(FOTO) Pavilionul Centrului de Recuperare Războieni a ajuns într-un pârâu, iar Garda de Mediu așteaptă o sesizare scrisă

3
2140

„Am sunat la Garda de Mediu și am sesizat că un constructor a umplut comuna cu deșeuri din construcții. Mi-a răspuns o doamnă care, după ce m-am ascultat, mi-a sugerat să fac o reclamație scrisă. Nu m-a întrebat cum mă cheamă, de unde sun, nimic. Senzația mea a fost că nu vor să se implice”.

Declarația aparține unui cetățean din comuna Războieni care ne-a contactat pentru a ne povesti tratamentul pe care i l-au aplicat angajații de la Garda de Mediu Neamț, dar și situația gravă din comună, acolo unde, de ceva timp, constructorul care a demolat un pavilion al Centrului de Neuropsihiatrie din localitate aruncă deșeurile pe unde apucă. Așa se face că o cantitate apreciabilă de deșeuri a ajuns în albia pârâului Valea Albă. Sute de tone de bucăți de beton, cărămidă și alte resturi au fost depozitate pe malul pârâului Valea Albă. Depozitul ilegal este foarte aproape de drumul județean, la câteva zeci de metri de podul din zona firmei Lafor SRL. Sunt câteva camioane bune cu deșeuri aruncate în albie. Acestea provin, spun sătenii, din demolarea pavilionului central al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Războieni.

„Pavilionul vechi al Centrului de Recuperare Războieni a fost demolat înainte de sărbători. Tot acel moloz a fost dus pe unele drumuri sătești, dat și prin alte locuri, iar începând de luni au început să-l strângă și să-l depoziteze într-o râpă pe malul pârâului Valea Albă. Cred că au aruncat sute de camioane prin toată comuna. Într-un loc au depozitat atât de mult moloz, încât s-a înroșit apa dintr-o fântână”, a spus un localnic.

Situația este gravă, iar cei de la Garda de Mediu și de la „Apele Române” ar fi trebuit să intervină rapid, mai ales că primii au fost și anunțați.

Licitația pentru demolarea pavilionului vechi de la Centrul de Recuperare Războieni și construirea unui spațiu pentru centrala termică și spălătorie, a fost câștigată de firma GPH Construct Invest SRL, unde asociat unic și administrator este Petronela Hîrțan, soția lui Gabriel Hîrțan, consilier local PNL în Războieni. Consiliul Județean Neamț, care are calitate de autoritate contractantă, va plăti 719.825 de lei, fără TVA, pentru demolarea pavilionului și construirea centralei termice și spălătoriei.

Firma familiei Hîrțan a încheiat, în ultimii doi ani, mai multe contracte cu fonduri de la bugetul Consiliului Județean Neamț, culoarea sa politică nefiind o piedică în calea succesului în afaceri.

Am contactat-o pe Petronela Hîrțan, care ne-a rugat să luăm legătura cu soțul, pentru că el ne poate da detalii despre lucrarea de la Războieni. Pe Gabriel Hîrțan l-am sunat de mai multe ori, însă nu ne-a răspuns. Între apeluri, telefonul îi suna ocupat, semn că nu a dorit să ne răspundă. Am fi vrut ca Hîrțan să ne explice cum au apărut prin toată comuna deșeurile rezultate în urma demolării pavilionului de la Centrul de Recuperare Războieni, demolare executată de firma sa.

L-am sunat și pe comisarul șef Iftimie Petrariu, de la Comisariatul Județean Neamț al Gărzii de Mediu, însă degeaba. Nu ne-a răspuns la telefon. De fapt, Petrariu nu mai răspunde de mult apelurilor publicației atacul.ro. S-a supărat foarte tare în urma articolelor cu balastierele. Pesemne că Petrariu vrea liniște, ca să-și cheltuiască salariul de bugetar șef pentru care nu face mare lucru. Și nu doar el.

Daniel MURARU

3 comments

  1. lulu. 23 ianuarie, 2020 at 19:42 Răspunde

    Pai la Sistemul de Gospodarire a Apelor ing PAVALEANU IOA este in concediu medical cica il doare “in cot” pardon un picior si vrea sa se pensioneze!!! pentru ca a venit sezonul concediilor intentionat luate ca sa nu ii schimbe PNL ul care aduce mai noi numai cercetati penal ca directori a se vedea cazul de la Bacau de la ABA SIRET!!! nu esti cecetat penal nu poti fi director!! Cina sa vina daca Garda de Mediu nu , SGA nu ( are totusi inginer sef pus de Pavaleanu din familia de la Poiana Teiului!!!!!!! cu binecuvantarea nefericitului “soseta”. Nu prea are cina sa vina doar noul director de la ABA Siret gainuta !!Ah poate sa vina COSTEL ALEXe ministrul Mediului cand se retrage acasa de la minister!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Alina 23 ianuarie, 2020 at 20:29 Răspunde

    Pe acest Pavaleanu nu cred ca-l va schimba nimeni mult timp de acum incolo. “Tinerelul” este prea bine ancorat in politica si prin curti, ca sa-l poata clinti cineva. Acolo fiecare stie ceva despre fiecare, este tesuta bine plasa de siguranta. Zilele trecute statea la taifas cu un mai mare al Prefecturii Neamt, probabil se negocia “cascavalul”.

  3. inna. 24 ianuarie, 2020 at 13:11 Răspunde

    asa si -au facut planuri prostesti, jmecheri si golani plecati la pensie pentru uitare, mult mai suspusi decat acest amarastean de “Les Poian de tei ” si au ajuns la bulau la RACOVA, JILAVA sau la stuf in delta; va fi suficient sa borasca balastieristii sau poate deja au si facut-o!! Hai DNA cu speranta se gandesc la voi acest popor! greu incercat de mafiile politice nesationase, mafiile interpartinice tradatoare de TARA si POPOR!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.