Un sfert de miliard de lei pentru Ginel&Co de la CJ-ul condus de cumătrul Arsene. Jumătate din Axial, pregătit pentru asfaltat

7
2075

 

Firma Aqua Parc SRL Roznov, controlată de Vlasie Gheorghe, zis și „Ginel”, cumătrul lui Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea Consiliului Județean Neamț, a prins, împreună cu alte nouă societăți de construcții, un contract de 264.301.400 lei (TVA inclus) pentru reabilitarea și modernizarea a 11 drumuri județene și 33 de poduri. Contractul a fost încheiat la finele lunii august, iar autoritatea contractantă, Consiliul Județean Neamț, nu prea a avut de unde să aleagă, pentru că a fost depusă o singură ofertă, cea formată din asocierea AQUA PARC SRL (lider de asociere), MAVGO HOLDING SRL, DANLIN XXL SRL, DARCONS SRL, TRUST CCDP SRL, HYDROSTROY AD, ALIDO PROIECT SRL și RUTIER CONSULT SRL. Oferta asocierii a fost de 222.102.012 lei, fără TVA, în condițiile în care valoarea estimată a contractului (”Elaborare proiect tehnic și execuție lucrări pentru obiectivul de investiții Reabilitare, modernizare și consolidare infrastructură rutieră de interes județean”) a fost de 223.809.635 lei, fără TVA. Diferența dintre cele două valori este de 1.707.623, însă există voci care afirmă că suma pe care CJ-ul o putea economisi ar fi fost mult mai mare dacă organiza licitație pentru fiecare obiectiv în parte, adică pentru fiecare dintre cele 11 drumuri și 33 de poduri. Dacă și pentru proiectare s-ar fi făcut licitații separat, lucrurile ar fi stat și mai bine pentru bugetul județului. De altfel, faptul că au fost au fost comasate toate lucrările într-o singură licitație a provocat nemulțumire în rândul constructorilor și proiectanților.

„Pachetul de lucrări a fost alcătuit astfel încât să elimine din start firmele care ar fi putut aborda lucrările mai mici. Podurile, de exemplu, sunt lucrări mai simple, nu necesită dotări complexe și au valori în jurul a unui milion de lei”, declara un constructor nemțean în luna aprilie, la puțin timp după ce a fost anunțată licitația.

Însă, toate acestea s-au făcut cu acordul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), instituție guvernamentală controlată de PSD, acolo unde Arsene a avut și încă mai are influență.

 

Pentru asocierea de firme, în frunte cu Aqua Parc, nu a fost o problemă să câștige contractul cu CJ-ul pentru reabilitarea și modernizarea celor 67 de kilometri de drum și 33 de poduri. Numai cine nu vrea să vadă nu observă că cele mai multe firme din asocierea au încrengături politice. Două societăți, Rutier Consult SRL și Alido Proiect SRL, se ocupă de proiectare, iar celelalte opt de construcții. Aqua Parc este firma lui Ginel; Mavgo Holding SRL este controlată de Ginel; Darcons SRL este firma lui Romică Rotaru, fost vice PSD la CJ neamț, tatăl deputatului PSD Alexandru Rotaru; Danlin XXL SRL este una dintre firmele în jurul căreia există multe controverse, Trust CCDP SRL este firma lui Daniel Niță, fostul amic al lui Marcoci, acum al lui Ionel Arsene. Trust CCDP a cumpărat firma care deține postul de televiziune Tele M, care a fost controlată de Arsene prin cumnatul său, fost acționar. Hydrostroy AD este o firmă bulgărească. Apariția sa în această formulă are explicații, însă deocamdată vă spunem doar că a participat, alături de Aqua Parc SRL, la licitația pentru construcția centurii Galațiului. Rustrans SRL – firmă din Mărgineni a cărui patron, Vasile Rusu, a făcut de-a lungul timpului mai multe denunțuri la DNA; Primacons Group SRL este o firmă de construcții din București

