Statul, impotent și corupt! Cum au scăpat de plata a 2 milioane de euro Măstăcăneanu și Massone, foști șefi ai FC Ceahlăul

6
2307

 

Modul în care Viorel Măstăcăneanu și Alesandro Massone, foști conducători ai clubului de fotbal FC Ceahlăul Piatra Neamț, au scăpat de plata unui prejudiciu de 2 milioane de euro, nu face decât să întărească ideea că bogații întotdeauna scapă de rigorile legii. În România,  cei care datorează milioane de euro statului sunt sprijiniți să scape fără să achite nici măcar un leu. O complicitate penală, ce ar trebui să fie investigată de către autorități. Dacă au curaj și interes, oamenii legii ar putea să clarifice această mega afacere în urma căreia Măstăcăneanu și Massone au mari șanse să rămână cu averea intactă.

Fiscul a pus umărul la prescriere

FC Ceahlăul SA este societatea care a administrat clubul de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. De-a lungul timpului, firma, un adevărat aspirator de bani publici, a avut ca acționari oameni apropiați lui Gheorghe Ștefan, fostul primar pedelist al orașului Piatra Neamț, fost președinte al clubului de fotbal etc. În perioada guvernării portocalii, nimeni și nimic nu s-a atins de FC Ceahlăul SA, locul în care zeci de milioane de lei din fonduri publice au fost sifonate de gașca lui Pinalti. În 2015, clubul a început să aibă probleme, iar firma a intrat în insolvență, un an mai târziu declarându-și falimentul. Așa cum se întâmplă în astfel de situații, instanța a numit un administrator judiciar provizoriu, în speță pe practicianul în insolvență Alpinisolv SPRL. Dosarul de faliment nu a fost finalizat nici acum, în schimb s-a clarificat, în primă instanță, lucrurile în ceea ce privește atragerea răspunderii patrimoniale a celor doi: Viorel Măstăcăneanu și Alesandro Massone. Pe motiv că reclamantul creditor Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț a introdus târziu acțiunea de atragere a răspunderii pentru intrarea n insolvență a firmei, Tribunalul Neamț i-a respins-o. Motivul: s-a prescris dreptul material la acțiune. Cu alte cuvinte, Fiscul a întârziat să solicite în termen atragerea răspunderii a celor doi pentru prejudiciul de peste 2 milioane de euro. Astfel de situații sunt multe la nivel național, ceea ce înseamnă că se poate vorbi chiar despre un fenomen. El ar putea fi stopat în momentul în care persoanele vinovate vor fi trase la răspundere, penal sau pecuniar, printr-o acțiune în regres. În caz contrar, această practică va continua.

Giga TV a folosit mașini plătite de FC Ceahlăul din banii Primăriei Piatra Neamț

Absolut dubios este faptul că, deși neregulile de la FC Ceahlăul SA erau cunoscute încă din primăvara anului 2015, autoritățile au adoptat mersul melcului. Anul trecut, în luna martie, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț a solicitat Tribunalului Neamț atragerea răspunderii patrimoniale solidare a pârâților Măstăcăneanu Viorel și Massone Angelo pentru pasivul debitoarei FC Ceahlău SA rămas neacoperit în sumă de 9.311.580,75 de lei.

În acțiunea celor de la Fisc se menționează că, în perioada 09.02.2015 – 08.05.2015, s-a desfășurat, la sediul FC Ceahlăul SA, o acțiune de inspecție fiscală, perioada vizată de inspecție fiind 1 ianuarie 2012 – 31 mai 2015, rezultatele inspecției fiscale fiind consemnate în raportul de inspecție fiscală încheiat în data 17 august 2015.

În mod absolut ciudat, în cuprinsul raportului asupra cauzelor și împrejurărilor ajungerii debitoarei la insolvență întocmit în cauză de către administratorul judiciar Alpinsolv SPRL, nu se face nicio referire la constatările din raportul Fiscului, prin care i s-au instituit debitoarei sume suplimentare de plată în valoare totală de 580.780 lei, reprezentând TVA și dobânzii penalități TVA. Inspectorii fiscali au constatat că TVA este aferentă unor achiziții de bunuri/servicii care nu au legătura cu obiectul de activitate al societății.

