Cum putea să evite CJ-ul lui Arsene creditul de 100 de milioane de lei. Aqua Parc, Mavgo Holding și Danlin XXL, printre „beneficiarele” împrumutului

6
2729

Cu 20 de voturi pentru și 14 abțineri, proiectul de hotărâre inițiat de Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție de la șefia Consiliului Județean Neamț, pentru contractarea unui împrumut de 100 de milioane de lei a fost aprobat. Au votat „pentru” consilierii PSD, ALDE, PPUSL, PMP și Pro România și s-au abținut aleșii PNL și USR-Plus. De ce nu o fi votat împotrivă, numai ei știu. În schimb, mulți dintre consilierii județeni nu știu care sunt dedesubturile acestei afaceri și unde o să ajungă, de fapt, banii. Suma de 100 de milioane de lei, bani ce vor fi împrumutați de la bancă de Consiliul Județean Neamț, va fi folosită pentru continuarea unor lucrări de modernizare a drumurilor județene și a unor poduri, contractele fiind încheiate anii trecuți. 20 de milioane de lei, ce reprezintă contribuția proprie a Consiliului Județean la un contract finanțat prin PNDL, urmează să fie folosiți pentru finalizarea lucrărilor începute în urmă cu aproape 2 ani.  Contractul cu finanțare prin PNDL are o valoare de 223.809.635 lei, fără TVA, și a fost încheiat în august 2019.

Diferența de până la 100 de milioane de lei, respectiv 80 de milioane de lei, urmează să fie folosită pentru finalizarea altor lucrări de modernizare a drumurilor județene și a podurilor, contractul pentru aceste lucrări fiind încheiat în aprilie 2020, cu finanțare de la Fondul de Dezvoltare și Investiții (gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză – CNSP), înființat de Liviu Dragnea. Finanțarea acestor proiecte era asigurată sub formă de împrumut, iar Fondul de Dezvoltare avea bani din contul Trezoreriei Statului. Anul trecut, guvernul a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), iar mai multe proiecte au rămas fără finanțare, autoritățile contractante fiind nevoite să caute bani în alte părți. În Neamț, Consiliul Județean a găsit ca soluție contractarea unui credit bancar, ce trebuie rambursat în 10 ani.

Licitații cu dedicație

În mod firesc, celor de la Consiliul Județean Neamț nu li se poate reproșa că împrumută bani pentru a termina de asfaltat și reparat drumurile județene și podurile, mai ales că aceste lucrări sunt începute deja.

Marea problemă a acestor contracte, în număr de două cum spuneam, despre care atacul.ro a scris AICI și AICI, este că ele ar fi putut să fie mult diminuate ca valori, cu câteva zeci de milioane de lei.

Nu s-a întâmplat asta, pentru că cele două licitații s-au desfășurat după același scenariu: s-a organizat câte o singură licitație pentru adjudecarea lucrărilor la pachet, iar în ambele curse s-a înscris câte o singură asociere de firme. Cu alte cuvinte, nu a existat concurență. În aceste condiții, valoarea contractelor încheiate a fost doar cu puțin sub valoarea estimată a acestora. Ceea ce este puțin probabil că s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat mai multe oferte.

De exemplu, la licitația pe PNDL, contract încheiat în august 2019, a fost doar o singură ofertă (vezi captura), a unei asocieri de firme cu lider Aqua Parc SRL, societate la care lucrează Gheorghe Vlasie, zis Ginel, cumătrul lui Arsene. Contractul încheiat a avut o valoare de 222.102.012 lei, în condițiile în care valoarea estimată a fost de 223.809.635 lei. Statul a câștigat doar 1.707.623 lei, adică sub 0,76% din valoarea estimată a contractului. Acest contract va beneficia de 20 de milioane de lei din creditul ce va fi contractat de CJ.

Firme abonate la contracte finanțate din bugetul județului

În aprilie 2020, Consiliul Județean Neamț a încheiat un alt contract, de această dată în valoare de 411.898.158 lei, fără TVA, cu o altă asociere de firme, pentru reabilitarea/modernizarea altor drumuri județene și poduri din Neamț. Este contractul cu finanțare prin FDI, în care se vor pompa acum cei 80 de milioane de lei din împrumut. Și aici a fost o singură ofertă, cea a unei asocieri de firme (vezi document jos) cu lider Mavgo Holding SRL, societate controlată de același Ginel. Nefiind concurență, asocierea a câștigat cu oferta de 411.898.158 lei, în condițiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 416.343.649 lei. Diferența a fost de 4.445.491 lei, adică 1,067% din valoarea estimată.

