Ancheta DNA pe finanțarea FC Ceahlăul. Chitic spune că-i țânțar, procurorii că-i armăsar. Edilul e cercetat penal

2
227

Problemele primarului de Piatra Neamț, Dragoș Chitic (foto), care s-a prezentat acum câteva zile în fața procurorilor anticorupție, sunt mai mari decât a lăsat să creadă. Într-o declarație dată vineri, 12 ianuarie, publicației atacul.ro, Dragoș Chitic afirma că unii vor să facă din țânțar armăsar și că situația în care se află nu este deloc una dificilă. Ulterior, într-un comunicat, postat pe contul său de pe o rețea de socializare, Chitic oferea câteva detalii cu privire la ancheta procurorilor anticorupție. La un moment dat, primarul spune că: „Majoritatea celor care vor fi chemați la audieri au, surprinzător pentru mine, calitatea de suspect”. Cum declarația este una evazivă, edilul nespunând clar dacă are și el calitatea de suspect în acest dosar, l-am contactat pentru a ne oferi lămuriri. L-am rugat, asadar, pe Dragoșc Chitic să clarifice care este situația dumnealui în acest dosar (dacă este sau nu suspect), iar dacă da, atunci care sunt acuzațiile care i se aduc. Si asta pentru că suspectul este cercetat penal sub aspectul comiterii unor infracțiuni. Iar primarul ne-a răspuns: „Știți că orice cercetare DNA se desfășoară după reguli speciale și stricte. Am demonstrat încă o dată transparență și am spus tot ceea ce era relevant. Cred că s-a înțeles că am fost informat că am calitatea de suspect”. 

Așadar, Dragoș Chitic a confirmat clar calitatea pe care o are, pentru că din postarea sa nu reieșea clar dacă și el face parte din „majoritatea celor care are această calitate”. În acest moment se poate spune, fără a greși, că împotriva edilului de Piatra Neamț a început urmărirea penală în dosarul privind finanțarea echipei de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Pentru ce fapte nu știm, pentru că Dragoș Chitic nu ne-a oferit aceste informații. Cu toate acestea, putem bănui că, cel puțin la ora actuală, primarul este cercetat penal pentru cel puțin două fapte penale.

De la suspect la inculpat, un singur pas

Calitatea de suspect într-un dosar penal nu înseamnă neapărat că acea persoană este și vinovată. Este unul dintre pașii care se fac într-o anchetă penală atunci când există elemente ce indică faptul că o persoană a comis o infracțiune. Articolul 305 al Codului de Procedură Penală clarifică ce înseamnă a fi suspect într-un dosar, calitatea pe care persoana anchetată o capătă în momentul începerii urmăririi penale.

 Art. 305

Începerea urmăririi penale

(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

(2) Începerea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a)-c) şi g).

(3Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.

 Mai departe, articolul 307 stipulează:

Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.

Suspecții au aceleași drepturi ca și inculpații într-un dosar, acestea fiind prevăzute de art. 83 NCPC:

Drepturile inculpatului

În cursul procesului penal, inculpatul are următoarele drepturi:

a) dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-se atenţia că dacă refuză să dea declaraţii nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa;

a1) dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrarea juridică a acesteia;

b) dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;

c) dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;

d) dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege, de a ridica excepţii şi de a pune concluziile

e) dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şi civile a cauzei;

f) dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege, nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;

g) dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege.

Recapitulând, putem spune că Dragoș Chitic, secretarul primăriei, Florin Fecic, dar și alții, cu diverse funcții prin primărie, au fost invitați săptămâna trecută la DNA Bacău pentru a li se aduce la cunoștință că împotriva lor a început urmărirea penală și au calitatea de suspect în dosar. Totodată, acestora li s-a adus la cunoștință drepturile pe care le au: de a-și angaja avocat etc. Așadar, în acest dosar există varianta ca împotriva suspecților să fie pusă în mișcare acțiunea penală, moment din care devin inculpați. Atunci vom avea, cel mai probabil, un comunicat de presă al DNA care va oferi sau nu mai multe informații despre această cauză. Există, de asemenea, și varianta să nu fie pusă în mișcare acțiunea penală, situație în care dosarul va fi clasat.

DNA-ul anchetează din 2013 matrapazlâcurile de la FC Ceahlăul 

Ancheta penală în care este cercetat și Dragoș Chitic a debutat undeva spre sfârșitul anului 2013. În februarie 2014, procurorii au efectuat percheziții și au ridicat documente din cinci locuri, situate în județele Bacău și Neamț. De la Primăria Piatra Neamț au fost ridicate documentele privind finanțarea clubului de fotbal din bani publici. De asemenea, procurorii au plecat cu câțiva saci cu documente și de la sediul FC Ceahlăul, dar și de la locuințele unor personaje care aveau funcții de conducere în cadrul clubului. Trebuie menționat că actualul primar al orașului Piatra Neamț a fost viceprimar în perioada 2008 – 2013, exact perioada la care DNA face mențiune în comunicatul de presă din februarie 2014. Este clar că avem de-a face cu o anchetă care urmărește modul în care Primăria Piatra Neamț a alocat sume importante de bani Clubului de fotbal Ceahlăul. În ceea ce privește implicarea lui Dragoș Chitic în toată această poveste, nu putem decât să presupunem că la mijloc este vorba de vreun proiect de hotărâre inițiat de Chitic, pe atunci viceprimar, în vederea vreunui contract de finanțare pentru FC Ceahlăul. Actual primar de Piatra Neamt, Chitic, așa cum spuneam, a refuzat să ofere amănunte în acest sens. Cum lucrurile par a curge în această direcție, nu ar fi rău ca procurorii DNA să se aplece și asupra unui alt aspect. Ne referim în principal la consilierii locali din acea perioadă care, cu mici excepții, votau fără să crâcnească toate proiectele de finanțare ale Clubului de fotbal. Atâta vreme cât există hotărâri ale consiliului local, cu siguranță că actualii suspecți din dosar se vor ascunde în spatele lor. Tocmai de aceea ar fi indicat să se ancheteze și implicarea/concursul pe care aleșii locali din acea vreme și l-au dat pentru ca banul public să fie sifonat cu sârg de gașca portocalie.

