Contracte dubioase și demisii în bloc la o televiziune din Neamț, controlată de prietenul lui Cozmanciuc. Fost director al Loteriei Române, judecat pentru corupție, implicat

8
3851

CNS TV, o televiziune din Roman deținută de familia Grecu, proprietara Hotelului Unirea din Iași, nu mai emite, pentru că toți angajații au demisionat deoarece nu și-au primit salariile.

Angajatorul nu este Conex Invest SRL Iași, firma soților Grecu, ci societatea CNS Media Solutions SRL din Mogoșoaia, județul Ilfov, unde administrator și asociat unic este Ovidiu Rîpanu, un individ controversat, care a fost trimis în judecată de procurorii DNA în două dosare. Acesta a fost acuzat că, în perioada cât a fost director la Achiziții în cadrul Loteriei Române, a devalizat bugetul companiei naționale. Cum a ajuns inculpatul Rîpanu să controleze o televiziune din Neamț, a cărei licență este deținută de un om de afaceri din Iași? Mulți îl consideră responsabil pe deputatul Mugurel Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, care este bun prieten cu Ovidiu Rîpanu. Cei doi au fost văzuți nu o dată prin diverse medii bucureștene, iar în campania electrorală de la locale, Rîpanu l-a însoțit pe candidatul Cozmanciuc în aproape toate deplasările din teritoriu. Calitatea de inculpat a lui Rîpanu, judecat pentru afaceri oneroase cu banii Loteriei Române, nu l-a deranjat pe Cozmanciuc, recent inculpat și el pentru fapte de corupție.

Sursele atacul.ro arată că, în anumite medii, deputatul Mugurel Cozmanciuc și-a exprimat dorința de a dezvolta un proiect media în județul Neamț, interesul pentru acest domeniu fiind evident, respectiv promovarea imaginii personale, dar și a partidului în vederea atragerii electoratului nemțean.

Chestionat de atacul.ro, Ovidiu Rîpanu (FOTO) nu a confirmat această variantă, precizând că a ajuns să facă afaceri media în Roman pentru că este un domeniu la care se pricepe și că a ales orașul nemțean pentru potențialul pe care îl are.

CNS TV Roman, tarife șoc pentru emisiunile electorale

 În data de 20 august 2020, Ovidiu Rîpanu înființa societatea CNS Media Solutions SRL, cu principal obiect de activitate „Activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice”. Cinci zile mai târziu, numele lui Rîpanu apărea pe adresa CNS TV către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) în care anunța că va realiza emisiuni electorale la alegerile locale. Tarifele practicate de CNS TV în campania electorală pentru alegerile parlamentare au fost dintre cele mai piperate. De această dată, pe adresa CNS TV către CNA, în care erau anunțate emisiunile și tarifele acestora, numele lui Rîpanu nu mai apare.

Tarifele percepute partidelor politice/candidaților de către CNS TV au fost unele dintre cele mai mari din țară, la capitolul posturi locale, și de departe cele mai mari din județ. Astfel, pentru emisiunile de promovare în campania pentru alegerile parlamentare, CNS TV a cerut pentru un minut 25 de euro, adică 121,85 de lei, iar pentru difuzarea unui spot electoral – 50 de euro (243,7 lei)/difuzare. La un cost de 25 euro/minut, rezultă că o emisiune electorală de 60 de minute a costat, la CNS TV, 1.500 de euro, adică aproximativ 7.500 de lei.

Spre comparație, televiziunea romașcană Roman TV a taxat cu 1.000 de lei emisiunea electorală de 55 de minute, adică nici 20 de lei/minutul. Adică de 6 ori mai puțin decât tariful celor de la CNS TV Roman. Televiziunea Unu TV Neamț a încasat 1.100 de lei pentru o emisiune de 50 de minute, adică 22 de lei/min și 40 de lei/spot electoral.

Exploziv TV, o altă televiziune care emite în Neamț, a avut cel mai mic tarif: 100 de lei/emisiune de 50 de minute, adică 2 lei/minut.

Tarifele exagerate nu au făcut decât să alunge clienții, partidele politice din Neamț, cu excepția PNL-ului, refuzând să cumpere spațiu electoral la CNS TV. Datele noastre arată că doar PSD-ul a pus la dispoziția celor de la CNS TV câteva materiale electorale pentru a fi difuzate pe timpii de antenă alocați partidului. Nu știm dacă și cât a plătit PSD, pentru că reprezentanții acestui partid au refuzat dialogul cu redactorii atacul.ro.

