Stare de urgență scumpă

0
604

Situația de urgență impusă în contextul pandemiei de Covid-19, pentru o perioadă de două luni, a stors sume considerabile de la bugetele locale și de la cel de stat. În timp ce populația era țintuită în locuințe de măsuri stricte, instituțiile cheltuiau bani cu sacii. Bineînțeles, pentru combaterea Covid-19. Autoritățile au deschis anchete în unele cazuri. De la încheierea stării de urgență, numărul cazurilor de infecții a crescut considerabil. La fel și sumele cheltuite de stat pentru a stopa răspândirea acestui virus.

Un raport al Curții de Conturi, publicat recent, arată câți bani a cheltuit fiecare județ în parte cu gestionarea resurselor publice în starea de urgență, dar și cât mai rămăsese de plată la finele lunii mai. Județul Neamț ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește angajamentele legale pe care le-a încheiat pentru combatererea virusului, la cheltuielile cu carantina, care au fost peste media pe țară, la cele cu dezinfectanții.

Așadar, județul Neamț a avut la dispoziție, ca și resurse alocate pentru combaterea pandemiei pe perioada stării de urgență (ne referim la unitățile administrative teritoriale), 57,62 de milioane de lei, din care cea mai mare sumă 31,27 milioane de lei a provenit de la bugetele locale, 11,17 milioane de lei de la bugetul de stat, 9,8 milioane de lei de la Fondul Unic de Asigutări de Sănătate și 4,64 milioane de lei din donații și sponsorizări.

Cheltuielile cu asistența medicală efectuate de primării au însemnat, pe perioada stării de urgență, angajamente de plată de 19,60 milioane de lei și plăți efectuate de 16,29 milioane de lei. Din această sumă, 152.000 de lei au fost cheltuiți pentru achiziția de medicamente, 2,46 milioane de lei pentru cumpărarea de echipamente și dispozitive medicale, iar peste 9 milioane de lei s-au dus pe drepturile salariale specifice perioadei.

În perioada stării de urgență au intrat în carantină, în spații special amenajate, 1.107 persoane pentru care au fost plătiți 1,02 milioane de lei. Cheltuielile decontate de DSP cu carantina au fost de 605.000 de lei, în plată rămânând peste 3 milioane de lei. În medie, în Neamț au fost cheltuiți 3.353 de lei de persoană pentru a sta în carantină, sumă situată peste media pe țară, ceea ce a clasat județul pe locul 17 în țară.

În  ceea ce privește cheltuielile cu dezinfecția, județul Neamț s-a clasat pe locul 6, plătind, în starea de urgență, 1,66 milioane de lei, din 2,99 milioane de lei pentru cât avea angajamente legale încheiate.

Cheltuielile cu montarea dispozitivelor au însumat 581.000 de lei (169.000 de lei au fost plătiți până la finele lunii mai), cheltuielile cu dezinfectarea periodică a casei scărilor, lifturilor etc au fost de 631.000 de lei (42.000 de lei plătiți), cu dezinfecția spațiilor publice au fost cheltuiți 671.000 de lei (435.000 de lei – plăți efectuate), iar alte tipuri de cheltuieli cu dezinfecția au însumat 1,11 milioane de lei (plătiți – 1 milion de lei).

Alocațiile de hrană și indemnizațiile de cazare pentru personalul din serviciile sociale aflat în izolare la locul de muncă s-au cifrat la 120.000 de lei  (plătiți 115.000 de lei), în timp ce cheltuielile pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile aflate în izolare la domiciliu s-au cifrat la 27.000 de lei (16.000 de lei plătiți până la finele lunii mai). Alte tipuri de cheltuieli finanțate de autoritățile administrației publice locale pentru combaterea epidemiei pe perioada stării de urgență au însumat 16,48 milioane de lei (angajamente legale), din care au fost plătiți 16,44 milioane de lei.

N.R.

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.