Afacerea „Tomograful” miroase puternic a SRI. Doi dintre inculpați, administratori la firma condusă de vărul generalului (r) SRI Florian Coldea

3
1835

 

Achiziționarea unui computer tomograf de către Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț la un preț supraevalut a făcut obiectul unei anchete penale a procurorilor Serviciului Teritorial Bacău al DNA. Ieri, anchetatorii au trimis în judecată cinci persoane ce sunt acuzate de fapte de corupție (abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu). Pentru „abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” vor fi judecați Ioan Lazăr, fost director al Spitalului Județean Neamț, și Dana Oana Murariu, fost șef Serviciu de achiziții în cadrul spitalului. Pentru complicitate la abuz în serviciu au fost trimiși în judecată trei oameni de afaceri care, la data comiterii faptelor, respectiv 2013 – 2015, erau administratori ai unor societăți comerciale. Vorbim despre Cristian Mihuțoiu, Alin Mircea Pătrașcu și Florin Gheorghe Tudor.

Cristian Mihuțoiu este administrator și acționar (50% din părțile sociale) la societatea Editronic International SRL, firma care a furnizat computerul tomograf Spitalului Județean Neamț. De altfel, în furnizarea computerului tomograf au fost implicate, oficial, trei firme. În luna octombrie 2014, Spitalul Județean Neamț a publicat pe site-ul Serviciului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) anunțul înregistrat cu nr. 154914 – „Furnizare în leasing-echipamente”. Nouă luni mai târziu (4 iunie 2015), contractul era atribuit unei asociere de trei firme:

  1. BCR LEASING IFN S.A, cu sediul în Bucureşti, Piaţa Alba Iulia nr. 8, Bl. l7, Sector 3, cod unic de înregistrare 13795308, număr de înmatriculare J40/3213/2001.
  2. SC EDITRONIC INTERNAŢIONAL SRL, cu sediul în Bucureşti, str. Intr. Patinoarului nr.7, Bl. PM50, Sc.1, Ap.3, Sector 3, CIF 7524568 J40/5531/1995.
  3. GENERAL ELECTRIC MEDICAL SYSTEMS ROMÂNIA SRL, cu sediul în Bucureşti, Sector 1, Calea Floreasca nr. 169A, Clădirea de birouri Floreasca 169, Corp A3, Biroul nr. 1,2,3, etj.7, C.I.F. 12924986, număr de înmatriculare J40/3731/19.04.2000

Spitalul Județean Neamț urma să achite pentru computerul tomograf, transport și montaj suma totală de 4.850.000 lei, fără TVA, adică 6.014.000 lei, cu TVA inclus (1.356.459 euro la cursul de schimb leu/euro din 4 iunie 2015).

 Legătura cu Medicare Tehnics SA, companie condusă de vărul fostului general SRI Florian Coldea

Afacerea „Tomograful” de la Neamț, care a produs șpăgi de peste o jumătate de milion de euro pentru cei implicați, a avut susținere puternică din partea unor oameni de afaceri cu legături în cercuri înalte ale Puterii și Serviciilor. Printre numele vehiculate în acest tun a fost și cel al generalului (r) Florian Coldea, numărul 2 în Serviciul Român de Informații (SRI) mulți ani. Coldea a fost adjunctul șefului SRI, George Maior.

Ei bine, persoane informate din interiorul Consiliului Județean Neamț, dar și al Spitalului Județean Neamț ne-au precizat că în achiziționarea acestui tomograf a fost implicat și vărul generalului Coldea. Este vorba de George Tudor Coldea care, în perioada ianuarie 2005 – aprilie 2016, a fost director general al companiei Medicare Tehnics SA, una dintre cele mai mari firme din România care comercializează echipamente medicale. Informația, deși venea din partea unor surse de încredere, a rămas la stadiul de zvon. Acum însă, după ce Direcția Națională Anticorupție a făcut public numele celor care au fost implicați în această afacere, datele problemei se schimbă. Astfel, doi dintre oamenii de afaceri inculpați în acest dosar au avut strânse legături cu firma Medicare Tehnics SA, unde vărul generalului Coldea a fost director până în aprilie 2016. Amintim că afacerea de la Neamț a fost pregătită în intervalul 2013 – 2015.

Astfel, în comunicatul de presă al DNA se precizează că Mihuțoiu Cristian, Pătrașcu Alin Mircea și Tudor Florin Gheorghe, administratori ai unor firme, l-au ajutat pe Ioan Lazăr, directorul SJU Neamț, să aranjeze licitația.

„Concret, inculpatul Lazăr Ioan, beneficiind de sprijinul celor trei oameni de afaceri care i-au și pus la dispoziție caietul de sarcini, a dispus organizarea procedurii de licitație publică pentru achiziția computerului tomograf în sistem leasing, urmărind, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziției și, pe de altă parte, participarea la licitație a unui singur ofertant, în persoana societății administrate de inculpatul Mihuțoiu Cristian. În acest sens, au întocmit caietul de sarcini și au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziție”, se arată în comunicatul DNA.