Este vorba despre achiziții de bunuri și servicii fără legătura cu obiectul de activitate al firmei, respectiv chirie și utilități apartament, mese servite și servicii de restaurant, rate leasing și asigurări pentru autovehicule VW Caddy și VW Touareg, care nu au fost utilizate efectiv de către debitoare, ci au fost transferate către alți agenți economici în baza unor contracte de novație reparații la autovehicule care nu aparțineau societății, contravaloare hârzob păstrăv, contravaloare bilete de avion etc. De exemplu, spun sursele noastre, FC Ceahlăul a achiziționat în leasing mai multe autoturisme VW Caddy, pe care le foloseau angajații Giga TV, fosta televiziune a lui Pinalti de la București. Deci, în timp ce sume imense de la bugetul județean și cel local al municipiului Piatra Neamț ajungeau în conturile FC Ceahlăul SA, pentru susținerea echipei de fotbal, parte din acestea erau folosite pentru plata leasing-ului mașinilor folosite de cei de la Giga TV. Inspectorii fiscali au mai identificat  cheltuieli făcute fără bază legală, care nu aveau legătură cu activitatea economică și care nu au fost efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, respectiv materiale publicitare contabilizate în alt cont decât cel  de cheltuieli cu reclama și publicitatea, fără a avea la baza contracte și fără a se cunoaște necesitatea și destinația acestora.

Au mai fost identificate diverse prestări de servicii, pentru care nu s-au prezentat contracte, situații de lucrări, devize pentru care nu se cunoștea necesitatea și destinația acestora. În concluzie, Fiscul a cerut ca instanța să atragă răspunderea patrimonială a celor doi foști directori, Măstăcăneanu și Massone.

În numele legii, hotărăște…

Apărătorul lui Măstăcăneanu a solicitat instanței admiterea excepției prescripției dreptului material la acțiune, pe motiv că cererea care face obiectul cauzei a fost introdusă după expirarea termenului legal de prescripție prevăzut de lege. Instanța, în urma analizării documentelor depuse la dosar, a apreciat că termenul de prescripție, de 3 ani, pentru formularea cererii de atragere la răspundere a început să curgă de la data întocmirii Raportului de inspecție fiscală din august 2015, respectiv 18 august 2015, și s-a împlinit la data de 18 august 2018. Cererea a fost înregistrată la instanță la data de 18 martie 2019, cu o întârziere de 7 luni.

„Persoana care a contribuit la apariția stării de insolvență era cunoscută de la data întocmirii Raportului de inspecție fiscală nr. 720/F – NT 328 chiar de către creditoarea Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț, respectiv 18.08.2015. În aceste împrejurări, instanța constată că excepția prescrierii dreptului material la acțiune invocată de pârâtul Măstăcăneanu Viorel prin întâmpinare este întemeiată și urmează să fie admisă.  Pentru aceste motive, în numele legii, hotărăște: Admite excepția și, în consecință: Respinge cererea formulată de reclamantul-creditor Administrația Județeană a Finanțelor Publice Neamț în contradictoriu cu pârâții Măstăcăneanu Viorel și Massone Angelo, pentru prescrierea dreptului material la acțiune. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicarea hotărârii prin BPI, se arată în decizia instanței, pronunțată în data de 10 octombrie 2019.

Decontări duble de la bugetul consiliului județean și consiliul local

În 2014, o echipă a DNA Bacău a descins la sediul clubului FC Ceahlăul și la Primăria Piatra Neamț, de unde a ridicat mai multe documente, respectiv contracte de sponsorizări, hotărâri de consiliu local, de consiliu județean etc. Acum, din sentința din acest dosar aflăm că există un dosar penal înregistrat în 2015 la DNA Bacău. Ancheta are la bază un

control efectuat de auditorii externi din cadrul Camerei de Conturi a județului Neamț în anul 2013, când s-a constatat că asociatul FC Ceahlăul SA a justificat cheltuirea sumelor alocate prin deconturi în care o parte dintre cheltuieli se regăseau și în deconturile efectuate către Consiliul Județean Neamț. Pentru aceleași servicii, FC Ceahlăul făcea deconturi și la Consiliul Județean Neamț, dar și la Consiliul Local Piatra Neamț, două instituții publice care au sponsorizat cu zeci de milioane de lei activitatea clubului de fotbal Ceahlău.

