Iată dovada! Cum a reușit un om de afaceri să câștige milioane de euro de pe urma unei tranzacții cu un teren al primăriei

5
765

Că Primăria Piatra Neamț și societățile subordonate Consiliului local au fost serios jecmănite de mafia portocalie, care a condus orașul ani la rând, nu mai este un mare secret. O întrebare pe care și-o pun mulți pietreni este ce au făcut autoritățile, inclusiv cele cu atribuții în combaterea corupției, pentru a stopa jaful? Nimic! Este evident că nimeni nu s-a opus, fie că vorbim de Poliție, DNA, DGA, pentru că dacă atitudinea celor care lucrează aici ar fi fost alta, Primăria Piatra Neamț nu se afla în situația actuală, plină de datorii și cu o zestre imobiliară ca și inexistentă. De asemenea, societățile Consiliului Local Piatra Neamț nu ar fi fost jecmănite în ultimul hal de către cei care le-au condus, cu acordul șefilor politici, evident. Afacerile imobiliare, care au avut ca subiect terenurile primăriei sau ale societăților din subordinea CL-ului, au fost dintre cele mai păguboase pentru comunitate. S-au pierdut multe terenuri inclusiv prin manevrele „schimb” și „cumpărare de drepturi litigioase”, subiect pe care o să-l dezvoltăm cât mai curând. Și vânzările directe de terenuri către unii sau alții, la prețuri modice, nu au făcut decât să producă pierderi în patrimoniul municipalității. Oare cum sună această afacere: cumperi 27.476 de metri pătrați de teren de la o societate a primăriei, cu 16 euro/mp, iar după 9 luni vinzi terenul cu 152 euro/metru pătrat? Un mega-profit, evident, la care mulți visează!

Publiserv SA face cadouri imobiliare

Societatea Publiserv se află în subordinea Consiliului Local Piatra Neamț, ceea ce înseamnă că toate bunurile pe care le administrează aparțin municipalității, adică tuturor pietrenilor. Iar Publiserv SA a avut foarte multe bunuri, respectiv terenuri, spații comerciale sau apartamente, care au fost vândute șmecherilor la prețuri derizorii, fără ca Poliția, de exemplu, să se autosesizeze. Dar societatea Publiserv nu este o afacere privată a celor care vremelnic o conduc, așa cum lasă unii să se înțeleagă. Printre sutele de afaceri cu iz penal, desfășurate la Publiserv, s-a aflat una care cu siguranță se află în topul celor mai proaste tranzacții făcute de societatea municipalității. Este vorba de vânzarea, în noiembrie 2006, a unui teren, cu suprafața de 27.476 mp, situat lângă Sala Polivalentă, de la ieșirea din Piatra Neamț spre Roman, la un preț de nimic.

Fericitul cumpărător a fost societatea Tehnoprod, controlată de Mihai Apopii, președintele Camerei de Comert si Industrie Neamt și vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României. 

Ca să nu fie discuții, vânzarea s-a făcut cu acceptul celor din Adunarea Generală a Acționarilor societății, toți oameni controlați de mafia portocalie. Vânzarea terenului, compus din două loturi, de 26.002 mp, respectiv 1.474 mp, a fost anunțată și în presă, în publicația Vestea. Licitația a avut loc în ziua de 23 octombrie, cei 27.476 mp de teren fiind adjudecați de firma Tehnoprod cu un preț total de 1.479.204 lei.

În 27 noiembrie se încheia și contractul de vânzare între cele două părți. În ziua respectivă, cursul valutar era de 3,4 lei/euro, ceea ce înseamnă că Tehnoprod a cumpărat terenul cu 435.000 euro (16 euro/mp). Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat, din partea vânzătorului, de Paul Cristinel Vătăjelu, Vasile Babătă, juristul Vasilică Manta și Mihai Apopii, în calitate de reprezentant al firmei cumpărătoare-Tehnoprod SRL.

