Un fost ofițer de informații afirmă că mafia din ANRM este protejată și de oameni din SRI. Cum se transformă în șpăgi redevențele pentru balastiere

4
2966

Un fost ofițer care a activat în Serviciul Român de Informații și care, de mai bine de doi ani, se află în conflict deschis cu persoane din conducerea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), acuză că în servicii, și nu numai, există oameni care îi protejează pe cei care gestionează în interes propriu sau de grup bogățiile României. Sorin Prioteasa arată cum datele oficiale demonstrează jaful de la ANRM și explică și de ce aportul la PIB-ul României din redevențele încasate de pe urma exploatarii resurselor minerale este foarte mic comparativ cu cel din alte state. De asemenea, fostul ofițer indică și cauzele care au dus la această situație, respectiv mafia din ANRM, o mafia tolerată și protejată inclusiv de oameni din servicii.

„Zilele astea mi-am dat seama cât de puțini sunt cei care înțeleg importanța Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Și nu mă refer doar la cei care se pretind ofițeri de informații! Mă refer și la cei care se pretind oameni politici, dar și la cei care lucrează sau au lucrat în ANRM. Nimeni nu ia în calcul faptul că sunt câțiva indivizi care au studiat dinamică încasărilor din redevențe. În principiu, aportul la PIB, în acest moment, este de 1,2-1,5 %. Analizând toți parametrii economici și făcând comparație cu alte state, rezultă că aportul la PIB ar trebui să fie cuprins între 7,2-8,0%. Ok, poate există o supraevaluare, dar diferența este totuși prea mare! Cum se reduce aportul la PIB prin gestionarea deficitară a ANRM?
1. Refuzul de a elibera documente fără obținerea de foloase materiale necuvenite de către conducerea instituției. De exemplu, o balastieră poate genera, doar din redevențe, minim 50.000 Euro/lună. La această sumă, mai adăugăm taxele pe salarii, impozit pe profit etc. Dacă accepți oferirea de „șpagă”, intri într-un cerc vicios, trebuie să nu declari tot ce exploatezi, deoarece „șpaga” trebuie recuperată. Cei care ar trebui să te verifice trebuie „motivați” să nu consemneze că furi, la un moment dat îți dai seama că poți angaja și „la negru” etc.
2. Blocarea unor antreprenori, în vederea asigurării unei situații de monopol pentru anumite firme. Situația se regăsește în zona Moldovei, adică în zona de influență a baronului psd, Arsene Ionel.
Prin generarea situației de monopol asupra agegatelor minerale, ANRM a influențat atât costurile eventualelor investiții în infrastructura rutieră, prin majorarea nejustificată a prețurilor la materiale de construcții, dar și piața muncii, prin reducerea locurilor de muncă.
3. Oferirea de date confidențiale, contra cost, eventualilor investitori – în acest mod, sumele pe care ar trebui să le încaseze statul român pentru consultarea unor date confidențiale sunt reduse, iar eventualele licitații organizate de către ANRM sunt viciate. Lista asta poate continua”, a spus Sorin Prioteasa.

Grav este că ceea ce se întâmplă la ANRM este tratat la diverse de către servicii și de actualul Guvern, deși vorbim de instituția care gestionează resursele minerale ale țării. Acest lucru este cauzat și de lipsa specialiștilor în energie pe care SRI-ul nu i-ar avea, ceea ce înseamnă că fenomenul ANRM nu este bine înțeles.

„În țara asta toți „specialiștii”, indiferent de domeniul în care își atribuie competențe extraordinare, pretind că gândesc la scară „macro”! Iar faptul că ei nu pot gestiona nici măcar o chestiune punctuală este pus pe seama celorlalte probleme complexe care le stau pe umeri. Discutam cu un prieten care chiar are competențe în domeniul energiei. La un moment dat, l-am întrebat dacă a întâlnit un ofițer de informații care să înțeleagă „piața de energie” și care să fie un interlocutor activ. Omul a evitat să îmi răspundă direct, dar mi-a redat calendarul ante și post întâlnire cu un asemenea specialist.
1. Sunt câteva publicații de specialitate, iar dacă apare un articol referitor la acel subiect, știe că în câteva ore va fi sunat și i se va solicita o întâlnire.
2. Pe parcursul întâlnirii, după introducerile de rigoare, „specialistul” va începe să reproducă pasaje din articol… în unele cazuri, informațiile din articol vor fi prezentate într-o manieră care dezvăluie modul rudimentar de gândire al „specialistului”
3. Articolul este explicat „specialistului”, eventual i se transmit și cîteva date care să îl ajute să înțeleagă background-ul…
4. Peste un timp, la următorul articol, „specialistul” va reveni, din păcate, la fel de ignorant.
Rutina asta este posibilă deoarece preluarea și repetarea unor expresii tehnice, precum și tupeul de a se pretinde „specialist” și „gânditor la scară macro”, sunt criterii suficiente în structurile de intelligence!
Adică „specialistul” se va impune în fața subordonaților pentru că le este șef, iar în fața superiorilor, pentru că, de obicei, ăia sunt puțin mai proști decât el”, a continuat Prioteasa.