Chiar dacă soluția Tribunalului Neamț în dosarul în care s-a cerut atragerea răspunderii personale a lui Măstăcăneanu și Massone nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, șansele ca la Curtea de Apel Bacău lucrurile să se schimbe sunt foarte mici.

Daniel MURARU

6 comments

 1. Giga a lui tv 24 februarie, 2020 at 18:32 Răspunde

  Nici o noutate. Noutatea va fi cand se va face dreptate. Sa traiasca nasu mare care trage fraiele pentru marioneta despre care ati scris de v-ati plictisit. Mi-a fost dat sa citesc cea mai mare absurditate si mai mare pupincureala din cate am citit. Cica a fost cel mai bun primar. Sictir, hotilor

 2. constantin 25 februarie, 2020 at 08:46 Răspunde

  Domnilor ne credeti asa de prosti si nu stim ca pynalty a facut tot ce a dorit cu unii magistrati din Neamt si de aiurea.Cand un amarastean a facut un srl si nu a mers ANAFUL s-a repezit pe el si ia luat ultimul banut.Nu a mai asteptat prescrierea dreptului de a cere.Majoritate salariatilor de la ANAF tin evidente contabile la societati comerciale private pe care le protejeaza.De asemenea unii lichidatori judiciari sunt campioni la incurcarea lichidarii patrimoniului.Mai cunosc inca multe cazuri cand judecatorul sindic la “cererea” creditoriloe da hotarare de a nu raspunde administratorul de datoriile firmei.La noi ca la nimenea.Cine se astepta ca Mestecaneanu, Sofronie,Garbulet ,Apopii sa fie obligati la plata.Lasati-l pe italian ca e un ratacit in fotbal.

 3. FLORIN 25 februarie, 2020 at 09:19 Răspunde

  Nici nu are sens sa mai comentam.

  Atat timp cat aceste institutii mafiote gen SRI/PARCHET/DIICOT/TRIBUNALE/ANAF/IPJ/ANI care sunt praf de coruptie,incompetenta si lasitate si care slugaresc toti hotii din clasa politica care au furat aceasta tara pana la disolutie,nu vor fi desfiintate,aceasta tara nu are nici un viitor.

  Dupa cum se observa,tocmai cei platiti cu salarii colosale si pensii colosale ”speciale”sunt cei mai corupti din aceasta tara si singurii responsabili de distrugerea ei.

  Inca o data se confirma daca mai era nevoie ca aceste privilegii aberante si total nemeritate care se transpun prin pensii si salarii colosale ”speciale” nu au fost altceva decat o spaga data de clasa politica corupta acestor institutii mafiote care de 20 de ani patroneaza si sunt complici la toate furaciunile colosale din aceasta tara prin rezultate egale cu ZERO vizavi anchete serioase,condamnari serioase si recuperari de prejudicii.

  Toti acesti mafioti au fost platiti cu zeci de miliarde de euro in ultimii 20 de ani absolut degeaba.Noi cu ce ne-am ales?Numai cu circ si diversiuni.Toti hotii au ramas cu banii si condamnari de 2 bani.

  Desfiintarea acestori institutii mafiote si corupte este absolut necesara pentru supravetuirea acestei tari.

 4. David 27 februarie, 2020 at 06:02 Răspunde

  Este greu, foarte greu sa ne mai revenim. Observ la actualii guvernanti ca incearca sa-i intreaca pe psd-isti la prostii si hotii. O gasca de incomoetenti, plini de orgolii nejustificate, ce recurg exact la aceleasi tehnici mizerabile. Controale si santaj la firme, la primari, la institutii, promovarea unor scursuri exclusiv pe spagi, o mizerie de nedescris. Timp in care ciuma rosie sta si rade asteptand ca actualii guvernanti sa-si rupa gatul cat de curand. Pentru toate aceste mizerii liberalii vor merge in opozitie pentru multa vreme.

 5. valisor 2 martie, 2020 at 13:23 Răspunde

  Deci eu zic că nu e chiar două milioane din aceea că ca să te descarci de două milioane “cu timpul” trebuiește și să deschizi larg buzunarul pe contrasens. Vreun zumzet dinspre DNA în aceste sensuri?

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.