La Axial se lucrează din septembrie, fără autorizație de mediu

Printre drumurile care urmează să fie reabilitate și modernizate se află și Axialul, adică drumul care face legătura, prin Masivul Ceahlău, între Stațiunea Durău și satul Izvoru Muntelui. Drumul județean DJ 155F, care începe în satul Bistricioara, comuna Ceahlău, la intersecția cu DN 15, și se termină în Izvoru Muntelui, la intersecția cu DN 15, are puțin peste 40 de kilometri, iar zona de 20 de kilometri dintre Durău și satul Izvorul Muntelui este cunoscută sub denumirea de Axial. Nu se știe cât exact din cele 264 de milioane de lei vor fi folosiți la reabilitarea Axialului, însă, într-un document al guvernului din 2011, valoarea investiției în acest tronson era evaluată la 55,8 milioane de lei, TVA inclus. Lucrările la Axial au început, firma Danlin XXL având în zonă trei utilaje cu ajutorul cărora a rașchetat și concasat asfaltul și a turnat balast. Săptămâna trecută se lucrase pe o lungime de aproximativ 12 kilometri dintre cei 20 ai Axialului. Acest lucru îi mulțumește pe cei din Ceahlău și nu numai, însă există și persoane care nu agrează faptul că au început lucrările. Mesajele care au ajuns și la atacul.ro se referă în special la faptul că turiștii sunt afectați de pietricele aruncate de roțile mașinilor conduse cu viteză pe drumul balastat. Alții se și ne întreabă dacă lucrările din Parcul Național Ceahlău au toate avizele necesare.

Cătălin Gavrilescu, directorul Parcului Național Ceahlău, ne-a declarat că „mingea” se află în curtea Agenției pentru Protecția Mediului Neamț.

„Se pregătește terenul, deocamdată. Au rașchetat și concasat asfaltul și au pus balast, până pe la Cerebuc. Trebuie să pregătească terenul, pentru că au de defrișat pe margini, lucrările trebuie terminate într-un an. Noi am dat avizul susținut studiu de evaluare adecvată în Consiliul Științific. Urmează procedura la Agenția pentru Protecția Mediului. Nu știu dacă e finalizată…”, a declarat Gavrilescu.

Întrebat dacă există autorizație de construire, Gavrilescu a spus că nu știe, că nu Parcul Național eliberează acest document.

„Nu știu de autorizație de construire, pentru că nu noi eliberăm acest document. Din punctul nostru de vedere s-a cerut evaluarea adecvată, studiu care s-a făcut. Elaboratorul studiului a venit și l-a susținut în Consiliul Științific. S-a dat hotărâre în Consiliul Științific, iar în baza hotărârii am eliberat avizul”, a declarat Gavrilescu. Am încercat să-l contactăm și pe Iulian Jugan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț, însă acesta avea telefonul închis.

Un inginer constructor ne-a declarat, sub semnul anonimatului, că lucrările pe Axial nu ar fi trebuit să înceapă fără autorizație de construire, care implică mai multe autorizații de la Mediu, Ape etc. Că nu există toate autorizațiile necesare o confirmă și Consiliul Județean Neamț care, recent, a anunțat „publicul interesat asupra depunerii raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată pentru proiectul Consolidare drum județean DJ 155 F km 12+000-32+000 județul Neamț, propus a fi amplasat în orașul Bicaz – extravilan, comuna Ceahlău – extravilan și intravilan, sat Durău, situat în ROSPA0129 Masivul Ceahlău și Parcul Național Ceahlău, în zona de protecție integrală, zona de dezvoltare durabilă și zona tampon”.

Agenția pentru Protecția Mediului Neamț poate emite acordul de mediu sau respinge solicitarea de emitere a acestuia. CJ-ul mai anunță că: ”Raportul privind impactul asupra mediului și studiul de evaluare adecvată pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Neamț”, iar „Dezbaterea publică a raportului privind impactul asupra mediului și a studiului de evaluare adecvată va avea loc la sediul Primăriei orașului Bicaz, în data de 18 noiembrie 2019, începând cu orele 13.30”.

Dezbaterea publică va avea loc pe 18 noiembrie, lucru care confirmă clar că nu există acord de mediu. Iar pe Axial se lucrează din septembrie.

