Axinte&Co a pus iar ochii pe Neamț. Concertează pe banii CJ-ului

6
140

În timp ce instituțiile de cultură din Piatra Neamț traversează una dintre cele mai negre perioade din istoria lor, divertismentul deșănțat, promovat puternic cu bani publici de la județ, devine un obicei pentru cei care manevrează banul public. Mâine, una dintre cele mai vechi și apreciate librării din Piatra Neamț – „Calistrat Hogaș”, își va închide porțile, iar azi dimineață a apărut informația că Galeriile de Arta „Lascăr Vorel”, se ce află în subordinea Complexului Muzeal Județean, va avea aceeași soartă. Se pare că cineva nu iubește deloc cultura în Neamț și s-a gândit să-i pună bețe în roate. Poate ca unii se bucură pentru că, iată, orașul Piatra Neamț devine ușor – ușor o Alexandrie a Moldovei, în ritmul actual existând șansa ca orașul de sub Pietricica să rămână fără nicio librărie, spre bucuria lui Liviu Dragnea, șeful cel mare de la PSD. Ne amintim cu toții de scandalul iscat de polițistul Godină care a postat pe o pagină de socializare informația că în Alexandria nu există nicio librărie, astfel ca nu a avut unde să-și vândă cartea. Ei bine, nu este exclus ca, în curând, situația să fie valabilă și în orașul Piatra Neamț. Oricum, unora le convine acest lucru pentru că vor fi pe același picior de egalitate cu șeful lor pe linie de partid. Și ce dacă nu are Alexandria liberării? Uite că nici orașul Piatra Neamț nu are! Este un scenariu care ne lasă un gust amar, însă la cele întâmplate în ultimele luni nu ar fi exclus ca într-o bună zi să-l trăim.

Concertul de 1 Mai, 77.000 de lei de la bugetul județean

Iar dacă de cultură avem mai puțin parte, de spectacole controversate gen „Vacanța Mare” nu ducem lipsă. Sute de mii de lei au fost cheltuiti cu artiștii care au cântat la Târgul de Crăciun, organizat de Consiliul Județean Neamț. Ziua de 1 Mai a reprezentat pentru mai marii de la Consiliul Județean o bună oportunitate de a mai cheltui un ban pe un spectacol neagreat de toată lumea. Este clar că gusturile nu se discută, iar oferta artistică trebuie să fie una care să mulțumească pe toată lumea, lucru care nu s-a întâmplat. Si de această dată, ca și în cazul Târgului de Crăciun, a surprins, lipsa sponsorilor, toate cheltuielile fiind achitate de către organizator, respectiv Consiliul Județean Neamț. Cei de la CJ ar trebui să știe că în orice țară civilizată concertele de acest gen beneficiază și de sprijinul sponosorilor care acoperă în mare parte costurile, asta însemnând plata artiștilor, cazarea, masa. La noi, toți banii au venit de la buget și niciun leu de la firme care, fie nu au fost contactate, fie nu au dorit să sprijine financiar evenimentul.  Turneul aniversar „Fie să renască Țara Românească” a ajuns, așadar, și la Piatra Neamț, iar plata a fost asigurată de toți nemțenii. Pe scena amplasată în Ștrandul Tineretului au urcat formația Phoenix, care nu mai este vechiul Phoenix, după ce membrii trupei s-au certat ca la ușa cortului; Talisman, o formație care are același repertoriu de ani, și grupul umoristic „Vacanța Mare”, care încearcă să se reinventeze. Deci, vorbim de formații care au intrat într-un con de umbră, neamaivând aceeași priză la public comparativ cu anii precedenti.

Axinte, cântărețul lui Pinalti, a revenit la Piatra Neamț

Ani de zile firma lui „Axinte de la Vacanța Mare” a prestat pe banii municipiului Piatra Neamț la diverse evenimente. Miliarde de lei cheltuite pe artiști, plus servicii de masă, cazare, transport s-au scurs în conturile lui Axinte, unul dintre cântăreții preferați ai lui Pinalti. De pomină a rămas acel filmuleț care circulă și acum pe internet unde-l vedem pe Axinte cum îi cântă fostului de primar de Piatra Neamț, iar cel din urmă, mulțumit de prestație, îi mai lipeste câte o bancnotă pe frunte artistului.

 

Acum, Axinte a revenit la năravul de altădată, respectiv de a se hrăni din bani publici. Lăsând la o parte faptul că valoarea unui artist se vede în numărul de spectatori plătitori de bilete (n.r. Tudor Gheorghe refuză să cânte la astfel de evenimente), nu la sindrofii cu bani publici, Axinte&Co a revenit la Piatra Neamț unde, așa cum se vede, s-a „înțepat” din nou la țeava cu bani publici. De această dată, sursa este bugetul județean, pentru că bugetul Primăriei Piatra Neamț este oricum unul care suferă. Nu știm cine i-a făcut legătura lui Axinte cu șefii CJ-ului, deși o bănuială o avem, dar încă nu deținem probe. Cert este că pe 13 aprilie, Axinte a fost văzut în Piatra Neamț, mergând la Consiliul Județean. Poza pe care o vedeți mai jos a fost făcută în parcarea din fața Teatrului Tineretului, iar mașina aparține lui Axinte.

