„Doreii” lui Hîrțan, unul dintre constructorii de la Spitalul Județean, la un pas să incendieze o școală

1
2525

Un coș de fum montat total aiurea de muncitorii firmei care lucrează la extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorghiu” din Războieni, a fost la un pas să transforme unitatea școlară într-un morman de cenușă. Nu s-a ajuns aici, pentru că s-a întâmplat în plină zi, iar pompierii au intervenit rapid, înlăturând pericolul. Alarma a fost dată luni, în jurul orei prânzului, când cineva a observat că sufitul din zona coșului de fum de la centrala termică a școlii și-a schimbat culoarea și fumegă. Cum pericolul izbucnirii unui incendiu era iminent, a fost anunțat ISU Neamț care a trimis la fața locului un echipaj de pompieri. Aceștia au evaluat situația și au decis că trebuie să acționeze cu apă pentru a răci sufitul, care mai avea un pic și se aprindea. Cauzele incendiului au fost ușor de stabilit, la mijloc fiind vorba de amplasarea greșită a coșului de fum din inox, gura de evacuare fiind sub acoperiș, nu deasupra. Centrala era în probe de câteva zile, iar sufitul s-a încălzit puternic și a fost foarte aproape să se aprindă. Firma va trebui să înalțe coșul, altfel pericolul incendiului nu va fi înlăturat, iar clădirea, dar și elevii vor fi în continuare în pericol.

„Din câte știm noi, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții au sistat lucrările ca urmare a neregulilor neidentificate. Cu toate acestea, au lucrat toată săptămâna și au montat centrala. De vreo două zile îi dăduseră drumul și era în probe, numai că nimeni nu a realizat că au montat coșul greșit, sub sufitul care s-a încins și era să ia foc. Nu știm dacă aveau liber de la ISC să lucreze, nu știm dacă centrala pe lemne are autorizație de la ISU, nu știm mai nimic, pentru că primarul refuză să ofere explicații consilierilor locali despre acest proiect. Noi nu putem decât să ne întrebăm ce se întâmpla dacă izbucnea un incendiu, iar copiii noștri erau la școală. Sau ce se întâmpla dacă izbucnea un incendiu noaptea? N-am mai fi avut școală, e clar!”, ne-a declarat un locuitor din comuna Războieni.

Bogdan Țarălungă, primarul comunei Războieni, afirmă că nu s-a mai lucrat la școală din momentul în care Inspectoratul Județean de Construcții Neamț a dispus sistarea lucrărilor. Din această cauză, constructorul nu a reușit să finalizeze coșul de fum, căruia trebuie să-i mai pună un element. 

„După controlul celor de la Inspectoratul de Construcții, constructorul nu a mai efectuat nicio lucrare la școală, respectând decizia dispusă de către autorități – sistarea lucrărilor. Coșul de fum nu a fost finalizat,iar în momentul opririi lucrărilor a mai rămas de montat încă un element care se află în magazie. Cum firma nu poate să-l monteze, o să ne ocupăm noi, mâine. Împreună cu pompierii de la SVSU o să montăm și ultimul element. Situația nu a fost atât de gravă, așa cum v-a fost prezentată, pompierii acționând preventiv. Nu a fost vorba în niciun caz de un incendiu, doar s-a înnegrit sufitul”, a declarat primarul.

Acesta a mai precizat că a plătit amenda în valoare de 9.000 de lei, pe care a primit-o de la Inspectoratul Județean de Construcții Neamț. În ceea ce privește firma care lucrează efectiv la extinderea și modernizarea școlii, primarul afirmă că este vorba despre Bog Edil Stef SRL și că acest lucru a fost constatat și de autoritățile care au făcut verificări în acest sens.

Dorel, constructorul piroman

Specialiștii cu care am discutat au fost șocați de imaginile pe care le-am prezentat, iar când au aflat că nenorocirea era să se întâmple la o școală au izbucnit.

„Cei care au făcut așa ceva sunt niște criminali. Glumind, ai putea spune că cineva vrea să încaseze asigurarea la incendiu sau că lucrarea este opera lui Dorel, constructorul piroman. Însă, aici nu este cazul de glume! Vorbim despre o școală, totuși! Nu este posibil așa ceva! Coșul trebuie să treacă peste coama casei, atât pentru siguranță, dar și pentru eficacitate. N-o mai fi fost bani pentru comisioane și au tăiat din coș”.

Școala „Constantin Virgil Gheorghiu” se află în plin proces de extindere și modernizare prin PNDL, valoarea fondurilor investite fiind de peste 1 milion de lei. În urmă cu mai bine de o săptămână, inspectorii de la Inspectoratul Județean de Construcții Neamț au sistat lucrările până la intrarea în legalitate, obținerea tuturor avizelor necesare și remedierea problemelor identificate. Tot atunci, primarul Țarălungă a fost amendat cu 10.000 de lei, iar administratorul firmei de construcții cu 5.000 de lei.

