TUPEU DE MINISTRU TEHNOCRAT: ROMÂNII CRAPĂ DE FRIG CĂ NU AU LEMNE DE FOC, IAR PALMER O SCALDĂ ÎN STIL POLITICIANIST

2
834

13392259_630877173735932_5268550064557311114_o-copy-copy

Criza lemnului de foc este tot mai acută, iar românii care folosesc lemnul pentru a-și încălzi locuințele simt asta pe pielea lor. Numai autoritățile se fac că nu văd realitatea și declară cu nerușinare că situația este roz bombon. Dacă ar fi să ne luăm după ce spun oficialii de rang înalt, în speță ministrul Pădurilor, care are în subordine RNP-Romsilva ce administrează pădurile din fondul național după bunul plac al unora și altora, nu există nici o criză a lemnului de foc pentru că, vezi Doamne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a luat toate măsurile pentru ca românii să aibă parte de o iarnă călduroasă în case. Numai că miniciuna este la ea acasă în Minister, iar doamna ministru Cristiana Pașca Palmer habar nu are despre ce vorbește atunci când subiectul este criza lemnului de foc. Că s-a lăsat manipulată de către subalternii care i-au băgat în față o hârtie la semnat, nu înseamnă că doamna ministru are o scuză, pentru că a sa calitate o obligă, în primul rând, la implicare spre binele cetățeanului locuitor pe plaiurile mioritice. Un simplu periplu pe care l-am făcut cu ajutorul telefonului demonstrează că problemele românilor se văd greu de la București, fie că avem guvern tehnocrat sau politic.

Interpelare cu răspuns întârziat și făcut la mișto

La sfârșitul lunii septembrie, mai exact în data de 27, deputatul Liviu Harbuz a făcut o interpelare de bun simț pe tema lemnului de foc. Intitulată „Iarnă tristă pentru o parte a populației României”, interpelarea era adresată ministrului Cristiana Pașca Palmer, termenul de răspuns fiind 18 octombrie. Deputatul atrăgea atenția ministrului că în ultima perioadă a primit mai multe sesizări din teritoriu privind creșterea prețului lemnului de foc pentru polulație și a solicitat să i se comunice măsurile urgent, pe termen scurt, pe care le poate lua în vederea protejării populatiei din zonele în lemnul este o prioritate pentru sezonul rece. Pentru a da greutate interpelării, deputatul a atașat și memorial primarului comunei Borca, județul Neamț, care transmitea din teritoriu că situația este grea, lemnul fiind foarte scump, că lipsește și că samsarii își fac de cap jumulind populația. Interpelarea deputatului poate fi citită aici: i3189b