Acesta a prezentat și câteva situații în care lucrători ai SRI, care aveau în supraveghere activitatea din ANRM, au lucrat în folosul unora din instituție, în loc să intervină pentru stoparea „combinațiilor”. Interesant este că foști ofițeri SRI și MAI, ieșiți la pensie, și-au găsit locuri de muncă călduțe tocmai la ANRM, mulți dintre ei fiind plasați în poziții de combinatori de licențe sau premise de exploatare.

Daniel MURARU

Citeste si:

Mafia balastierelor, protecția autorităților și legătura cu dezastrele naturale

„Resursele minerale ale României se află la dispoziția unui grup infracțional organizat coordonat de Ionel Arsene”

Jenant! Combinatorul penal Dorinel Ursărescu este consilier personal al președintelui ANRM

Infractorul Ursărescu și-a dat demisia de la ANRM

Resursele minerale ale României, pe mâinile unui infractor condamnat pentru corupție. Acum, Ursărescu este judecat pentru trafic de influență

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

4 comments

  1. max. 9 august, 2019 at 18:12 Răspunde

    Ofiterul SRI are dreptate !sunt nuclee de tineri ofiteri foarte bine pregatiti cu studii superioare facute prin truda si invatare continua, devotati pentru aplicarea totala a prevederilor Legilor, dar sa nu uitam la conducerea Seciilor Locale judetene sunt golanii pusi politic , pe baza de relatii, rubedenii, functii platite, care sunt mana in mana cu mafia politica!! Pana acum numai lupta dintre servicii a dus la prinderea zecilor de golani, din SRI, DGIPI, SIPA, si chiar din Serviciul secret al Armatei!!Un rol determinant l-au avut si serviciile Teritoriale ale DNA,DIICOT; Ofiteri manjiti dovediti corupoti din topate serviciile si dati afara ca ultime scrursuri s-au pus la dispozitia mafiei politice locale si centrale furnizand pe bani informatii importante care au ingreunat si pe alocuri au distrus munca pentru prinderea infractorilor !Schimbarea periodica la maxim trei ani a sefiilor serviciilor si mutarea strategica in „sistem de caroiaj”poate duce la controlul legal al activitaii acestor sefi!!

  2. mihai. 9 august, 2019 at 21:17 Răspunde

    Oare ce mai face BACIU exprimar de HORIA !??? Nu a ajuns la BULAU ???duceti-va la HORIA nu la PUTNA vorba cantecului!! sa vedeti miliarde de pomana date pentru nefunctionarea statiei de epurare a UAT HORIA!!??Unde sunt procurorii!!care sa se autosesizeze PRIMII!!!!!!!unde sunt cei de la IPJ NEAMT- ROMAN cei cu criminalitatea economica!!!?????Hai fratilor faceti ceva,ca pierde poporul INCREDEREA in VOI!!!!!

  3. Stefan 10 august, 2019 at 09:25 Răspunde

    Max, „nucleele” astea, cat reprezinta din totalul ofiterilor?5-10%?!!Crezi ca institutia poate functiona in interesul etatenilor in conditiile astea?!Pana la urma, si „nucleul” se va resemna sa-si ia salariul gras si pensia de serviciu , iar lucrurile vor merge la fel…

  4. Prioteasa sorin 11 august, 2019 at 18:28 Răspunde

    Procentul de 5% este mare….faptul că mai există ofițeri care realizează că ceea ce fac este greșit, dar nici macar nu se împotrivesc trendului, nu ne încălzește cu nimic. In realitate, daca depășești 5 ani într-o unitate, ești deja mort, din punct de vedere moral.

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.