„Au cerut prețuri de televiziuni naționale!”

Am contactat câțiva lideri de partid din județ și i-am întrebat dacă au încheiat contracte cu CNS TV pentru emisiuni electorale la alegerile parlamentare.

Iulian Bulai, deputat USR Plus, a declarat că nu a cumpărat spațiu la CNS TV: „Nu am încheiat contract cu CNS TV, pentru că mi s-au părut incredibil de umflate toate contractele lor. Au cerut niște prețuri care, probabil, se cer la televiziuni naționale, iar noi nu ne-am permis lucrul ăsta”.

Sorin Cazan, președintele PMP Roman la acea vreme, ne-a declarat că partidul nu fost de acord să încheie contract cu CNS Roman din cauza prețurilor foarte mari practicate de această televiziune.

Adrian Niță, cel care a coordonat contractele PSD în zona media la alegerile parlamentare, nu a răspuns întrebărilor pe care i le-am adresat în privința contractelor încheiate cu CNS Roman.

Aceeași atitudine a avut-o și colega sa de partid, Oana Bulai, șefa organizației PSD Roman.

PNL Neamț nu s-a uitat la bani

Doar PNL Neamț a cumpărat spațiu de emisie la CNS TV Roman. Partidul condus de Cozmanciuc (FOTO) a achiziționat, la prețuri de speriat, timpi de emisie la televiziunea controlată de Ovidiu Rîpan, prietenul său.

L-am întrebat pe Florin Hopșa, de la PNL, care a fost valoarea contractului pe care partidul l-a încheiat cu CNS TV Roman și ne-a spus că nu-și amintește, dar o să întrebe mandatarul. Au trecut mai bine de 24 de ore și nu am primit încă niciun răspuns. L-am întrebat și pe Mugurel Cozmanciuc cât a plătit PNL Neamț televiziunii CNS TV pentru publicitatea electorală, însă, până la ora publicării articolului, nici acesta nu ne-a răspuns.

Datele noastre arată că firma lui Rîpanu, CNS Media Solutions SRL, a încasat, de la înființare și până în prezent, câteva zeci de mii de euro, mare parte din sumă având ca sursă publicitatea electorală. Cum doar PNL-ul a acceptat să cumpere spațiu de emisie la tariful de 25 de euro/minutul, este evident că apar semne de întrebare, mai ales că Cozmanciuc e prieten la cataramă cu Rîpanu. Banii pe care PNL Neamț i-a plătit în contul firmei lui Rîpanu nu sunt banii membrilor de partid, ci sunt bani care au fost decontați de la bugetul de stat.

„Eu am ridicat prețurile, în condițiile în care am văzut ce audiențe am”

Ovidiu Rîpanu a precizat că nu știe suma exactă pe care a încasat-o în campaniile electorale de anul trecut, dar că ar fi fost vorba de aproximativ 20.000 de euro de la toate formațiunile politice.

El a spus să societatea lui, care este o firmă de producție, are contract cu deținătorul licenței CNS TV Roman, respectiv firma Conex Invest a soților Grecu.

Cât despre tarifele aberante, Rîpanu afirmă că sunt opera lui.

„Eu am ridicat prețurile, în condițiile în care am văzut ce audiențe am. E foarte simplu: decât să mă prostituez la Neamț, mai bine nu fac (n.r. referindu-se la emisiuni electorale). Vin cu bani de acasă și nu fac. Cine vrea bine, cine nu, bine, dar văd că au venit toți. Eu am multe contracte și aplic aceleași tarife și la operatorii economici. Tot așa, 25 de euro /min”, a declarat Rîpanu.

 Angajații și-au dat demisia

Televiziunea nu mai funcționează de câteva zile, iar pe site, ultima știre este din data de 26 februarie. Situația a fost cauzată de demisia, începând cu data de 1 martie, a tuturor celor 8 angajați, nemulțumiți de faptul că angajatorul nu le-a plătit lefurile și nici dările la stat.

Informațiile atacul.ro indică faptul că CNS Media Solutions SRL nu a achitat dările la stat pentru angajații pe care i-a avut, o parte dintre ei proveniți din șomaj. Există restanțe salariale pentru jumătate din luna ianuarie și întreaga lună februarie. În decembrie, în luna campaniei electorale, salariile au fost plătite cu greu, deși firma lui Rîpanu a avut încasări frumoase. Restanțele salariale și dările către stat, cumulate, ar însemna undeva în jurul sumei de 70.000 de lei, situația fiind deja reclamată autoritățile statului.