Deși răspunsul trebuia dat până pe data de 18 octombrie, cei de la minister nu s-au grăbit, în opinia lor lipsa lemnului de foc și pretul acestuia nefiind probleme deosebit de importante. În data de 7 noiembrie, adică la 20 de zile după termenul limită, din cabinetul ministrului Palmer pleacă către Parlamentul României, destinatar deputatul Harbuz, răspunsul la interpelare. Răspunsul ministrului Palmer conține numai baliverne, nimic concret. În primul rând, doamna ministru nu s-a obosit să explice de ce prețul lemnului de foc, așa scump, nu este oferit la vânzare populației de către ocoalele silvice. Și nici nu a considerat, deși așa ar fi fost normal, că cel mai nimerit ar fi fost să demareze o anchetă la Romsilva și în teritoriu pentru a afla ce se întâmplă. Ministrul Palmer s-a mulțumit să facă referire doar la niște acte normative, de parcă asta ar garanta prezența lemnului de foc în depozitele Romsilva. „Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a luat măsuri care să conducă la creșterea ofertei de lemn de foc și asigurarea acestuia cu prioritate pentru populație, prin elaborarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier național proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 617/2016 (…) Regulamentul menționat conține în Secțiunea a 5-a Vânzarea directă a materialelor lemnoase fasonate, prevederi potrivit cărora trebuie să se asigure lemn de lucru și de foc pentru nevoile locale. Astfel, la art.45, alin(1) se prevede că „…administratorii fondului forestier proprietate publică pot să vândă în mod direct, pe bază de solicitare fundamentată, fără licitație și fără negociere, lemnul de lucru și lemnul de foc provenit din partizile exploatate în regie proprie, cu forțe proprii sau cu prestatori, precum și pomii de Crăciun. Lemnul de foc va fi vândut cu prioritate populației în scopul încălzirii locuinței”, se arată, printre altele, în răspunsul ministrului Pădurilor la interpelarea deputatului Harbuz. Ministrul Palmer bate apa-n piuă, folosindu-se de documente legislative care, din păcate, nu sunt aplicate. Iar dacă doamna ministru, între cele două avioane care o plimbă la Bruxelles, Paris, Londra, șamd, ar fi fost curioasă, ar fi aflat că în teritoriu legea nu se respectă. Cum putea să afle acest lucru? Foarte simplu. Cum este foarte ocupată cu alte probleme mult mai importante, să zicem, Palmer putea să dea ordin unui consilier să facă o mică anchetă în teritoriu. Nu i-ar fi luat mai mult de o jumătate de oră cateva telefoane date la câteva ocoale silvice din țară pentru a afla ce se întâmplă și pentru a vedea bătaia de joc pe care sunt nevoiți să o suporte românii. Dar oare să nu știe ministrul Palmer care este situația? Ne îndoim, pentru că dacă lucrurile stau așa este grav, iar in acest caz ar trebui să-și vadă de treabă, să lase pe altcineva să conducă acel minister.

Răspunsul ministrului Palmer la interpelarea deputatului Liviu Harbuz poate fi citit aici: r3189b

Îl informăm pe ministru Palmer că ocoalele silvice nu au lemn de foc pentru populație

Plecând de la paragraful din răspunsul la interpelare, în care ministrul Palmer spune clar că „Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a luat măsuri care să conducă la creșterea ofertei de lemn de foc(…),am pus mâna pe telefon și am sunat la câteva ocoale silvice din Harghita, Suceava și Neamț. Iată care au fost răspunsurile la întrebarea: „Aveți lemn de foc pentru populație?”:

O.S. Borsec(Harghita): Nu, nu, nu, doar pentru personal, pentru personalul intern. Populația numai de la primărie dacă are și primăria…

O.S. Homorod(Harghita): Nu, nu, nu, numai Primăria Odorhei are lemn de foc pentru populație.

O.S. Toplița(Harghita): Nu vinde lemn de foc ocolul, numai la licitație se vând partizi, la unități autorizate…

O.S. Tulgheș(Harghita): Nu! Nu am avut iarna asta chiar deloc…

O.S. Broșteni(Suceava): Am avut, dar am înțeles că s-au epuizat partizile. Deocamdată nu mai este!

O.S. Vatra Dornei(Suceava): Trebuie să veniți să faceți o cerere, șeful o aprobă, după aia luați legătura cu pădurarul…

O.S. Mălini(Suceava): Momentan nu avem lemn de foc. Prețurile sunt de la 115 la 130 lei/mc la drum auto. Abia se acoperă nevoile locale cu ce avem. Sunt puține, foarte puține. Cât e se dă la fiecare.

