Dezvăluirile atacul.ro, din nou confirmate de autorități: cariera de la Corniș-Mărgineni, exploatată ilegal de oamenii lui Ginel

0
2530

Dezvăluirile atacul.ro, publicate în urmă cu mai bine de o săptămână, referitoare la exploatarea ilegală de agregate minerale din cariera de la Corniș-Mărgineni, au declanșat un val de controale din partea autorităților. Poliția Neamț, Apele Române și Garda de Mediu și-au trimis echipele pe teren pentru a verifica dacă nisipul din acea carieră este exploatat legal. În urma verificărilor noastre  a reieșit că exploatarea se face fără aviz de gospodărire a apelor, dar și fără permis de exploatare. Tocmai de aceea, utilajele fotografiate în carieră, pe 27 iulie, nu au mai revenit, din cauza lipsei unor documente importante, fără de care nu se putea exploata nisipul.

Ca urmare a celor constatate, Garda de Mediu a aplicat o amendă usturătoare firmei Stef Edil CDP Roznov, cea care deține autorizație de mediu pentru exploatarea carierei Corniș, valabilă până în anul 2021. Societății, controlate de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, prin interpuși, i-a fost aplicată o amendă de 100.000 de lei de către comisarii de mediu, la care s-a adăugat interzicerea exploatării, plus o notificare, de la Agenția de Mediu, pentru ridicarea autorizației de mediu.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Neamț afirmă că au efectuat verificări la cariera Corniș-Mărgineni pe 3 august și au constatat că nu erau desfășurate  activități de exploatare a nisipului. Același lucru îl făcuse, în martie, și o echipă de la „Apele Române”.

În urma articolului publicat de atacul.ro, în care apăreau fotografii care demonstrau, fără echivoc, că mai multe utilaje au intrat în carieră, pe 27 iulie, și au exploatat nisip, fără a deține toate autorizațiile necesare, comisarii de mediu au demarat propriile verificări. Astfel, au constatat că Stef Edil CDP SRL nu a solicitat acord de mediu și revizuirea autorizației de mediu, în urma expirării permiselor de exploatare emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). De asemenea, au mai constatat că Stef Edil nu a reînnoit valabilitatea actelor de reglementare emise de către autorități, respectiv autorizația de gospodărire a apelor și permisul de exploatare. Aceste aspecte au dus la aplicarea sancțiunii în valoare de 100.000 de lei. Totodată, a fost interzisă orice activitate în cariera Corniș, până la obținerea autorizației de gospodărire a apelor, a permisului de exploatare și a autorizației de mediu. Garda de Mediu a notificat Agenția pentru Protecția Mediului Neamț pentru a suspenda autorizația de mediu.

În paralel, polițiștii și inspectorii de la „Apele Române” lucrează la un dosar penal.

Daniel MURARU

Citește și:

Cariera de nisip de la Corniș-Mărgineni este exploatată ilegal. Autoritățile, ca de obicei, dorm

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.