Ce zice Rîpanu despre situația în care au ajuns angajații?

„Firma mea face producție pentru televiziune. Eu am echipamente, camere, investiții făcute acolo și funcționez ca producție. Bineînțeles, are și CNS investiții acolo, însă, când am început să lucrez, televiziunea avea doar doi oameni. CNS TV, în momentul de față, are 9 angajați și 30-40 de colaboratori, care sunt plătiți. Unii și-au dat demisia, alții nu. Și-au primit salariile și le-am explicat de ce s-a întârziat. Au fost niște discuții cu demisia… unii sunt, unii nu sunt, aducem alții și așa mai departe. Datoriile sunt stinse. Mai au o lichidare, săptămâna viitoare, pentru cei care nu se vor mai întoarce. Este rezolvată problema financiară. Tocmai acum am semnat un contract foarte important ”, a precizat Rîpanu.

Afirmațiile acestuia sunt catalogate drept minciuni sfruntate de către angajații care au demisionat.

Când i-am amintit că televiziunea nu funcționează, Rîpanu a menționat că e o chestiune de moment, pentru că este în plin proces de trecere a  licenței de pe firma familiei Grecu pe firma lui.

„Nu este închisă, e o miră și făcută partea de online care mă interesează foarte mult”, a menționat Rîpanu.

În cursul acestei dimineți, i-am transmis deputatului Cozmanciuc mai multe întrebări cu privire la afacerile prietenului său în județul Neamț, însă, până la această oră, nu a răspuns.

De asemenea, ieri, i-am solicitat un punct de vedere și lui Lucian Grecu (n.r. asociatul majoritar al firmei ce deține licența pentru CNS TV Roman), prin secretara sa, dar nici acesta nu s-a obosit să ne contacteze.

Prietenul lui Cozmanciuc, inculpat în două dosare penale

Ovidiu Rîpanu, cel care a gestionat, în ultimele luni, televiziunea CNS TV Roman, printr-un contract încheiat cu firma care deține licența, este un personaj cu grave probleme penale. Procurorii DNA l-au trimis în judecată în două dosare, procesele fiind încă în faza de judecată.

În decembrie 2015, DNA l-a trimis în judecată pe Gheorghe Benea, director al Loteriei Române, la acea dată, pe Ovidiu Rîpanu, șef Serviciu de achiziții în aceeași companie, și pe alte patru persoane, administratori și acționari ai unor firme. Rîpanu a fost acuzat de spălare a banilor și participație improprie la abuz în serviciu. Mai multe amănunte despre acest dosar, AICI.

În septembrie 2017, Ovidiu Rîpanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA într-un alt dosar, fiind acuzat de luare de mită în formă continuată și participație improprie la spălare de bani în formă continuată. Rîpanu a fost acuzat că, în calitate de șef Serviciu achiziții în cadrul Loteriei Române, a luat șpagă într-o afacere ce a vizat schimbarea parcului auto a Loteriei.

„În cursul lunii februarie 2010, inculpatul Rîpanu Ovidiu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu inculpații Lăzăreanu Remus Leonard, Olaru Cornelia și Benea Gheorghe, a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv: un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.
Din aceste foloase inculpatul Rîpanu Ovidiu a primit următoarele:
– suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu),
– două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.365 lei,
– autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011”, arată procurorii DNA.

Comunicatul DNA poate fi citit integral AICI

Daniel MURARU

 

8 comments

 1. Antonov 13 martie, 2021 at 16:09 Răspunde

  Cozmanciuc a început o mișcare de a-și cumpăra cu bani grei și la “plic”, presa obedienta incă din 2018. Paralel cu acest lucru, prin intermediul nevestei care lucra în acea vreme la instituția de stat care se ocupă de “domenii.ro”, și-a achiziționat câteva zeci de platforme online pe care sa le facă siteuri de știri. Unele din ele sunt administrate în acest moment de Eliza Hopsa, soția omului de baza al familiei Cozmanciuc. Ea este șefa de cancelarie a prefectului dar in timpul programului culege știri de la presă din Neamț și le postează pe propriile platforme, împreună cu câțiva copii din partid. Nici măcar nu s-a ferit să semneze articolele de pe infoneamt.ro cu pseudonimul “eza”, pe care îl folosește în toate comunicările electronice, inclusiv adresa de mail. Acum l-a schimbat cu “eka”
  Cozmanciuc vrea să ajungă un mic mogul media, sa controleze tot fluxul de știri din Neamț, așa cum face prietenul său de la Iași, Asimionesei cu bzi.

