Rotaru și „moșia” lui de la ADI Urbtrans. Cum curg angajările pe pile și relații

11
2769

Ion Rotaru (foto), primarul comunei Alexandru cel Bun, a transformat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Urbtrans, al cărei președinte a fost până acum o săptămână, în propria moșie.

În februarie 2018, Rotaru și-a angajat fiica, pe Laura Oprea, ca inspector  de trafic rutier la asociația pe care o conducea. În august 2020, tot Rotaru a fost cel care a angajat-o pe fiica unei angajate de-a Primăriei Alexandru cel Bun într-o funcție similară celei ocupate de fiica sa. La acea dată, Rotaru fusese trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, fiind acuzat că și-a angajat ilegal fiica la ADI Urbtrans.

În mod firesc, dată fiind situația juridică în care se afla, Rotaru ar fi trebuit să se oprească în a mai face angajări ca la propria firmă. N-a făcut-o, iar în noiembrie 2020 a avut grijă să mai angajeze o pilă, evident, tot fără concurs, ca și în cazul fiicei sale și a fiicei angajatei sale de la Primăria Alexandru cel Bun.

Persoana angajată este Mona Toderiță, care, începând cu jumătatea lunii noiembrie, prin semnătura președintelui Rotaru, este juristul ADI Urbtrans. Mona Toderiță, soția unui inginer care lucrează la Direcția Silvică Neamț, ar fi fost angajată, spun sursele noastre, la intervenția unei persoane de la Curtea de Conturi. Dacă este așa, bănuim că Rotaru nu a făcut acest gest degeaba, mai ales că auditorii Curții de Conturi sunt cei care îl verifică cum cheltuie banii publici ai Primăriei Alexandru cel Bun.

Oficial, Mona Toderiță ar fi depus o cerere de angajare la ADI Urbtrans, iar cum asociația avea nevoie de jurist a și angajat-o. Numai că ADI Urbtrans nu este firma lui Rotaru, iar postul trebuia să fie scos la concurs, ca și celelalte două funcții de inspector de trafic oferite de Rotaru cui a avut el chef.

Ion Rotaru a făcut tot ce a vrut la ADI Urbtrans, cu acceptul tacit al reprezentanților primăriilor care fac parte din această asociație, respectiv Piatra-Neamț, Roznov, Alexandru cel Bun, Dumbrava Roșie, Săvinești și Gârcina, la care se adaugă și Consiliul Județean Neamț.

ADI Urbtrans are ca sursă de finanțare contribuțiile de la bugetele localităților membre și redevențele operatorilor de transport. Adică, salariul fiicei lui Ion Rotaru, al fiicei angajatei de la Primăria Alexandru cel Bun și al soției inginerului de la Silvic sunt asigurate din fonduri publice, adică bugetele entităților menționate mai sus.

Anul trecut, Rotaru a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Procurorii au arătat că Rotaru: „în calitate de funcționar public – președinte al ADI Urbtrans, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a dispus  angajarea  fiicei sale  în cadrul asociației, semnând contractul individual de muncă nr. 88/28.02.2018, de la acea dată fiica sa încasând un salariu lunar brut de 2.000 de lei și sporuri”.

Salariul de 2.000 de lei, încasat de fiica primarului Rotaru, reprezintă leafa pentru o jumătate de normă, Laura Oprea lucrând, tot cu jumătate de normă, și la Centrul pentru Cultură „Carmen Saeculare”, instituție ce se află în subordinea Consiliului Județean Neamț.

Dosarul se judecă la Judecătoria Piatra-Neamț, următorul termen fiind fixat în luna aprilie.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Urbtrans” are ca principal obiect de activitate „serviciile de utilități publice”. A fost înființată cu scopul declarat de a organiza, în comun, serviciul de transport public de persoane pe raza localităților care fac parte din asociație.

În 12 martie, președinte al ADI Urbtrans a fost ales Dragoș Chitic, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț și fost primar al orașului Piatra Neamț. De ADI Urbtrans  și de societatea Troleibuzul depind cele două proiecte de mobilititate urbană. Nu întâmplător, Chitic a fost ales președinte la ADI Urbtrans, iar colegul său de partid – Cristian Sauciuc a fost numit director la Troleibuzul. Cel din urmă a fost director al societății Salubritas, a Consiliului Local Piatra-Neamț, în perioada în care Chitic a fost primar.

Daniel MURARU

Citește și:

Fiica primarului Ion Rotaru nu se dă dusă de la ADI Urbtrans, deși tatăl său este judecat pentru că angajat-o ilegal

Ca la noi la nimeni. Primarul de Alexandru cel Bun și președinte la ADI „Urbtrans” și-a angajat fiica la… ADI „Urbtrans”

11 comments

 1. Nicoleta 21 martie, 2021 at 13:32 Răspunde

  asta (***) si ouale din cotetul femeilor din sat. rade fara mila tot ce prinde. sa vedeti ce pilangeala cumetrie si incompetenta e la primaria lui Ion Rotaru. dar el a invatat lectia. Ii (***) pe toti asa cum a facut-o si cu aia de la curtea de conturi. un control mai serios l-ar baga direct la jilava.

