Dosarul „Blocul operator”. Cum a sărăcit Miki înainte ca DNA să-i pună sechestru pe bunuri. Un alt inculpat a divorțat după ce a aflat că e urmărit penal

1
1494

Mihail Popescu, alintat „Miki” de prieteni, fost director la Direcția Achiziții și Logistică a Consiliului Județean Neamț, în prezent consilier personal al lui Ionel Arsene, a sărăcit subit cu puțin timp înainte ca procurorii DNA să instituie măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului de 3,43 milioane de lei, produs în dosarul „Blocul operator”. Mihail Popescu este judecat pentru fapte de corupție, în două dosare. Unul dintre ele, „Blocul operator”, se judecă la Tribunalul Neamț, iar dosarul „Albuia și Țiganca” se judecă la Tribunalul Bacău.

Desfășurarea anchetei în cazul dosarul „Blocul operator” arată cum a reușit Miki să-și adăpostească averea înainte ca procurorii să-i pună sechestru pe bunuri.

Desfășurarea evenimentelor este interesantă și merită studiată.

În dosarul „Blocul operator”, prin ordonanța procurorilor, din 17 iunie 2020, s-a dispus continuarea urmăririi penale „in personam” față de suspecții Mihail Popescu, Ioan Lazăr, fostul director al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, Florin Gheorghe Tudor, fost administrator al firmei Medicare Tehnics SA, și Neculai Mazilu, partener de afaceri al celui din urmă și angajat al Medicare Tehnics. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus măsuri și au pus sechestru pe bunurile inculpaților. Acolo unde acestea existau, bineînțeles. S-a întâmplat în data de 9 noiembrie 2020, când anchetatorii au instituit sechestru asigurator asupra unui apartament, evaluat la suma de 41.400 de euro, proprietatea lui Mihail Popescu (foto). Numai că Miki nu mai deținea apartamentul.

„Cu ocazia punerii în executare a măsurii, inculpatul a comunicat că nu mai este proprietarul imobilului, acesta fiind donat fiului său din data de 13.07.2020. În aceste condiții, OCPI Neamț a constatat imposibilitatea notării sechestrului, măsura fiind rămasă fără obiect. Prin ordonanța din 27.11.2020 s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra veniturilor inculpatului Popescu Mihail, în limitele prevăzute de lege, respectiv o treime din venitul lunar net, până la concurența sumei de 2.134.937,13 lei (reprezentând diferența dintre valoarea prejudiciului și valoarea totală a bunurilor indisponibilizate)”, arată procurorii DNA.

Cu alte cuvinte, Miki nu mai deține în proprietate niciun bun, procurorii fiind nevoiți să se îndrepte doar spre veniturile sale.

Curios, pentru că în luna iunie Mihail Popescu menționa în declarația de avere, depusă la Consiliul Județean Neamț, câteva bunuri. Este vorba de 33% dintr-un teren forestier (Borca) în suprafață de 3 hectare – moștenire; 50% dintr-un apartament de 72,24 mp – moștenire, și apartamentul de 46 de metri pătrați, menționat mai sus.

Declarația de avere a fost completată cu 6 zile înainte ca procurorii să-i aducă la cunoștință lui Miki că a început urmărirea penală împotriva lui. 

Câteva luni mai târziu, procurorii identificau doar apartamentul de 46 mp, pe care inculpatul a declarat că l-a donat fiului său, în luna iulie 2020, adică la o lună după ce procurorii i-au adus la cunoștință faptul că a început urmărirea penală împotriva lui.

O situație asemănătoare au întâlnit-o procurorii și în cazul inculpatului Neculai Mazilu, angajat la firma administrată de Florin Gheorghe Tudor.

În noiembrie 2020, DNA a instituit sechestrul asigurator asupra mai multor bunuri, proprietatea lui Mazilu:  

– imobil (teren intravilan) cu suprafața de 1305 mp, situat în localitatea Chiajna, sat Roșu, jud. Ilfov, evaluat la suma de 37.300 euro, împreună cu construcția de pe acest teren cu suprafața construită la sol de 173 mp, evaluată la suma de 90.900 euro;

– imobil (teren intravilan) cu suprafața de 99 mp situat în localitatea Chiajna, jud. Ilfov, evaluat la suma de 4.000 euro;

– imobil (teren intravilan) cu suprafața de 409 mp, situat în localitatea Chiajna, jud. Ilfov, cu nr. cadastral (…), evaluat la suma de 11.600 euro, împreună cu construcția de pe acest teren cu suprafața construită la sol de 99 mp, evaluată la suma de 47.700 euro.

Inculpatul a contestat măsura asiguratorie dispusă de procurori, pe motiv că teren cu suprafața de 1305 mp situat în localitatea Chiajna și casa de pe acest teren – nu mai sunt în proprietatea sa, făcând obiectul actului de partaj voluntar din data de 18.07.2020, cu soția sa. Tribunalul Neamț a dispus admiterea contestației în sensul anulării măsurii asiguratorii dispuse cu privire la acest imobil. Mazilu divorțase la o lună după ce procurorii l-au înștiințat că împotriva lui a început urmărirea penală. Instanței nemțene nu i s-a părut nimic dubios și a anulat măsura asiguratorie dispusă pe terenul și casa lui Mazilu.

