Cine-i oprește? Oamenii lui Ginel, prinși din nou la furat. Primăria Dobreni vrea să-i ajute să scape

10
2121

În ultima perioadă, numele firmei Aqua Parc SRL, ce aparține lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, inculpatul pentru fapte de corupție din fruntea județului Neamț, dar și a altor societăți controlate, prin interpuși, de controversatul om de afaceri, au fost implicate în numeroase furturi de agregate minerale. Ultima ispravă de acest gen s-a înregistrat recent, când utilajele firmei Aqua Parc SRL au fost prinse în flagrant în timp ce sustrăgeau balast din albia pârâului Almaș, numit Almășel de către localnici, situat pe raza comunei Dobreni. Balastul a fost transportat cu două basculante în comuna Negrești, acolo unde Aqua Parc SRL l-a folosit la lucrările pe care le efectuează, respectiv pentru acostamentul drumurilor betonate.

Toate acestea s-au desfășurat, conform informațiilor atacul.ro, pe parcursul a trei zile, iar fiecare camion cu balast furat a trecut prin fața Postului de Poliție Dobreni, fără ca niciun polițist să le tragă pe dreapta, pentru a le verifica documentele pentru materialul transportat. În plus, locul de unde a fost sustras balastul se află la o aruncătură de băț de centrul comunei, ceea ce înseamnă că este greu de crezut că nimeni de la Poliție, SGA Neamț, Garda de Mediu etc nu a observat că se excavează în albia cursului de apă.

Camioanele au început să transporte balast de luni dimineață, iar marți (foto) acțiunea era în plină desfășurare.

Miercuri, 11 noiembrie, atacul.ro a identificat două basculante (B-140-VLG și NT 07 WLG) care au efectuat mai multe transporturi de balast din albia pârâului Almaș în localitatea Negrești.

Sesizați, în această acțiune s-au implicat polițiștii Inspectoratului Județean de Poliție.  În momentul intervenției oamenilor legii, în albia pârâului a fost identificat un excavator (foto) al societății Aqua Parc SRL care aștepta basculantele la încărcat. Luați la întrebări, angajații nu au avut multe să spună, doar că exploatează agregate minerale din locul respectiv de trei zile, adică de luni.

 

 

Primăria Dobreni intră în scenă să-l salveze pe Ginel

A doua zi, joi, 12 noiembrie, un reprezentant al firmei Aqua Parc SRL le-a prezentat polițiștilor un contract încheiat Primăria Dobreni din care reieșea că firma Aqua Parc SRL lucra legal în albia pârului Almaș, în sensul că efectua lucrări de decolmatare cu „dezlegare” de la primărie.

Adică, chiar în ziua în care utilajele Aqua Parc SRL au fost găsite în albia pârâului Almaș, Primăria Dobreni încheia un contract cu societatea lui Ginel. Presupunând că este în regulă contractul, probele noastre indică faptul că angajații lui Ginel s-au apucat de exploatat balast înainte de a fi încheiat contractul cu primăria.

Problema este mai gravă decât atât, pentru că nu Primăria Dobreni este aceea care administrează pârâul Almaș, ci „Apele Române” (pârâul este înregistrat în Cadastrul Apelor și are codul XIII.1.53.60.4), prin intermediul ABA Siret și SGA Neamț. Orice intervenție în albiile cursurilor de apă gestionate de către „Apele Române” nu se face decât cu aviz de gospodărire a apelor, dar și cu aviz de mediu, documente pe care, din datele pe care le deținem, firma care a exploatat nu le deține.

De aici rezultă că un angajat al Primăriei Dobreni și-a încălcat atribuțiile, astfel că polițiștii au întocmit un dosar penal pentru abuz în serviciu, urmând să se stabilească cine este responsabil pentru documentul întocmit. În cazul în care cercetările vor arăta că documentul prezentat de Aqua Parc SRL polițiștilor, respectiv contractul încheiat cu Primăria Dobreni, a fost antedatat, ceea ce se pare că s-a și întâmplat, vor fi reținute și alte infracțiuni. Sustragerea de agregate minerale va fi o altă infracțiune ce va fi luată în calcul de polițiști.

Zona unde s-a excavat, așa cum se poate vedea și din imagini, a fost serios avariată. În albie (în perioadele secetoase, pârâul Almaș seacă) a fost construit un drum pentru exploatarea mai ușoară a balastului. În căutarea materialului dorit, lucrările ilegale au afectat și malurile.