 2. Liviu 13 martie, 2021 at 16:47 Răspunde

  Din ce in ce mai multe voci vorbesc despre (***) acestui venetic Mugurel. In campanie a platit din banii partidului sondaje de opinii extrem de scumpe care nu s-au mai facut. A perceput si unor candidati sume pentru sondaje care nu s-au facut niciodata. A perceput, sub forma de (***) imprumut. Ce a probat DNA-ul e doar varful iceberg-ului cu numirea de la apele române. Acest individ trebuie sa plece urgent din Neamt si din Parlament de pe locul oferit de nemteni. Avem noi coruptii nostri, nu avem nevoie de alte specii de import. Aroganta, caracterul (***) si (***) prin care raspandeste (***)speța, modul in care conditioneaza orice miscare/numire, modul in care si-a (***) toti colegii către Arsene, sunt tot atatea motive ca acest individ sa plece astazi, nu maine.

 3. Vladimir 13 martie, 2021 at 20:38 Răspunde

  Din ciclul, ce scamatorii a mai făcut Mugurel? Și-a adus prietenul dubios la Roman, care a lăsat pe drumuri niste oameni, dar burta și-a umplut-o. Inculpații între ei. Golănii, bineînțeles! Doar nu ne așteptam la altceva! Sper să vadă și DNA ul, pt un plus de culoare! Doamne ajută!

 4. Ida 13 martie, 2021 at 21:49 Răspunde

  Din ce in ce mai tare se strange latul asupra acestui individ din ” trupa ” lui RELUTU FENECHIU !! chiar toti puii sa fie saltati ! raspuns : DA CHIAR TOTI!!!!!! poate si dom’ primar de IASI!!

 5. Andronic 19 martie, 2021 at 09:49 Răspunde

  Da vad ca cnstv este activ si are stiri foarte bine si pe site si pe Facebook, cineva minte,cred ca informatiile date sunt de rău voitori ca altfel numi explic dezinformarea asta !

  Admin.: 1. Ca „sati explici dezinformarea asta” trebuie sa observi ca stirile publicate nu sunt despre Roman si romascani, ci au fost preluate de pe alte site-uri – protv.ro, realitateaplus etc (fara a fi precizata si sursa informatiilor, asa cum ar fi normal).
  2. Postul nu emite nici in acest moment, iar pe ecran apare in continuare mira. Deschide televizorul ca sa te convingi!

  • Arătăm cu degetu 25 martie, 2021 at 08:18 Răspunde

   Domnu’ Admin lăsați “precizările de sursă”. Câte fotografii ați preluat pe site-ul dvs. fără să precizați sursa (așa cu ar fi normal)? Tema site-ului bănuiesc că ați plătit-o? Sau o dăm pe nule de pe net. Nu?

   Theme Name: ataculro
   Description: ziar de investigatii
   Template: rubik

   Tema Rubik costă 59$ ceea ce bănuiesc că nici măcar nu v-ați sinchisit să o plătiți.

   Admin.: Domnu` Loterie, preluarea fotografiilor de catre site-ul atacul.ro de pe alte site-uri s-a facut intotdeauna cu precizarea sursei.
   Noi discutam acolo, in comentariul respectiv, despre furat stiri, sport olimpic in ultima vreme pentru unii, despre furat stirile muncite de altii si publicate pe anumite site-uri ca fiind ale lor. In ceea ce priveste curiozitatea cu tema, daca m-as ocupa de partea tehnica a site-ului, ti-as raspunde!

 6. Eka 19 martie, 2021 at 14:43 Răspunde

  Sa audieze DNA -ul persoanele care au fost trecute pe liste la parlamentare pentru a afla sumele PERCEPUTE DE (***).
  UN SPAGAR! 100 de mii de euro era o nimica toată pentru o valoare așa ca el!
  Mulți colegi de partid știu foarte bine cum proceda aceasta lepra. Impunea, dădea ordine, se dorea un Mesia. Un papa lapte/ un pupa pantofi și un om de nimic. Avem încredere in DNA .

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.