Termene mai scurte în dosarul „Mafiei schimburilor de terenuri”. Inculpații au fost audiați, urmează martorii

0
85

Magistrații Curții de Apel Bacău, care judecă dosarul privind schimbul ilegal de terenuri efectuat de către Primăria Piatra Neamț și omul de afaceri Mihai Apopii, au audiat la ultimul termen, din 7 februarie, o parte dintre martori, același lucru urmând să-l facă și la termenul din 7 martie. Inculpații din dosar au fost audiați la termenul din 11 decembrie 2018, iar la cum decurg lucrurile nu este exclus ca o decizie să fie luată până în toamnă. Ultimele termene au fost mai scurte, în sensul că, la ultimele, distanța a fost de aproximativ o lună. Inițial, primele termene au fost stabilite la distanță de aproape 70 de zile. Dosarul în care, alături de Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț, sunt judecați încă cinci inculpați, se află pe rolul instanței de judecată de la începutul anului trecut.

Cauza a fost înregistrată pe rolul instanței Curții de Apel Bacău în data de 31 ianuarie și îi privește pe inculpații Dragoș Chitic, primarul orașului Piatra Neamț, Vasile Vișan, fost secretar al primăriei, Marin Bordei, fost șef serviciu în primărie, Alexandru Casapu, notar, Vasile Zăpor, evaluator, și Mihai Apopii, om de afaceri. În primă fază, instanța a judecat excepțiile invocate de către inculpați, fără succes pentru aceștia, iar pe 23 august a fost fixat primul termen al procesului. Următorul termen a fost stabilit pentru 30 octombrie, adică la o distanță de 67 de zile. Noul termen a fost hotărât pentru data de 11 decembrie, adică peste 50 de zile de la termenul din 30 octombrie, un obicei rar întâlnit mai ales în cazul dosarelor în care sunt judecați inculpați pentru fapte de corupție. Din 11 decembrie, termenele de judecată au fost acordate la maxim 30 de zile (10 ianuarie, 7 februarie, 7 martie).

Primarul orașului Piatra Neamț a fost trimis în judecată de DNA, alături de alți inculpați, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (vezi comunicatul DNA aici: http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8663) În perioada 20 – 28 ianuarie 2010, spun procurorii DNA, inculpații Chitic și Vișan, primul în calitate de viceprimar, al doilea de secretar, beneficiind și de ajutorul inculpatului Bordei, au semnat și avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de către Consiliul Local Piatra Neamț, a unei hotărâri prin care a fost inventariată, la o valoare mult diminuată, o suprafață totală de 21.055 mp de teren de pe raza orașului Piatra Neamț. În baza acelei hotărâri, pe 18 februarie 2010, a fost încheiat un contract prin care Consiliul Local Piatra neamț, reprezentat de inculpații Chitic și Vișan, a cedat inculpatului Mihai Apopii proprietatea suprafeței de 21.055 mp, evaluat la suma de 576.278 lei, în schimbul unui teren în suprafață de 11.156 mp situat tot pe raza orașului Piatra Neamț, în apropierea cimitirului Pietricica. Procurorii anticorupție afirmă că inculpații Chitic și Vișan au încheiat această tranzacție, deși știau că, din punct de vedere economic, era defavorabilă municipalității și că privea inclusiv o suprafață de teren care făcea parte din domeniul localității. Diferența de valoare, de 397.351 lei, a fost achitată de muncipiul Piatra Neamț lui Mihai Apopii în data de 27 ianuarie 2015. Terenurile primăriei, afirmă anchetatorii, au fost subevaluate de inculpatul evaluator Vasile Zăpor cu suma totală de 1.089.170 lei. De asemenea, în rechizitoriu se menționează că notarul Casapu a autentificat contractul de schimb cu încălcarea dispozițiilor legale, pentru că știa că una dintre suprafețele de teren ce făcea obiectul schimbului (9.874 mp), făcea parte din domeniul public al orașului Piatra Neamț. Prejudiciul a fost stabilit la 1.089.170 lei, Primăria Piatra Neamț constituindu-se parte civilă pentru recuperarea acestuia. Inculpatul Chitic a declarat că este nevinovat și că va demonstra acest lucru în instanță. Și omul de afaceri Apopii a declarat că schimbul de terenuri s-a făcut cu respectarea legii. Rămâne ca instanța de judecată să se pronunțe dacă tranzacția a păgubit sau nu Primăria Piatra Neamț, iar dacă da, cine este responsabil.

Daniel MURARU

Citeste si:

Judecat pentru fapte de corupție, primarul Chitic are termen azi la Curtea de Apel Bacău

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.