Trust CCDP exploatează ilegal balast pe Bistrița. Autoritățile, complice din nou

5
2638

Aproape două săptămâni, camioanele firmei Trust CCDP Roznov au cărat pietriș și nisip din râul Bistrița, dintr-o balastieră neautorizată de Mediu, fără ca nicio autoritate a statului să intervină. Iar balastul nu a fost exploatat și transportat la lumina întunericului, ci pe timp de zi, sub ochii complici ai Poliției, ai Gărzii de Mediu și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, salariați care dovedesc că sunt plățiti să stea mai mult prin birouri.

Atacul.ro a constatat că, începând cu data de 10 iunie, Trust CCDP SRL a exploatat balast fără a avea toate documentele necesare acestei operațiuni. Concret, firma nu deține autorizație de mediu, document fără de care nu poate exploata legal agregate minerale. Adică, pe înțelesul tuturor, nu avea voie să pună cupa excavatorului în perimetrul de exploatare.

Așa se explică de ce, în apropierea locului în care muncitorii excavează ilegal, o persoană, aflată într-un autoturism de culoare albă, supraveghează atent, cu un binoclu, zona, ca nu cumva să apară vreun musafir nepoftit.

Mai grav este că, sesizate de atacul.ro, autoritățile abia s-au mișcat, iar  de la dispeceratul SGA Neamț, unde am sesizat ilegalitatea, ni s-a comunicat, culmea!, că totul este în regulă. Aceste fapte nu ne mai pot surprinde, fiind de notorietate complicitatea salariaților unor instituții cu diferite persoane care comit ilegalități.

Ei bine, operațiunea firmei Trust CCDP nu este legală, iar acest lucru este confirmat de Agenția pentru Protecția Mediului care, la solicitarea atacul.ro, a comunicat că balastierele firmelor Trust CCDP și Aqua Parc SRL, situate la o distanță cuprinsă între 1 și 2 kilometri, amonte de podul de la Roznov, nu sunt autorizate de Agenția de Mediu.

Cei de la Trust CCDP s-au grăbit să înceapă exploatarea celor 96.000 de metri cubi de agregate minerale, perimetrul de exploatare fiind închiriat de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret Bacău. Societatea deține pentru respectivul perimetru avize și autorizații, însă mai puțin autorizația de mediu, ceea ce înseamnă că exploatează ilegal. Firma Aqua Parc încă nu exploatează. Probabil, așteaptă documentele de la Mediu.

Atacul.ro a monitorizat, începând cu 10 iunie, operațiunea firmei Trust CCDP timp de aproape două săptămâni, iar în data e 15 iunie a sesizat și autoritățile. În toată această perioadă, muncitorii firmei nu au fost deranjați de niciun salariat al vreunei instituții. O confirmă faptul că pe data 16 iunie, activitățile de exploatare erau în toi, așa cum se poate lesne observa din imagini.

Foto realizate în zilele de 15 și 16 iunie:

Pe 22 iunie, exact în ziua în care Agenția pentru Protecția Mediului Neamț a confirmat lipsa documentelor, utilajele excavau și transportau balast (vezi foto) în stația de sortare a firmei Trust CCDP din Roznov, dar și în zona comunei Piatra Șoimului.

22 iunie:

A fost momentul în care am sesizat Garda de Mediu ai cărei reprezentanți ne-au transmis că vor face verificări, dar a doua zi. Adică astăzi. Dacă s-au deplasat la fața locului, comisarii de mediu au făcut-o degeaba, pentru că, aseară, excavatorul a dispărut din zona de exploatare. L-am găsit la o distanță apreciabilă de aceasta, aproape de pod.

Sesizarea noastră a ajuns și la prefectul județului Neamț, George Lazăr dând asigurări că va sesiza toate instituțiile cu atribuții în domeniu: SGA, APM, Garda de Mediu etc.

În mod firesc, lucrurile trebuiau clarificate ieri, însă autoritățile, din datele pe care le deținem, nu au fost dispuse să se implice rapid, ratând prinderea în flagrant a utilajelor și dând posibilitatea ca firma să se retragă fără emoții din perimetrul respectiv.

