Se încearcă mușamalizarea furtului de balast comis de oamenii lui Ginel. Vor să reinventeze definiția situației de urgență

6
1115

Dacă DNA-ul tot n-a mai descins de mult pe la Neamț, unii au prins curaj și se joacă cu focul, riscând ca, mai devreme sau mai târziu, să dea socoteală pentru ilegalitățile pe care sunt pe cale să le comită. Iar cei care și-au dat mâna pentru a duce la bun sfârșit acest „proiect”, prin care se urmărește mușamalizarea furtului, fac parte din mai multe instituții ale statului, demersurile fiind făcute, bineînțeles, cu acceptul șefilor. Datele noastre indică faptul că totul se face prin sfori trase la înalt nivel politic. Toate acestea, cu scopul de a scoate basma curată firma Aqua Parc SRL a lui Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, a angajaților acestuia, care au exploatat balast din pârâul Almaș, dar și a unor persoane din Primăria Dobreni.

Cum intervenția în albia pârâului s-a făcut fără niciun act de reglementare emis de „Apele Române”, aspect confirmat, pentru atacul.ro, de ABA Siret Bacău, cei prinși pe picior greșit, cu sprijinul Primăriei Dobreni, încearcă acum să convingă autoritățile că la mijloc a fost vorba despre o situație de urgență. Acest lucru, afirmă ei, le-ar fi permis să „decolmateze” albia pârâului fără a avea acte de reglementare de la „Apele Române”, contractul încheiat cu primăria fiind suficient.

Povestea a fost frumos împachetată și livrată autorităților care acum se prefac că o analizează.

Marius Nechita, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț a confirmat această variantă a poveștii. Nechita spune că angajații instituției încă fac verificări, confirmând că firma lui Ginel nu avea niciun document emis de la „Apele Române”. Dar, spune tot șeful SGA-ului, lucrările de pe pârâul Almaș s-ar desfășura în regim de urgență pe baza unui proces verbal emis de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Dobreni, ceea ce ar permite firmei Aqua Parc să obțină avizele necesare de la „Apele Române” până la finalizarea lucrărilor de decolmatare.

Primăria Dobreni a încheiat cu firma Aqua Parc SRL un contract pentru decolmatarea albiei pârâului Almaș, amonte pod DJ 156A. Acel proces verbal de constatare a calamităților ar fi permis intervenția în albie fără avizul celor de la „Apele Române”.

În primul rând, utilajele lui Ginel exploatau în albie începând de luni, 9 noiembrie, iar contractul cu Primăria Dobreni a fost încheiat în data de 12 noiembrie, adică exact în ziua în care polițiștii i-au prins exploatând în albie. Contractul a fost prezentat Poliției o zi mai târziu, adică pe 13 noiembrie, existând suspiciunea că a fost antedatat.

În al doilea rând, lucrurile, în cazul situațiilor de urgență, nu se desfășoară după cum îi trece fiecăruia prin cap, oricât de mult ar dori să interpreteze legea. Specialiștii pe care i-am consultat ne-au spus clar că ceea ce s-a întâmplat la Dobreni, pe pârâul Almaș, nu are absolut nicio treabă cu situațiile de urgență.

„Situație de urgență este aceea când, de exemplu, intervii în timpul unor inundații ca să decolmatezi albia unui curs de apă pentru a feri populația și bunurile acesteia din calea apelor. Sau, în urma unei viituri, se întocmește un proces verbal de constatare din care reiese că trebuie intervenit în regim de urgență pentru salvarea gospodăriilor care se află în pericol. Chiar și așa dacă se întâmplă este nevoie de aviz de situație de urgență emis de cei de la „Ape”. Despre ce regim de urgență vorbim acolo unde nu se află nicio casă în pericol și unde se intervine la luni distanță din momentul producerii inundațiilor? Despre ce urgență discutăm dacă inundațiile au avut loc în iunie, iar tu intervii în noiembrie? Chiar reinventăm definiția situației de urgență, în halul ăsta s-a ajuns? Legea este destul de clară și nu permite absolut nicio intervenție, dar niciuna, în albia unui curs de apă, fără să ai nevoie de acte de reglementare de la Apele Române. Cred că, în situația asta, cei care au făcut lucrări acolo ar fi avut nevoie și de un aviz de Mediu. Procesul verbal de calamitate nu permite efectuarea de lucrări în albie fără aprobarea celor de la Ape. Sunt lucruri bine conturate în lege”, ne-a declarat un specialist, care a dorit să-i păstrăm anonimatul.

