Combinații și afaceri. Milioane din contracte cu statul pentru o firmă din anturajul grupării Archip-Cozmanciuc

1
5573

O societate de construcții nou intrată pe piață a reușit, în mai puțin de un an, să realizeze o cifră de afaceri de invidiat, de peste 2 milioane de lei, și un profit de 404.000 lei, cu numai 8 angajați. Trebuie specificat, însă, că performanța în afaceri a firmei se datorează statului, cu care are contracte prin diferite entități bugetare. Iar contractele au început să curgă în februarie 2020, adică imediat după instalarea guvernului liberal al lui Orban.

Societatea Full Progres SRL, cu sediul în comuna Alexandru cel Bun, căci despre ea este vorba, a și făcut investiții serioase încă din primul an, cumpărând stația de sortare din Girov a societății General Construct, aflată în insolvență. În plus, firma, unde părțile sociale sunt deținute în cote egale de Marius Ionuț Afemei și Iulian Mihai Vîrlan, a reușit să câștige licitații organizate de către Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret pentru exploatarea de agregate minerale.

În luna ianuarie, Full Progres a câștigat licitația pentru închirierea a 36.168 mp în punctul Căciulești 2, râul Cracău, plătind pentru asta 2.532 de lei/lună. Full Progres a câștigat în fața firmei Andrei Construct SRL, ce este deținută de fratele fostului prefect Archip. De altfel, așa cum o să arătăm, Full Progres și Andrei Construct s-au asociat pentru a câștiga contracte, ceea ce înseamnă că au mimat concurența la licitația organizată de ABA Siret Bacău, condusă de liberalul Răzvan Găină.

Este evident că asemenea reușite nu puteau fi realizate decât cu proptele politice. Iar informațiile noastre arată că sprijinul vine de la liberali, societatea având susținere din zona grupării Cozmanciuc – Archip a PNL Neamț.

Firma Full Progres a câștigat licitații în asociere cu firme apropiate familiei Archip, dar și apropiate de Ginel, cumătrul lui Ionel de la CJ Neamț. În iunie 2020, Full Progres și Andrei Construct, societatea fratelui fostului prefect din vremea PDL – Mihai Archip, acum membru PNL și foarte apropiat de Cozmanciuc, președintele autosuspendat al organizației județene, au câștigat o licitație organizată de Primăria Roman, condusă la acea vreme de liberalul Micu. Pentru 389.864 lei, fără TVA, cele două firme întrețin o parte dintre parcările de reședință din Roman.

În octombrie 2020, Full Progres, în asociere cu Stef Edil CDP, firmă controlată de Gheorghe Vlasie – Ginel prin interpuși, a câștigat un contract în valoare de 1.200.586 lei, fără TVA, cu Primăria Brusturi pentru executarea de șanțuri betonate și a unei pasarele peste pârâul Brusturi.

La finele anului trecut, Full Progres SRL, alături de alte cinci firme, printre care și Kipper Trans SRL, unde asociați sunt Mihai Archip și Cristina Bibirig, fosta soție a adjunctului IJP Neamț, a semnat un contract în valoare de 475.897 lei cu Primăria Borlești pentru construirea unei cantine sociale în satul Mastacăn.

În concluzie, Full Progres a câștigat cele trei licitații prin procedură simplificată, asociindu-se cu firme apropiate familiei Archip, dar și de Ginel, cumătrul pesedistului Ionel Arsene.

De la începutul anului 2020 și până în prezent, firma a încheiat mai multe contracte cu primării, dar și cu societăți comerciale aflate în subordinea Primăriei Piatra-Neamț, dar și a Consiliului Județean Neamț. Primul contract l-a încheiat în februarie 2020, pentru reparația unei străzi din comuna Păstrăveni, valoarea fiind de 54.050 lei, fără TVA.

