Percheziții la RAR Neamț. Acțiunea, coordonată de DNA

3
2159

În cursul acestei dimineți, polițiștii și procurorii anticorupție au descins la Registrul Auto Român (RAR), filiala Neamț, unde fac percheziții de mai multe ore. Ancheta este coordonată de procurorii de la Serviciul Teritorial al DNA Suceava și vizează afaceri ilicite săvârșite în intervalul 2018 – 2020. În cazul RAR Neamț, este vorba de perioada în care director a fost Marius Ilie. Actualul director, Florin Hopșa, a fost numit în funcție la începutul acestui an. În paralel, alte echipe de procurori și polițiști face percheziții la RAR Suceava, cele două acțiuni având legătură între ele.

Conform unui comunicat al DNA Suceava, în această dimineață, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava fac cercetări în trei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiunide corupție, de spălare a banilor și de constituirea unui grup infracţional organizat, presupus a fi săvârşite în perioada 2018-2020.

       „În cursul zilei de 26 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 67 de locații situate pe raza municipiului București și a județelor: Suceava, Bistrița – Năsăud, Botoșani, Neamț și Bacău, din care nouă sunt instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale”, se arată în comunicatul DNA.

Acțiunea beneficiază de sprijinul a zeci de polițiști, inclusiv din cadrul IJP Neamț, lucrători de la DGA și jandarmi.

Perchezițiile din această dimineață vizează și destructurarea unui grup infracțional specializat în contrabanda cu țigări și alcool, grup din care ar face parte și polițiști.

COMUNICATUL DNA:

În completarea comunicatului nr. 812/VIII/3 din 26 noiembrie 2020, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

În urma finalizării perchezițiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Suceava în cele trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani și bunuri (vezi fotografii la sfârșitul comunicatului) în valoare de peste 1.000.000 euro, după cum urmează:
-1.225.000 euro;
-790.000 lei;
-12.000 dolari;
-1.500 lire sterline;
-37 ceasuri de lux;
-21 brățări;
-18 lanțuri și 4 pandantive de aur;
-8 autoturisme de lux.

În cele trei cauze menționate în comunicatul anterior, procurorii anticorupție desfășoară cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulți funcționari publici printre care și polițiști și alte persoane, a următoarelor infracțiuni:
-luare de mită,
-dare de mită,
-trafic de influență,
-cumpărare de influență,
-constituirea unui grup infracțional organizat,
-spălarea banilor.

Concret starea de fapt reținută de procurorii anticorupție este următoarea:

În perioada 2018 – 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională în care, alături de polițiști și funcționari, au fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susținerea și promovarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

1. Modul de funcționare al acestui grup s-ar fi axat în primul rând pe coordonarea și planificarea activității de examinare practică a candidaților într-o asemenea manieră încât să asigure promovarea contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică.

Concret, persoanele care nu aveau acces direct la examinatori, în cazul în care doreau să le fie facilitată promovarea probei practice pentru un anumit candidat, trimiteau în dimineața zilei de examinare sau anterior, numele persoanelor care urmează să susțină proba practică pentru permisul de conducere, însoțite de o copie/fotografie a cărții de identitate.
Ulterior, un angajat al serviciului permise – S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava centraliza datele acestor persoane și, după imprimarea efectivă a tabelelor cu programarea, de către unul din șefii Serviciului, se deplasa în biroul agenților de poliție unde se desigilau plicurile în vederea identificării atât a persoanelor cu privire la care a primit datele, cât și cu privire la identitatea lucrătorului de poliție care îl va examina. După identificare, se lua legătura cu examinatorul căruia i-a fost repartizat candidatul. În cazul în care examinatorul se afla în aceeași încăpere, angajatul de la serviciul permise îi comunica în mod direct numele candidatului și îi făcea o scurtă prezentare a persoanei acestuia, oferindu-i detalii referitoare la filiera din partea căreia vine, unde locuiește acesta, dacă aptitudinile sale referitoare de conducerea autovehiculului sunt corespunzătoare, ș.a.. În cazul în care se afla în teren, examinatorul primea datele cu privire la candidat prin mijloace de comunicare cât mai conspirate, respectiv prin intermediul diferitelor aplicații telefonice.
Simpla menționare a numelui unui candidat presupunea automat faptul că acesta urma să remită o sumă de bani cu titlu de mită (care nu era standardizată, ci varia, în funcție de profilul candidatului).

2. În ceea ce privește cel de-al doilea palier infracțional, în legătură cu înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau/facilitau/asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor.
Practic, aceștia, în timp, și-au făcut chiar un “renume” în sensul că puteau facilita cu succes omologarea/verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor, cu complicitatea unor funcționari publici, contra unor sume de bani, cu atribuții în ceea ce privește aceste activități (ingineri RAR precum și agenți de poliție, respectiv, ofițeri de poliție cu atribuții de aprobare a documentelor din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava).
Urmare a acestor demersuri, omologarea/verificarea tehnică, respectiv înmatricularea autoturismelor erau realizate rapid fără a mai fi nevoie de programare, iar în unele cazuri, chiar în condițiile în care documentele nu erau complete sau nu erau în regulă ori autoturismele prezentau defecțiuni tehnice majore.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

 

Daniel MURARU

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

3 comments

  1. FLORIN 26 noiembrie, 2020 at 16:37 Răspunde

    DNA si-a pierdut orice credibilitate.
    Toate aceste anchete nu au nici o finalitate in instanta sau aproape 90% din ele.
    Condamnari de 2 bani sau cu suspendare,zero recuperari prejudicii.
    Sunt prost facute pentru ca sunt incompetenti si nu se pricep,unele sunt compromise din start intentionat iar in instanta vor fi desfiintate pana si de cel mai slab avocat.
    Numai circ si fanfaronada ridicola,cu anchete marunte,coruptia mare este neatinsa si se deruleaza pe fata sub ochii nostri.
    Cu actuala conducere slugarnica si corp de”procurori”DNA la fel, nici nu va fi atinsa, vor continua cu diversiuni de anchete facute la ordine politice sau ale statului securisto mafiot in functie de interesele pe care le au,in nici un caz ale cetateanului.

  2. Dna nu vă mai ia 26 noiembrie, 2020 at 21:56 Răspunde

    Mda, mare brânză, mare cașcaval, vorba reclamei. Să trăiască domn’ Ilie Marius, că și gura lui cere de mâncare. A rămas la RAR când orașul Bicaz se inundă fără city manager!
    S-auzim de prea bine!

  3. Un cititor 26 noiembrie, 2020 at 22:06 Răspunde

    Un permis, doua certificate de înmatriculare și de restul pâine!
    Băi jegoși din politie care întindeți mâinile după bani! Voi nu vă gândiți că un oligofren dintre ăștia care v-au dat bani pt permis v- ar putea ucide într-un accident? Asta in cel mai bun caz, că meritați! Dar omoară oameni nevinovați!
    Băi, polițiști, băi ăștia de la rar, sunt salariile mici? Vă crapă copiii de foame? Nu vă mai ajung banii? În pușcărie cu voi pt tot restul vieții!
    Băi oligofreni care nu vă duce bibilica să luați un permis, marș la închisoare și voi, viitori criminali.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.