Un alt specialist cu care am discutat ne-a spus același lucru, respectiv că nu se putea interveni în albie fără aviz , cu atât mai mult că au săpat și în apropierea unui pod. „Nu aveau voie să intre în albie fără aviz, clar! Este o mare golănie asta cu situația de urgență care le-ar permite să obțină acte de reglementare după finalizarea lucrărilor. Acolo nu a fost vorba despre nicio situație de urgență! I-a prins luând balast din albie fără să aibă acte de reglementare de la Ape nu mai este nimic de spus! Au încălcat legea”.

Polițiștii care au întocmit un dosar penal după ce, în după amiaza de 12 noiembrie, i-au prins în flagrant pe angajații lui Ginel în timp ce exploatau agregate minerale din albia pârâului Almaș, așteaptă punctul de vedere al celor de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț. Dacă aceștia vor spune că lucrarea s-a executat în regim legal, pentru că a fost vorba despre o situație de urgență, atunci soluția polițiștilor va fi clară, de clasare. Așadar, totul se joacă în curtea SGA-ului și a angajaților de aici care fac verificările. Rămâne de văzut cine va risca să reinventeze definiția regimului de urgență și să aibă curajul să confirme că pe pârâul Almaș s-a intervenit legal.

De partea cealaltă, polițiștilor le rămâne să clarifice și aspectele ce țin de întocmirea contractului încheiat între Primăria Dobreni și Aqua Parc SRL. Cum contractul a fost emis pe 12 noiembrie și prezentat polițiștilor pe 13 noiembrie, i-a făcut pe oamenii legii să suspecteze că documentul a fost antedatat. În acest sens, se fac și cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de abuz în serviciu. O percheziție informatică a computerului la care a fost făcut contractul ar ajuta mult în anchetă, la fel cum ar ajuta si vizionarea imaginilor înregistrate de pe camerele video amplasate în centrul comunei. Chiar dacă unul dintre angajații lui Ginel, audiați de polițiști în momentul în care a fost prins exploatând balast, a declarat că lucrează acolo de la începutul săptămânii (9 noiembrie), imaginile video ar reprezenta o probă solidă în plus.

Informațiile pe care le deținem arată că se depun eforturi uriașe pentru ca acest dosar să fie mușamalizat, atât pentru a proteja firma și oamenii lui Ginel, cât și pe anumiți angajați din primărie care s-au implicat pentru a salva situația.

Atacul.ro deține probe clare că firma Aqua Parc a exploatat balast începând cu ziua de luni, 9 noiembrie, cu trei zile înainte de a fi întocmit contractul cu primăria, asupra căruia plasează suspiciunea că a fost întocmit după ce pe fir a intrat Poliția. Acest lucru dovedește că angajații lui Ginel furau balast, iar după ce au fost prinși de polițiști, Primăria Dobreni le-a sărit în ajutor. Este explicabil, pentru că în ultimii ani firma Aqua Parc a executat mai multe lucrări în Dobreni, ceea ce presupune existența unor bune relații între reprezentanții celor două părți.

