Fratele lui Cozmanciuc, mai tare ca Ginel. Contract de 18 milioane de lei cu o primărie condusă de un liberal

2
3950

În urmă cu patru zile, Primăria Timișești, condusă de liberalul Vasile Mărculeț, a atribuit contractul pentru proiectul „Modernizare drumuri de interes local în comuna Timișești”, cu o valoare de peste 18 milioane de lei. Oferta declarată câștigătoare a fost cea a asocierii formată din firmele Daroconstruct SRL (lider), Conest SA, Artehnis SRL și Geprocon SA, toate cele patru firme având sediul în Iași. Artehnis SRL, care are ca principal obiect de acivitate „activități de consultanță și de management”, este firma lui Ilie Ciprian Cozmanciuc, fratele deputatului PNL de Neamț Mugurel Cozmanciuc. În trecut, a deținut părți sociale în firmă și deputatul nemțean.

Asocierea celor patru societăți din Iași a câștigat licitația în fața altor asocieri formate din firme care, cel puțin în ultimii ani, nu au prea pierdut licitații finanțate cu bani publici în Neamț. Astfel, oferta asocierii din care face parte și firma fratelui președintelui PNL Neamț, a fost mai bună decât trei oferte ale unor asocieri din care au făcut parte Aqua Parc SRL, unde este angajat Gheorghe G. Vlasie, zis și Ginel, Mavgo Holding SRL, controlată de Ginel prin interpuși, Danlin XXL – o firmă care a câștigat multe licitații cu statul în ultimii ani. Din asocierea de firme cu lider Mavgo Holding SRL, au mai făcut parte Expertconstruct SRL, Rutier Construct  SRL și Aqua Parc SRL. Din asocierea cu lider Construcții Gabab SRL, au făcut parte firmele Madrog Construction SRL și Geo Mike SRL, iar din asocierea cu lider Danlin XXL a mai făcut parte firma Sigm-Home Project SRL.

Valoarea estimată a contractului de la Timișești a fost de 19.259.782 lei, fără TVA, iar oferta câștigătoare a fost de 18.111.994 lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, instituție aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Guvernarea liberală îi priește familiei Cozmanciuc

 De când PNL este la guvernare, din noiembrie 2019, afacerile firmei Artehnis SRL au explodat. Valoarea contractelor încheiate cu statul de această firmă, în care, în anul 2017, soția lui Cozmanciuc a lucrat o perioadă ca și consilier juridic, a crescut semnificativ. Numai valoarea a trei contracte încheiate, inclusiv cel cu Primăria Timișești, este de 26 de milioane de lei, fără TVA. În februarie 2021, asocierea de patru firme, din care făcea parte și Artehnis SRL, a câștigat un contract  în valoare de 6,3 milioane de lei pentru servicii de proiectare, asistență tehnică și execuția de lucrări pentru reamanajarea unei piețe din Pașcani. Licitația a fost organizată de Primăria Pașcani.

Tot în februarie, Artehnis SRL, alături de Conest SA Iași, a câștigat un contract în valoare de 1,8 milioane de lei, finanțat de la bugetul Companiei Naționale de Investiții, pentru reabilitarea drumurilor locale afectate de inundații în comuna Tutora, județul Iași.

Servicii de consultanță de sute de mii de lei

Firma lui Ilie Ciprian Cozmanciuc s-a remarcat, în ultimele luni, și prin încheierea unor contracte cu mai multe primării din zona Moldovei, unele conduse de către liberali, pentru servicii de consultanță în vederea obținerii de fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. La acest minister, PNL Neamț  are singurul secretar de stat, în persoana lui Vasile Panaite, fost portocaliu și prieten bun al lui Pinalti și, de asemenea, fost prieten bun al pesedistului Ionel Arsene. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost condus, până în toamna anului trecut, de Costel Alexe, ministrul „Tablă”, prieten bun de-al lui Cozmanciuc încă de pe vremea când cei doi erau învățăceii penalului Relu Fenechiu. Alexe a părăsit ministerul după ce a fost ales președinte al Consiliului Județean Iași, însă deputatul Cozmanciuc mai are cunoștințe care lucrează la minister. Una dintre ele este secretarul de stat Gelu Puiu. Șeful cabinetului celui din urmă este Roxana Cozmanciuc, soția lui Mugurel. Tot la cabinetul lui Puiu lucrează, ca și consilier personal, Laurențiu Ștefan Rusu, fostul șef al SRI Neamț și un apropiat al lui Gheorghe G. Vlasie, alintat Ginel, care controlează Aqua Parc și Mavgo Holding.