Licitația, organizată de Primăria Războieni, a fost câștigată la finele lunii aprilie de o asociere de trei firme – Bog Edil Serv SRL, în calitate de lider, Barbecip SRL și Aqua Proiect SRL. Nici nu avea cum să câștige altcineva, pentru că oferta asocierii a fost singura. Așa se face că proiectul, estimat la 943.319,13 lei, a fost câștigat cu o ofertă de 943.319,13 lei, adică mai mică cu 13 bani.

Informațiile obținute de atacul.ro, plus cele primite de la localnicii din Războieni indică faptul că lucrările sunt efectuate de muncitorii firmelor controlate de familia lui Gabriel Hîrțan, fost consilier local liberal la Războieni până luna trecută. Bog Edil Serv SRL, liderul asocierii, nu are depus bilanțul pe anul 2019, iar 2018 a fost, din punct de vedere financiar, dezastruos: cifră de afaceri 0, niciun muncitor și o pierdere de aproape 8.000 de lei. Toate acestea nu au fost un impediment pentru a participa și câștiga licitația, în asociere cu alte două firme. Firma Bog Edil Serv este controlată de un tânăr care s-a căsătorit cu o verișoară de-a lui Hîrțan, cuplul fiind cununat de cel din urmă. Aceste date arată faptul că Hîrțan s-a folosit de firma finului pentru a câștiga licitația, calitatea sa de consilier local la Războieni fiind o piedică.

Firmele controlate de Hîrțan sunt abonate la contracte cu bani publici, Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț și Consiliul Județean Neamț fiind doi dintre cei mai importanți clienți. De altfel, sursele noastre spun că Hîrțan beneficiază de sprijinul și protecția unei persoane cu funcție din Consiliul Județean Neamț, în subordinea căruia se află și Spitalul Județean. Gabriel Hîrțan este personajul care dădea asigurări directoarei economice, destituită în primăvară, că va reveni în funcție. Numai că mesajele de susținere au fost trimise pe telefonul de serviciu al directoarei economice, telefon care se afla în posesia altei persoane, nou instalată în funcție. 

Anul acesta, în aprilie, în plină stare de urgență, firma familiei Hârțan a fost aleasă de reprezentanții Spitalului Județean de  Urgență Piatra-Neamț să amenajeze spațiul în care va funcționa aparatul de testare pentru Covid-19. Pentru aceasta spitalul a plătit 101.645 de lei, fără TVA, adică 120.957 de lei, cu TVA inclus. Spitalul a refuzat să ne ofere mai multe informații despre acest contract câștigat de GPH Construct SRL.

Firma a mai câștigat, în asocierea cu alte două societăți, un contract cu Consiliul Județean Neamț, pentru demolarea pavilionului vechi de la Centrul de Recuperare Războieni și construirea unui spațiu pentru centrala termică și spălătorie. Firma a mai încheiat cu CJ Neamț un contract în valoare de peste 1,6 milioane de lei pentru proiectare și execuție stație de pompieri Poiana Teiului.

Vorbim despre lucrări, unele deosebit de importante, executate de o firmă ai cărei muncitori au fost la un pas să distrugă o școală pentru că nu au știut să monteze coșul de fum de la centrala termică.

Daniel MURARU

Citește și:

Un mesaj ușor de descifrat. Cine schimbă, de fapt, șefii Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cum se fac afacerile

La Războieni, elevii învață în frig și în zgomotul bormașinilor. Reabilitarea școlii, executată de un constructor controversat

Amenzi și lucrări sistate la școala din Războieni. Nereguli grave identificate de Inspectoratul de Stat în Construcții

Combinații cu bani publici. Un milion de lei pentru firma finului

Nu se mai dezlipesc de banul public! Firmă agreată politic, implicată în amenajarea spațiului pentru aparatul Covid-19

(FOTO) Pavilionul Centrului de Recuperare Războieni a ajuns într-un pârâu, iar Garda de Mediu așteaptă o sesizare scrisă

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

1 comment

  1. Maria Sfetcu 1 decembrie, 2020 at 15:54 Răspunde

    Offf, duc dorul vremurilor când nu trecea vreo zi fără „circul DNA” ăla cu zgomot de oțel inoxidabil, când erau săltați de la opincă la vlădică, mai mult la vlădică! Nesimțiții ăștia de politicieni au violat codul penal și cel de procedură penală au căpătat și și-au asigurat poziția de mai presus de lege. Ați auzit în țările democratice că se întâmplă ceva asemănător cala noi? NU! Sunt exemple de președinți sau premieri care au fost judecați în timpul mandatelor lor. La noi, tara lu’ Pește prăjit!
    La mulți ani! Români oriunde ați fi! La mulți ani România!
    O zi frumoasa tuturor

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.