„Mișculații” la o licitație organizată de CJ Neamț? Miza: un sfert de miliard de lei, bani pentru drumuri și poduri
În urmă cu câteva săptămâni, atacul.ro dezvăluia în exclusivitate că cei de la Consiliul Județean Neamț se pregătesc să gestioneze într-un alt mod fondurile de care județul va beneficia prin Programul Național de Dezvoltare Locală, renumitul PNDL. Iar lucrurile stau întocmai, pentru că o sumă colosală, 266 de milioane de lei, bani alocați pentru infrastructura rutieră a județului, va fi câștigată în urma unei singure licitații, deși la mijloc este vorba de 44 de lucrări privind modernizarea unor drumuri județene și repararea unor poduri. Metoda adoptată de autoritatea contractantă, Consiliul Județean Neamț, i-a scos din sărite pe unii constructori, pentru că accesul lor la această licitație a fost îngrădit, din cauza condiției privind cifra de afaceri.
„Pachetul de lucrări a fost alcătuit astfel încât să elimine din start firmele care ar fi putut aborda lucrările mai mici. Podurile, de exemplu, sunt lucrări mai simple, nu necesită dotări complexe și au valori în jurul a unui milion de lei”, ne-a declarat, sub semnul anonimatului, un constructor nemțean.
Dezvăluirile ziarului atacul.ro din februarie, privind planul pus la punct de unii, s-a confirmat, cel puțin în ceea ce privește firma cumătrului lui Ionel Arsene, inculpatul din fruntea Consiliului Județean Neamț. Astfel, Aqua Parc Roznov a lui Vlasie Gheorghe, zis și „Ginel”, este liderul singurei asocieri de firme care s-a înscris în cursa pentru cele 266 de milioane de lei.
(Foto: Facebook/Ionel Arsene)
Valoarea contractului, crescută cu 10 milioane de euro în mod suspect
În data de 19 februarie 2019, Consiliul Județean Neamț a scos la licitație prin noul sistem informatic de achiziții publice, SICAP, contractul „Elaborare proiect tehnic și execuție lucrări pentru obiectul de investiții Reabilitare, modernizare și consolidare infrastructură rutieră de interes județean” cu o valoare estimată de 175.585.383 lei, fără TVA, fixând ziua de 9 aprilie ca dată limită pentru depunerea ofertelor. Contractul prevede modernizarea sau reabilitarea a 11 drumuri județene, ce însumează 67 de kilometri, și repararea a 33 de poduri. Printre drumurile prinse în acest proiect se află și „Axialul” – DJ 155F (Cabana Izvorul Muntelui – Stațiunea Durău), dar și „Drumul Talienilor” – 209 B (Borca – Sabasa – jud.Suceava), care face obiectul unui dosar penal aflat în lucru la DNA, în urma unei plângeri depuse de un constructor ieșean.
Pe parcursul derulării procedurii, la solicitarea autorității contractante au fost publicate patru erate, dintre care două sunt deosebit de interesante, pentru că se referă la majorarea valorii estimate cu vreo 10 milioane de euro, dar și la prelungirea termenului de depunere a ofertelor. Una dintre modificări, respectiv cea prin care valoarea estimată a fost majorată de la 175 de milioane de lei la 223 de milioane, nu se găsește în anunțul principal de pe SICAP, ceea ce nu este în regulă, afirmă cunoscătorii.
Valoarea estimată din anunțul publicat pe SICAP a crescut cu aproximativ 10 milioane de euro, având la bază o hotărâre a Consiliului Județean, din data de 19 martie, inițiată de președintele Ionel Arsene. Cei 25 de consilieri prezenți de la putere și de la opoziție au votat pentru „aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați și a contribuției proprii a Județului Neamț pentru realizarea unor obiective de investiții de interes public județean”, adică pentru plusul de 10 milioane de euro la proiect. Nu au votat, pentru că au absentat de la ședință, consilierii Dragoș Andoni, Adrian Bourceanu, Eduard Coduneanu, Florin-Adrian Hopșa, Gabriel Lucaci, Valentin Stavarache, Mihai Stoica și Cristian Ungurianu.
HCJ 47/19.03.2019: http://atacul.ro/wp-content/uploads/2019/04/Hotărârea-47-din-2019-–-CONSILIUL-JUDEȚEAN-NEAMȚ.pdf
Astfel, prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici actualizați, valoarea estimată a contractului privind modernizarea celor 67 de kilometri de drum județean și repararea celor 33 de poduri a crescut cu 48.224.252 de lei (puțin peste 10 milioane de euro). Această majorare considerabilă a fost cauzată de aplicarea articolului 71 din OUG 114/2018 privind salariul minim garantat în plată în domeniul construcțiilor. Hotărârea Consiliului Județean, de majorare a costurilor, are la bază o serie de anexe atașate proiectului, anexe care conțin documentațiile de avizare a lucrărilor de intervenții pentru obiectivul de investiții.
„În anexele la Hotărârea Consiliului Județean se observă că justificarea majorării constă într-o serie de devize executate de SC Alido Proiect SRL pentru toate lucrările, inclusiv cele care nu au fost proiectate de aceasta. Valorile din aceste devize nu au nicio legătură cu devizele din proiectele aprobate anterior și supuse procedurii de licitație. Legea obligă la prezentarea centralizatoarelor de cheltuieli pe obiecte și pe obiectiv. A se vedea centralizatorul F1 și F2. Se poate vedea că devizele sunt modificarea unora similare din februarie 2017. La cursul valutar de atunci”, spune constructorul.
