Condamnările din dosarul FC Ceahlăul, de luat aminte de obedienții care pupă inelul jupânului

6
1348

În urmă cu o săptămână, pe 28 decembrie, Tribunalul Neamț s-a pronunțat în dosarul privind finanțarea ilegală a echipei de fotbal Ceahlăul Piatra-Neamț din fonduri publice, respectiv de la bugetul Consiliului Județean Neamț și Primăriei Piatra-Neamț. Toți cei cinci inculpați, Vasile Pruteanu, fost președinte al CJ Neamț, Cristina Mititelu, fost director executiv al Direcției juridice din cadrul CJ Neamț, Mihaela Lazăr Ignatovici, fost secretar al județului, Ana Monda, fost viceprimar al orașului Piatra-Neamț, și Vasile Vișan, fost secretar al Primăriei Piatra-Neamț, au fost pedepsiți de instanță. Primii trei au fost condamnați la 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă calificată, iar ultimii doi la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Vișan, care acum este consilier personal al lui Ionel Arsene, inculpatul din fruntea CJ Neamț, mai are la activ o condamnare, tot în primă instanță, în dosarul privind schimbul ilegal de terenuri de la Primăria Piatra-Neamț. Asta nu-l împiedică să-l consilieze pe inculpatul din fruntea județului.

Lipsește Pinalti

Lipsește din acest tabloul infracțional, așa cum lesne se poate observa, numele lui Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, omul care a controlat, timp de 10 ani, administrația județeană și municipală. Mare iubitor de fotbal, Pinalti, fost președedinte al PDL Neamț, fost primar al orașului Piatra-Neamț în perioada 2004-2014, a controlat echipa de fotbal Ceahlăul Piatra-Neamț direct sau prin interpuși. Acționariatul societății comerciale Ceahlăul SA, pe care funcționa echipa de fotbal, era controlat de Pinalti prin intermediul unor apropiați de-ai săi. Acum, firma se află în procedura falimentului. Nimic nu mișca la FC Ceahlăul fără știrea și acceptul lui Pinalti. În echipa de fotbal au fost pompate sume considerabile de la bugetul orașului, dar și al județului. În perioada guvernării PDL, firmele abonate la lucrările cu bani publici erau pe lista sponsorilor echipei. S-a speculat mult timp că, de fapt, multe firme își plăteau parandarătul pentru lucrările primite cu accept de la stăpânirea portocalie, prin intermediul acestor contracte de sponsorizare.

În ceea ce privește banii alocați echipei de fotbal de la bugetele CJ-ului și Primăriei Piatra-Neamț, este clar că Pinalti a fost cel care a cerut bani pentru FC Ceahlăul. Era perioada în care nimeni nu avea curaj să-l refuze pe Pinalti. Lui Pruteanu, lui Mititelu, Ignatovici, Monda sau lui Vișan puțin le păsa de echipa de fotbal, însă nu aveau cum să-i spună nu lui Pinalti. Probabil, cei cinci inculpați au încercat să se apere în instanță, dând vina pe Pinalti care, de fapt, le ceruse să facă demersurile pentru finanțarea echipei de fotbal. Însă, atâta timp cât nu a existat niciun document semnat de Pinalti, fostul primar nu a fost inculpat. Aviz celor care lucrează în administrație și acceptă să semneze diverse documente, pentru că așa vrea șeful. Așa cum se vede, de multe ori, șefii știu să dea ordine. Plătesc, uneori chiar și cu libertatea, cei care semnează documentele. Obedienții care acceptă să facă jocurile șefilor nu au nicio scuză.

În cazul de față, inculpații aveau posibilitatea să refuze să semneze, chiar dacă asta ar fi însemnat pierderea locurilor de muncă.

Paguba

Decizia Tribunalului Neamț nu este definitivă, inculpații urmând să o atace cu apel. Instanța superioară poate decide majorarea pedepselor, achitarea inculpaților sau menținerea deciziei Tribunalului Neamț. În cazul în care va fi menținută decizia Tribunalului Neamț, cei cinci inculpați vor fi obligați să achite valoarea pagubei create Consiliului Județean Neamț (5,41 milioane de lei) și Primăriei Piatra-Neamț (5,49 milioane de lei). Tribunalul Neamț i-a obligat pe Pruteanu, Mititelu și Ignatovici la plata celor 5,41 milioane de lei, iar pe Monda și Vișan la plata celor 5,49 milioane de lei. Instanța a decis menținerea măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpaților în vederea recuperării prejudiciilor.