 

Spre comparație, prezentăm o licitație organizată de curând de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere pentru proiectarea și execuția autostrăzii de centură București. Valoarea estimată a contractului a fost de 879.426.071 lei, fără TVA, iar oferta câștigătoare, a unei asocieri cu lider Spedition UMB – firma cunoscutului afacerist Umbrărescu, a fost de 831.920.653. Au fost depuse nu mai puțin de 11 oferte, toate din partea unor asocieri de firme, semn că a fost o licitație dură. Un calcul simplu arată că diferența dintre valoarea estimată a contractului și cea contractată este de 47.505.418 lei, adică 5,40% din valoarea estimată. Se vede că acolo unde disputa este mare și valoarea de adjudecare este mai mică.

În cazul celor două licitații organizate de Consiliul Județean Neamț, diferențele dintre sumele estimate și cele contractate au fost modeste. Dacă ar fi să aplicăm procentul de 5,40%, presupunând că aici s-ar fi ajuns dacă ar fi fost mai multe oferte, rezultă că bugetul județului ar fi câștigat 34.568.277 lei, adică mai bine de o treime din suma împrumutată astăzi. De multe ori, spun cei cu care am discutat, valoarea licitată poate să ajungă și cu 10% mai mică decât valoarea estimată, ceea ce în cazul nostru ar fi însemnat peste 64 de milioane de lei, aproape două treimi din împrumutul de 100 de milioane de lei contractat astăzi de CJ Neamț.

Daniel MURARU

Citește și:

Se pregătește un mega-tun de zeci de milioane de lei. Primarii sunt foc și pară

„Mișculații” la o licitație organizată de CJ Neamț? Miza: un sfert de miliard de lei, bani pentru drumuri și poduri

Un sfert de miliard de lei pentru Ginel&Co de la CJ-ul condus de cumătrul Arsene. Jumătate din Axial, pregătit pentru asfaltat

6 comments

 1. George 3 iunie, 2021 at 14:12 Răspunde

  Dragi nemțeni, să trăiți bine! Ce-i suta de milioane în ziua de azi? Un fleac! Ne-au ciuruit la propriu dar o să ne dăm seama când va fi prea târziu!
  Doamne ajută la toată lumea!

 2. Gabriel 3 iunie, 2021 at 14:39 Răspunde

  Numai cine nu riscă pierde.
  Riști pe banii altora, de ce să te temi? Că doar creditul nu-l plătesc cei care au votat pentru împrumutul barosan.
  Fără număr, fără număr, pentru nașu mare.

 3. Danut 3 iunie, 2021 at 17:04 Răspunde

  parca un imprumut destul de mare a fost facut si de Gheorghe Stefan. Desi dvs ati scris de el, nu se stie care este situatia actuala. Poate ne puteti spune dvs. Ar fi interesant sa vedem o comparatie intre aceste, sa stim si noi muritorii de rand. Acolo stim unde au ajuns banii, la Misaila, la Nita, la dom’ profesor, la Munteanu, etc. Aici banuim. Sa vedem ce va fi.

 4. Maria Sfetcu 3 iunie, 2021 at 18:28 Răspunde

  Oare când are termen la judecată domn’ preș? Nu de alta, dar aștept cu nerăbdare momentul când va fi coleg cu Livache! Doamne, cât aș dori să trăiesc și clipa asta!
  O zi frumoasa tuturor

 5. Dana 3 iunie, 2021 at 18:33 Răspunde

  Parte din acest imprumut nesimtit va acoperi platile catre avocatii lui Arsene. Ca doar nu este nimeni prost prin partea locului, sa creada ca-i plateste Arsene din propriul buzunar. O alta parte va ajunge la Asaftei Ion, care are de platit statului roman, o datorie consistenta confirmata si rezultata din managementul defectuos al propriilor afaceri. De unde sa achite omul peste 800000 lei? Cu sarmalele si ciorba de la han, nu se achita datorii. Cu restul de bani, zice Arsene ca va construi un alt mare spital. Probabil, unul in care sa ne prajeasca de vii. Nemtenii sant batuti de soarta cu astfel de tocatori de bani, pe spinarea prostilor.

 6. Buză 4 iunie, 2021 at 08:34 Răspunde

  Banii sunt pentru cumătrul Ginel și asocierea de firme. E așa de greu de dat seama. E furaciune pe fata că să aibă material de Facebook pe șantierele județului. Este penibil când iese in fata că un sfânt.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.