Numai în acest an, firma Artehnis SRL a încheiat două contracte de „Servicii de proiectare tehnică-creșterea eficienței energetice- unități învățământ finanțare AFM”; unul în valoare de 135.000 de lei, fără TVA, cu Primăria Lungani, județul Iași, și altul de 86.700 de lei, fără TVA, cu Primăria Gârcina.

În februarie, Artehnis SRL a încheiat contractul „Servicii de inginerie”, în valoare de 45.000 de lei, cu Primăria Ceahlău, iar la începutul lunii martie, a încheiat un contract, în valoare de 135.000 de lei, pentru elaborarea de documentații tehnice-modernizare drumuri comunale, în lungime de aproximativ 2 km, cu Primăria Căiuți, județul Bacău.

Anul trecut, Artehnis SRL a mai încheiat câteva contracte de proiectare și consultanță:

 • 22.12.2020, Primăria Vânători (Neamț) – 70.000 de lei – „Servicii de proiectare tehnică și consultanță Bloc Locuințe colective tip ANL”;
 • 21.12.2020, Primăria Căiuți (Bacău) – 94.000 de lei – Servicii de proiectare și consultanță pentru obiective de tip “Construire și dotare Camin Cultural”;
 • 17.12.2020, Primăria Epureni (Vaslui) – 86.700 lei – „Servicii de proiectare tehnică-creșterea eficienței energetic – unități învățământ, finanțare AFM”;
 • 12.2020, Primăria Cudalbi (Galați)– 111.000 lei – „Servicii de realizare studii, expertize tehnice și consultanță tehnică drumuri comunale;
 • 10.2020, Agenția Națională pentru Locuințe – „Servicii de asistență tehnică aferente amplasamentului din Adjud)” – 31.000 lei;
 • 09.2020, Primăria Sinești (Iași)– Servicii de proiectare tehnică, creșterea eficienței energetice – finanțare prin AFM – 81.700 lei;
 • 07.2020, Primăria Roman – 115.000 lei „Servicii întocmire studiu fezabilitate și consultanță construire 3 blocuri locuinșe tip ANL în Roman”.

O altă societate, care aparține lui Ilie Ciprian Cozmanciuc, Artehnis Ecoline SRL, a încheiat, în acest an, mai multe contracte cu primării, inclusiv din Neamț, pentru a asigura „servicii de elaborare <Plan de acțiune pentru energie durabilă (PAED>”. La toate primăriile, valoarea contractului a fost aceeași, de 5.000 de lei. Primăriile care au încheiat astfel de contracte sunt cele din: Lungani, Tătăruși, Gârcina, Brăești, Șipote, Lozna, Aroneanu, Horodnic de Sus, Oțeleni.

Daniel MURARU

Citește și:

Contracte dubioase și demisii în bloc la o televiziune din Neamț, controlată de prietenul lui Cozmanciuc. Fost director al Loteriei Române, judecat pentru corupție, implicat

Cine l-a înfundat la DNA pe Cozmanciuc, șeful PNL Neamț. Așa se vând funcțiile la „Apele Române”

Fostul șef al SRI Neamț, recent angajat la Ministerul Mediului, la taifas cu Ginel. La ceas de seară

Sereistul Rusu, amicul lui Ginel, este subordonatul soției deputatului Cozmanciuc. La ministerul lui Alexe

 

 

 

2 comments

 1. Vladimir 24 martie, 2021 at 08:50 Răspunde

  Ce sa ne mai citească ochii??? Și uite așa mediul economic este mai bogat cu o firmă ce se ridică curajos din negura vremurilor, conducând detașat licitații, lucrări, consultanță și ce mai vreți dvstra. Bravo lor, domnule, se descurca. E minunat să știi să te descurci in ziua de azi, când aproape toți mor pe lângă tine. Ban public să fie! Mulgeți mă afaceriștilor, cât mai aveți ce! Nu vă uitați în spate că poporul nu vede, iar dacă vede nu se prinde, iar dacă se prinde nu-i pasă.
  Asta performanță în afaceri! Băbăeti, sictir! Nu toți sunt proști așa cum ați vrea voi! Încă un dosar, vă rog! La DNA, dacă se poate!

 2. Virgil 24 martie, 2021 at 16:29 Răspunde

  Ginel, Ionel, Mugurel, doar numele difera, dar au aceleasi apucaturi de (***) din banul public. Doar nu credeti ca cei 18 milioane erau doar pentru fratele lui Mugurel. Nu aveam noi hotii nistri, acum aducem si din alte judete.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.