Daniel MURARU

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

7 comments

  1. Danut 19 octombrie, 2019 at 15:15 Răspunde

    Nu stiu cum este mai bine, pana acum înjură ca rupe masinile in doua pe azi am, acum ca sar pietricele, maine ….Macar sa se faca ceva, sa ramana pe urma fiecăruia cate ceva si daca au facut ilegalități sa raspunda pentru ele. Nu tin partea nimănui, dar este necesar să se miște tara asta, sa se construiască…

  2. Didi 19 octombrie, 2019 at 15:40 Răspunde

    Ce gasca s-a asociat, unul si unul. Nu exista macar o firma despre care sa poti spune ca e una in jurul careia nu exista controverse. Toate firmele au fost implicate in diverse scandaluri sau sunt vizate de suspiciuni rezonabile privind lucrari de proasta calitate la preturi astronomice si comisioane ametitoare. Atunci nu ar trebui sa ne mire ca e o sfidare in tot ceea ce fac. Nu lucreaza pe baza de autorizatii, nu le este frica de controalele institutiilor statului. Dar va veni si vremea cand vor plati scump si alaturi de ei toti cei care au inchis ochii. Daca Arsene a vrut sa deturneze avioanele de pe cursele interne, asa cum doar teroristii mai fac, va mira ca nu au autorizatii de constructii? Luni ar trebui sa fie toate institutiile pe teren, inspectoratul de constructii, mediul, politia, poate si prefecta caci daca tot se pricepe la wc-urile din Roznov axialul e mizilic pentru ea.

  3. Alina 19 octombrie, 2019 at 17:18 Răspunde

    Aceste personaje si comportamentul lor, vor atirna precum pietrele de moara, de gatul Vioricai Dancila, la alegerile prezidentiale. Daca asta este clica care-i va asigura sprijinul in urmatorii 5 ani, se poate duce acasa linistita. Daca va mentine in teren asfel de infractori, sansele ei sint nule. Romanii nu mai tolereaza asemenea combinatii. Doamna Dancila va simti din plin efectul atitudinii tolerante fata de infractori.

  4. Andra 19 octombrie, 2019 at 17:27 Răspunde

    Apreciez toate articolele din acest ziar on line. Tratati probleme spinoase ale societatii nemtene. Asa e. Este mafie in toate domeniile. Nu le mai este frica de nimic pentru ca s-a format un lant al nesimtirii, al jafului , al hoției . Totul se leaga de acesti nenorociti de bani, tocmai pentru ca aceste persoane ,,ajunse,, au avut o copilarie nefericita. Totusi, credeti, ca se mai poate face ceva, se pot autosesiza anumite organe de control ale statului? Au curs tone de cerneala si s -au consumat km de hartie si acesti hoti sunt tot in functii si fac fara nici un fel de frica , ce vrea mușchiul lor

  5. dorin. 20 octombrie, 2019 at 06:31 Răspunde

    Organele statului Roman sunt nu in ” adormire” ca masoneria! sunt pe faza si vor fi in scurt timp semnale clare ( arestari) in toate spetele de coruptie care vor zdruncina din temelii gasca penalilor indiferent de culoarea lor politica!!!Printre cei vizati vor fi foarte multi din Regiunea Nord Est!!!

    • Dan 20 octombrie, 2019 at 08:42 Răspunde

      Doamne ajuta! Nici un om normal la cap nu cred ca se impotriveste lucrarilor de acest fel. Problema este cum se fac aceste lucrari pentru ca banii pentru ele sunt foarte foarte foarte multi. Sunt curios cum se face receptia acestor lucrari facute prin programul lui Dragnea ca ceea ce vedem la televizor reprezinta un dezastru. Tot PNDL-ul asta e un adevarat dezastru in toata tara sub aspectul calitatii. E o adevarata reteta de sifonare a banilor. Din pacate nici pe „dragii nemteni” care construiesc la noi nu-i poti credita cu bune intentii.

  6. Stefan 21 octombrie, 2019 at 09:54 Răspunde

    De acord cu aceia care critica procedurile de achizitie si pretul lucrarilor.Totusi, sa ne aducem aminte si de felul in care se desfasurau lucrurile astea pe vremea PDL (Udrea) si chiar PNL (Tariceanu): exact la fel ca acum!Si atunci s-au aruncat bani cu nemiluita pe lucrari inutile si de proasta calitate, si atunci clientii politici erau favorizati!Culmea, unii dintre ei erau aceeasi cu cei descrisi in articol:Aqua Park (PDL), Trust CCDP (PNL, PDL), Darcons (PDL, USL), Rus Trans (PDL)…

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.