Cum a „jucat” Miki, șeful achizițiilor din CJ Neamț, în afacerea „Albuia și Țiganca”. Acuzațiile DNA

3
2416

De curând, Mihail Popescu, alintat de prieteni „Miki”, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție în două dosare. Într-una dintre cauze, „Miki” face echipă cu Ioan Lazăr, fostul director al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, amândoi fiind acuzați de producerea unui prejudiciu de milioane de lei în afacerea „Blocul operator”. Popescu este trimis în judecată și în dosarul „Albuia și Țiganca”, despre care atacul.ro și Roman TV au relatat pe larg. De altfel, ancheta procurorilor a avut ca punct de plecare investigația jurnalistică a celor două entități. În primul dosar, „Miki” avea calitatea de șef al Biroului Achiziții din cadrul Consiliului Județean Neamț, iar în cel de-al doilea, de director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret Bacău. După ce a părăsit această funcție, în urma venirii la guvernare a liberalilor, Mihail Popescu a revenit la Consiliul Județean Neamț, unde deține funcția de director executiv al Direcției de Achiziții și Logistică.

Afacerea „Albuia și Țiganca” s-a derulat în vara-toamna anului 2019 și a avut în centru o firmă – Transilvania Grand Construct SRL din Bistrița -Năsăud, județul de baștină al lui Ioan Deneș, ministru PSD al Pădurilor și Apelor până în toamna anului 2019, când au venit la guvernare liberalii. Transilvania Grand Construct SRL era controlată de controversatul om de afaceri bistrițean Traian Larionesi, amic bun cu Emil Radu Moldovan, președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și șeful PSD Bistrița-Năsăud. Firma bistrițeană a contractat, în vara anului 2019, două lucrări, în valoare de milioane de lei, de la ABA Siret, condusă de Mihail Popescu la acea dată, privind regularizarea albiilor pâraielor Albuia (Doljești) și Țiganca (Ion Creangă).

Pentru lucrarea de pe Albuia, a cărei valoare a fost estimată la 3,1 milioane de lei, au concurat Transilvania Grand Construct SRL și Aqua Parc SRL. A câștigat prima, cu o ofertă de 3.109.189 lei, cu 41.000 de lei mai puțin decât valoarea estimată.

În cazul proiectului de pe pârâul Țiganca, cu valoare estimată la 7.081.958 lei, ABA Siret Bacău a cerut oferte de la Transilvania Grand Construct SRL Bistrița Năsăud și Aqua Parc SRL Roznov. Prima, cu terț susținător Frasinul SRL, firma lui Traian Larionesi, a depus o ofertă de 6.896.218 lei, fiind mai bună decât cea a Aqua Parc SRL, cu terț susținător Mavgo Holding SRL.

Deși în contracte se stipula clar că lucrările nu puteau fi subcontractate, reporterii atacul.ro și Roman TV nu au găsit, în noiembrie 2019, pe cele două șantiere niciun muncitor de la firma Transilvania Grand Construct SRL. În schimb, erau prezenți muncitorii firmei Mavgo Holding SRL, societate controlată de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel.

Acuzațiile DNA

În acest dosar, pe lângă Mihail Popescu, acuzat de două fapte de abuz în serviciu, au mai fost trimise în judecată și salariatele ABA Siret: Diaconescu Maria (responsabilă pentru lucrarea de pe Albuia), și Chiochiu Anca Mirela (responsabilă pentru lucrarea de la Țiganca), ambele pentru complicitate la abuz în serviciu.

În iunie 2019, Guvernul Dăncilă alimenta conturile Ministerului Apelor și Pădurilor cu aproape 200 de milioane de lei, bani ce urmau să fie cheltuiți pentru realizarea, în regim de urgență, a unor lucrări de investiții de prevenire și înlăturare a efectelor calamităților naturale, produse de inundațiile din februarie – mai 2019 pe cursurile de apă din județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Vaslui și Vrancea. Printre cele 49 de obiective vizate se aflau și cele două din Neamț: “Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț” – 3.300.000 lei și „Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț” – 7.700.000 lei.

Procedurile de achiziție publică pentru cele două obiective au fost derulate de către Administrația Bazinală de Ape Bacău, în calitate de autoritate contractantă, în urma procedurilor derulate fiind declarate câștigătoare ofertele firmei Transilvania Grand Construct SRL (Albuia -3,1 milioane de lei și Țiganca – 6,89 milioane de lei)

Ambele contracte aveau fixat termenul pentru executarea lucrărilor-  10 decembrie 2019.

„În fapt, SC Transilvania Grand Construct SRL nu a executat în mod direct niciun fel de lucrări aferente celor două obiective, acestea fiind subcontractate către SC Mavgo Holding SRL. (…) Cele două contracte nu au fost comunicate ABA Siret spre verificare și aprobare decât în data de 14.11.2019. Din analiza contractelor încheiate de SC Transilvania Grand Construct SRL cu ABA Siret, pe de o parte, și cu SC Mavgo Holding SRL, pe de alta, rezultă că lucrările urmau să se facă în integralitate de către SC Mavgo Holding SRL controlată de (…). În fapt, s-a produs înlocuirea executantului din contractele încheiate de SC Transilvania Grand Construct, fiind încălcate dispozițiile art. 221 alin. 1 lit. d și e, alin. 71 lit. d din Legea 98/2016 privind achizițiile publice, înlocuirea executantului fiind cunoscută de Popescu Mihail, Diaconescu Maria și Chiochiu Anca încă de la începerea lucrărilor. De asemenea, cei trei, de la începutul lunii octombrie, cunoșteau și faptul că SC Mavgo Holding SRL nu are capacitatea să execute lucrările calitativ și în termenul asumat. Deși cunoștea atât faptul că lucrările sunt executate de o altă societate decât cea contractantă, fără a exista acordul beneficiarului cât și faptul că aceste lucrări sunt întârziate și nu corespund din punct de vedere calitativ, Popescu Mihail nu și-a îndeplinit atribuțiile legale și nu a dispus rezilierea contractelor decât în data de 18.11.2020. Pasivitatea inculpatului a avut ca efect pierderea de către Ministerului Apelor și Pădurilor și Administrația Națională „Apele Române” a sumelor alocate prin HG nr. 441/25.06.2019 și neexecutarea lucrărilor pe cele două obiective (…) De asemenea, prin decontarea unei facturi emise de SC Transilvania Grand Construct SRL, în condițiile în care lucrările nu au fost executate de aceasta, s-a creat societății un folos injust în cuantum de 7.237,10 lei (reprezentând diferența dintre suma încasată de la ABA Siret și cea plătită către SC Mavgo Holding SRL.

