Fostul șef al SRI Neamț, recent angajat la Ministerul Mediului, la taifas cu Ginel. La ceas de seară

9
38005

Județul Neamț este unul dintre cele mai afectate din punct de vedere al mediului, cursurile de apă fiind distruse sistematic în ultimii ani de către cei care au afaceri în domeniul exploatării agregatelor minerale. Proprietarii de balastiere își fac de cap și niciun ministru nu a reușit, indiferent de cât de sforăitoare i-au fost declarațiile, să curățe acest domeniu. Este și cazul lui Costel Alexe, încă ministrul al Mediului, Apelor și Pădurilor, proaspăt ales președinte al Consiliului Județean Iași. Alexe a promis multe, însă a făcut foarte puține, iar în scurtul său mandat de ministru nu a deranjat deloc mafia balastierelor. Din contră, le-a făcut loc pe piață și proprietarilor de balastiere apropiați de PNL.  Dar despre acest subiect și modul în care își protejează PNL-ul balastieriștii, într-un alt articol.

În județul Neamț, afacerile lui Gheorghe Vlasie, cunoscut ca Ginel, în domeniul exploatării agregatelor minerale sunt binecunoscute de către autoritățile care, cel puțin până în prezent, nu au mișcat un deget pentru a opri ilegalitățile. Ginel controlează direct firma de construcții Aqua Parc SRL Roznov, iar prin interpuși, societățile Mavgo Holding SRL, Stef Edil CDP, Hunting Fun SRL etc. De numele primelor trei societăți sunt legate scandaluri de mediu ce s-au transformat în dosare penale care, în mod firesc, ar trebui să fie investigate de polițiști și procurori. Atacul.ro a prezentat nu o dată cum firma Aqua Parc polua râul Bistrița în procesul de spălare a agregatelor minerale. Recent, numele firmei Aqua Parc și al unui apropiat al lui Ginel, George Trifan, au fost implicate în afacerea carierei ilegale de la Bârgăuani, de unde au fost sustrase mii de tone de nisip fără absolut niciun document legal. Nisipul furat a fost transportat la balastiera din Săvinești a societății Aqua Parc SRL. Societatea Stef Edil CDP SRL face obiectul unui alt dosar penal privind exploatarea fără documente legale a nisipului din cariera Corniș-Mărgineni. Atât cazul furtului de nisip de la Bârgăuani, cât și exploatarea ilegală de nisip de la Mărgineni au fost prezentate în amănunt de către atacul.ro. Mavgo Holding SRL a fost la un pas să lase orașul Iași fără apă și numai intervenția atacul.ro a făcut ca acest lucru să nu se întâmple. 

Ce căuta fostul șef al SRI-ului acasă la Ginel?

Laurențiu Ștefan Rusu a fost, câțiva ani, șeful Direcției de Informații Neamț a Serviciului Român de Informații (SRI). După reorganizarea serviciului, din anii 2017-2018, ofițerul a ajuns la SRI Iași de unde s-a pensionat anul trecut. În vara acestui an, fostul ofițer SRI a fost angajat consilier în cadrul cabinetului unuia dintre cei patru secretari de stat de la Ministerul Mediului, Apelor și Mediului, condus de ieșeanul Costel Alexe, ales recent președinte al CJ Iași.

Despre relația de amiciție a lui Rusu cu Ginel se vorbește de ani buni în diverse cercuri, fie ele politice sau ale unor oameni de informații.

Cert este că autoturismul fostului șef de la SRI Neamț a fost văzut, zilele acestea în Roznov, chiar la intrarea în curtea casei lui Ginel, iar sursele noastre indică faptul că, în perioada cât mașina a fost parcată, proprietarul s-a aflat în casa omului de afaceri. Poate au discutat despre protejarea mediului înconjurător, Laurențiu Rusu oferindu-i consiliere lui Ginel pe teme de mediu. Poate i-a explicat cum trebuie să procedeze ca balastiera de la Săvinești să nu mai polueze Bistrița sau cum să nu mai ajungă ca numele lui să fie implicat în tot felul de afaceri oneroase, care au produs grave prejudicii mediului înconjurător.

 

Poate, și nu este deloc exclus, cei doi s-au întâlnit pentru a depăna amintiri sau a povesti diverse. Ce altceva ar putea să discute un fost șef de SRI cu un inculpat pentru fapte de crimă organizată, Ginel fiind judecat, alături de alte persoane, pentru constituirea unui grup infracțional organizat.

Legături dubioase

Totuși, schema este una extrem de interesantă, dacă ar fi să ne raportăm și la implicațiile politice.

Vorbim despre un fost șef SRI, Laurențiu Ștefan Rusu, despre care, în anumite cercuri, se vorbește că ar avea o relație specială cu inculpatul Ginel, cei doi cunoscându-se de mult. Ginel este prieten la cataramă cu Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, cel din urmă botezând unul dintre copiii afaceristului. Rusu a fost șef la SRI Neamț inclusiv în perioada în care atacul.ro a scris despre nenumăratele afaceri, unele cu iz penal, ale firmelor lui Ginel, după care, în 2018, a fost transferat la SRI Iași. S-a întâmplat după reorganizarea serviciului de informații.