O.S. Târgu Neamț(Neamț): Nu, nu, nu, de când cu mișcările astea nu! E criză mare…

O.S. Brateș: Deocamdată se dă în funcție de cererile care se depun la registratură. Avem o partidă de fag,la drum auto, în depozit nu este lemn de foc. S-au depus multe cereri în ultima vreme, nu știu ce să zic…reveniți cu un telefon…

O.S. Vaduri(Neamț): Momentan avem doar lemn de brad în depozit, de fag nu! La drum auto dacă vreți, faceți cerere…cînd o să am …săptămana asta nu am lemn de foc, au fost cereri multe și trebuia sa le onoram…

O.S Roman(Neamț): Deocamdată nu avem lemn de foc, nici în depozit, nici la drum auto…

Concluzionând, putem spune că aceasta este realitatea din teren și nu cea prezentată de ministrul Palmer care, probabil, este mult mai interesat ca avionul să aibă kerosen și să o plimbe la Bruxelles, decât de situația celor care se încălzesc cu lemn de foc. Așadar, doamna ministru, unde sunt măsurile pe care ministerul condus de dumneavostră le-a luat pentru ca populația să nu sufere de frig în această iarnă? Dacă nu aveți răspunsul, vi-l oferim noi mai jos.

Cică Direcția Silivică Neamț are lemn de foc, dar unde-o fi?

Dintr-un comunicat al Direcției Silvice Neamț, datat 27 octombrie, aflăm că „ocoalele silvice din județ vor pune la dispoziția populației, a primăriilor, școlilor și a altor unități bugetare până la sfârșitul anului 2016, cantitatea de aproximativ 11.000 mc lemn de foc de foioase și cca 4.500 mc lemn de foc de rășinoase”. Numai că așa cum am văzut mai sus, ocoalele nu au lemn de foc, nici în depozite și nici la drum auto. Aceeași „Informare” ne atenționează că Direcția Silvică Neamț a valorificat în acest an peste 22.000 mc lemn de foc către populație. Acum, fie vorba între noi, nu știm dacă în cantitatea menționată s-a ținut cont și de „partea unor pădurari”, asta ca să nu generalizăm. În ceea ce privește cantitatea de 11.000 mc lemn de foc, ce va fi scoasă la vânzare până la sfârșitul anului, suntem atenționați că operațiunile de extragere a materialului pot fi afectate de condițiile meteorologice. „Aceste cantități sunt puse la dispoziție eșalonat, în funcție de realizarea procesului de exploatare a lemnului, influențat la rândul său de condițiile meteorologice”.

Lemnul de foc scos la vânzare în acest an de către Direcția Silvică Neamț nu ajunge pentru întreaga populație, aspect recunoscut și de Silvic.  Asta ca să înțeleagă și ministrul Palmer care se laudă că a luat nu știu ce măsuri. Poate la scaunul din avion…

„Precizăm că procentul maxim permis de legislația în vigoare, pe care-l exploatează cu forțe proprii Direcția Silvică Neamț, din volumul total de masă lemnoasă disponibil pentru recoltare în județ, este de maxim 15%; restul de 85% se valorifică pe picior, prin licitații, către operatorii economici cu activități forestiere; lemnul de foc rezultat în urma exploatării acestor parchete se valorifică de către aceste firme. După cum se poate observa, în urma modificărilor legislative Direcția Silvică Neamț poate asigura populației și unităților bugetare un volum de 35 – 40 mii mc, față de ceea ce se valorifica în anii trecuți (până la 80– 100 mii mc). Pe fondul acestei scăderi a volumului oferit spre vânzare de Direcția Silvică Neamț, rolul de a asigura lemnul de foc pentru populație și unități bugetare este preluat de către operatorii economici”, se mai arată în comunicatul Direcției Silvice Neamț care poate fi citit integral aici: comunicat-lemn-foc

De ce nu este lemn de foc? Pe înțelesul ministrului Palmer

Un respectabil silvicultor, bun cunoscător al fenomenului, a avut amabilitatea să ne explice de ce nu există în acest moment la ocoalele silvice lemn de foc pentru populație, arătând cu degetul spre mafia din Romsilva, mafie care, se pare, nu prea se vede din avionul de Bruxelles.