Așteptăm cu interes deosebit ziua în care cei care se prefac că muncesc pentru combaterea hoțiilor și distrugerea mediului să fie pedepsiți. Poate o să explice șeful SGA Neamț, Nechita, cum a reușit Trust CCDP să exploateze fără autorizație de mediu și de ce subordonatul său afirmă că totul este în regulă. Aceleași răspunsuri le așteptăm și de la celelalte instituții.

Ca și în cazul carierei ilegale de nisip de la Bârgăuani, de unde unii au furat peste 7.000 de tone de material fără să fie deranjați de nimeni, și aici avem de-a face cu o complicitate a autorităților. Altfel, nu se explică de ce, timp de două săptămâni, nimeni, dar nimeni, nu s-a arătat interesat de prezența unor utilaje și camioane pe malul Bistriței, foarte ușor de observat de pe drumul județean care duce spre Borlești. Iar excavatorul, care lucra de dimineață până seară, putea fi văzut și de pe podul din Roznov. Oare nici un polițist, niciun angajat de la Poliție, Ape, Garda de Mediu, APM să nu fi văzut ce se întâmplă?

Într-o țară normală, o astfel de situație s-ar fi lăsat cu demisii și demiteri, plus anchete și sancțiuni drastice. La noi, ca de obicei, se va pune batista pe țambal, iar responsabilii vor fi, cel mai probabil, premiați. Pentru munca depusă în a proteja mafia balastierelor.

Daniel MURARU

Citește și:

Balastiere gigant pe Bistrița pentru firmele Aqua Parc și Trust CCDP, controlate de Ginel și Niță, apropiații lui Arsene

 

 

 

 

5 comments

 1. damian. 23 iunie, 2020 at 20:48 Răspunde

  Oare acest material de presa a fost citit de directorul GAINA GRIGORE sau GG de la ABASIRET, , numit politic de PNL Bacau cu semnatura de supervizor a lui ORBAN, sa trimita inspectia apelor de la Baacau si SGA Neamt si sa aplice Legea Apelor 107/1996; pai la SGA Neamt este unul adus de MARCOCI si de la Bacau a fost transferat la SGA Neamt!! Nu au voie sa iasa in teren!! sau supara gasca lui Arsene ????????????? Deasemena se poate autosesiza si Comisarul sef CATANA de la IPJ NEAMT ca nu sunt probleme de centrale nucleare!!???? ci probleme de criminalitate economica!! poate citeste si Ministrul de Interne materialul!!! si sensibilizeaza pwe cineva??????

 2. Liviu 24 iunie, 2020 at 08:34 Răspunde

  Damian, ai sperante desarte ca Gaina de la ABA va face ceva. Este un liberal “sadea”, pus in functie de baronul rosu din Bacau, Benea, care merge la masa periodic cu Benea si Arsene. Iar la ape la Neamt fiul (***), tanara speranta liberala Nechita, e un (***) care nici macar nu-si cunoaste subordonatii, asa ca nu aveti pretentii sa cunoasca problemele si mai ales sa le rezolve. Liberalii vor plati scump, foarte scump, pentru nepriceputii cocotati prin institutii care sunt manipulati la mare arta de ciuma rosie. Imi ramane un semn de intrebare in privinta aruncarii in gura leilor a acestor liberali ilustri nepriceputi, a fost facuta cu buna stiinta si complicitate de Mugurel sau e o greseala neintentionata?

 3. George 24 iunie, 2020 at 14:20 Răspunde

  Oare cand ace$ti imbuibati ai zilei vor constientiza ca actiunile lor sunt grav daunatoare mediului si noua implicit. Oare de ce aia de la mediu nu au mers in control exCt cand i-ati anuntat? Si ma intreb daca nu cumva ar trebui legati direct. Dar cine s-o mai faca si pe asta? Imbuibatii cu salarii colosale si pensii speciale? Bai cretinilor, nu va mai bateti joc de tara asta si de noi! Sa va ia naiba de nenorociti frustrati si incompetenti!

 4. Ion 28 iunie, 2020 at 07:42 Răspunde

  Exploatează cu acordul primarilor din zona care au copii angajați la Trust Ccdp și iau șpăgi legale. Ca mai nou șpagă a fost transformata în salariu și prime, care ajung legal în familiile primarilor din zona Piatra Soimului, Savinesti, etc

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.