Averile

Vasile Pruteanu – apartament în suprafață de 88,92 mp,  situat în Piatra-Neamţ, valoare de impozitare 257.690 lei; clădire rezidenţială în suprafaţă de 144mp, situată în sat Slobozia, oraşul Roznov, valoare de impozitare 81.648 lei; anexă în suprafaţă de 33 mp, situată în sat  Slobozia, oraşul Roznov, valoare de impozitare 2338,87 lei; anexă în suprafaţă de 27 mp, situată în sat Slobozia, oraşul Roznov, valoare de impozitare 1913,62; teren curţi construcţii în suprafaţă de 700 mp situat în sat Slobozia, oraşul Roznov; teren intravilan în suprafaţă de 1800 mp, situat în sat Slobozia, oraşul Roznov; teren extravilan în suprafaţă de 3600 mp, situat în sat Slobozia, oraşul Roznov

Cristina Mititelu – apartament cu 3 camere şi dependinţe situate în Piatra-Neamţ; teren în suprafaţă de 1850 mp şi construcţia de pe acesta în suprafaţă de 146 mp la sol, S+P+M, cu destinaţia casă de locuit, respectiv anexa construită la sol 24 mp, situate în  Dumbrava Roşie; teren în suprafaţă de 1.109 mp în Dumbrava Roşie; cota de 1/5 din teren în suprafaţă de 768 mp în comuna Dumbrava Roşie.

Mihaela Lazăr Ignatovici – teren în suprafaţă de 977 mp teren, casă şi anexă, situate în Roznov şi menţinerea măsurii popririi de Casa Naţională de Pensii Publice – CJP Neamţ a veniturilor inculpatei.

Ana Monda – imobil situat în Piatra Neamţ, str. Mărăţei; teren intravilan în suprafaţă de 272 mp și casă de locuit P+E, ambele în Piatra-Neamţ.

Vasile Vișan – apartament cu 3 camere situat în municipiul Piatra-Neamţ;

Acuzațiile

Cei 5 inculpați au fost trimiși în judecată, în decembrie 2018, de DNA Bacău. Procurorii au stabilit că, în cursul anului 2008, inculpatul Pruteanu Vasile, în calitatea de președinte al CJ Neamț, în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu și cu încălcarea prevederilor legale, a întocmit și semnat mai multe documente, având ca obiect aprobarea asocierii dintre Consiliul Județean (CJ) Neamț și o societate comercială ce deținea o echipă de fotbal (Ceahlăul SA) în vederea finanțării și realizării în comun a unor activități de interes județean. În același context, Mititelu Cristina și Ignatovici Lazăr-Mihaela au întocmit și semnat documente, care, în final, au determinat adoptarea unei hotărâri prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, a unui contract de asociere între CJ Neamț și societatea respectivă (Ceahlăul SA). Contractul a fost încheiat pe o durată de 5 ani și prevedea, printre altele, alocarea sumei de 108.000 lei/lună, până la 31.12.2008, și 90.000 lei/lună, începând cu 01.01.2009, în vederea sprijinirii echipei de fotbal.

Anchetatorii au mai constatat că, în cursul anilor 2008 și 2010, Monda Ana și Vișan Vasile, în calitățile de viceprimar, respectiv secretar al Primăriei Piatra-Neamț, au întocmit și semnat mai multe documente care au stat la baza adoptării unor hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a aprobat încheierea, cu încălcarea prevederilor legale, tot pe 5 ani, a două contracte de asociere între Consiliul Local Piatra Neamț și aceeași societate comercială Ceahlăul SA.

Daniel MURARU

Citește și:

Statul, impotent și corupt! Cum au scăpat de plata a 2 milioane de euro Măstăcăneanu și Massone, foști șefi ai FC Ceahlăul

(DOCUMENT) CMI Urban mulsă bine de bani de FC Ceahlăul SA

Se îngroașă rândurile politicienilor și funcționarilor anchetați de DNA Bacău în dosarul finanțării FC Ceahlăul  

Ancheta DNA pe finanțarea FC Ceahlăul. Chitic spune că-i țânțar, procurorii că-i armăsar. Edilul e cercetat penal

6 comments

 1. Munteanu 4 ianuarie, 2021 at 14:59 Răspunde

  N-au semnat degeaba.Excesul lor de zel a fost rasplatit inzecit,toti erau “manjiti cu miere”ca altfel
  nu ar fi executat.Au de platit,…prostia care nu doare !

