 

3 comments

 1. alt cacat cu perje 28 august, 2021 at 10:31 Răspunde

  Baaaaaa voi sunteți nebuni???????? Ce scrie omul asta aici?????? Lacuri cu cacat, rauri cu cacat, parauri poluate de șmecheri! !!!!!!!! Bai idiotilor, bai cretinilor mars în India cacatilor. Desfiintati dracului institutiile ca aruncati cu banii in caini. Mi se face rau numai cand ma gandesc. Bai incompetentilor, bai trantorilor unde traiti unde respirati, de unde dracului beti apa? Ce educatie dati cretinilor care vin dupa voi? Bai nimicuri. Bai cacati cu ochi mars la treaba, nu la pandit salariile

 2. Liviu 28 august, 2021 at 13:52 Răspunde

  Apaserv e o companie falimentara, distrugerea ei fiind orchestrata in mandatele lui sosețică. Nu au investit nimic in retele si arunca poveste ca ei doar administreaza iar proprietari sunt primariile. Gasti de hoți si incompetenți. Directori de co.oanie, CA-uri platite cu sute de milioane. Observ ca in ultima vreme Arsene i-a cam culcat pe toti din presă, cu excepția Atacului. Le-a gasit prețul corect. Precis peate 3 ani o sa-l voteze iar prostimea.

  • Andrei Varga 30 august, 2021 at 06:06 Răspunde

   Chiar sunt proprietari UAT- urile . De altfel în anii 90 când RAGC aparținea de primărie apa avea un preț derizoriu .
   Curgeau wc urile in case de numa . Nici contorizare nu era peste tot .
   Bine, și curentul era câțiva bani pe kilowatt atunci .
   Dar până găsesc ocârmuitorii actuali o cale comuna în care politicul sa nu aibă nici un cuvânt tare îmi este că în câțiva ani va fi sărbătoare locală cu mici, mustar, și bere rece in ziua in care NU este avarie !

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.