„ În mod normal ei (n.r. cei de al Romsilva), în ipocrizia lor, au spus că vor să exploateze masă lemnoasă ca să-și asigure nevoile proprii, adică lemn foc la cantoane, lemn pentru reparații, garduri, etc, după care vor asigura lemnul de foc pentru populație. Numai că cei care se apucă de exploatare uită de populație. Pădurarul nu mai câștigă nimic pentru că prețul impus de sus este mare și lui nu-i mai rămâne nimic si nici nu mai are partizi de lemn de foc pentru populație. În aceste condiții, lemnul de foc ar trebui să provină din partizile exploatate de către ocoale. Însă scot ce este mai bun și dau la Centrul de Fructe să facă cherestea și nu-i mai interesează să scoată lemnul de foc. Așa se face că lemnul de foc este vândut la prețuri destul de mari de către agenții economici. De regulă, din parchetele Silvicului se rezolvă obligațiile către personalul silvic, pentru cunoștințele acestora…. Așadar, sunt niște ipocriți când spun că vor să exploateze masă lemnoasă să asigure lemn de foc populației, pentru că de fapt nu fac asta pentru că nu le iese nimic. Iar atunci, lemnul de foc îl împart între ei sau dacă le mai rămâne ceva îl dau la depozite, iar cine vrea cumpără de acolo”

Din această declarație poate înțelege și ministrul Palmer de ce nu există lemn de foc la ocoalele silvice. Dacă o interesează fenomenul, pentru că până acum a demonstrat că puțin îi pasă.

Daniel MURARU

 

 

 

⚠️ ️️Articolele publicate de ATACUL.RO nu pot fi preluate decât în limita a 500 de caractere şi obligatoriu cu citarea sursei (indicarea link-ului este obligatorie). În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a ne adresa instanței de judecată.

2 comments

  1. valisor 9 noiembrie, 2016 at 10:59 Răspunde

    DECI așa îmi pare mie că se-învârte acest univers și mă gândesc că poate nu e vreo paranoia care se-învârte doar prin creierii mei:
    Se pare că încă nu va da prea curând cancerul în termometre, oamenii cu mușchi și diverse instituții vasale având altă prognoză meteo decât cea de la telejurnal, așa că, până una alta, amărâtul care se încălzește cu lemne mai aruncă în sobă un chicior de scaun, un șoșone vechi, un stâlp de fer din gardul de beton (dacă fraierul nu are gard de lemn) și, dacă toporul tot stă în stand by după ușă… să-și dea una-n cap cu sete! Nu e nevoie să explic cum că, la urma urmei, noi toți, deci noi, nu ei (adică ăia, nu ăștia), până la o a ajunge și noi ei, avem „încălzire pe lemne”; sau, să lase toporul din mână și
    să aibă puțintică răbdare, că vin ele și lemnele de foc, doar că mai trebuiește de pus la punct unele preparațiuni colaterale. Adică, dacă se ivește ocazia de ciordit din codru, ocazia asta nu se ratează.”Lemn pentru populație” e ocazia ideală din moment ce, dacă se vinde un camion de lemne, se poate înregistra că s-au vândut zece. Sunt nenumărate coțcăriile de scos lemn din pădure, fără să se știe cât, fără să se știe din ce esență, ce calitate, fără să se știe încotro pleacă, unde ajunge și fără să rămână vreo amprentă de rumeguș. Stabilirea strategiei cere efort „intelectual” sporit și „negocierea pensiilor” cu diverși doctori (numai că nu în medicină). În principiu e banal și s-ar putea gini tot prostul,
    deci, nenorocitule care te-„ncălzești” tu cu lemne, să nu dea Dumnezeu cel Sfânt, să-i vie lu ăsta care se-ncălește el cu lemne mintea la cap și să puie mâna pe topor! că nu te mai ascunzi tu nici în brusel și nici într-o americă. Te-ai căcat puțin pe tine! așa-i? Stai potolit! că nu-i vine…
    Flebețea mea din poză, cân o văz îmi ia dracu mințile și uit de toate; bonlavuleu!

Leave a reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.