La câteva luni după ce a părăsit SRI-ul, îl regăsim pe Rusu în curtea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, condus de către liberalul Costel Alexe. Vorbim de un om despre care se spune că este apropiat de-al lui Ginel, omul lui Arsene, care, la rândul său, este adversarul politic al lui Cozmanciuc, ce a ajuns într-o funcție în ministerul condus de un liberal. Cozmanciuc este prieten la cataramă cu Costel Alexe, cei doi fiind discipolii lui Fenechiu. Cozmanciuc s-a luptat, unii spun că nu suficient, cu pesedistul Arsene pentru președinția Consiliului Județean Neamț și a pierdut. Ce caută Rusu în această ecuație? Dacă este apropiatul lui Ginel, amicul lui Arsene, cum de a fost angajat în ministerul lui Alexe? Această situație confirmă, cel puțin în parte, un scenariu care, dacă este real, indică faptul că, de fapt, între gașca liberalului Alexe și gașca pesedistului Arsene nu există nicio competiție politică, cele două tabere colaborând fructuos spre binele financiar al membrilor săi. Ce rol ar putea să aibă Rusu, fost ofițer de intelligence, în toată această poveste? Ar putea fi, de ce nu, unul dintre oamenii de legătură dintre cele două grupări politice.

Ce secretar de stat l-a luat sub aripă pe Rusu

Oficial, Laurențiu Ștefan Rusu este consilier al unui secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Ministerul are patru secretari de stat, fiecare putând angaja câte patru consilieri cu normă întreagă sau mai mulți, cu fracțiuni de normă. Am întrebat doi secretari de stat cum își angajează consilierii, răspunsul primit fiind acela că, de regulă, în funcția de consilier sunt angajate persoane cunoscute.

„Consilierii secretarilor de stat nu sunt angajați pe bază de concurs. De regulă, fiecare secretar de stat își angajează oameni pe care îi cunoaște și pe care se pot baza. Dacă vorbim despre mediu, înseamnă că îți angajezi oameni care sunt pricepuți în domeniu și care îți pot fi de folos”, ne-a declarat un secretar de stat.

De câteva zile, atacul.ro încearcă să afle la ce secretar de stat este consilier Laurențiu Ștefan Rusu, iar informațiile pe care le-am obținut l-au indicat pe Mircea Fechet, secretarul de stat responsabil pe Mediu. În vârstă de 39 de ani, Fechet vine de la Bacău, fieful penalilor Stavarache și Apostol, și a lăsat o funcție de auditor extern la Camera de Conturi pentru cea de secretar de stat la ministerul condus de Alexe. De altfel, se spune că Fechet este cel care l-a sprijinit pe Găină, și el omul penalilor Stavarache și Apostol, să ajungă în funcția de șef la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău, instituția care ar trebui să mai taie din elanul hoților de agregate minerale.

(Foto: Mircea Fechet și Costel Alexe)

Am sunat ieri la Cabinetul secretarului de stat Fechet și am cerut secretarei să vorbim cu consilierul Laurențiu Ștefan Rusu. Ni s-a răspuns că „nu este astăzi, însă s-ar putea să-l găsiți mâine!”. Ulterior, l-am contactat telefonic pe secretarul de stat Fechet, căruia i-am cerut să ne spună cum a ajuns să-l angajeze pe Rusu consilier. Fără a nega că are un consilier cu acest nume, Fechet a insistat să-i trimitem întrebările pe whatsapp, cu promisiunea că o să ne răspundă. N-a făcut-o, așa că am revenit astăzi cu un nou apel telefonic la cabinetul secretarului de stat Fechet. De această dată, doamna care ne-a răspuns la telefon ne-a luat la rost, somându-ne să le spunem cine suntem și ce vrem și că la cabinetul domnului Fechet nu a fost și nu este niciun consilier Rusu. Degeaba i-am spus că persoana cu care am discutat ieri, sunând la același număr de telefon, ne-a transmis că domnul consilier Rusu lipsește și să revenim a doua zi, adică astăzi! A ținut-o pe a ei, că nu lucrează niciun Rusu la cabinetul lui Fechet. L-am contactat și pe cel din urmă, iar răspunsul, tras la indigo cu cel al secretarei. Deși ieri nu a negat că are un consilier cu numele Laurențiu Ștefan Rusu, Fechet ne-a declarat astăzi că nu a avut și nu are un consilier cu acest nume. Când l-am întrebat cum este posibil să nu cunoască numele consilierilor săi, Fechet ne-a comunicat că poate avea chiar mai mult de 4 consilieri, adică 8, cu jumătăți de normă sau, zicem noi, de ce nu 16, cu câte un sfert de normă. Este evident că lucrurile nu stau deloc așa. Altfel nu se explică sub nicio formă comportamentul angajaților Ministerului Mediului când vine vorba de acest subiect. Se pare că subiectul Laurențiu Stefan Rusu cauzează iritații celor din minister cu care am discutat. Totuși, secretarul de stat Fechet, care visează acum la fotoliul de ministru, Alexe urmând să-și preia funcția de președinte la CJ Iași, ar fi putut să fie mai convingător. Dacă tot a avut nevoie de 24 de ore ca să-și dea seama că nu are niciun consilier pe nume Rusu, ar fi putut să se intereseze și să ne spună la ce alt secretar de stat este cel din urmă angajat.

