Averea lui „Tianu”, secretarul de stat de la Finanțe, care „arde” etapele în PNL: casă în SUA, apartamente și bani în bănci

13
2229

 

Sebastian „Tianu” Burduja este unul dintre tinerii politicieni români care au reușit să stârnească cele mai mari controverse. Fiu al bancherului Marinel Burduja, cel care, în perioada 1994 – 1996, a fost vicepreședinte la Bancorex, banca devalizată de șmecherii vremurilor, cu complicitatea autorităților de atunci, Sebastian Burduja, fără rezultate politice remarcabile, a ajuns să dețină funcții importante în PNL, partid aflat la guvernare. În prima parte a lunii decembrie, Tianu a fost numit membru în Consiliul de Supraveghere a companiei Transelectrica, însă, la puțin timp, a renunțat în favoarea altei funcții mult mai importante: secretar de stat în Ministerul Finanțelor condus de Mihai Cîțu. Din declarația de avere, postată pe site-ul Ministerului de Finanțe, aflăm că Sebastian Burduja este un tânăr cu o avere considerabilă, în mare parte formată din donații (terenuri, apartamente), conturi în lei și euro și o casă în SUA. Astfel, Burduja deține două terenuri agricole (contract de donație – 2017), în suprafață totală de 4,15 hectare, situate în comuna Dochia, județul Neamț. Împreună cu soția, Emmaline, vicepreședintele PNL deține o casă în Statele Unite ale Americii, achiziționată în anul 2013. Prin două contracte de donație, încheiate în anii 2013 și 2014, Sebastian Burduja deține două apartamente, unul în București (163 mp) și altul în Constanța (130 mp). La capitolul bunuri mobile, liberalul a menționat un autoturism Chrysler, fabricat în anul 1979, și o motocicletă Honda (din 2006). În bănci, familia secretarului de stat deține mai multe depozite: 65.503 dolari, 33.725 euro și aproximativ 47.0000 de lei.

Soții Burduja au și datorii: un credit ipotecar în valoare de 516.313 dolari, contractat de la Chase Bank în anul 2015, cu termen de rambursare 2045. Sebastian Burduja a declarat venituri, pentru 2018, de 18.800 de lei, bani pe care i-a încasat ca doctorand bursier de la ASE București, plus 36.459 lei de la Fundația Caesar al cărui membri fondator este. Soția sa a câștigat, anul trecut, 189.714 lei ca angajat al Băncii Mondiale. Cei doi au mai declarat venituri din închirierea casei din SUA – 40.200 dolari și a unui apartament din București – 21.497 lei, plus 2.370 lei arenda pentru terenul agricol din Dochia. Sebastian Burduja a trăit o perioadă în Statele Unite ale Americii, acolo unde a urmat cursurile unor prestigioase universități. S-a căsătorit cu o americancă, iar după o perioadă scurtă de angajat la Banca Mondială a revenit în România, unde s-a apucat de politică. Întâi pe cont propriu. A înființat PACT-ul, însă rezultatele au fost modeste. Burduja avea să ajungă pe cai în primăvara acestui an, după fuziunea PNL-ului cu Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), înființat și prezizat de Tianu. Cel din urmă a obținut funcția de vicepreședinte PNL la nivel național, plus președinte PNL Sector 1. Și asta în condițiile în care, PACT, în afară de câteva mandate de consilieri local, nu prea avea cu ce să se laude. La alegerile din 2016, Burduja a candidat ca independent pentru un mandat de deputat, însă nu a reușit să obțină numărul necesar de voturi. În 2015, Burduja a lucrat ca specialist în dezvoltare la Banca Mondială, câștigând 85.000 de dolari, adică peste 7.000 de dolari/lunar. Soția sa, originară din SUA, a rotunjit veniturile familiei, câștigurile sale fiind de 73.000 de dolari. Cei doi au lăsat joburile din SUA și au venit în România unde, așa cum se vede în declarația de avere postată recent de capul de familie, s-au descurcat foarte bine.

Brokerul fugar Cristian Sima este unul dintre cei mai vehemenți critici la adresa lui Sebastian Burduja, ținta fiind mai exact tatăl acestuia, Marinel Burduja.