La săvârșirea faptelor, Popescu Mihai a fost ajutat de Diaconescu Maria, responsabilă de contract pentru obiectivul “Amenajare albie râu Albuia în localitatea Rotunda, comuna Doljești, județul Neamț” și de Chiochiu Anca Mirela, responsabilă de contract pentru obiectivul “Amenajare albie râu Țiganca în localitatea Ion Creangă, județul Neamț”.

Acestea, deși obligate contractual să supravegheze executarea lucrărilor, nu au întocmit niciun document din care să reiasă încălcarea dispozițiilor privitoare la subcontractare prevăzute în contracte, fapt ce a înlesnit încălcarea propriilor atribuții de către Popescu Mihail. (…) Reiese, așadar, din probele administrate în cauză că Diaconescu Maria și Chiochiu Anca știau încă de la începerea lucrărilor că acestea nu sunt executate de SC Transilvania Grand Construct SRL și nici nu exista vreun document privitor la subcontractare înregistrat la beneficiar și aprobat de acesta.”, arată DNA

În materialul de trimitere în judecată, procurorii mai afirmă că Mihail Popescu era obligat să constate că, prin înlocuirea firmei bistrițene cu Mavgo Holding SRL, a fost încălcată legea și să dispună rezilierea contractelor încheiate de ABA Siret Bacău cu această firmă și să organizeze noi proceduri de atribuire a lucrărilor.

„Neîndeplinirea acestei obligații (n.r. de către Popescu), coroborată cu acceptarea pe șantiere a unei societăți neangajate contractual/legal (Mavgo Holding) față de Administrația Bazinală de Apă Siret și despre care știa că nu execută lucrările în termen și la o calitate corespunzătoare a condus la pierderea de către Ministerului Apelor și Pădurilor și Administraţia Naţională „Apele Române” a sumelor alocate prin HG nr. 441/25.06.2019 și la neexecutarea lucrărilor pe cele două obiective, lucrări ce aveau ca scop prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de inundații în perioada februarie – mai 2019 și la obținerea unui folos material injust de către SC Transilvania Grand Construct SRL”, mai arată DNA.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului Bacău.

Daniel MURARU

Citește și:

DNA, pe urmele atacul.ro. „Miki” Popescu, omul lui Arsene, trimis în judecată în dosarul „Albuia și Țiganca”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. toma.@ 22 ianuarie, 2021 at 17:16 Răspunde

    MIKI Popescu si toti care au gresit si nu s-au implicat in stoparea ilegalitatilor vor raspunde in fata LEGII! Chiar si pentru conosterea situatiilor ilegale in cauza directorii tehnici din acea perioada vor raspunde pentru faptul ca nu au adus la cunostinta pe cale ierarhica in scris, abuzurile lui POPESCU si MARCOCI! dar si presiunile facute de la conducerea Administratiei Nationale ” APELE ROMANE „!! nominalizarea societatii S.C. MAVGO HOLDING S.R.L. nu a fost intamplatoare, ea a fost impusa de soseta de la C.J. NEAMT! De aceste ilegalitati stia si ing. PAVALEANU IOAN directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt!

  2. Liviu 22 ianuarie, 2021 at 17:27 Răspunde

    Acest (***) a nenorocit si doua angajate de la ABA Bacau. Un obedient, iubitor de (***), (***) pentru a scapa de kilogramele in exces, care isi lua saptamanal notite despre firmele care pot primi acte de la ape si cele care trebuie falimentate. M-as mira ca si in acest ceas sa inteleaga ca nu a fost decat o unealta care a ajutat la îmbogățirea lui Arsene. Un nefericit care s-a vazut cu secretara si Touareg (despre care ati scris istorii intregi). Si nu sunt singurele dosare, vor mai urma.

  3. FLORIN 23 ianuarie, 2021 at 07:03 Răspunde

    Punem pariu ca se va alege praful din acest”dosar”cu condamnari de 2 bani cu suspendare si zero recuperari de prejudicii care or fi?
    Punem pariu ca nimeni din ”sefimea”de la Apele Romane adica cei cu adevarat responsabili de coruptie si trafic de influenta adica care au directionat la interventia unor ”hoti din politica” aceasta lucrare catre”cine trebuia”prin manarirea caietelor de sarcini,nu vor raspunde in fata legii?
    Ma amuza cand vad reactiile unora vehemente cu”raspunderea”in fata legii….
    NIMENI nu raspunde in fata legii in aceasta tara esuata din cauza coruptiei si slugarniciei institutiilor abilitate sa aplice legea.
    Mai intai,trebuie schimbate aceste institutii pentru a face legea respectata si aplicata.
    PS
    Recent,o”judecatoare”din Neamt l-a ”condamnat”pe fostul sef la CJ Pruteanu la 2 ani si jumatate CU SUSPENDARE pentru furtul a 3 milioane de euro.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.