Cariera de nisip de la Corniș-Mărgineni este exploatată ilegal. Autoritățile, ca de obicei, dorm

3
1726

Luni, 27 iulie, în ziua de Sfântului Pantelimon, mai multe autocamioane transportau sute de tone de nisip din cariera de la Corniș-Mărgineni, situată la ieșirea din Hoisești, pe partea dreaptă, spre Făurei. Câbteva ore bune, fără să fie deranjate de nimeni, autocamioanale nu au avut pauză, transportând nisipul exploatat de la Corniș. Cel puțin trei mijloace de transport și un excavator au fost văzute lucrând în ziua de luni în cariera respectivă. Cei care ne-au sesizat au afirmat că în respectiva carieră, care a fost exploatată o vreme de firma Stef Edil CDP SRL, controlată prin interpuși de Gheorghe Vlasie, zis și Ginel, cumătrul lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, ar fi închisă și că, acum, angajații aceleiași societăți ar exploata ilegal agregate minerale.

Fotografii realizate luni, 27 iulie, la cariera de nisip Corniș-Mărgineni:

NextGEN Gallery

Edit
Delete

Verificările atacul.ro au indicat faptul că societatea Stef Edil CDP deține autorizație de mediu pentru activitatea „Extracție pietriș și nisip”, ce a fost emisă în octombrie 2016, fiind valabilă 5 ani de la data emiterii. Cel puțin din acest punct de vedere, lucrurile sunt în regulă. Numai că cei care exploatează acolo o fac ilegal, deoarece nu dețin cel puțin un document care este absolut obligatoriu. Este vorba despre autorizația de gospodărire a apelor, ce trebuie eliberată în cazul exploatării de agregate minerale de către Administrația de Apă Bazinală (ABA) Siret Bacău. La solicitarea atacul.ro, conducerea ABA Siret Bacău a confirmat că, în acest moment, nu există autorizație de gospodărirea apelor emisă pentru perimetrul în care se află cariera de la Corniș, ceea ce înseamnă că cei care exploatează acolo o fac ilegal.

Ultima autorizație de gospodărire a apelor pentru cariera Corniș a fost emisă în toamna/iarna anului 2016. În mod firesc, cineva ar fi trebuit să se sesizeze că se exploatează nisip din cariera respectivă. De exemplu, cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, Garda de Mediu sau Poliția Neamț. Din datele noastre, nimeni nu a făcut nicio verificare, lucrurile desfășurîndu-se ca și în cazul carierei ilegale de nisip din dealul de la Ghelăiești, de unde a fost furată, fără ca nimeni să se sesizeze, o cantitate uriașă de nisip.

Fotografii realizate luni, 27 iulie, la o jumătate de oră după ce utilajele au părăsit cariera:

NextGEN Gallery

Edit
Delete

Redactorii atacul.ro au ajuns luni, 27 iulie, la o jumătate de oră după ce autocamioanele și excavatorul au părăsit cariera. Culmea, la doar câțiva kilometri distanță, în Mărgineni, am întâlnit un echipaj de poliție care oprea în trafic mașini pentru control. Cel mai probabil, au ratat camioanele încărcate cu nisip exploatat ilegal, adică fără documente, absolut obligatorii în cazul exploatării de agregate minerale.

Daniel MURARU

Citește și:

GALERIE FOTO. Dezastrul rămas în locul unui vârf de deal ras cu buldozerele și furat

3 comments

  1. Liviu 31 iulie, 2020 at 18:06 Răspunde

    Stati linistit, le ingroapa politia economica imediat. Sunt specialisti. Iar infractorii vor sapa alt deal. Ce observ este ca tupeul astora pare a fi mult mai mare decat pe vremea psd-ului, fac golanii mult mai mari.

  2. mihai.@ 31 iulie, 2020 at 21:58 Răspunde

    Oare ce face primarul de Margineni!????? nu este primar ( autoritate publica locala) si pe suprafata unde este amplasata aceasta cariera , care este exploatata ilegall de “Don ginel” ??? se pare ca domnul primar nu il intereseaza sa se respecte LEGEA pe teritoriul comunei Margineni care face parte din Judetul NEAMT si nu este proprietatea acestuia!! Oare are TUPEUL sa mai viseze sa condideze la un nou mandat!!?????????????? Apropo !! comuna Margineni, judetul NEAMT are Post de Politie!!??????????? Domnule Ministru de Interne – VELA mai rotitii ca sunt obositi saracii, de atat stat!!!

  3. Ady 1 august, 2020 at 08:05 Răspunde

    Pai daca militienii de la econ9mic si procurorii nemteni sunt slugile lui arsene si ginel cine ati vrea sa i traga la raspundere?? Sa va ia dracu hotilor!

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.