Iată comunicatul DNA din 11 februarie 2014:

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către persoane cu funcții publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț și de administratori ai unor societăți comerciale interpuse cu rol de direcționare a sumelor de bani din bugetul public în interesul personal al celor implicați. Astfel, cercetările efectuate în cauză au relevat că, în perioada 2008 – 2013, finanțări din fonduri publice pentru contracte de prestări servicii și finanțări pentru localități de pe raza județului Neamț au fost direcționate, prin influența persoanelor cu funcții publice din cadrul primăriei municipiului Piatra Neamț. în interes propriu și în interesul administratorilor societăților comerciale care mascau faptul că adevărații deținători și beneficiari erau persoanele din acest cerc de interese creat. În cursul dimineții de 11 februarie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 5 locații situate în municipiile Piatra Neamț și Bacău.
De asemenea sunt audiate mai multe persoane vizate de anchetă, dar care, până în acest moment, nu au fost puse sub acuzare.  În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Chitic se apără și spune că în 2014 nu mai era viceprimar, însă ancheta vizează fapte din perioada 2008 – 2013, pe vremea când era vice. Numai că, așa cum arată comunicatul DNA, ancheta este axată exact pe perioada în care Dragoș Chitic era mâna dreaptă a fostului primar Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti.

De când am preluat conducerea Primăriei Piatra Neamț am demonstrat transparență in activitatea mea și v-am obișnuit să vă comunic orice subiect pe care il apreciez de interes pentru comunitatea noastră. De aceea, consider ca trebuie să știți, că DNA Bacău continua cercetarea inceputa de mai mulți ani referitoare la unele aspecte din trecutul primăriei, dintr-o perioadă în care instituția era condusă de o altă persoană. De-a lungul anilor s-au solicitat de la primărie diverse documente, iar în anul 2014, procurorii DNA au descins la clubul Ceahlaul, intr-o perioada in care eu nu mai eram intr-o functie executiva. Aspectele cercetate de DNA Bacau au fost consemnate in trecut si in rapoartele Curtii de Conturi in urma controalelor pe care le-a efectuat la Primaria Piatra Neamt si care sunt publice, unele dintre ele fiind intens mediatizate si de o parte a presei locale. Acum, DNA Bacău a decis să extindă cercetările pentru anumite elemente privitoare la finanțarea Clubului de Fotbal Ceahlăul Piatra Neamt. Conform procedurii persoanele care pot aduce lămuriri privind activitatea derulată în acea perioada vor fi invitate, sa o facă.  În acest context, deși eram printre puținii primari de localități importante din țară care nu trecuseră pe la DNA, iată că am fost și eu invitat, deși consider ca nu am nicio legătură cu această cauză. Mi s-a adus la cunostință faptul că se fac cercetari privind unele aspecte din activitatea de atunci a primariei. Majoritatea celor care vor fi chemați la audieri au, surprinzător pentru mine, calitatea de suspect. Personal apreciez ca prea usor ești etichetat de o instituție a statului care trebuie să fie un model de imparțialitate, de corectitudine . Nu este placut să fii pus în astfel de situație, mai ales atunci când esti construit să fii corect și să respecți legea. Încălcarea legii este străină de mine, fără nicio legatura cu modul meu de a trăi și de a lucra. Dar, sunt convins, voi trece și peste această încercare, cu capul sus. Adevărul este doar unul singur și sunt sigur că așa va rezulta și în urma cercetărilor, mai ales că mi-am declarat întreaga disponibilitate. Eu mai cred într-o Românie normală!

Este mai mult decât evident că în această cauză sunt mai multe persoane care au calitatea de suspect, fiind cercetate penal. Ne referim aici, în principal, la cei care au condus clubul de fotbal, respectiv Viorel Mestecăneanu sau Ilie Boghian, dar și Gheorghe Ștefan fără de care nimeni și nimic nu mișca în oraș, județ sau aiurea.

Daniel MURARU

Citeste si:

Începe „hora penală” la Primăria Piatra Neamț. Primarul Chitic: „Văd că se încearcă să se facă din țânțar armăsar!”

2 comments

 1. FLORIN 16 ianuarie, 2018 at 20:26 Răspunde

  Nu va mai agitati.

  Daca e vorba de DNA Bacau atunci hotii si coruptii sunt in siguranta.

  Dupa 15 ani de hotii colosale de sute de milioane de euro rezultatele DNA Bacau sunt:

  ZERO ANCHETE/ZERO RECUPERARI PREJUDICII/ZERO CONDAMNARI

  Nu exista procurori mai incompetenti ca sa nu spun altceva…ca la DNA Bacau.

  La cum s-a furat pe ”fata”in Bacau si Piatra si niste oligofreni ar fi avut rezultate spectaculoase.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.