Cert este că după ce au fost prinși în albie, firma a încetat exploatarea, iar excavatorul a fost încărcat pe o platformă și transportat în altă parte. În această situație, dacă Aqua Parc deținea toate documentele pentru a exploata balast din albia pârâului Almaș, așa cum susțin reprezentanții ei, de ce lucrarea a fost oprită, iar utilajele retrase?

Polițiștii care fac ancheta pot obține probe suplimentare, solicitând imaginile surprinse pe camerele de supraveghere  (foto) amplasate în centrul comunei. Așa ar putea afla exact câte zile au transportat utilajele lui Ginel balast din albia pârâului Almaș. Interesant ar fi de aflat și cum firmele care fură balast legalizează materialul introducându-l în documente, în cadrul proiectelor cu bani publici pe care le derulează.

Date fiind ultimele evenimente, multe dintre ele prezentate pe larg de atacul.ro, rezultă că furtul de balast este sport județean în Neamț, ceea ce înseamnă că autoritățile (SGA Neamț, ABA Siret, dar și Poliția) nu prea sunt interesate să stârpească fenomenul. Fie că nu vor, fie că nu se pricep, fie că vorbim de corupție.

Daniel MURARU

Citește și:

Cariera ilegală de la Bârgăuani, afacerea partenerului lui Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene. Nisipul, transportat cu mașinile Aqua Parc

Măgării la balastieră. Justificare puerilă pentru exploatare ilegală: au făcut două gropi pentru fundația unui cântar

Dezvăluirile atacul.ro, din nou confirmate de autorități: cariera de la Corniș-Mărgineni, exploatată ilegal de oamenii lui Ginel

 

10 comments

 1. Liviu 14 noiembrie, 2020 at 14:07 Răspunde

  Exista “suspiciuni rezonabile” ca apele de la Neamt si geniul care le conduce (liberali) protejeaza prin orice mijloace afacerile lui Ginel. Chiar si printre liberali au aparut dovezi ca Nechita si echipa fac acest lucru. Nu se stie daca a primit directive de la seful de partid, dar nu este exclus sa fie asa avand in vedere dezvaluirile Atacului privind combinatiile dintre sotia lui Mugurel si sri-stul lui Ginel. Si ne miram ca nemernicii astia fac haiducie prin albiile raurilor fara scrupule. Cat despre psd-ista Cretu, prietena unor politisti cu functii risca orice pentru avantaje, fie ele si financiare. Stie ca politia va clasa dosarul. Va dati seama ce tupeu, sa faci contract antedatat? Cand cu o simpla prechezitie informatica se poate vedea cand a fost creat documentul in calculator. Ce fac institutiile statului, asista pasive la hotiile acesto parveniti? De ce nu li se pun catuse? Pentru unul care fura o conserva dintr-un magazin se dau 30 de zile de arest preventiv, iar gastile acestea ne sfideaza. Rusine, institutii ale statului roman. Cat despre DNA…

 2. Nica Daniela 14 noiembrie, 2020 at 15:39 Răspunde

  Acel contract antedat sa fi fi fost intocmit pe acelasi calculator, in care a fost redactata oferta lui Popa Valer catre Primaria Dobreni, in anul 2017? Poate. Intr-adevar, perchezitia informatica ar dezlega misterul. Falsurile din documentele cu inscrisuri si stampile, cu semnaturile primaritei Cretu Vasilica, ale contabilei sefe Brahariu Gianina, nu vor putea fi inlocuite niciodata cu nimic. Nici cele afirmate de auditorul Camerei Curtii de Conturi, dupa verificarea acelor acte in anul 2018. Desi verbal, a confirmat ca sant fapte penale certe, totusi la incheierea procesului verbal nu a mai mentionat nimic in acest sens. Probabil, cineva a fortat-o cu siguranta, sa inchida ochii. La Dobreni s-au intamplat multe nemernicii si se vor mai intampla. Toate faradelegile ei au avut si au, protectia unui politist cu functie mare. Desi, chiar el a fost tepuit de acelasi Popa Valer. Cineva din familia acestuia mi-a spus nu demult, citez, “**** nu a pus botul”. Discutia cu aceasta persoana se petrecea nu demult, in fata LIDL din Darmanesti. Daca va fi nevoie, voi spune numele persoanei, nu este nimic de ascuns. Poate fi vizionata si o camera de supraveghere din zona, pt confirmare. Cuvintele de “lauda” la adresa primaritei Cretu si a lui Popa Valer, sant greu de reprodus. Nu-i onoreaza pe cei doi beneficiari, dar cu siguranta descriu caracterele lor murdare.