Daniel MURARU

Citește și:

Cariera ilegală de la Bârgăuani, afacerea partenerului lui Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene. Nisipul, transportat cu mașinile Aqua Parc

Dezvăluirile atacul.ro, din nou confirmate de autorități: cariera de la Corniș-Mărgineni, exploatată ilegal de oamenii lui Ginel

Mafia balastierelor, tolerată de autorități. Explicații penibile pentru imaginile din satelit care confirmă dezastrul produs de balastiere pe cursurile de apă

Durere în cot la Garda de Mediu și „Apele Române”. „Balastiera lui Ginel” poluează în continuare!

Alimentarea cu apă a Iașului, în pericol! Firma Mavgo Holding a exploatat ilegal balast în zona de protecție a captării de la Timișești

Jupânul, masculul „Aqua”, agentul „Bond”și gestionarea informațiilor

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

9 comments

 1. FLORIN 20 octombrie, 2020 at 19:08 Răspunde

  Principala legatura este statul securisto mafiot care patroneaza toate hotiile din aceasta tara cu ajutorul (***) din politica cum ar fi Arsene(PSD) si Cozmanciuc(PNL) adica mafia transpartinica care oficial se injura la TV pentru prosti care mai pun botu iar in spate sa fac”afaceri”de milioane de euro prin interpusi si sub protectia tradatorilor corupti din structurile de securitate ale acestui stat mafiot 100%,adica SRI/DIICOT/PARCHET/DGA,etc.
  Niste servicii GOGOMANE a caror singura ocupatie este furtul banilor publici.
  Pana ce aceste servicii de 2 bani care se ocupa numai cu smenuri.trafic de influenta,santaj si furtul banilor publici nu vor fi desfiintate si reformate de la ZERO vom vorbi mult si bine degeaba pentru ca nimic nu se va schimba in aceasta tara.
  A vota in aceste conditii este o crima si inseamna validarea acestor structuri interlopo mafiote statale care vor continua sa jefuiasca economic aceasta tara iar in plus isi vor bate joc de noi in continuare cu pensii”speciale”si de serviciu aberante si salarii strigatoare la cer.
  Nu mai votati oameni buni!

 2. Stefan 21 octombrie, 2020 at 08:42 Răspunde

  Dl. Fechet a indeplinit in trecut functia de carator de mapa -valet al fostului primar de Bacau Romeo Stavarache.Bineinteles, la momentul oportun l-a dat in gat pe acesta si si-a continuat cariera politica fulminanta in PNL!Acest (***) (si (***), se pare!) este , acum, pe primul loc pe listele PNL pentru Camera Deputatilor la Bacau!

 3. Virgil 21 octombrie, 2020 at 08:45 Răspunde

  Vă felicit și eu atît pt articol cît și pt că v-ați păstrat linia, verticalitatea și demnitatea. S-a dus dracului presa în Neamț. Mai jos decît atît nu cred că a mai fost vreodată.
  Nu ne mai facem bine, asta e clar. Ce expertiză are acest individ care mănîncă banii statului de pomană? Toate se leagă la intersecție cu pușcăria. Ce securitate națională, ce apărare, cînd ei pactizează cu hoții? Rușine să-ți fie Rusule

 4. ADY 21 octombrie, 2020 at 12:16 Răspunde

  acum intelegeti de ce ginel si soseta nu servesc puscariile patriei noastre? pt ca acesti banditi din serviciile speciale, procurori, militieni, ii mulg de bani pe banditii din politica si mediul ded afaceri si le ofera protectie. LA PUSCARIE JIGODIILOR CRAPA V AR TOT NEAMUL VOSTRU DE CIUMA

 5. Liviu 21 octombrie, 2020 at 18:15 Răspunde

  Doamne, ce nenorociti. Pe cat de diabolici si eficienti sunt psd-istii in a-si proteja interesele, pe atat de jalnici sunt liberali. O gasca de fomisti care sa vand pe 1 leu. Adica psd-istii au infipt un om exact acolo unde pot fi protejate balastierele si celelalte interese ale cumatrului Ginel. In alta ordine de idei, va dati seama cine a condus sri-ul local???? Un (***) care s-a pensionat la 40 de ani si care-i sluga lui Ginel dupa ce acesta i-a construit casa. Astia sunt oamenii care apara statul roman???? Suntem fara speranta!!!

 6. Ionescu 21 octombrie, 2020 at 20:52 Răspunde

  Gura lumii spune ca ginel ar fi contribuit moral si financiar la construirea unei case de vacanta ce apartine fostului ofiter sri. Daca se fac verificari aprofundate multe multe lucruri de interes pentru organele abilitate ar iesi lay iveala.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.