Am mai pus un proprietar de balastieră cu botul pe labe. Trust CCDP, amendată că a exploatat ilegal balast din albia râului Bistrița

2
3398

Autoritățile nemțene au constatat că balastiera firmei Trust CCDP de pe râul Bistrița, în amonte de podul de la Roznov, despre care atacul.ro relata, la finele lunii iunie, că nu deține autorizație de mediu, funcționează ilegal. Constatarea a fost făcută cu o întârziere de 3 săptămâni de la dezvăluirile atacul.ro, pe motiv că, după 22 iunie, ploile abundente au obligat reprezentanții firmei să retragă utilajele din perimetrul de exploatare. Când comisarii de la Garda de Mediu au mers pe teren, a doua zi după publicarea articolului, să verifice existența balastierei ilegale, nu au mai găsit niciun utilaj.

Surprinde, însă, impertinența celor de la Trust CCDP care, deși știau că nu dețin autorizație de mediu, după perioada ploioasă, au revenit în balastieră ca să exploateze, în continuare, agregate minerale. Abia pe 15 iulie, adică la 3 săptămâni de la publicarea articolului „Trust CCDP exploatează ilegal balast pe Bistrița. Autoritățile, complice din nou”, comisarii de la Garda de Mediu, însoțiți de polițiști și reprezentanți ai Administrației Naționale „Apele Române”, au găsit utilajele firmei Trust CCDP exploatând balast pe Bistrița, fără a deține autorizație de mediu.

„Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Neamț au identificat o societate care exploata agregate minerale în amonte de podul rutier de la Roznov, pe cursul râului Bistrița, în zona care a făcut obiectul articolului dumneavoastră, fără a deține autorizație de mediu pentru desfășurarea acestei activități. Societatea în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 60.000 de lei și sancțiunea complementară de suspendare a activității până la obținerea autorizației de mediu. De asemenea, s-a impus și măsura de dezafectare a depozitului de agregate minerale format în permiterul respectiv, în albia cursului râului Bistrița”, au declarat reprezentanții Gărzii de Mediu Neamț.

Plătiți de stat ca să închidă ochii în fața hoțiilor

Atacul.ro a scris, nu o dată, despre mafia balastierelor din județul Neamț și nu numai, care au distrus cursurile de apă. Concluzia este aceea că cei care câștigă milioane de euro din exploatarea ilegală a agregatelor minerale, beneficiază de sprijinul unor reprezentați ai statului român. Altfel, hoților de balast le-ar fi imposibil să se desfășoare: să exploateze și să transporte zeci de mii de tone de balast fără ca nimeni să-i deranjeze.

Cazul Trust CCDP și balastiera de pe Bistrița este un exemplu clasic de indolență și complicitate a autorităților. Asta chiar dacă, cu chiu cu vai, firmei i-a fost aplicată o amendă substanțială. Însă, nici nu se putea altfel, pentru că probele prezentate de atacul.ro, că Trust CCDP exploatează balast fără a avea autorizație de mediu, au fost de necontestat.

Desfășurarea evenimentelor, în acest caz, arată ce durere-n dos au reprezentanții statului român, plătiți regește pentru a împiedica tocmai comiterea unor astfel de fapte. Timp de aproape două săptămâni, atacul.ro a monitorizat activitatea ilegală a celor de la Trust CCDP în albia Bistriței, respectiv cum au exploatat cantități impresionante de balast, deși nu aveau autorizație de mediu. Pentru a nu fi prinși în flagrant, activitatea de exploatare era supravegheată cu atenție, dintr-un autoturism situat în apropiere, de un individ dotat cu binoclu.

În cele două săptămâni, nici un autocamion nu a fost oprit pentru control de vreun echipaj de poliție. În aceeași perioadă, am sunat la dispeceratul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, sesizând faptul că se exploatează balast pe râul Bistrița. Răspunsul a fost halucinant: exploatarea este legală, deși firma nu avea autorizație de mediu. Cu toate acestea, cei din conducerea SGA Neamț consideră că nu au nicio vină, pentru că exploatarea avea aviz de gospodărire a apelor, document eliberat de Administrația Bazinală de Apă Siret-Bacău. Cum spune românul, cei de la „Ape”, așa cum fac mulți alți funcționari din această țară, și-au pus palma-n fund, pe motiv că n-aveau ei treabă cu eliberarea autorizației de mediu. În România, colaborarea între autorități este utopie. Cei de la Ape n-ar trebui să uite că terenul pe care exploata balast Trust CCDP a fost închiriat de „Apele Române”, care sunt obligate, atenție SGA Neamț!, să vegheze ca cel care a închiriat terenul să exploateze agregatele minerale legal, adică să aibă toate documentele prevăzute de lege. Este atât de dificil ca, în baza de date, să ai o evidență a tuturor autorizațiilor emise de autorități pentru funcționarea unei balastiere?

Nici modul în care a acționat Garda de Mediu nu este de lăudat. Pe 22 iunie, când atacul.ro a primit confirmarea că utilajele Trust CCDP exploatează balast fără a avea autorizație de mediu, am anunțat Garda de Mediu Neamț. De aici ni s-a spus, deși mai erau câteva ore până la finalul programului, că un echipaj se va deplasa la Roznov a doua zi. Numai că, în seara de 22 iunie, firma și-a retras excavatorul din balastieră, iar a doua zi, când comisarii de la mediu au ajuns la fața locului, nu au mai găsit nimic. După trei săptămâni, cei de al Garda de Mediu, Poliție și „Apele Române” i-au prins în flagrant pe salariații de la Trust CCDP exploatând balast fără autorizație de mediu. Aveam și noi date în acest sens, însă am așteptat să vedem dacă, într-adevăr, o instituție a statului îndrăznește să-i verifice. Au făcut-o, dar foarte de târziu.

Firma Trust CCDP SRL, cu sediul în orașul Roznov, este deținută de Daniel Niță, un apropiat al lui Vlad Marcoci, personaj politic cunoscut în Neamț, dar și al lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț. Firma lui Niță este una dintre societățile abonate la lucrările finanțate cu bani de la bugetul județului.

Niță este și proprietarul postului de televiziune Tele M , care  aparținut o perioadă cumnatului lui Ionel Arsene.

Daniel MURARU

Citește și:

Trust CCDP exploatează ilegal balast pe Bistrița. Autoritățile, complice din nou

Balastiere gigant pe Bistrița pentru firmele Aqua Parc și Trust CCDP, controlate de Ginel și Niță, apropiații lui Arsene

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. ADY 5 august, 2020 at 10:42 Răspunde

    ARSENE, VLASE, MARCOCI, NITA CCDP (***) JUDETULUI. PROCURORILOR TREZIREA BA CA MANCATI BANII STATULUI DEGEABA, BLESTEMAT FIE TOT NEAMUL VOSTRU!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.