 3. Nica Daniela 14 noiembrie, 2020 at 15:58 Răspunde

  Probabil ca acel angajat din Primaria Dobreni, care se presupune ca si-ar fi incalcat atributiile de serviciu, a fost obligat sa execute prin dispozitie verbala de primar, ilegalitati, sub amenintare si santaj, cu pierderea locului de munca si alungarea din UAT Cretu Vasilica SRL. Apelativele la adresa acelui angajat, ar fi putut fi ” PROSTULE, INCAPABILULE, NU ESTI BUN DE NIMIC, I-ATI BOARFELE SI PLEACA DIN PRIMARIE, SA NU TE MAI VAD INAINTEA OCHILOR. TE INVOIESC IN FIECARE ZI, TIMP DE 4 ORE, SA-TI CAUTI DE LUCRU, NUMAI SA SCAP O DATA DE TINE. NU VREAU SA PIERD AFACEREA CU BALASTIERELE ( CU BASCULANTA). VREAU SEMNAT IMEDIAT CONTRACTUL SI FACTURA, SA POT SMENUI BANII. CE TREBUIE ATATEA VERIFICARI….NU AM NEVOIE DE PROSTI IN PRIMARIE”. Ce sa faca omul, a inghitit galusca si a ramas cu locul de munca intact. Aceasta este procedura de lucru la Primaria Dobreni. Refuz sa cred ca acel angajat a facut de capul lui ceva, fara sa fie impins de la spate de sefa suprema.

 4. ADY 14 noiembrie, 2020 at 16:51 Răspunde

  sa dea dumnezeu ca toti politistii si procurorii care il protejeaza pe inculpatul vlase, cat si pe soseta, sa infunde puscariile si spitalele!

 5. Nica Daniela 14 noiembrie, 2020 at 18:51 Răspunde

  Ce fel de dosar penal s-a intocmit si cui? Fara “adrisant” nu exista dosar penal, ci doar o nota de constatare a celor care, se presupune ca au fost verificate. Greu de crezut ca s-a deranjat cineva sa cerceteze. La Primaria Dobreni, conform statului de functiuni si organigramei, functionarul cu atributii de intocmire contracte, este fie consilierul de achizitii, fie consilierul juridic Mancas Octavian, un desavarsit profesionist in ale dreptului, specializat in identificarea faptelor ilicite, dupa cum rezulta dintr-o notificare si o cerere de chemare in judecata, file ce se gasesc atasate la dosarul nr 2660/188/2019. O notificare despre care, contabila sefa a afirmat ca a fost trimisa in bataie de joc si lipsa de ocupatie a celor de la Dobreni. Consilier de achizitii nu este pentru ca era doctor veterinar cel angajat ultima data prin concurs, marca Dobreni. Si s-a transferat la Directia Sanitar Veterinara, luand-o la sanatoasa, pentru a nu fi cumva incaltat cu vreo paguba. Responsabilitatea intocmirii contractului a revenit probabil, iscusitului consilier juridic Mancas Octavian, specializat in identificarea de referate fara numar de inregistrare. Cat profesionalism si mai cu seama devotament fata de sefa suprema care-i plateste leafa. Un contract legal, incheiat si emis de catre o institutie publica, are in fapt niste semnaturi si o stampila. Conducatorul institutiei publice, contabilul sef al aceleasi institutii publice, secretarul general (in persoana cumatrei), consilierul juridic care a intocmit si girat legalitatea contractului cu pricina, responsabilul cu registratura din institutia publica. Vinovatii sant la indemana, doar sa fie mentionati la rubrica “adrisant” a presupusului dosar penal la care se face referire in materialul de fata. Acum, cand s-au vazut incoltiti, trag sforile sa dreaga busuiocul. Sau, sant ocupati sa pregateasca documentele solicitate, ce urmeaza a fi depuse la dosarul 2660/188/2019. Niscaiva falsuri si smenuri.