 

Milionar în euro, în numai 9 luni

După 9 luni de la încheierea contractului de vânzare-cumpărare dintre Publiserv SA și Tehnoprod, soții Apopii vindeau terenul unui investitor israelian cu un preț de aproape zece ori mai mare decât cel cu care îl cumpărase. 

 

Înainte să se ajungă aici, terenul a fost vândut de Tehnoprod SRL soților Apopii. La începutul lunii septembrie 2007, cei doi soți încasau un avans în valoare de 412.140 euro pentru cei 27.476 mp de teren. La 1 noiembrie 2007 se autentifica, în fața notarului, tranzacția în urma căreia Apopii a încasat diferența de până la 4.121.400 euro, adică 13.847.904 lei, la cursul de 3,36 lei/euro.

Deci, în noiembrie 2006, Tehnoprod SRL, reprezentată de Apopii, cumpăra de la Publiserv 27.476 mp de teren cu 435.000 euro, iar nouă luni mai târziu același teren era vândut firmei Polivalenta Building SRL cu 4.121.400 de euro, adică cu un preț de aproape zece ori mai mare decât cel de achiziție.

Teren cumpărat cu 435.000 de euro de la primărie și vândut cu 4,1 milioane de euro

Mihai Apopii, administrator și asociat unic al firmei Tehnoprod SRL, societate ce este implicată și în scandalul schimbului de terenuri făcut cu Primăria Piatra Neamț, declara, în august 2018, pentru atacul.ro, că este absolut nevinovat în această tranzacție care i-a adus un profit de peste 3,5 milioane de euro. Apopii recunoaște că a făcut un profit frumos de pe urma acestei operatiuni, însă spune că nu a încălcat nicio lege. Omul de afaceri a precizat că terenul în suprafață de 27.476 mp l-a cumpărat de la Publiserv SA în urma unei licitații, aceasta fiind mediatizată în ziarul Vestea (print).

Daniel MURARU

5 comments

 1. Stefan 10 august, 2019 at 09:20 Răspunde

  Foarte posibil, marea publicatie Vestea nici nu a aparut la vanzare in ziua respectiva, tote exemplarele fiind cumparata in avans!Totusi, intrebarea este ce fel de investitor israelian a dat 159 euro pe metrul patrat de teren in camp?!!!Cu pretul asta putea cumpara terenuri in oras, nu pe camp, unde nici acum nu a construit nimic… Eu cred ca aici e o spalare de bani, asa-zisul investitor a spalat niste bani proveniti tot din Romania…

 2. Chirila 12 august, 2019 at 07:49 Răspunde

  Dle Muraru, sunteti prea bland. Inculpatul, liber pt moment, reprezinta oamenii de afaceri din aceasta tara, inclusiv pe mine, ceea ce ma deranjeaza grozav. Ati mentionat in treacat doar ce functie detine la ccir, dar eu cred ca trebuie pus accent pe acest aspect foarte important. Nu se poate ca tu, apopii, inculpat si cu alte schelete in dulap, sa ma reprezinti pe mine, eu, care n-am facut toata viata decat sa muncesc cinstit si sa-mi achit contributiile la stat. Sa nu mai spunem ca are toata presa la picioare.
  Apopii, putin la plimbare ti-as recomanda!

 3. FLORIN 28 august, 2019 at 19:33 Răspunde

  Autoritatile esuate si praf de coruptie in combinatie cu prostia patologica a slugilor analfabete si incompetente de la Parchet/IPJ/SRI/DIICOT care se fac/faceau pres in fata tuturor hotilor care au devalizat acest oras facind pe ei de frica doar gindindu-se ca acesti hoti ii suna pe sefii de la Bucuresti , neavind curajul si caracterul pentru a lua pozitie impotriva acestui sistem mafiot patronat de politicieni care au ajuns sa se stearga la cur cu procurorii de 2 bani care populeaza justitia din Romania si care au ajuns obiecte de decor.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.