 2. Nica Daniela 21 martie, 2021 at 16:43 Răspunde

  Nu este singurul care a imbarligat controlul de la Curtea de Conturi. In acelasi fel a procedat si primarita Cretu Vasilica, la Primaria Dobreni in anul 2018. Desi dna auditor venita in control a constatat in urma verificarilor, fapte de natura penala in legatura cu “achizitiile apolitice” fortate, ordonate si girate cu functia de catre primarita Cretu Vasilica, aceasta (dna auditor) a fost “indemnata” prin mijloace specifice, sa nu mentioneze in procesul verbal nimic in legatura cu gravitatea si aspectele penale ce vizau achizitiile de la Intrep Individuala Popa Valer. Doar l-a avertizat personal atat in timpul verificarilor cat si ulterior, telefonic, pe fostul consilier de achizitii de la Dobreni, in legatura cu cele constatate. Si mai important este faptul ca l-a asigurat pe acesta ca nu are nici o vina si ca altii sant adevaratii faptuitori. “Puterile ei erau limitate”, dupa cum a dat de inteles. Dna Popa Ioana, presedintele comisiei de evaluare a ofertelor la UAT Comuna Dobreni, a justificat lipsa acestor consemnari, in data de 10 ian 2020, prin faptul ca, citez, “Curtea de Conturi a crezut si a sperat ca se vor intelege intre ei (primarita Cretu Vasilica si Popa Valer)”. Curtea de Conturi Neamt nu are in atributii “crezutul si speranta in intelegeri intre faptuitori”. Una dintre atributiile si totodata, obligatiile Curtii de Conturi, este aceea de a sesiza, fara ezitare, institutiile abilitate, atunci cand se constata fie ele si doar suspiciuni ale unor fapte penale. Echipa de control venita pentru verificari la Primaria Dobreni in anul 2018, “s-a lasat induplecata” si nu a consemnat nimic in legatura cu faptele penale deosebit de grave constatate in legatura cu achizitiile de la Popa Valer, prietenul de familie si fost sef de campanie la alegerile din 2016. Si nici in legatura cu achizitiile de Jipa Viorel, alt prieten de familie politica al primaritei Cretu Vasilica. Omisiunea, cu buna stiinta, de a sesiza organele de cercetare penala abilitate in a clarifica situatia de la Dobreni, a generat ulterior situatii destul de greu de gestionat , dar nu imposibil. Mai ales ca exista documente.

 3. Jan.@ 21 martie, 2021 at 20:29 Răspunde

  Apropo de Jilava s ar putea sa se indeplineasca aceasta cerinta cat de curand!!! dar dupa ce va finalizat cercetarile penale, trimis in judecata si condamnat definitiv!!!

 4. Garcea 22 martie, 2021 at 13:00 Răspunde

  Are peste 70 de ani mos Rotaru iar surplusul de “(***)” l-a sensibilizat capatana si cred ca,nu raspunde penal ! BRD-ul este vinovat !

 5. Doru Panturu 22 martie, 2021 at 20:31 Răspunde

  Aceasta religva preistorica a tinut atat orasul P Neamt cat si comuna pe care a pus ghiara in primitivism, mizerie, minciuna si hotie de la revolutie si pana acum. Peste tot sia angajat pilele lui.

 6. liviu 23 martie, 2021 at 08:06 Răspunde

  Credeti ca doar Rotaru face angajari de neamuri si trocuri?Ia mergeti la Primaria Garcina unde dl.Primar Gontaru face angajari pe baza de ,,concurs” in sensul ca trebuie sa intre varu,sotia directorului unde lucreaza cumnata,sotia directorului unde lucreaza nevasta lui.Daca intrebi ceva ,spune ,,au dat examen”.Ai las-o balta.Le pui foaia cu intrebari si raspunsuri in fata si se cheama concurs?Ar trebui ca toti angajatii primariilor sa dea concurs cu comisii de la ITM,de la Prefectura ,nu cu secretarul si Primarul .

  Oamenii astia fara pregatire si fara frica ,mizeaza pe faptul ca iau ales prostii si trateaza primaria ca si cum ar fi mosia lor.

  • Dana 23 martie, 2021 at 11:01 Răspunde

   Au copiat modelul desfasurarii concursurilor de la Primarita Cretu Vasilica (Primaria Dobreni). Mai zilele trecute, proprietareasa de la Dobreni declara despre angajati ca “nu stiu unde sa caute documentele cerute de auditori”, dar aceeasi salariati, alesi si angajati (dupa standardele stabilite de insasi ea) sunt specialisti de calibru si lucreaza cu spor la proiectele pentru aducerea apei de la Piatra Neamt. Nu iese treaba cu gazul, hai cu apa. Probabil si la Garcina se practica aceleasi proceduri de examinare, gen “buldoexcavatoristul”.

 7. Nicu 23 martie, 2021 at 16:02 Răspunde

  Sa nu uitam
  Presa ia facut pe hotii ăștia primari. Presa a luat șpagă si contracte de publicitate de la ei si a manipulat oamenii.Uitati-va ce reclama si cu cine s-a fa cut primarul incult faraon.

  • Dana 24 martie, 2021 at 08:26 Răspunde

   Daca detineti informatii concrete, de ce nu le faceti publice? Asa, doar sa aruncam cate o pastila, este simplu si fara efect. Concret, nume si prenume, la obiect, nu abureli.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.