Deci, cei trei oameni de afaceri i-au pus la dispoziție directorului Lazăr caietul de sarcini întocmit în așa fel încât să câștige cine trebuie, respectiv firma EDITRONIC INTERNAŢIONAL SRL, controlată de Mihuțoiu Cristian. Bun, acum se pune întrebarea: ce rol, dar și ce interese au avut ceilalți doi oameni de afaceri în achiziționarea computerului tomograf? Datele noastre arată că avem de-a face cu un scenariu bine pus la punct pentru ca șpaga să ajungă acolo unde trebuia. În comunicatul remis presei, procurorii DNA nu oferă mai multe informații despre Pătrașcu Alin Mircea și Tudor Florin Gheorghe, aspect, să-i spunem, cel puțin ciudat. Verificările noastre arată că cei doi aveau, în perioada în care a fost aranjată afacerea „Tomograful”, funcții importante în firma Medicare Tehnics SA, unde director era vărul generalului SRI Florian Coldea. Astfel, Alin Mircea Pătrașcu era, în 2014, director executiv al firmei Medicare Tehnics SA. În data de 29 iulie 2015, Pătrașcu și Florin Gheorghe Tudor au fost numiți administratori pentru o perioadă de 2 ani. Primul a fost numit președinte al Consiliului de Administrație, iar cel de-al doilea membru. În data de 19 octombrie 2015, mandatele celor doi au fost revocate, iar administrator a fost numit Mugurel Stancu.

Pe Pătrașcu Alin Mircea l-am găsit acum acționar și administrator al firmei Medicare Projects SRL București.

 

Societatea, care are ca principal obiect de activitate „Lucrări de construcții a altor proiecte inginerești” îl are ca acționar majoritar pe Stancu Mugurel, nimeni altul decât administratorul companiei Medicare Tehnics SA, unde director general a fost, până în aprilie 2016, vărul generalului SRI Florian Coldea.

Datele indică faptul că avem de-a face cu un adevărat joc de puzzle și rămâne de văzut numai dacă procurorii anticorupție au reușit să plaseze piesele acolo unde trebuie.

Daniel MURARU

Citeste si:

DNA confirmă dezvăluirile atacul.ro. Șpagă de sute de mii de euro în afacerea „Tomograful”

Bani pentru greii din SRI. „A dat 30.000 de euro IRES-ului lui Dâncu, la sugestia lui Pinalti”

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. valisor 9 august, 2018 at 08:05 Răspunde

    Poate că ar trebui să lăsăm puțin deoparte aspectul „bani din jmekerii” și să fim antene doar la îmbunătățirile aduse de aceste achiziții în Sistemul Național de Sănătate. Din proprie experiență, dar și mai mult din auzitele, de la alții, cărora s-a întâmplat să mă smiorcăi despre ale mele, tehnici și dotări moderne, specializări prin străinătăți deștepte, dar și multe alte progrese în Sănătate, au dus nu la salvarea mai multor vieți ci la mai multe pierderi și încă cu cruceală din partea medicilor că „cum naiba de-a crăpat?!”. Deci banul e aici ochiul dracului dar și coada lui! Ar trebui ca hoțiile din sănătate să fie privite și ca circumstanțe agravante la faptele de corupție de puterea penală a respectivelor hoții… ăăă… o aplicație tautologică pe care magistrații o știu pătrunde dacă chiar urăsc urâciunile lui „Toadirel”. Of,of,of! al meu ș-a lu orcuie ar mai avea nevoie de intervenții de urgență.

  2. V.Vasile 9 august, 2018 at 08:21 Răspunde

    Cum mai lasau unii parveniti telefoanele in masini, pentru a discuta ,,afaceri,, din banii publici desigur,pe dealuri, departe de urechile curiosilor, mai ,,dragii mei nemteni,,…
    Trag nadejde ca poate cineva, cu timpanul sensibil, a auzit propunerile ,,de afaceri,,ale unor jigodii care cica, au proiecte benefice urbei.
    Turcul are o vorba, hai sictir.

  3. FLORIN 11 august, 2018 at 09:10 Răspunde

    Asa cum banuiam in spatele tuturor hotiilor colosale din aceasta tara este statul paralel format din SRI/DNA/IPJ/DIICOT/PARCHET adica toate institutiile de siguranta din aceasta tara.

    Asa cum banuiam aceste institutii incompetente,deprofesionalizate si corupte se ocupau si se ocupa NU cu siguranta cetatenilor ci cu delapidarea bugetului acestei tari in folosul material propriu si al gastilor de securisti mafioti aflati la conducerea acestei tari.

    Nu e nici o surpriza.Asta se vede dupa cum arata aceasta tara.

    Praf si pulbere.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.