Într-adevăr, în anexele atașate HCJ-ului, calculele sunt făcute, curios, la cursul valutar din 10 februarie 2017. În cel puțin două cazuri, pe devize apare cursul din data de 20 februarie, de 4,5244 lei (vezi foto1) pentru un euro, față de 4,5006 lei pentru un euro (vezi foto2), cursul din 10 februarie.
FOTO 1:
FOTO 2:
Eroarea nu a influențat calculele, însă simplul fapt că pe un astfel de document în care sunt mențiuni despre o lucrare în valoare de peste 30 de milioane de lei, a apărut eronat un curs valutar nu poate decât să ridice serioase semne de întrebare, mai ales că vorbim de documente pe baza cărora valoarea unui proiect din bani publici a fost majorat cu 10 milioane de euro.
Aqua Parc SRL, liderul unei asocieri de firme din Bulgaria, București, Bacău și Neamț
Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare, amânat de pe 27 martie pe 9 aprilie, a expirat, așa că în acest moment sunt analizate ofertele, urmând ca în vară să fie declarat câștigătorul. Acesta nu poate fi decât asocierea de 8 firme, singura înscrisă în cursă pentru cele 266 de milioane de lei. Aqua Parc este lider în asocierea din care mai fac parte firme cunoscute din județul Neamț: Mavgo Holding SRL este o firmă care gravitează tot în zona de interes a lui Ginel Vlasie; Darcons SRL este firma controlată de Romică Rotaru, tatăl deputatului PSD de Neamț, Alexandru Rotaru; Trust CCDP SRL este firma lui Daniel Niță, cel care a cumpărat televiziunea TeleM, controlată prin interpuși de Ionel Arsene; Hydrostrou AD este o firmă din Bulgaria cu care Aqua Parc s-a asociat pentru a prinde lucrările de la centura Galațiului; Rustrans SRL – firmă din Mărgineni a cărui patron a făcut de-a lungul timpului mai multe denunțuri la DNA; Primacons Group SRL este o firmă de construcții din București, iar Alido Proiect și Rutier Construct două societăți nemțene de proiectare.
Sursele noastre spuneau, acum două luni, că scoaterea la pachet la licitație a acestor lucrări urmărea un câștig ușor pentru unii, după principiul ”subcontractez lucrările, dar nu după ce pun deoparte procentul”. Care ar fi cuprins între 10 și 15%.
Întrebări pentru Consiliul Județean Neamț
Cum publicația atacul.ro nu face parte din categoria „agreaților”, reprezentanții Consiliului Județean Neamț refuzând de nenumărate ori să răspundă solicitărilor pe care le-am formulat în conformitate cu Legea 544/2001, cerem public să răspundă la următoarele întrebări:
- De ce a fost agreată varianta scoaterii la licitație „la pachet” a celor 44 de proiecte (11 drumuri și 33 de poduri), în condițiile în care aceste lucrări nu au nicio legătură între ele, în afară de finanțare?
- Consiliul Județean Neamț a solicitat aprobarea Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru modificarea valorii estimate în timpul procedurii, fără a modificarea titulaturii acesteia?
- În ce bază au fost recalculate devizele generale pentru cele 44 de lucrări?
Sunt întrebări care ar clarifica aspecte importante privind această licitație în valoare de peste 266 de milioane de lei, cu TVA inclus. Cum este puțin probabil că vom primi vreun răspuns, poate autoritățile statului se vor arăta interesate de această afacere cu bani publici care ridică serioase semne de întrebare.
Daniel MURARU
Citeste si:
Firma cumătrului lui Arsene, contract de peste 7 milioane de lei cu Apele Române
⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.
De la o posta se vad numai lucruri bune. dna ul, daca l-ar interesa, ar putea opri parvenitii zilei sa faca si mai multi bani pe spatele nostru si al saraciei in care ne scaldam! Nu am timp sa cred ca o asociere de 8 firme, toate abonate la bani publici, vor face ceva. Timp sa am si totonut nu as putea crede! Sariti cu dna ul pina nu va fi prea tirziu! Jucatorii trebuie bagati la inchisoare, nu sa faca drumuri! Cu 10 milioane de euro platesc ei amaritii de salariati??? Hai sictir!
Ia uite-l pe inculpatul priceput si la asfalt!!! Cit masura??? Da halatul??? Cit costa halatu??? Ce poate fi mai penibil de atit????
Pentru marele ctitor ( au mai fost dar au ajuns la Targoviste!!!):
Cu mana ta ocrotitoare faci
Drumuri, poduri si podete,
dar toate zecile de lucrari
arata ca niste nataflete!!
Lui Aqua Parc dadurati multe jucarii
dar de priceput sa le combine
Ginele nu prea le prea stii!??
Atentie totusi la decontarile preabune!!
Acestea, va vor duce la bulau nu la tribune!!!
Daca exista un iz de probleme penale la aceasta licitatie, trompetele din presa nu s-au batut sa anunte succesul repurtat de finantatorul lor. Sa vezi pe unii care faceau seriale cu dezvaluirri despre mafia si aranjamentele din psd cum devin dintr-o data interpreti de ode despre realizarile lui Arsene, nu face decat sa-ti provoace o greata majora. Subiectul articolului este unul care a devenit comun, aproape. Au eliminat standardele de cost, pun sume astronomice, castiga asocieri ale firmelor care dau paraindaratul, iar ca sa para o asociere multinationala smecherii isi infiinteaza o firma in Bulgaria (prin care vor derula cheltuieli mai importante), asa reusind sa eludeze si o serie de taxe. Oricum nu veti scapa de puscarie pentru toate nenorocirile facute si vandute prostilor drept investitii.