Dosarul inculpaților Cozmanciuc și Marcoci. Când vor da ochii cu judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție

1
1341

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, acolo unde vor fi judecați inculpații Mugurel Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, Vlad Marcoci, viitor administrator public la Primăria Alexandru cel Bun, și omul de afaceri bistrițean Sorin Ciufudean, au făcut deja demersuri pentru începerea judecății. Dosarul a fost înregistrat pe 23 februarie, iar acum se află în procedura camerei preliminare, inculpații urmând să se întâlnească cu judecătorul pe 4 aprilie, adică după o lună și 11 zile de la înregistrarea cauzei pe rolul ÎCCJ. Judecătorul de cameră preliminară va verifica legalitatea trimiterii în judecată dispusă de procuror, va verifica legalitatea administrării probelor și efectuării actelor procesuale de către anechetatori și, dacă va fi cazul, va soluționa cererile pe care le vor face inculpații. Dacă se constată că probele au fost administrate în mod legal și sesizarea instanței este legală, judecătorul de cameră preliminară va dispune începerea judecății. Există și posibilitatea, ce-i drept, ca dosarul să fie restituit parchetului pentru completarea urmăririi penale sau ca anumite probe, administrate cu încălcarea legii, să fie excluse, însă aceste situații sunt destul de rare.

Cu tot cu faza de atac, dosarul va sta în camera preliminară câteva luni, judecata efectivă a dosarului urmând să înceapă, cel mai probabil, în toamna acestui an la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cozmanciuc, Marcoci și Ciufudean au fost trimiși în judecată de DNA, în urmă cu patru zile, fiind acuzați de fapte de corupție

Mugurel Cozmanciuc, președintele PNL Neamț, va fi judecat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, Vlad Marcoci, la data faptei – șef al Direcției investiții din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, pentru cumpărare de influență, iar omul de afaceri Sorin Ciufudean – pentru instigare la cumpărare de influență.

„În perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lăsând să se creadă că va interveni pe lângă ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor din acea perioadă pentru ca acesta să numească în funcția de director general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.) o persoană apropiată de omul de afaceri. Banii urmau să fie remiși în două tranșe, iar cel care trebuia să asigure plata era omul de afaceri. Numirea respectivă nu s-a mai produs, deoarece, în data de 21 ianuarie 2020, în funcția de director general al A.N.A.R. a fost numită o altă persoană”, se arată în comunicatul DNA.

Cozmanciuc este singurul dintre cei trei care au avut o reacție în urma anunțului făcut de DNA, declarând că nu a comis nicio infracțiune și că este nevinovat.

Daniel MURARU

Citește și:

Cine l-a înfundat la DNA pe Cozmanciuc, șeful PNL Neamț. Așa se vând funcțiile la „Apele Române”

 

 

1 comment

  1. Liviu 27 februarie, 2021 at 19:27 Răspunde

    Ii rezolva repedw Inalta Curte. Mugurel, singura ta sansa de “nevinovat” este sa iti dai demisia din Parlament si sa te judece jidecatoarea lui Arsene.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.