Daniel MURARU

Citește și:

Cine-i oprește? Oamenii lui Ginel, prinși din nou la furat. Primăria Dobreni vrea să-i ajute să scape

Dezvăluirile atacul.ro, confirmate de autorități. Angajații lui Ginel furau balast, iar primăria îi acoperă

6 comments

 1. Liviu 21 noiembrie, 2020 at 13:20 Răspunde

  Te doare capul cand vezi ce mai inventeaza gruparile astea. Auzi la ei, situatii de urgenta, in legatura cu fenomene meteorologice, banuiesc. Au fost inundații si nu stim noi? Sau ei spun ca au fost in iunie si s-au gandit sa intervina in noiembrie. Mizerabili rau de tot. Si nu inteleg ce spune specialistul liberal de la ape, nu a avut act de la ei care e obligatoriu dar au facut lucrarile in baza unui proces verbal. Adica? Daca aia fac o sedinta la primarie pot face ce vor pe cursurile de apa? Sau pregatesc musamalizarea, cum bine ati sesizat.

 2. Marius 21 noiembrie, 2020 at 17:15 Răspunde

  Din câte se știe, “lucrările” au inceput cu muuuuult inainte de 09.11.2020! O simplă anchetă in comună și vă spun locuitorii din zonă de când!

 3. Nica Daniela 21 noiembrie, 2020 at 21:21 Răspunde

  La Primaria Dobreni, situatiile de urgenta s-au instalat incepand cu preluarea mandatului de primar din anul 2016, de catre Vasilica Cretu. Achizitii dupa mofturile si placerile domniei sale, numai de la firme agreate de ea, plati pentru bunuri servicii, cu doua luni inainte de a fi receptionate si puse in functiune. Contracte publice cu dedicatie pentru prieteni de familie, despre care ulterior s-a confirmat ca nu aveau competente si foloseau inscrisuri contrafacute in relatia cu institutiile statului. Mai precis este vorba de fostul jurist Razvan Jitaru, care a “oferit” in anul 2017, asistenta juridica Primariei Dobreni, cu sprijinul expres al primaritei Cretu Vasilica. Acesta a fost judecat ulterior, intr-o cauza penala, de catre Curtea de Apel Bacau, care dispus masuri de confiscare speciala ale documentelor si inscrisurilor contrafacute, pe care juristul le folosea in relatia cu autoritatile, obtinand astfel, sume de bani. Desi au existat la vremea respectiva, oferte serioase de asistenta juridica, totul a trebuit facut de urgenta, dupa pofta primaritei Cretu Vasilica, ca sa nu urle prin institutie, impiedicata fiind de incompetenti. O alta situatie de urgenta s-a intamplat in data de 02.08.2017, cand urla pe holurile primariei Dobreni, in legatura cu “pohta” de a avea incheiat, pe repede inainte, contractul de vanzare-cumparare pt autobasculanta de la Popa Valer, astfel incat sa-i poata face plata furnizorului, tot in regim de urgenta. Rezolvata fiind urgenta din 02.08.2017, in luna septembrie 2017, sotul primaritei Cretu Vasilica s-a putut lauda in Piatra Neamt, citez o prietena, “ne-am rezolvat problemele financiare”. Si exemplele pot continua.

 4. Bogdan 21 noiembrie, 2020 at 21:53 Răspunde

  Dacă Comitetul Local pentru Situații de Urgenta a întocmit un proces verbal, acesta ar fi trebuit sa fie transmis și la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgenta. Asa este corect. ISU Neamț trebuie informat despre orice situație de urgenta apărută. Cei de la ISU au fost înștiințați?

  • Despre fraieri, despre baieti smecheri 22 noiembrie, 2020 at 11:21 Răspunde

   Dle Bogdan, la UAT Comuna Dobreni, in mandatele primaritei Cretu Vasilica, legile au fost si sunt modificate/ reinterpretate, dupa cheful si “pofta” mofturilor, doar in folosul personal al edilului. Cat despre procesul verbal la care faceti referire, acesta, cu siguranta a fost intocmit tot in regim de urgenta (ca multe altele), de catre seful SVSU Dobreni, om de baza al primarului in exercitiu. Acelasi sef SVSU Dobreni, care, desi avea calitatea de membru in comisia de receptie bunuri si servicii, nu si-a indeplinit atributiile conform deciziei, dovedind neglijenta in serviciu si asociere in vederea comiterii de fapte. Ce fel de fapte, vom vedea pe 11 ian 2021, cand va fi invitat sa povesteasca despre una, despre alta.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.