Contract de 240.000 de lei de la Publiserv, cu dedicație

Un alt contract al Full Progres SRL, cu puternic iz politic, a fost încheiat în data de 13 martie 2020, cu societatea Publiserv, într-un timp record. Firma Consiliului Local a publicat anunțul la ora 9.47, iar la 10.25 atribuia lucrarea celor de la Full Progres. Valoarea: 240.000 de lei, fără TVA, pentru care a avut de reparat și amenajat spațiile de joacă din Piatra-Neamț. Contractul a fost obținut la o lună după ce firma a fost preluată de Afemei și Vîrlan.

Publiserv, ai cărei reprezentanți s-au plâns mai mereu că nu primesc suficiente lucrări de la primărie, și-a permis, la începutul pandemiei, să renunțe la reparația spațiilor de joacă în favoarea firmei Full Progres. La acea vreme, societatea era condusă de liberalul Triboi, un apropiat al primarului Dragoș Chitic, liberal și el.

În iunie 2020, încheiat două contracte cu Drupo SA, firmă a CJ-ului, pentru asigurarea transportului unui camion.

Au urmat alte contracte încheiate cu primăriile Crăcăoani, Păstrăveni, Girov, Ruginoasa, Brusturi.

În august 2020, Full Progres a reabilitat rezervorul companiei Apa Serv de la Ocea, Grumăzești, încasând 46.806 lei, fără TVA.

Și în acest an, Full Progres SRL a încheiat contracte cu valori substanțiale, aproape toate la foc automat.

Contractul, în valoare de 105.082 lei, cu Primăria Ruginoasa pentru construirea unor stații de autobuz, a fost atribuit în 18 minute din momentul publicării anunțului. Contractul cu Primăria Crăcăoani, în valoare de 277.263 lei, pentru construirea terenului de sport din satul Magazia, a fost încheiat în mai puțin de o oră și jumătate.

Numeroasele contracte obținute anul trecut le-au permis celor de la Full Progres SRL să cumpere stația de sortare din Girov, care a aparținut societății General Construct.

În ianuarie 2020, Cabinetul Individual de Insolvență Bistriceanu Dumitru scoatea la licitație stația de sortare cu suma de 579.200 lei, fără TVA. În noiembrie 2020, Agenția pentru Protecția Mediului Neamț elibera autorizația de mediu (revizuită) pentru stația de sortare amintită, solicitarea fiind făcută de Full Progres SRL.

Balastiera (foto) din comuna Girov-Căciulești a fost cumpărată de Full Progres în cursul anului 2020:

 

Full Progres SRL a fost înființată, în anul 2018, de Doina Afemei și Alexandru Moisii, însă nu a funcționat. În 31 ianuarie 2020, în firmă au fost cooptați Mihai Ionuț Afemei și Iulian Mihai Vîrlan. În 10 februarie, Doina Afemei s-a retras din societate, iar Mihai Ionuț Afemei și Vîrlan au rămas asociați, fiecare cu o cotă de 50% din părțile sociale.

Februarie 2020 a fost și luna care în care contractele cu statul au început să curgă, fapt care se petrece și în prezent.

Daniel MURARU

Citește și:

Fosta nevastă a lui Bibirig și Archip, afaceri grele cu bani publici. Adjunctul Poliției: „Cine este Archip?”

Primarul de Pângărați și-a „tras” asfalt în fața magazinelor, din bani publici. Un fost prefect a încasat sutele de mii de lei pentru lucrare

 

 

1 comment

  1. lehamite 21 mai, 2021 at 08:10 Răspunde

    ce ti e arsene ce ti e cozmanciuc?aceleasi tip de (***) puse pe capatuire din bani publici. de i ai trimite sa lucreze in privat ,fara proptele politice, acolo sa si dea masura ,,competentei “.

    ADMIN.:
    https://atacul.ro/2017/09/11/ani-doarme-n-papusoi-rupt-de-datorii-presedintele-cj-neamt-doneaza-psd-ului-zeci-mii-de-lei/

    https://atacul.ro/2018/02/22/cum-l-imbogatit-politica-pe-ionel-arsene-masini-de-lux-si-sute-de-mii-de-euro-fara-justificare-autoritatile-au-luat-pozitia-strutului/

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.