 2. FLORIN 4 ianuarie, 2021 at 16:54 Răspunde

  Mda,aceste sentinte ”fara executare”nu pot fi decat un indemn la delapidare si furtul banilor publici.
  Banii oricum nu vor fi recuperati asa cum nu au fost recuperati nici in alte cazuri.
  La asemenea furaciuni de milioane de euro sa primesti sentinte cu…suspendare nu este decat alta dovada privind gradul de coruptie din asa zisa”justitie” care dovedeste cu fiecare sentinta ca este parte a sistemului mafiot care a delapidat si furat aceasta tara la os.
  Aceasta sentinta este o bataie de joc si un motiv de ancheta a defunctei ”sectii speciale”pe care hotii din USR/PNL s-au grabit sa o desfiinteze fara sa puna NIMIC in loc.
  PS
  Familia Mararu a inceput sa construiasca la greu in oras si sa defileze cu masini de sute de mii de euro .De unde au bani?Nu aveau sechestre pe acele terenuri/constructii?
  Romanica-statul mafiot pus in practica de institutiile praf de coruptie si incompetenta DIICOT/PARCHET/TRIBUNALE/SRI/DGA,ETC slugile interlopilor si a clanurilor de tigani.

 3. V.Vasile 5 ianuarie, 2021 at 08:05 Răspunde

  Daca ,,proiectele,, respective au fost trecute prin sedintele de consiliu local, consilierii care au votat pentru, nu au nicio raspundere ???

 4. Vlad Tepes 5 ianuarie, 2021 at 09:08 Răspunde

  Nici un pupincurist nu se va invata minte sa nu il msi slujeasca pe don Jiji Jeg Pinalti. Acest Pinalti este tot ce a putut da mai rau acest pamant dracul dracilor cotcarul cotcarilor regele barbutului si a pokerului a bagat oameni in pamant carora le-a ruinat afacerile avand incredere in el. Ce iti spune porecla de Ildirim mai Pinalti poti dormi noaptea nemernicule , de Asmarandei Gheorghe zis Jaga mort si acesta de Paleu care este in puscarie. O sa prezentam in curand si alte nume. Afacerile din blestematele lui de mandate sunt notorii: gondola pavelele energia electrica si litigiile cu eon mizeriile scabroase din fotbal statiile de autobuz din municipiu cumparate de camarila lui la preturi de nimic unde se fac afaceri de milioane de euro anual, ncercarea de taxare a infrastructurii cfr de au ras si curcile asfaltari dubioase pe hartie fonduri europene mancate de camarila finantarile penale din fotbal etc etc etc Cum a fost posibil acest lucru: a avut inalta protectie a turnatorului jegos Basescu si a cordacei prexidentiale Nuti de la Plescoi. Vai tie biet oras Piatra Neamt si judet Neamt cu asemenea samsar…..iar pe plan local toti i-au fost slugi cum ii sunt si in prezent ass ca ne agitam de pomana……

 5. constantin 5 ianuarie, 2021 at 09:16 Răspunde

  Fraierii care au stat pres la picioarele fostului primar trebuie sa plateasca.Pruteanu dintr-un profesoras de comuna a ajuns mare smecher datorita lui Stefan.Toti s-au infruptat din banii cons.jud.si local.Cum de lipseste Mestecaneanu fiindca el administra afacerile echipei de fotbal.Datorita unor impostori viata in municipiul P.Neamt devine tot mai scumpa.Raman surprins de pozitia instantei de judecata si imi pare rau ca nu avem si noi complete negre si fara dulcegarai.

 6. ADY 5 ianuarie, 2021 at 11:31 Răspunde

  rusine judecatoarei ca a dat pedepse cu supendare!!! la asa un prejudiciu macar cate 5 anisori cu executare. poate ca la curtea de apel judecatorii bacaoani vor sterge rusinea judecatoarei nemtene care a dat pedepse cu suspendare!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.