Photo credit: Silviu Pal – www.silviupal.ro

În septembrie 2015, Cristian Sima publica pe  pagina sa de Facebook:

”Un eveniment de ieri de la Cotroceni despre care nu vorbește nimeni, încă. Tianu Burduja și fundația sa Caesar, vârful de lance al serviciilor vechi și noi, au încalecat și Cotroceniul. Niciunul dintre cei prezenți acolo nu au muncit în diaspora. După ce a fost numit de România la Banca Mondială, Tianu se întoarce acasă ca să fie viitorul nostru lider, pentru a continua dominația securisto-comunistă. Discursuri cu limbă de lemn. Dacă vă întrebați cine îi finanțează, vă spun eu: Marinel Burduja, fost securist, bancher și șpagar șef în toate afacerile IT dubioase din ultimii 20 de ani. Dacă vreți să aflați ce ne așteaptă, ascultați acest video. E plictisitor, la fel de gri ca și viitorul tinerilor din România. Sunt mulți tineri extrem de valoroși în diaspora, dar niciunul nu se asociază cu Tianu Burduja și securistii lui. Ghinionul lui Tianu este că la Stanford am un coleg de facultate și voi putea să vă dau multe detalii despre parcursul lui californian”

Daniel MURARU

FOTO: Facebook/Sebastian Burduja

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

13 comments

  1. constantin 28 decembrie, 2019 at 13:10 Răspunde

    Acest ” latrator” de profesie ca si taicasu a incercat prosteala si la Neamt la alegerile parlamentare, dar figura nu a tinut.Din pacate ne-a pacalit (***) de la Tamaseni pe numele lui b u l a i.De atunici i-am zis ca este un nimeni si isi va rupe gatul in politica.

  2. Florin 28 decembrie, 2019 at 13:45 Răspunde

    Politica nu este pentru oameni cinstiți. Cel puțin nu în România. Și nu acum. În orice caz, un om fără resurse financiare nu are cum să ajungă la vârful politicii. Fie el oricât de cinstit. Oamenii de rând nu știu ce să aleagă. Ii mai poate lumina, cât de cât, presa. Iar cei care au ceva de spus, precum domnul pomenit în articol, de ce nu spune ce are de spus acum? Ce are de câștigat dacă tace? Sau o fi, și acesta, din rândul santajistilor de profesie?

    • Daniela 29 decembrie, 2019 at 12:53 Răspunde

      Acestea va caracterizeaza pe dvs? Ar fi bine sa ganditi inainte de a debita asemenea tembelisme. Mare nesimtire!!! Sa afirmati mizeriile astea despre semenii dvs.

  3. Isabel 29 decembrie, 2019 at 20:19 Răspunde

    Nu in public se pisa omul cinstit, se pisa pe unii care maninca cacat pe toate siturile. Eu sunt atit de cinstita incit ma pis pe tot ce comenteaza aiurel asta.

  4. Aiurica 30 decembrie, 2019 at 07:30 Răspunde

    Daniel si Isabel, una copiaza si una se pisa…N-ati inteles nimic, dar nu conteaza, va eXplic:in putzul gandirii voastre comuniste, s-a inc3tatenit ideea ca in Romania trebuie sa fii sarac ca sa fii cinstit.Dar saracia materiala este expresia prostiei, lipsei de civilizatie, frustrarilor…Uitati-va prin Romania, veti vedea destui ca voi.

    • Daniela 30 decembrie, 2019 at 10:58 Răspunde

      Nu doar am copiat-o, am si distribuit-o. Dragi romani, oriunde va aflati, luati aminte cum v-a creionat portretul un conational al dvs. Si l-a expus in spatiul public pentru a va injosi si mai mult. Va las pe tot sa decideti cum il premiem.

        • Daniela 30 decembrie, 2019 at 20:34 Răspunde

          Branza aceea mare despre care pomeniti sa nu se transforme care cumva in cascaval pentru cei pe care numiti romani sarantoci fara scoala, betivi si pisarcosi pe la colturi. Si nu ma refer la cascaval, produs lactat. Milioane de conationali pribegesc prin lume, nu toti dorm in puf si nu pot accepta sa fie injositi de un neica nimeni, trezit peste noapte sa comenteze. Saracia materiala este un statut generalizat in Romania zilelor noastre, nicidecum o expresie a prostiei si fustrarilor. Intr-un fel sau altul voi afla cine sinteti cu adevarat si nu vreau sa ramaneti nepedepsit pentru insulta adusa romanilor.

  5. cosmin gafincu 4 ianuarie, 2020 at 10:45 Răspunde

    acest (***), alaturi de (***) , cu „fundatiile ” lor , accesau , impreuna cu niste interlopi din politie si magistratura , avocati , politruci locali , nu fonduri europene ci spatii apartinand unor asociatii de proprietari . tot aceeasi gasca de(***) are acces nestingherit in unitatile de invatamant , spala (***)
    tot acest tandem a organizat , in diaspora , gastile (***) care au venit la 10 august , cu circul respectiv , cu mesajele obscene , etc .
    multi romani cinstiti si naivi au cazut victime (***). mostenire de familie , securisti am fost , securisti suntem . cu aceleasi metode , ca pe vremuri .
    prieten bun cu (***) de la politie si jandarmerie cand , pe 07 ianuarie 2017 , ca o repetitie a circului din august 2018 , au pus-o de-o rascoala in piatra – neamt , tot cu (***) scosi ca masa de manevra , in fata teatrului tineretului . personajele acestea reprezinta , alaturi de alte (***) PNL – neamt . nu va apuca scarba ?

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.