Ulterior, adică după vreo 11 zile, Centrul pentru Cultură “Carmen Saeculare”, aceeași instituție care a tocat o sumă importanta de bani la Târgul de Crăciun, a făcut o cumpărătura direct pe SEAP de la o firmă din București. Ați ghicit, „Carmen Saeculare” a achiziționat, în schimbul sumei de 77.000 lei, „servicii prestate de artiști”. Cu acești bani s-au plătit logistica (scenă, sunet, lumini), trei concerte a câte 60 minute fiecare, susținute de Phoenix, Talisman și Vacanța Mare; promovare (500 afișe, publicitate presă), transport. Oganizatorul, respectiv Consiliul Județean Neamț, a asigurat, prin „Carmen Saeculare”, cu titlu gratuit, cazare și masă pentru artiști, echipa tehnică și personalul de organizare, energie electrica, apa, salubritate, pază, promovare în media locală, comercianți, artiști în deschiderea concertelor (câte 2 ore zilnic). De aici tragem concluzia că artiștii care au cântat în deschiderea concertelor nu au fost plătiți. Nu știm cum au fost împărțiți banii de formațiile care au cântat în ștrand, însă putem să spunem că suma achitată de CJ Neamț a fost mult mai mare decât cea plătită de către Primăria Cernavodă pentru un spectacol la care au participat cele trei formații și nu numai.

O altă firmă, tot din București, a organizat pentru cetățenii din Cernavodă un eveniment cultural care s-a desfășurat în perioada 7-9 aprilie. Pentru asta, Primăria Cernavodă a plătit 68.000 de lei, iar în acești bani, pe lângă transport, asigurare sunet, lumini, etc, a intrat și plata artiștilor. Cap de afiș, ca și la Piatra Neamț, au fost Pheonix, Talisman și Vacanța Mare. Însă au mai cântat Heaven, Julia Jianu, Ovidiu Anton, Aurel Moga, Tynos Elanyos, Dan Țăranu, Mariana Stan, Iuliana Zlatov, Elena Zlatov, Vali Vijelie, Minodora, Ansamblul de dans tigănesc „Romafest”. Pentru a fi corecți, să spunem că la Piatra Neamț au mai cântat „Los Anonimos” și “Misty”.

Este clar, la cum stau lucrurile, că Axinte a redescoperit Neamțul, locul unde, pe vremea cât Pinalti a fost mare șef fost primar, s-a distrat și a făcut bani cu nemiluita. Și că se poate cu bani și mai puțini, vă spunem că la Târgu Neamț formațiile amintite, mai puțin Phoenix, au prestat pentru o sumă mult mai mică, respectiv 20.000 de lei.

Daniel MURARU

 

 

 

6 comments

 1. Gigi 4 mai, 2017 at 12:55 Răspunde

  Dar nu doamna Saeculare s-a ocupat de tot tacamul? Normal ca-i da cu plus, ca la fiecare sindrofie! Pe asta n-o mai schimba nimeni?

 2. valisor 4 mai, 2017 at 14:48 Răspunde

  Ham-ham!burgherizăm librăriile?! Facem Teatrul din buric?! Am arborat șoseta lui Arsente pe Ceahlău!?… neamule… am o vorbă tristă pentru tine… NOI ăștia, azi încă în viață, SUNTEM ULTIMII VORBITORI DE LIMBĂ ROMÂNĂ!

 3. Vasile 4 mai, 2017 at 20:18 Răspunde

  ,,Dragi nemteni,, asa ne trebuie, avem ce meritam, vine gogosarul biped, cu fruntea inca umeda dupa bancnotele lui Gigi, in timp ce o
  librarie se inchide.
  Comisia ,,despre cultura aviz favorabil,,… ; turcul are o vorba, hai s….r !

 4. constantin 5 mai, 2017 at 08:32 Răspunde

  este normal ca axinte sa vina la p.neamt.nu stiti proverbul ca unde mananca lupul o oaie mai vine.nu cumva arsene a primit de la stefan administrarea strandului?.initial a zis ca plateste chiria la final de sezon.numai ca in luna noiembri a uitat sa mai plateasca si sa predea bunurile municipiului luate in administrare.arsene continua pe toate planurile ce a inceput stefan.asta e judetul neamt.

 5. cipri 6 mai, 2017 at 20:51 Răspunde

  Suntem un judet in care nimic nu mai funcționează. Nu mai avem industrie, nu mai avem bani nici de librării.
  Se prefac astia ca ne conduc.
  Au dat-o întoarsă ca nu mai închide galeriile de arta. O vor închide. Asa cum au eliminat troleibuzele. A fost Putin tam-tam dar tot cum au vrut ei a fost.

Lasă un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.