(DOCUMENT) CMI Urban mulsă bine de bani de FC Ceahlăul SA

2
525

FC Ceahlăul SA Piatra Neamț, societate sub umbrela căreia a funcționat echipa de fotbal cu aceeași denumire, a fost o adevărată mină de aur pentru cei care au gestionat-o, mai ales în așa zisa perioadă de glorie a clubului. Când spunem cei care au gestionat-o, ne referim la personajele care au gravitat în jurul lui Gheorghe Ștefan, zis și Pinalti, fostul primar al orașului Piatra Neamț și președinte al clubului de fotbal mulți ani. Nu puțini au fost cei care au afirmat și afirmă că FC Ceahlăul SA a fost o adevărată „mașină de spălat bani” folosită cu succes de gașca lui Pinalti, pentru că sume mari intrate în casieria clubului de la bugetul local sau județean, din sponsorizări sau publicitate, erau sifonate prin diverse tertipuri contabile. Ceea ce știm cu siguranță în acest moment este că procurorii anticorupție au în lucru cel puțin două dosare penale, niciunul dintre ele finalizat. În februarie 2014, procurorii au efectuat percheziții la sediul clubului, dar și la locuințele unor persoane cu atribuții în conducerea sa și au ridicat saci cu documente. La vremea respectivă s-a spus că anchetatorii au vizat toate contractele de sponsorizare încheiate de club cu unele societăți comerciale, existând suspiciunea că sponsorizările reprezentau de fapt șpăgile mascate pentru diverse lucrări primite de către agenții economici. Vorbim de lucrări finanțate de la bugetul local, județean sau din bugetele unor ministere. Ei bine, de această anchetă nu se mai știe nimic, deși au trecut mai bine de 4 ani de la demararea ei. În schimb, există date privind o altă anchetă care îi vizează pe actualul primar Dragoș Chitic (suspect în cauză), fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Vasile Pruteanu (suspect), un fost primar, dar și angajați sau foști angajați din primării și consiliul județean, pentru sumele exorbitante alocate de la bugetele celor două instituții publice clubului de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Sunt sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi, bani publici, care au intrat în conturile societății comerciale  FC Ceahlăul SA. Bani nu au curs numai dinspre bugetele primăriei și consiliului județean, ci și din cele ale societăților subordonate. Miliarde de lei au fost oferite cu dedicație FC Ceahlăul de aproape toate societățile comerciale aflate în subordinea Primăriei Piatra Neamț și Consiliului Județean Neamț.

De regulă, s-a mers pe contracte de promovare și publicitate. Concret, în schimbul unor sume de bani plătite societății FC Ceahlăul, firmelor primăriei și CJ-ului li se afișau bannere pe stadion. Sumele adunate astfel rotunjeau bugetul firmei care administra echipa de fotbal. Este clar că la mijloc a fost vorba de o găselniță pentru ca FC Ceahlăul SA să încaseze cât mai mulți bani, deoarece este evident pentru toată lumea că societăți ca Apaserv SA, Publiserv SA, CMI Urban, Drupo etc aveau nevoie de orice, mai puțin de publicitate pe stadionul Ceahlăul. Poate nici asta nu ar fi fost o problemă atât de mare, dacă banii intrați astfel în bugetul FC Ceahlăul SA ar fi fost folosiți numai pentru echipa de fotbal. Datele noastre indică faptul că sumele căpușate au fost de ordinul milioanelor de lei, acest lucru urmând să fie stabilit de ancheta procurorilor, dacă va fi finalizată.

Până atunci, atacul.ro vă prezintă în exclusivitate sumele de bani cheltuite de către CMI Urban, societatea primăriei care administrează Piața Centrală, în ultimii ani pentru promovare și publicitate.

În tabel, pe lângă FC Ceahlăul SA apar mai multe instituții media din județ care au avut încheiate contracte. Pe lîngă acestea însă, avem și câteva societăți comerciale care, în afara faptului că sunt controlate de niște foști apropiați de-ai lui Pinalti, nu au avut nicio treabă nici în domeniul promovării și nici al publicității în presă. Asta nu înseamnă că plățile nu au fost acoperite de niște contracte justificative. Nu întâmplător CMI Urban se află acum în  insolvență, așa cum a fost și Publiserv SA, o altă societatea a Consiliului Local Piatra Neamț, și cum este și Drupo SA, firmă a Consiliului Județean Neamț. Fostele echipe de conducere ale acestor societăți ar trebui să dea socoteală pentru situația în care au adus firmele pe care le-au condus. Sau cel puțin așa ar fi firesc.

Ceahlăul SA a fost înființată în 2004, adică anul în care Gheorghe Ștefan a fost ales prima dată primar al orașului Piatra Neamț. Până în 2014, când au apărut problemele financiare, Ceahlăul SA a avut rezultate financiare bune. De-a lungul timpului, acțiunile societății au fost deținute de persoane din anturajul lui Pinalti. În momentul intrării în insolvență, Consiliul de Administrație al FC Ceahlăul SA era format din: Măstăcăneanu Viorel, Massone Angelo,  Parrilla Roberto, Ronca Riccardo, D`Amico Eugenio, ultmii trei fiind cetățeni italieni.

Daniel MURARU

Citeste si:

CUM ÎȘI BAT UNII JOC DE BANII COMUNITĂȚII. CMI URBAN-DE LA PLANTAT FLORICELE LA SISTEME DE ALARMARE LA INCENDIU

„Afacerea” Piața Centrală: Ipocrizie și interese din plin la PSD, dar și la PNL

Soția lui Arsene, afaceri cu cei care au contestat licitația pentru Piața Centrală

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. Cititoare 21 septembrie, 2018 at 01:47 Răspunde

    Foarte interesanta si prima pozitie, Asociatia FUTURE, adica ziarpiatraneamt, in 2014. Mai jos, pe Ghici Computer, tot ziarpiatra Neamt, alti bani in 2013.
    Deci Iosub lua bani de la Urban in 2014, in plina epoca Pinalti, cand societatea era condusa de oamenii lui Stefan, de portocalii. Pai nu era Iosub singurul care se lupta cu PDLul, singurul care a refuzat banii lor murdari furati din sudoarea pietrenilor?
    Avz domnule Dragos Chitic!!!!!!!!!!!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.