 6. ion.@ 15 noiembrie, 2020 at 07:42 Răspunde

  Pentru aducerea la cunostinta a populatiei din Judetul Neamt, I.P.J. NEAMT poate, are dreptul si obligatia, sa faca o informare publica despre situatia depistata pe raul ALMAS, comuna DOBRENI, Judetul Neamt privind exploatarea agregatelor minerale fara acte de reglementare de gospodarire a apelor si fara acte emise de de Agentia de Protectia Mediului NEAMT precum si Garda Nationala de Mediu prin Comisariatul Judetean NEAMT. Decolmatarea chiar asa nu trebuia sa se execute fara aceste acte tehnico juridice emise de institutiile statului.!!!! Mai ales ca nu este prima data in anul 2020 cand aceasta societate FURA agregate minerale cu complicitatea mascata a Sistemului de Gospodarire a Apelor NEAMT! Hai nu stie meserie ” micul nestiutor de carte NICHITA PNL” dar exdirectorul PAVALEANU IOAN de la SGA NEAMT cunoste foarte bine cum se obtin acte le de reglementare de gospodarire a apelor pentru asemenea lucrari!! Asteptam ca intr-un comunicat de presa IPJ NEAMT prin sefii sai sa anunte populatia de aceste incalcari ale LEGII si eventual masurile dispuse !

  • Nica Daniela 15 noiembrie, 2020 at 10:08 Răspunde

   Nu avem ce sa asteptam de la IPJ Neamt. Nu vor face nimic, pentru ca de acolo vine protectia si sustinerea atat in plan personal cat si profesional, in favoarea primaritei Cretu Vasilica. Actele administrative emise de ea si de cei care le intocmesc, depasesc de mult valoarea Constitutiei Romaniei. Deci, sant supreme si intangibile. Cretu Vasilica si-a batut joc de toti si de toate, si asa va proceda pana va fi stransa si expediata acolo unde l-a trimis ea pe cetateanul olandez de la Transmoldavia. In 2018, a avut de gand sa mai faca cuiva de petrecanie, dar s-a impiedicat. Cornul nu a fost suficient de “dulce”. A scapat omul, ca prin urechile acului. Cei care nu demult o huleau, ce sa vezi, in campania alegerilor locale de anul acesta, stateau in genunchi si lipeau afise pe gard, cu imaginea ei. Sau imparteau placinte cu “ravase”, masti cu filtru de 100-200. Injosire si umilinta extrema pentru ei. Daca s-a intocmit o nota de constatare sau poate chiar un dosar penal, dupa cum s-a afirmat, documentul va putrezi in sertarul, se stie al cui, asa cum putrezeste si cel din august 2018, in legatura cu afacerile lui Jipa Viorel cu primaria Dobreni, intermediate de aceeasi Cretu Vasilica. Legile sant facute de ea, doar pentru a-si umple buzunarele cu gologani nemunciti, platiti de prostii amagiti cu fapte, nu vorbe.

  • Nica Daniela 15 noiembrie, 2020 at 18:12 Răspunde

   Nu stimate domn, nu este deloc greu si nici imposibil. Sant cunoscuti de cei in masura “sa-i stranga cu usa”. Si cu siguranta, ma gandesc ca-i cunoasteti si dvs. V-ati intersectat prin oras, cel putin odata cu unul dintre ei, care, teoretic ar trebui sa fie de partea legii. Din nefericire, a ales un alt drum. Dar ce sa facem noi, niste oameni marunti, ce nu santem obisnuiti sa furam, sa mintim, sa inselam, sa fraudam banul public? Protectorii acestei persoane sant oameni cu statut public in acest oras si care, din nefericire, au acceptat sa devina coceni de porumb, numai buni de folosit de catre doamna cu pricina, atunci cand merge in fundul gradinii. Cand aude de Politie, reactioneaza “Ha, ha, ha….”. Cand aude de Curtea de Conturi Neamt, imediat ia legatura cu prietenul de acolo, si treaba se rezolva. Cand aude de DNA, ranjeste, dand de inteles ca-i are pe toti de acolo, asezati pe stergatorul de picioare de la intrarea in vila din Piatra Neamt. Ati ramane mut de uimire sa vedeti niste documente girate de vestita doamna, devenite inscrisuri publice false, vazute de Camera Curtii de Conturi Neamt, si trecute cu vederea, in schimbul unor prestatii cu buldoexcavatorul Primariei Dobreni. Sa fi fost si altceva pe langa acea prestatie, nu stiu, dar am banuieli. Numai dupa ce va fi confruntat beneficiarul prestatiei, vom afla mai multe. Se aude ca s-a pensionat dl executiv, beneficiarul direct al prestatiei. Ce sa facem noi, daca omul avea o gospodarie taman, fix in comuna Dobreni, pe care venise chipurile sa o verifice.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.