Sechestru și pe averea lui Lazăr

Tot în noiembrie 2020, DNA-ul a instituit sechestrul asigurator asupra averii lui Ioan Lazăr, fostul director al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț:

– imobil situat în București, (…) (compus din 1 cameră și dependințe, cu o suprafață utilă totală de 29,30 ;

– teren în suprafață de 11.500 mp situat în localitatea Turturești, jud. Neamț, punct ”șes Turturești” – în suprafață totală de 11.500 mp (din care 3.305 mp teren arabil intravilan și 8.195 mp – teren arabil extravilan), evaluat la suma de 23.700 euro.

În plus, s-a instituit măsura popririi asiguratorii asupra veniturilor inculpatului Lazăr Ioan, în limitele prevăzute de lege, respectiv o treime din venitul lunar net, până la concurența sumei de 2.134.937,13 lei (reprezentând diferența dintre valoarea prejudiciului și valoarea totală a bunurilor indisponibilizate).

În cazul lui Florin Gheorghe Tudor, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unui teren (500 mp) și o casă (256 mp suprafață utilă), ambele situate în Piatra-Neamț și evaluate la 146.600 de euro.

Înțelegere penală

Procurorii anticorupție au stabilit că, în perioada 2012-2013, inculpatul Popescu Mihail, în calitatea de șef al Biroului achiziții publice din cadrul Consiliului Județean Neamț, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfășurarea unei proceduri de licitație publică ce a vizat „Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamț”. Anchetatorii afirmă că între cei patru inculpați ar fi intervenit o înțelegere prealabilă în legătură cu desfășurarea procedurii de achiziție publică în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri, Tudor și Mazilu.
În acest sens, Mihail Popescu și Ioan Lazăr „ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceștia au stabilit prețul investiției, cât și la activitățile specifice procedurii de licitație organizată de Consiliul Județean Neamț. Acest fapt ar fi condus la câștigarea licitației de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant și la vătămarea intereselor unei alte societăți comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziție publică”, se arată în comunicatul DNA.
Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă față de valoarea de achiziție (5.109.011 lei). Prin aceste demersuri a fost creat Consiliului Județean Neamț un prejudiciu în valoare de 3.430.393 lei, sumă care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi oameni de afaceri.

Procurorii DNA au identificat probe care indică faptul că Mihail Popescu, reprezentantul autorității contractante – Consiliul Județean Neamț, a permis reprezentanților SC Medicare Technics SA participarea la întocmirea fișei de date, respectiv a caietului de sarcini – din cadrul documentației de atribuire elaborate de Consiliul Județean Neamț, și a semnat această documentație, preluând practic aceste documente de la inculpatul Tudor, cunoscând că prin aceasta s-a creat un avantaj evident asocierii reprezentate de SC Medicare Technics SA și restricționarea accesului altor operatori economici.

„Mai mult, după aprobarea studiului de fezabilitate de către Consiliului Județean Neamț, întrucât valoarea totală a proiectului depășea echivalentul în lei a sumei de 5.000.000 euro, ceea ce impunea organizarea unei licitații chiar și în condițiile definirii contractului ca fiind exclusiv de lucrări, inculpaţii Lazăr Ioan, ajutat de inculpații Florin Gheorghe Tudor și Neculai Mazilu au făcut demersuri pentru reducerea valorii estimate și aprobate de Consiliul Județean Neamț, demersuri realizate pentru atingerea scopului urmărit, respectiv aplicarea unei proceduri care să asigure atribuirea contractului către SC Medicare Technics SA”, arată procurorii DNA. Contractul a fost câștigat de o asociere de firme, cu lider Medicare Tehnics SA București. Din asociere au mai făcut parte SC KARL STORZ ENDOSCOPIA ROMANIA SRL, SC EDAS EXIM SRL, SC AQUA PARC SRL, SC DACORUM GRUP SRL, SC BODO INVEST SRL.

Firma Medicare Technics SA a fost implicată și în afacerea „Tomograful”, dosar în care, printre alții, sunt judecați Gheorghe Florin Tudor și Ioan Lazăr.

Cele două dosare se află pe rolul Tribunalului Neamț.

Daniel MURARU

Citește și:

DNA confirmă, din nou, dezvăluirile atacul.ro. Spitalul Județean, raiul șpăgilor. Milioane de lei din afacerile „Blocul operator” și „Tomograful”

Mojicie. Lucrările la Blocul Operator, efectuate cu utilitățile plătite din banii asiguraților. Dezmăț cu fondurile pentru Sănătate

Hoție de milioane la Spitalul Județean Neamț. Afacerea „Blocul operator”

Un sforar, două dosare. Cine a luat comisionul din afacerea „Tomograful”? Șpăgi babane și condamnări cu executare într-un contract asemănător

Afacerea „Tomograful” miroase puternic a SRI. Doi dintre inculpați, administratori la firma condusă de vărul generalului (r) SRI Florian Coldea

Cum a „jucat” Miki, șeful achizițiilor din CJ Neamț, în afacerea „Albuia și Țiganca”. Acuzațiile DNA

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. George 28 februarie, 2021 at 17:40 Răspunde

    Ai naibii procurorii ăștia………. Ar trebui luate măsuri asupra bunurilor. Atât. Care proprietari, dacă le-au înstrăinat, nu contează. Puse sub sechestru. Atât. Ce se cacă pe ei?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.