Amenzi și lucrări sistate la școala din Războieni. Nereguli grave identificate de Inspectoratul de Stat în Construcții

0
1256

Lucrările de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale „Constantin Virgil Gheorghiu” din Războieni au fost sistate de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), care a efectuat o verificare la fața locului. Măsura a fost luată până la intrarea în legalitate, respectiv până la obținerea autorizației de construire și remedierea problemelor identificate în urma controlului de pe teren. Totodată, pentru neregulile descoperite, inspectorii au sancționat Primăria Războieni, beneficiara investiției, dar și firma de construcții. Probabil este vorba despre societatea Bog Edil Serv SRL, liderul asocierii de firme care a câștigat licitația în valoare de peste 1 milion de lei (TVA inclusă).

Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) nu a precizat nici sumele aplicate drept amenzi și nici numele firmei sancționate.

S-a ajuns aici după ce mai mulți cetățeni din Războieni au reclamat la ISC faptul că la școala din localitate sunt executate lucrări de construire fără autorizație și care nu îndeplinesc cerințele de calitate. Inspectorul, care s-a deplasat pe teren, a constatat că sesizarea se confirmă, iar ca urmare a gravelor probleme identificate a dispus sistarea lucrărilor până la remedierea problemelor.

Atacul.ro a scris, la începutul lunii, despre faptul că elevii de la această școală sunt nevoiți să învețe în frig și zgomotul bormașinilor. Constructorul nu reușise să monteze centrala termică, iar copiii au îndurat frigul, ceea ce a provocat revolta părinților. Primarul Țarălungă, într-o discuție cu redactorul atacul.ro, a menționat că lucrările sunt în regulă, însă autoritățile au dovedit contrariul.  

Licitația pentru reabilitarea și modernizarea școlii, în valoare de 943.319 lei (fără TVA), a fost câștigată, în aprilie 2020, de asocierea formată din societățile Bog Edil Serv SRL, Barbecip SRL și Aqua Project SRL. Firma Bog Edil SRL Negrești, care a avut, în 2018, cifra de afaceri 0 și o pierdere de 7.909 lei (firma nu figurează, pe site-ul Ministerului de Finanțe, cu bilanțul aferent anului 2019) aparține unui tânăr căsătorit cu o verișoară de-a lui Gabriel Hîrțan, care controlează două firme de construcții abonate la lucrările de la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț. Datele noastre indică faptul că Hîrțan ar beneficia de protecția unei persoane cu funcție în Consiliul Judeșean Neamț, spitalul fiind în subordinea acestei instituții.

Hîrțan și-a cununat verișoara, care s-a căsătorit cu Bogdan Gheorghiu, patronul firmei Bog Edil Serv SRL. Firmele familiei lui Hîrțan nu au putut să participe la licitația de la școala din Războieni din cauza calității de consilier local a acestuia și a problemelor de incompatibilitate care ar fi putut să fie constatate de autorități. Se pare că acesta a și fost motivul pentru care în schemă a fost introdusă firma Bog Edil Serv SRL. În contract, însă, se stipulează clar că lucrarea nu poate fi subcontractată. Întrebat de ce lucrează muncitorii firmelor lui Hîrțan la școală, primarul Țarălungă a dat de înțeles că cei care lucrează se mai ajută între ei, dar nu știe de unde sunt muncitorii.

Daniel MURARU

Citește și:

La Războieni, elevii învață în frig și în zgomotul bormașinilor. Reabilitarea școlii, executată de un constructor controversat

Combinații cu bani publici. Un milion de lei pentru firma finului

Un mesaj ușor de descifrat. Cine schimbă, de fapt, șefii Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Cum se fac afacerile

Nu se mai dezlipesc de banul public! Firmă agreată politic, implicată în amenajarea spațiului pentru aparatul Covid-19

(FOTO) Pavilionul Centrului de Recuperare Războieni a ajuns într-un pârâu, iar Garda de Mediu așteaptă o sesizare scrisă

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.